Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stabilizacja w SP 550UZ

SteveStrange
4.02.08, 19:20
Witam.

Chciałem zapytać czy możliwe jest aby stabilizacja w SP 550UZ nie działała? Ja odnoszę takie wrażenie, ze tak jest. Przy robieniu zdjęć w pomieszczeniu bez lampy, czułości ISO 100, F3.5 muszę wykazać nadludzką bez ruchowość ręki ;/ co nie jest komfortowe, ale w przeciwnym razie zdjecie jest rozmazane... Moze ta podówjna stabilizacja w takich przypadkach na nic się zdaje...

krzysiekz
4.02.08, 19:22
Jakie czasy ustawia aparat?

kasprzyk
4.02.08, 19:25
W jakim trybie robisz fotkę - w ciemnym pomieszczeniu bez lampy aparat ustawi się na kilka lub więcej sekund - żadna stabilizacja tego nie wytrzyma.

pzdr

SteveStrange
4.02.08, 19:26
Hmm nie wiem czy dobrze opisze to : 1.10 lub 1"

SteveStrange
4.02.08, 19:27
W jakim trybie robisz fotkę - w ciemnym pomieszczeniu bez lampy aparat ustawi się na kilka lub więcej sekund - żadna stabilizacja tego nie wytrzyma.

pzdr

Nie dodałem jeszcze, ze obecne jest sztuczne światło

suchar
4.02.08, 19:29
Hmm nie wiem czy dobrze opisze to : 1.10 lub 1"

1"?? I Ty się dziwisz, że zdjęcia wychodzą rozmazane? Takiego czasu to nikt nie utrzyma, a stabilizacja też nie pomoże. Po prostu jest za ciemno i czas jest przez to za długi. Podnieś ISO, jeśli nie chcesz lampy.

SteveStrange
4.02.08, 19:33
Podnieś ISO, jeśli nie chcesz lampy.

Przy np. ISO 200 zdjęcie będzie z szumem

suchar
4.02.08, 19:39
Podnieś ISO, jeśli nie chcesz lampy.

Przy np. ISO 200 zdjęcie będzie z szumem

W kompakcie będzie. Tak to już jest. W lustrze byś miał szum przy ISO 800. Niestety, czasem po prostu jest za mało światła i trzeba się inaczej ratować, np. błyskiem.

Tojfi
5.02.08, 10:52
Przybliż w aparacie jakis odlegly cel i przycisnij do polowy spust migawki , odrazu zobaczysz dzialanie stabilizacji. Z reki nie robi sie fotek z czasami naswietlania 1 sek (chociaż mozna próbować, mi sie udało kilka razy - oparłem ręke z aparatem np o sciane :) )
Zjedz jeszcze z przysłony na F2.8 (nie moze byc wtedy zoomu) i wtedy mozesz jeszcze troche zmniejszyć czas naświetlania chociażby do 1/60.

a jak nie wyjdzie to masz dwa wyjscia albo użyć lampy , albo statywu :)

Dar-i-jush
5.02.08, 11:12
To kompakt typu megazoom i stabilizacja jest przewidziana raczej jako wspomaganie długich ogniskowych, a nie bardzo krótkich czasów. Wysuń lufę i zobacz jak Ci wtedy obraz lata. Naciśnij spust do połowy, jak już było mówione, i zobacz jak się ładnie przestanie telepać. ISO200 z tego kompaktu jest zupełnie znośne.

bms777
22.05.08, 11:10
ja polecam statyw;)) i ISO 100 ;) wtedy dosc ciekawie wyjda fotki tylko mam nadzieje ze nie robisz zdj rzeczom lub osobom które sie ruszaja