Zobacz pełną wersję : Zdjęcia mojego dziadka
Z góry przepraszam za jakość zdjęć. Nie mam niestety dostępu klisz i chyba nigdy już ich nie będę miał. Pozostały mi tylko wydruki na średniej jakości papierze, który niewiele ma wspólnego z tym fotograficznym.
Pierwsze zdjęcie przedstawia hafciarkę z Koniakowa w gminie Istebna. Na drugim widać żywiecki rynek. Zdjęcia zostały wykonane w latach 60 przez mojego dziadka Tadeusza.
1,2
Nie jest żle, lubię takie stare fotografie.
Nie jest żle, lubię takie stare fotografie.
Mam nadzieję, że "utrzymam" odpowiedni poziom ;)
Z tego co wiem to dziadek fotografował głównie wzornictwo przemysłowe, ale też był mocno związany z polską wsią i jej sztuką.
O, Skodowką taką jeździłem :)
Zmieniamy Beskidy na krainę lasów i jezior. Zdjęcia przedstawiają spływ Krutynią z Sorkwit.
3,4
Bardzo ładne i interesujące zdjęcia. Dawaj więcej :-)
Bardzo ładne i interesujące zdjęcia. Dawaj więcej :-)
Muszę je wrzucać jakoś w rozsądnych ilościach bo szybko wyczerpię temat ;)
Niestety nie mam dostępu do dziadkowych klisz. Może kiedyś to się zmieni, ale jeszcze nie teraz
Poniżej leśniczy z nadleśnictwa Krutynia z konikiem oraz krowy rasy Jersey w zakładzie doświadczalnym PAN w Popielnie. Dość szybko przepłynęliśmy Krutynię oraz jezioro Bełdany i wylądowaliśmy na Śniardwach.
5,6
Nieśmiało poproszę o następne. ;)
Zgubiłem jeszcze jedną fotkę z Krutyni. Tym razem rzeka na wysokości Ukty. To jedno z moich ulubionych zdjęć dziadka. Nie chodzi nawet o kadr czy inne takie tam. Zdjęcie sprawia, że automatycznie chcę się tam przenieść i chłonąć pełną piersią zapach lata z browarkiem w ręku. Na ósemce widzimy jezioro Niegocin.
7,8
Siodemka,bardzo urokliwa.
Kolejne mazurskie klimaty. Zdjęcia trudne do zlokalizowania. Pierwsze wygląda mi na Bełdany a drugie przedstawia transport drewna z puszczy - zgaduję Piskiej.
8,9
Ciągle jesteśmy na mazurach (tym razem Garbatych) i podobnie jak w przypadku poprzednich dwóch zdjęć ciężko ustalić dokładnie co to za miejsca. 11 to najprawdopodobniej jezioro Gołdapiwo a 12 to może być jezioro Kruklin (choć wcale nie wykluczam tego pierwszego). Niestety nie mam się już kogo podpytać.
11,12
Ciągle jesteśmy na mazurach (tym razem Garbatych) i podobnie jak w przypadku poprzednich dwóch zdjęć ciężko ustalić dokładnie co to za miejsca. 11 to najprawdopodobniej jezioro Gołdapiwo a 12 to może być jezioro Kruklin (choć wcale nie wykluczam tego pierwszego). Niestety nie mam się już kogo podpytać.
11,12
Nad jeziorem Gołdap byłem jakieś 25 lat temu. O jeziorku Gołdapiwo lub Gołdopiwo (pisownia) nie słyszałem. Czy to aby jedyne jezioro w kraju wypełnione piwem ? :mrgreen:
To tylko 15 km z Giżycka w kierunku na Gołdap. Poniżej dwa przedstawiające rybaków z Kruklina, powrocie z połowu. Z tego co wiem panowie byli braćmi i nosili nazwisko Isbrandt.
13,14
ZZdjęcie sprawia, że automatycznie chcę się tam przenieść i chłonąć pełną piersią zapach lata z browarkiem w ręku.
Nr 7
No cóż, od dawnych "lajkarzy" dzisiejsi amatorzy B.W. powinni się uczyć..:grin:
Nr 7
No cóż, od dawnych "lajkarzy" dzisiejsi amatorzy B.W. powinni się uczyć..:grin:
W 60 latach dziadek używał Praktisix, potem był Pentacon six TL - ale zgadzam się w 100% ;)
Niestety dziadka poznaję trochę przez fotografię bo troszkę się minęliśmy w życiu
Fajne fotki.
Muszę i ja pogrzebać w szufladach :)
Pozdrawiam.
Znowu chłopaki z Mazur przy robocie i znowu ciężko powiedzieć gdzie zdjęcia zostały wykonane. 15 mogła zostać strzelona w przystani rybackiej nad jeziorem Dargin a 16 to już kompletna zagwostka :)
15,16
Z Mazur przenosimy się na Mazowsze. Na zdjęciu 17 widać XVIII-wieczny spichlerz w Górznie niedaleko Garwolina. Na 18 jest kapliczka słupowa znajdująca się w Pniewie w powiece pułtuskim. Różnie datują tą kapliczkę. Z tego co wiem jest z końca XIX wieku
17,18
Na kolejnych zdjęciach mamy bartnika z okolic Pułtuska oraz Kurpianki z puszczy Białej przy kołowrotku i koźle
19,20,21
Na kolejnych zdjęciach mamy bartnika z okolic Pułtuska oraz Kurpianki z puszczy Białej przy kołowrotku i koźle
19,20,21
Ciekawe, oglądam z przyjemnością. Spora dawka nostalgii jest w tych fotkach jak dla mnie.
Ciekawe, oglądam z przyjemnością. Spora dawka nostalgii jest w tych fotkach jak dla mnie.
To jeszcze malutka porcja sentymentów na dzisiaj. 22 to wyplatanie koszy w nadwiślańskiej wiosce. Łabądki są na doczepkę ;)
22,23
Ciągle jesteśmy na Mazowszu a dokładnie w Kobyłce i na polach mąkolickich w powiecie łowickim. Na pierwszym zdjęciu podziwiamy rokokową bazylikę pod wezwaniem Świętej Trójcy, autorstwa włoskich architektów Guido Antonio Longhiniego oraz Jakub Fontany.
24,25
Mazowieckich klimatów ciąg dalszy. Tym razem mamy fragment zabudowań wsi Sobota nad Bzurą oraz Sannik w powiecie gostynińskim
26,27
Eee... masz tego trochę. Super! :)
Eee... masz tego trochę. Super! :)
Niestety nie mam tego co najważniejsze, czyli klisz. Wszystko co posiadam to są stare druki zdjęć na średniej jakości papierze. Lepsze to niż nic, ale...
Kolejne zdjęcia z Mazowsza. Tym razem "mocno popularny" zamek książąt mazowieckich w Ciechanowie oraz widok w naszych czasach już nie spotykany, czyli obóz cygański. Ostatnie zdjęcie zostało wykonane nad Narwią, pod Pułtuskiem.
28,29
Niestety nie mam tego co najważniejsze, czyli klisz. Wszystko co posiadam to są stare druki zdjęć na średniej jakości papierze. Lepsze to niż nic, ale...
Jak napisałeś.. lepsze to niż nic.
Z drugiej strony takie kadry obecnie lądują w koszu, a na te sprzed lat spogląda się z podziwem. Uśmiech z facjaty mi nie schodzi. Dziękuję.
Kurpie na Mazowszu a dokładnie wieś Cieńsza w powiecie pułtuskim, czyli puszcza Biała
30,31
Sędziwa Kurpianka ze wsi Cieńsza oraz wiejska śpiewaczka z Pniewa, też całkiem wiekowa ;)
32,33
Ciekawe zdjęcia, zaglądam tutaj z przyjemnością.
Dziękuję w imieniu dziadka. Plusy w miarę możliwości rozdaję ;)
Poniżej dzieci z Pniewa i ostatni w latach 60 wiatrak na Białych Kurpiach
34,35
Piękny dom z 27, ściana wygląda na trzcinową polepioną gliną. Natomiast sędziwa Kurpianka z 32 wygląda jakby pozowała do zdjęciu trzymając sukienkę na wierzch. Świetnie się ogląda, kontynuuj.
Piękny dom z 27, ściana wygląda na trzcinową polepioną gliną. Natomiast sędziwa Kurpianka z 32 wygląda jakby pozowała do zdjęciu trzymając sukienkę na wierzch. Świetnie się ogląda, kontynuuj.
Będę kontynuował do wyczerpania tematu. Tym bardziej, że chwilowo nie mam czasu na swoje zdjęcia - znaczy mam, ale robię je głównie do albumu rodzinnego ;)