Zobacz pełną wersję : Współpraca starej lampy Metz 54Mz-3 z EPL6
Witam
Czy ktoś orientuję się czy można bezpiecznie podłączyć do E-PL6 starą lampę Metza 54 Mz-3?
Z poprzednią lustrzanką Sony, lmpa współpracowała bardzo dobrze, ale trochę boje się podłączyć w ciemno i testować na "żywym" organiźmie :)
Pozdrawiam
hmmmm
czy pytanie jest tak oczywiste (głupie?), że nikt nie odpowie? ;p
Poguglaj trochę, w sieci jest strona z wartościami napięcia dla różnych lamp, niestety nie pamiętam adresu. Olek wydaje się dość wrażliwy na ten parametr, raczej bym nie ryzykował więcej niż 6V.
Ten Metz ma już swoje lata. Lampa ma system SCA. Jeśli była do tej pory przystosowana do współpracy z Sony (zakładam, że miała port Minolty) to należy zmienić jej kostkę na olkową SCA 3202-M2 (znalezione w starych notatkach, więc dopiszę "chyba"), by działała automatyka.
Wartości napięć dla większości starszych lamp:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
W (http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html)/g nich 4.17v.
Mam Metz 58 AF1 i doskonale współpracuje z Olkami. Tak 4/3 jak i mikro. W moim przypadku nie potrzebuję kostki bo mam model Olkowy.
Do lampy mam kostkę ISO (bodajże SCA 301) nie działa automatyka z aparatu (i tak współpracowała lampa z sony), automatyka lampy radziła sobie całkiem dobrze.
W podobny sposób chciałem wykorzystać ją z PL6.
Ale skoro mogą być problemy to nie będę ryzykował... jak dobrze pamiętam lampa ma również opcje wyzwalania błyskiem, może w ten sposób da rade ja wykorzystać... tak naprawdę to matryca w PL6 jest na tyle dobra że konieczność stosowania lampy pewnie będzie mocno ograniczona (to jednak inna epoka w stosunku do mojej starej alphy 300) :)
Lampa błyskowa ma przecież też inne zastosowania niż tylko doświetlanie sceny frontalnie. Odłączenie lampy od aparatu i wyzwalanie jej przez fotocelę da ciekawsze efekty. Nawet trzymana w wyciągniętej w prawo lub lewo ręce potrafi ciekawej oświetlić niż bezpośrednio na wprost.
Co do ryzyka podłączenia polecam zmierzyć samemu lub w zaprzyjaźnionym zakładzie napięcia na gorącej stopce. Może mimo wszystko jest nadzieja by ją podłączyć.
te lampy systemu sca miały niskie napięcie na stopce, sca 301 to jest kostka z 1 pinem możesz to spokojnie podłaczyć ttl nie będzie ale automatyka własna metza jest dosyć stabilna, ja podłaczałem w ten sposób lampy 40mz3 i 40mz2 więc jeszcze starsze i nic się nie działo złego.