Zobacz pełną wersję : do posiadaczy E-410
napiszcie prosze jak z paprochami na matrycy, lustrze,etc..
jak to bylo zaraz przy zakupie a jak jest teraz?
ps. kupuje E-410 i nie wiem, czy odbierac osobiscie od razu sprawdzajac, czy moze zamowic kuriera?
dzieki za odpowiedzie.
pozdr.
Jeżeli kupujesz nowy, nie powinno być żadnych paprochów.
Matryca ma system samoczyszczenia więc gdyby nawet coś siadło to wibrator to usunie. Gdy to jest sprzęt używany to może być coś na lustrze lub matówce. Z tym już gorzej bo samodzielnie to jak nie masz doświadczenia i lekkiej ręki to lepiej tego nie ruszać.
Ja mam E-500 już trzy lata i zero śmieci. Trzeba przy zmianie obiektywu postępować wg. zasad i nie będzie z tym problemu.
Odbiór osobisty jak najbardziej wskazany, szczególnie w przypadku kupna używanego. Nigdy nie kupuję "kota w worku"
kupowal bede nowke ze sklepu,
ciekawi mnie ile w standardzie jest paprochow na matrycy i przy jakiej F sa juz one widoczne?
kupowal bede nowke ze sklepu,
ciekawi mnie ile w standardzie jest paprochow na matrycy i przy jakiej F sa juz one widoczne?
czy Tobie sie przypadkiem paprochy nie pomyliły z hot i dead pikslami?
nie,
hoty i deady to sprawa losowa,
W nówce nie powinno być paprochów, przynajmniej tak mi się wydaje. Ale to się okaże - dzisiaj powinien przyjechać do mnie kurier z nówką E-410 to Ci napiszę jak to wygląda :p
Moge spytac gdzie kupowales i ile dales?
Moj dual kit wyszedl mnie 1700zl+wysylka.
Cyfrowe.pl -> samo body 1199 + wysyłka. Niestety czekałem z zakupem na wyniki egzaminu z fizyki i spóźniłem się jeden dzień, bo kosztował 1099zł ;)
zgadza sie , tez zauwazlem ta cene :)
daj znac jak tam sterylnosc body jak juz go odbierzesz,
pozdr.
jones niepotrzebnie się tym przejmujesz. Ryzyko że trafi się paproch w nowym aparacie jest minimalne, a nawet jakby się trafił to i tak tego nie zauważysz bo SSWF go sprzątnie. Ja w swoim aparacie od nowości do dzisiaj (a mam go prawie rok) nie uświadczyłem ani jednego paprocha.
Przeciez mamy SSWF :)
Mi sie przez 1.5 roku nazbieralo troche śmieci na matówce, ale sobie wyczyściłam w 5 minut i jest super :)
Jest nad czym bidolic...po prostu szkoda gadac...będziesz miał syfki odeślesz do serwisu jakis problem? Soryy ale ten temacik wydaje mi sie bez sensowny.
Pozdro.
Nie ma czegoś takiego jak dopuszczalna norma paprochów na matrycy/matówce/lustrze. Nowy sprzęt ma być wolny od zanieczyszczeń. Gdyby był syf na matrycy, który nie da się usunąć SSWF, to wymiana bądź serwis. Gdyby się przytrafił na lustrze/matówce, to olać. I tak się przytrafi kilka prędzej, czy później.
Jakieś 3 miesiące temu kupowałem E-410 w dualu w e-cyfrowe.pl za ~2300 zł i żadnych syfów nigdzie nie było. Wszystko jak najbardziej było w porządku.
Mój też czysty w środku...na szybko zajrzałem do środka, paprochów na matówce/lustrze niet, a bawić się w fotografowanie białej kartki i doszukiwanie się pyłków nie będę. Nie ma w kilkuletnim E-1 to w E-410 też nie będzie raczej.
To Olek, Olki są czyste w środku ;P
3 lata użytkowania E300, jakieś 30 000 zrobionych zdjęć, zmiana szkieł co chwila w tym często M42 przez przelotkę, a nawet wkręcanie szkieł w przelotkę zamocowaną w aparacie i ANI JEDNEGO paprocha na matrycy. Matówka brudna, ale to nie problem, można poczyścić.
napiszcie prosze jak z paprochami na matrycy, lustrze,etc..
jak to bylo zaraz przy zakupie a jak jest teraz?
ps. kupuje E-410 i nie wiem, czy odbierac osobiscie od razu sprawdzajac, czy moze zamowic kuriera?
Nie było żadnych paprochów i nie ma ich nadal po ponad pół roku użytkowania. Aparat kupiłem oczywiście w sklepie internetowym. Przesyłka kurierem. Nie dla hecy Olympus daje w swoich puszkach SSWF.
Od roku przepinam szkła w plenerach w moim E500 i jak na razie... Nie wiem co to jest czyszczenie matrycy :) A w plenerach różnie bywa.
Wiadomo, trzeba zachować zdrowy rozsądek - nie sypać piasku do środka, przy wymianie szkła trzymać body mocowaniem bagnetu do dołu, itp.
Kolejne pytanie o akumulator BLS-1...
-na ile Wam on starcza?
ps. jaki zamiennik polecacie ? -> Hahnel HL-S1 ???
Hahnel, Ansmann (Annsman?) - te dwa zamienniki mam już hoho i E500 robi mi na nich jakieś 350 - 450 zdjęć. Podobnie będzie w E410, a może nawet lepiej.
Tez polecam akumulator Hahnel. To calkiem przyzwoity produkt za ludzkie pieniadze :D
Starczy na około 500 zdjęć, bez wykorzystania wbudowanej lampy. Nie wiem czy to dobry wynik, ale wystarczający do amatorskiego użytku. Pewnie z czasem będzie gorzej.
Pozdrawiam
Potwierdzam, około 500 zdjęć, niektóre nawet z lampą, ale LV było wykorzystywane sporadycznie. Podejrzewam, że gdyby wszystkie zdjęcia robić w tym trybie, to wydajność spadłaby o połowę.
Za e-410 z dwoma obiektywami w październiku dałam 2469,00 na agito.pl, teraz można za 1839,00 zł :/
ale za sprzętem nigdy się nie nadąży
a co do baterii czy ktoś mógłby polecić gdzie można kupić? - oczywiście w rozsądnej cenie
witam!
otrzymalem zamowionego E-410 dualkit.
Cena 1700zl + przesylka gratis.
Duzo wrazen jak na jeden dzien focenia.
Ps.Kupowalem w www.fotozakupy.pl
Jednoczesnie informuje, ze www.fotozakupy.pl organizuja promocje dla forumowiczów tzn rabat na hasło "OlympusClub.pl" a dokładnie chodzi o:
E-3 body - w cenie 4500,-
E-3 + 14-54 - w cenie 6299,-
Zuiko 14-54 - w cenie 1750,-
Dobrze, ze jest taki sklep i tylko dla nas :)
witam!
E-3 body - w cenie 4500,-
Dobrze, ze jest taki sklep i tylko dla nas :)
no to teraz mogę powiedziec ze przepłaciłem :D Ale w tym czasie mój E-3 już dawno mi się zwrócił :D więc nie żałuję nic a nic :)
Rafał Czarny
9.02.08, 19:55
Olympus wyciągnął wnioski z rynkowej klapy E1 i stosuje IMHO mądrą politykę cenową. To naprawdę przyzwoita cena za tę korpusję (E3).
Olympus wyciągnął wnioski z rynkowej klapy E1 i stosuje IMHO mądrą politykę cenową. To naprawdę przyzwoita cena za tę korpusję (E3).
Powiem więcej, to doskonała cena.
Żaden inny system nie oferuje tak dobrego aparatu w podobnej cenie.
a co do baterii czy ktoś mógłby polecić gdzie można kupić? - oczywiście w rozsądnej cenie
Jeśli chodzi o akumulatorki BLS-1 to polecam zajrzeć tu (https://forum.olympusclub.pl/topics22/zamiennik-akumulatora-bls-1-doswiadczenia-z-uzytkowania-vt12120.htm) . Na PREMIUMGOLD do dziś nie mogę powiedzieć złego słowa. Po 3-4ty, ładowaniu wytrzymują tyle co oryginalne. Myślę jednak, że dopiero po jakimś półtora roku użytkowania będzie można o nich (jak i o każdym innym) powiedzieć więcej.
a ja za zestaw E3_12-60 sprowadzony ze Stanow dalem prawie 7 tys /3 m-ce temu/ :)
jednak nie zaluje zadnej zlotowki wydanej na E3 :) -super sprzet i super frajda :)
Jeśli chodzi o akumulatorki BLS-1 to polecam zajrzeć tu (https://forum.olympusclub.pl/topics22/zamiennik-akumulatora-bls-1-doswiadczenia-z-uzytkowania-vt12120.htm) . Na PREMIUMGOLD do dziś nie mogę powiedzieć złego słowa. Po 3-4ty, ładowaniu wytrzymują tyle co oryginalne. Myślę jednak, że dopiero po jakimś półtora roku użytkowania będzie można o nich (jak i o każdym innym) powiedzieć więcej.
małe akku OT - a ja mam z hameryki akumulator do e-500/e-510 firmy e-film na które ktoś psioczył w jakimś wątku - rok ich używam równolegle z oryginałem i porównywalna jak nie taka sama żywotność - polecam jak ktoś gdzieś znajdzie.
mam jeszcze pytanie odnosnie gripa do E-410,
na Allegro mozna nabyc cos takiego http://www.allegro.pl/item309934421_olympus_e_410_e_400_e410_e400_batter y_pack_grip_.html
podlanczal juz ktos ten "wynalazek"?
czy jest mozliwosc wyzwolenia migawki z gripa?
http://www.allegro.pl/item309934421_olympus_e_410_e_400_e410_e400_batter y_pack_grip_.html
podlanczal juz ktos ten "wynalazek"?
czy jest mozliwosc wyzwolenia migawki z gripa?
Tak można, i gdyby tak wyglądał grip dla E500, pewnie też bym go kupił :)
Jedyny myk ze spustem w gripie jest taki, że E410 (jak i E510 i w dół) nie mają odpowiednich styków w komorze akumulatora, dlatego przekazywanie sygnału odbywa się przez tę złączkę na kabelku (ta mała, z tyłu gripa).
No i ostatnie pytanie...
Czy znane sa jakies problemy Olympusow z kartami CF PQI ? Warto kartami tymi sie wogole ineteresowac? -pytam, poniewaz 8 GB sa duzo tansze od Extreme III.
No i ostatnie pytanie...
Czy znane sa jakies problemy Olympusow z kartami CF PQI ? Warto kartami tymi sie wogole ineteresowac? -pytam, poniewaz 8 GB sa duzo tansze od Extreme III.
Bym nie ryzykował. Sandiski, lexary, preteci są bardziej przetestowane.
No i ostatnie pytanie...
Jakie tam ryzyko? Kupuje w sklepie, wiec bedzie gwarancja :)
Mam metalowego Preteca 4GB cheetach ale jedna na dwa aparaty to troche za malo.
Pytam wiec, czy uzywa ktos PQI z Olkami, jesli tak, to jak sie one spisuja?
Nie używałem CF-ki od PQI ale mam o tej firmie jak najlepsze zdanie.
Wielokrotnie widzialem testy, w których pamięci (niekoniecznie CF) spiywaly się świetnie. Sam miałem pendrajwa tej firmy i mam kartę SD. Oba te urządzenia spisywały się bez zarzutu.
Niestety, tę przenośną gdzieś zgubilem ale SD używam z palmtopem i szczerze moge polecić :)
Nie wiem jak w CF-ach ale jako pentaki PQI mają dobra opinię. To mój pierwszy PEN z jakim nie miałem problemów
No i ostatnie pytanie...
Jakie tam ryzyko? Kupuje w sklepie, wiec bedzie gwarancja :)
Gwarancja, zę kata Ci nie padnie i mega-ważne-zdjęcia nie pójda się.... na wakacje ;)
https://forum.olympusclub.pl/topics22/problem-nie-wykrywa-aparatu-e-510-w-trybie-zapis-storage-vt13594,12.htm#171860
Sandisk też nie da takiej gwarancji ;)
ale tego chyba nikt nie wie :(