Zobacz pełną wersję : Moje różności
Myślę, że najwyższy czas poddać pod ocenę i komentarze swoje różności.
Do obraźliwych nie należę, stos ręczników przygotowany :mrgreen: więc możecie bez oporów wyrażać swoje opinie.
Na razie coś z archiwum, a jak warunki zaczną sprzyjać to i bieżące zdjęcia będą się pojawiać.
nie ma exif'a, a ciekaw jestem parametrow tej foty, jesli moglbys... :)
Widzę,że nie tylko ja jestem nocnym markiem :D
To nie jest zdjęcie z OLKa, robione było Canonem kompakt z ustawieniami chyba automatycznymi.
ufff, ulzylo mi... :)
mysle sobie: "ma facet e-510? no ma... ma stabilizacje?, no ma..., ma uzyteczne iso800? no tez ma... no to mysle dalej, to po jaka cholere robi z maksymalnie przymknieta przyslona, na jakims iso 6400 i do tego z wylaczona stabilizacja i ostroscia ustawiona na obiekt za horyzontem?????" no ale rozwiales moje watpliwosci i wszystko jasne :mrgreen: :canonbe2:
:mrgreen:
Przedmówca napisał chyba wszystko o tej fotce ale może w nieco zbyt "zawoalowany" sposób. Pisząc otwarcie, zdjecie jest poruszone, nieostre i zaszumione. Raczej nie do Galerii.
Szkoda bo moół wyjść całkiem fajny zachód słońca.
Próbuj dalej :)
Zdjęcie robione 3 lata temu. Wtedy nie śniło mi się, że tu zawitam. Jeśli chodzi o brak ostrości i zaszumienie to już moja ingerencja. Raczej chodziło mi o klimat. Zwiększone zaszumienie chyba sprawiło, że chmury stały się bardziej puszyste (takie jest moje odczucie). Teraz już wiem - ostrość, ostrość, i jeszcze raz ostrość. Ale czasem chyba można wyjść poza zasady. :D
To chyba zależy na jakim monitorze oglądasz. Sprawdzałem - na LCD jest ok, a na CRT ciemno. :cry: Zdjęcia obrabiam w domu na LCD i prawdę mówiąc nie potrafię go skalibrować tak jak CRT (mimo, że czytałem sporo na ten temat).
Ale czasem chyba można wyjść poza zasady. :D
czasem? :) powiedzialbym caly czas, bo bez tego bedzie zbyt monotonnie :)
ale co innego "podkrecenie" zdjecia a co innego straszne pogorszenie jego jakosci ( w tym wypadku pewnie podciagnales ostro nasycenie i dlatego wylazl kolorowy szum). to zdjecie raczej trzeba bylo ratowac, a nie podkreslac chmurki :)
pzdr
Nasycenie podciągnięte delikatnie. O ile pamiętam to szum był bardzo duży, a także mniejsze umiejętności w pozbywaniu się go. Więc poszedłem w kierunku klimatyczno-puszystym :D W sumie szkoda, że nie zostawiłem sobie pliku wyjściowego, ale HDD mają jedną zasadniczą wadę - szybko się zapełniają.
Dziękuję za komentarze i przyrzekam się poprawić :D
Tym razem fotka z OLka. Wywołana z RAW z myślą o tych co widzą jasno i ciemno (mam nadzieję, że się wstrzeliłem w środek). Muszę przyznać, że mam problem z uchwyceniem ostrości na ustawieniach ręcznych. Z automatu wychodzi OK. Czy wasze zdjęcia z tak piękną ostrością uzyskujecie w aparacie czy podciągacie w trakcie obróbki?
nie wiem, czy moje maja piekna ostrosc ;) ale nalezy wyostrzyc po zmniejszeniu, czyli na koniec obrobki (niektorzy mowia, ze to ostatnia czynnosc przed publikacja zdjecia, ale ja czesto dodaje PO wyostrzaniu ramke-wczesniej sie nie powinno tego robic, tylko na koncu)
Hmm... Przy powiększaniu miało by to sens. Ale przy pomniejszaniu? Nie jestem przekonany. Zdjęcie wczoraj dodane wyostrzałem w początkowym etapie obróbki przy wielkości oryginalnej.
Wywołałem RAW jeszcze raz i teraz wyostrzanie zostawiłem na sam koniec po pomniejszeniu zdjęcia. W jednym i drugim przypadku wyostrzanie było na takich samych ustawieniach.
Qrcze za bardzo nie widzę różnicy.
Rafał Czarny
16.02.08, 23:56
Teraz już wiem - ostrość, ostrość, i jeszcze raz ostrość. Ale czasem chyba można wyjść poza zasady. :D
Pewne, że można. Ale wtedy trzeba przegiąć w druga stronę. Rozmazać fote na maksa. A w tym przypadku - po prostu fota poruszona. Temat? Dżizas. Ja bym się nie odważył zrobić i pokazać miliardtrzystasiemdziesiątmilionowegosmiemsetczte rdziestegoczwartego zachodu słońca.
Ale wtedy trzeba przegiąć w druga stronę. Rozmazać fote na maksa.
Tylko czy w tym przypadku możemy mówić o foto? Bo to raczej już grafa.
Co do tematu to można powiedzieć, że prawie każdy jest miliardtrzystasiemdziesiątmilionowysiedemsetczter dziestyczwarty. Czy w takim razie nie focić tylko siedzieć i wymyślać jakiś nieoklepany temat? Mimo wszystko każde foto choć ma coraz większy numerek jest niepowtarzalne.
Wydaje mi się, że nauka i doskonalenie swojego warsztatu polega na ćwiczeniach i eliminowaniu błędów. A do tego nie ma znaczenia jaki jest temat. Przecież portret, krajobraz, makro, wschody i zachody słońca oraz wiele innych też trzeba się nauczyć robić dobrze technicznie i kompozycyjnie.
To z ostrością chyba już lepiej?
Lepiej :)
Fajna ta psia morda, taka kudłata i jakby trochę rozczochrana ;)
Fotka nr 3 dobrze naswietlona ale trochę nie tak kompozycyjnie.
Widzialbym kadr przesunięty w prawo i całą tę fabrykę w mocnym punkcie ewentualnie jeszcze z obciętym dołem. Wtedy w dwóch mocnych punktach po przekątnej znalazłyby się wieżowiec i fabryka z kominami.
Dzięki rocco za konstruktywne rady. :D
W prawo już się nie dało bo zasłaniał budynek. Zdjęcie robione z okna więc pole manewru raczej dosć ogranoiczone.
A tak wygląda po skadrowaniu.
3a na mój gust wygląda jakoś tako łysawo. Dla mnie 3 jest bardziej ciekawe (niska zabudowa, wysoka i pod chmury :mrgreen: ) mimo, że bez mocnych punktów.
Kolejna fotka. Tło mogło by być bardziej monotematyczne, ale obiekt uparł się, że nigdzie ze mną nie idzie :razz:
A może tak będzie lepiej?
psiak fajny, szkoda , że z tej perspektywy
Perspektywe zmienie dopiero jak obiektyw będzie wymagał "mycia" :mrgreen:
podoba się ładnie pokazane skupienie podczas malowania pisanki to jest jedynie naturalna część zdjęcia, brakuje pojemniczków z farbkami leżących w nieładzie na stole, trochę plam, widoczna jest zbytnia sterylność zdjęcia. Pozdrawiam.
Dziękuję za dobre słowo. Niestety farbki zamontowane na stałe w podstawce.
Ja bym się nie odważył zrobić i pokazać miliardtrzystasiemdziesiątmilionowegosmiemsetczte rdziestegoczwartego zachodu słońca.
A masz odwagę zrobić i pokazać miliardtrzystasiemdziesiątmilionowąosmiemsetczte rdziestączwartą twarz? Nie rozumiem :roll:
Kolejne zdjęcie po dłuższej przerwie.
7.
No jak dla mnie fabryka skadrowana wygląda dużo, dużo lepiej ;)
Makro niezłe ;) ale głowa jaszczórki chyba troche nieostra
wujek.samo.h
28.05.08, 18:53
No jak dla mnie fabryka skadrowana wygląda dużo, dużo lepiej ;)
Makro niezłe ;) ale głowa jaszczórki chyba troche nieostra
Igorra - o właśnie takich nawykach Ci kiedyś mówiłem:)
Co do zdjęcia - okazja czyni fotografa. Ostrość trochę szwankuje, światło takie sobie, ale gratuluje refleksu.
Dziękuję bardzo za wypowiedzi.
Co do ostrości głowy jaszczurki to mam dylemat. Ostrość trawy rozpoczyna się od łapki do przodu. Biorąc pod uwagę długość szyi głowa musi być w GO. A może czarny obły kształt daje złudzenie optyczne nieostrości? Sam nie wiem, co o tym myśleć.
Lepsze ta pierwsza, ładnijeszy kadr i kompozycja ;) w tej drugiej przeszkadza mi ucięte to z prawej strony ;)
igorra jeśli masz na myśli zdj. 5 to mam podobne zdanie.
Koń jaki jest, każdy widzi.
Benedykt Chmielowski
;)
Ogólnie byłoby fajnie ale ostrość poszła chyba bardziej na tułów niż na głowe. Chyba że oczy mnie już zawodzą?
Nie zawodzą, masz rację. Chyba wyłączę stabilizację, bo ponoć powoduje ostrzenie bliżej niż się ustawia. Muszę to sprawdzić praktycznie.
Niestety okna strasznie dają po oczach. I tak prawdę mówiąc nie wiem jak je przygasić. Wszelkie pomysły mile widziane :-)
Z tak mocną rozpiętością sobie nie poradzisz. Tylko HDR.
Fajny kadr :)
Dzięki rocco :-)
I kolejne zdjęcie. Tym razem ostrość jest OK.
No, to zdjęcie już ładne ;) ostrośc chyba też ok
Zdjęcie z salamandrą było by lepsze jakbyś się przed nią położył;-)
... jakbyś się przed nią położył;-)
Patrz zdjęcie nr 7 :)
11 ładny kadr ;) ogólnie dość przyjmne dla oka ;) ale może BW było by tez fajne :grin: :?:
Dziękuję za wypowiedzi.
igorra BW wygląda tak.
Według mnie 11 prezentuje się lepiej.
No kolor chyba lepszy ale BW też takie tajemnicze ;) obydwa fajne :grin:
Mogło by ciekawe ale zle skadrowane, a tak to tylko kawałek lasu.
igorra dzięki za słowa akceptacji.
szklarz dziękuję za komentarz. Szkoda, że nie napisałeś jak byś skadrował aby było ciekawsze.
To tym razem nie jest to tylko kawałek lasu lecz kawałek rozdartego lasu ;)
Widzę że byłeś na spacerku w lesie :grin:
Bardziej podobał mi się tamten konar, ten mniej ciekawy i przyjemny dla oka aczkolwiek nie najgorszy, pewnie na żywo ciekawie to wyglądało ale zdjecia nie ma "tego czegoś" :mrgreen:
Co do poprzedniego mi się kadr podoba, miał być ukazany ten konar a nie cały las :?: i został pokazany jak dla mnie bardzo ładnie, jeszcze wśród zieleni ;) spoko
Akurat dzisiaj byłem na „spacerku˝, których bardzo nie lubimy :(
I to zdjęcie chyba odzwierciedla to co jest w nas w takich sytuacjach. Wtedy zawsze nie ma „tego czegoś”. Ciesze się, że 11 się Tobie podoba. Dzięki
To może coś z innej bajki :)
NIe lezy mi zbyt ta fota, niby rozmazane niby nie0 pewnie celowo ale mi się to średnio podoba ;) Ale ładny kadr ;)
A może tak będzie lepiej ?
No jak dla mnie dużo lepiej, jest na czynm zazcepić oko ;)
Zgadzam się z igorrą.Teraz dużo lepsze:grin:
Dziękuję za opinie.
Tym razem na zielono ;)
Nie zalicza się do kategori "trudnych" zdjęć, ale fajny kadr i dość przyjemne ;)
Dziękuję za odwiedziny i opinie. :)
Tym razem całkiem inne klimaty. ;)
Dość ładne tylko chyba trochę nieostre ;)
Ładnie pokazany ruch.
Troche przeszkadza pudło w PD i mikrofon ale nie sądzę, żebyś miał możliwość manewru.
Dziękuję za opinie.
I kolejne zdjęcie.
18 nie wiem czy nie złapało ostrości na liściu? czy mi się wydaje :cool:
ja bym przycieła trochę do wadraru żeby były same te robaczki ;) ale ogólnie dosc fajne ;)