Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [OPL] Aktualizacja oprogramowania aparatów OM-D E-M10 Mark II, E-M10 oraz E-M5

RSSBot
1.02.16, 11:40
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/02/OMD_Family_Composing_201509__Mood_001250-2.jpg
źródło (http://partner.olympus.pl/aktualizacja-oprogramowania-aparatow-olympus-om-d-e-m10-mark-ii-e-m10-oraz-e-m5/)
Właściciele aparatów OM-D E-M10 Mark II, E-M10 oraz E-M5 otrzymali właśnie kolejną aktualizację oprogramowania, która zwiększy możliwości ich aparatów poprzez dodanie nowych funkcji.

More... (http://partner.olympus.pl/aktualizacja-oprogramowania-aparatow-olympus-om-d-e-m10-mark-ii-e-m10-oraz-e-m5/)

nyny
1.02.16, 12:55
Ze niby jak zwieksza mozliwosci M5 ?
I jakie to funkcjie?

Bo chyba mi nikt nie powie, ze sparcie windows 10 to funkcja, nowa mozliwosc w przypadku aparatu....
No chyba, ze o czyms nie wiem i w M5 siedzi W10 :)

I czy jak nie zaktualizuje to nie beda mi dzialac nowe obiektywy?

Czasami mam wrazenie, ze odplywaja piszacy takie rzeczy....

szafir51
1.02.16, 13:15
Compatible with Olympus lens with a built-in image stabilizing function.
* The camera body recognizes the IS built into the lens, allowing for optimal image stabilizing effects.
* Not compatible with 5 axis Sync IS.
* You can get the effects of rolling stabilization from the IS function of the body, along with the effects of image stabilization from the IS function of the lens.

Czyli na moje aktualizacja dodaje do starszych OM-D współpracę ze stabilizacją obiektywów Olympusa (póki co jedynie 300/4 Pro) - tyle, że jedynie jedna oś będzie stabilizowana przez matrycę (rolling stabilization from the IS function of the body) a reszta przez obiektyw.

Patrząc na oryginalny opis i na jego polskie tłumaczenie to tłumacz powinien zmienić dealera :)

helmuth
1.02.16, 14:06
Co oznacza "Zgodność z systemem Windows 10."?

petreq
1.02.16, 15:42
Co oznacza "Zgodność z systemem Windows 10."?
Możliwość permanentnej inwigilacji. ;)

inkoguto
1.02.16, 17:00
Co oznacza "Zgodność z systemem Windows 10."? mam cichą nadzieję, że nie kłopoty...
Mam nadzieję bo wczoraj zaktualizowałem swój aparat. Swoja drogą to jedyna aktualizacja, z której bym się ucieszył, to ta której na pewno nie będzie, to jest dodanie funkcji focus peaking do em5

nyny
1.02.16, 17:15
mam cichą nadzieję, że nie kłopoty...
Mam nadzieję bo wczoraj zaktualizowałem swój aparat. Swoja drogą to jedyna aktualizacja, z której bym się ucieszył, to ta której na pewno nie będzie, to jest dodanie funkcji focus peaking do em5
No i to jest funkcja aparatu, a nie te dwie rzeczy o ktorych w notce pisza :)
Jeszcze jakby sie wysilic i pare rzeczy z M5 wycisnac, to moglaby byc jego druga mlodosc...
...ale to chyba nie lezy w gestii ksiegowych :)

pozdro

easy_rider
1.02.16, 17:22
Czyli na moje aktualizacja dodaje do starszych OM-D współpracę ze stabilizacją obiektywów Olympusa (póki co jedynie 300/4 Pro) - tyle, że jedynie jedna oś będzie stabilizowana przez matrycę (rolling stabilization from the IS function of the body) a reszta przez obiektyw.
Aktualizacja dodaje do menu możliwość wyboru, czy chcemy używać stabilizacji matrycy czy obiektywu - o ile ten ją posiada.
Jest to ważne przy obiektywach bez wyłącznika stabilizacji - czyli kilka modeli Panasonic'a.

szafir51
1.02.16, 17:44
niet. Opcja IS Lens priority jest już od wersji oprogramowania 1.0 w E-M10 mark I.

easy_rider
1.02.16, 17:50
Ale w starym EM-5 do wczoraj ją nie było... :mrgreen:

szafir51
1.02.16, 17:54
ano być może nie było, ale zdanie "Compatible with Olympus lens with a built-in image stabilizing function." jest raczej jednoznaczne :)

easy_rider
1.02.16, 17:59
Dopiero teraz doczytałem:
"Korpus aparatu wykrywa wbudowaną w obiektyw funkcję stabilizacji obrazu, zapewniając optymalną stabilizację obrazu.*
* Funkcja niedostępna w przypadku 5-osiowej stabilizacji obrazu."

Czyli z EM-5 działać nie będzie, bo przecież ma on stabilizację 5-osiową.
Widocznie dostał tylko ten "przełącznik" - a pozostałe modele nową funkcjonalność stabilizacji...

Jack
1.02.16, 18:32
Dopiero teraz doczytałem:
"Korpus aparatu wykrywa wbudowaną w obiektyw funkcję stabilizacji obrazu, zapewniając optymalną stabilizację obrazu.*
* Funkcja niedostępna w przypadku 5-osiowej stabilizacji obrazu."

Czyli z EM-5 działać nie będzie, bo przecież ma on stabilizację 5-osiową.
Widocznie dostał tylko ten "przełącznik" - a pozostałe modele nową funkcjonalność stabilizacji...Wcześniej szafir51 wskazał dużą odchyłkę tłumaczenia od źródła i co właściwie obejmuje aktualizacja. Jeśli chodzi o tę niedostępność, mowa jest o pełnym działaniu synchronizowanej stabilizacji pięcioosiowej - czyli wzajemnym koordynowaniu stabilizatora w korpusie i obiektywie (jest jeden - 300/4.0 PRO). Obecnie stabilizacja synchronizowana działa z E-M1, E-M5 Mk II i PEN F.

waruga
1.02.16, 18:37
Zaktualizowalem moje dwa korpusy E-M5 i E-PL7 wraz z obiektywami 12-40 2.8, 45/1.8

apz
2.02.16, 07:45
Zaktualizowalem moje dwa korpusy E-M5 i E-PL7 wraz z obiektywami 12-40 2.8, 45/1.8 I musiałeś poukładać aparaty od początku pod siebie?