PDA

Zobacz pełną wersję : Poczatkujacy uzytkownik OLEK C-750UZ

GoSciU
13.05.04, 19:37
Witam. Jak zdazyliscie sie zorientowac jestem poczatkujacym uzytkownikiem olympusa c-750. Mam do was prosbe zebyscie mi napisali co normalny czlowiek powinien do niego dokupic zeby aparat robil ladne zdjecia ? Jakies tulejki itd ? Oczywiscie nie chodzi mi o karte ani o akumulatory. Mam nadzieje ze podpowiecie co nieco. Sorka za glupie pytanie ale musialem je komus gdzies kiedys zadac :) pozdrawiam

vodnik
13.05.04, 19:52
Po pierwsze to nie aparat czy tulejki robia ladne zdjecia tylko ten kto za nim stoi. Tulejki i inne akcesoria sluza innym celom. Np tulejka + Filtr UV np moze sluzyc jako zestaw ochronny obiektywu. Mysle ze np pozostale akcesoria typu FILTRY powinienes kupowac w miare wzrostu Twoich umiejetnosci. Czesto sprzydaje sie statyw.

Wszystkow w Twoich rekach.

trax
13.05.04, 20:09
Tulejka i filtr UV (raczej bdb bo nie jest specjalnie drogi) bo przy braku szczęścia można wydać kupe kasy na naprawę obiektywu !!
Wiesz, myślę że dużo więcej niż drogi osprzęt da Ci czytanie forum i różnych stron z poradami czy tutorialami (wiele ciekawych linków znajdziesz na stronie głównej klubu!!). To co wyczytasz sprawdzasz potem "w praniu" i wyciągasz wnioski. I jaka frajda jak w końcu powiesz "kurczę, udało się!!". Powodzenia :)

GoSciU
13.05.04, 20:52
Dzieki bardzo za info, czyli radzicie kupic taki zestaw ochronny dla objektywu tak ? tulejke + filtr UV ? to ze fotki sie same ladne nie zrobia to sie domyslam ;] mam nadzieje ze z czasem moje umiejetnosci wzrosna. co do statywu to wlasnie zakupilem takowy. w sumie czekam na jakies dalsze info.... pozdrawiam

GoSciU
13.05.04, 21:58
a jeszcze jedno. Jak pozaklada sie na aparat ta tulejke i filtr to aparat duzo wiekszy sie staje ? Moze macie jakies foto takiego aparatu z tym osprzetem ? Sorka za te lamerskie pytania ale wiecie ;]
pozdrawiam

vodnik
13.05.04, 22:14
Aparat sie tylko nieznacznie wydluza. Jest on tylko troszke dluzszy niz jak by byl z wysunietym obiektywem.

Poczytaj i poogladaj fotki tutaj http://www.olympus.hat.pl/?s=news&id=78dzial=2 Wez pod uwage ze tutaj jest pokazana oryginalna tuleja czyli pasujaca do filtrow 57mm. Do kupienia sa tuleje firmy KING o srednicy 52mm.

GoSciU
13.05.04, 22:44
teraz kumam.... dzieki

Ewci@
15.05.04, 07:32
Na mój gust aparat lepiej wygląda z tulejką i filtrem wygląda tak "poważniej", może jeszcze dodatkowo na początek możesz kupić filtr polaryzacyjny no i statyw koniecznie bo aparat robi śliczne zdjęcia nocnem super odwzorowuje kolorki no i szkoda czasami robić je z lampą

GoSciU
16.05.04, 18:57
Hm.... Czyli jaki byscie proponowali zestawik kupic ? Ponizej 2 linki z allegro zamieszczam wiec moze jakies male podpowiedzi ;]
1. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25032900
2. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25134727

Tulejka OLYMPUS + filtr UV i polaryzacyjny 52mm (filtry KING z tego co sie zorientowalem a tulejka chyba OLYMPUS)...
Co byscie wybrali ? :)

trax
16.05.04, 19:57
Będę szczery - jeśli oszczędzać to na tulejce. Mój typ to: Hoya UV(0) 52mm HMC SUPER (86,00 pln) + tuleja King (zamiennik CLA-4 - 49,00 pln). Ale nic z przymysu to tylko moje zdanie. Pozdrawiam

GoSciU
16.05.04, 21:25
Hm... a to z tych linkow to jakby cos to ktore lepsze dla poczatkujacego ? :>

Ewci@
16.05.04, 21:28
Również dopisuje się do słów traxa - tulejka zamiennik CLA - 4 ( 49 zł ) filtr Hoya UV i Polaryzacyjny ( cena w zalezności od tego na co nas stać w danej chwili :wink: ) plus dekielek 52 mm za jakies 15 zł

Z tych linków to chyba ten pierwszy zestaw bo szkoda inwestowac w polar Kinga, lepiej nazbierać na Hoye, więc link nr 1 zestaw za 87 zł

trax
16.05.04, 21:42
Dzięki Ewci@ :) Myśle że skoro dla początkującego to POLARA bym odpuścił ( no na razie ;) ) a zainwestował w bardzo dobry UV. Nie będę wyjaśniał dlaczego gdyż jest to świetnie opisane tu: http://www.olympus.hat.pl/?s=news&id=78dzial=2
Masz rację Ewci@ że POLAR to dobra rzecz ale trzeba się trochę nauczyć podstaw a później kręcenia filtrem - to takie tylko moje luźne wypociny :

GoSciU
16.05.04, 22:07
Czyli mowicie ze jakby kupowac to tulejka zamiennik CLA-4 i filtr Hoya UV tak ? A ta tulejka to KING czy jaka bo slowo zamiennik za wiele mi nie mowi ? I caly czas mowimy o 52mm tak ?

vodnik
16.05.04, 23:32
Tulejka KING = Zamiennik do oryginalnego OLYMPUSA CLA-4.

Mowa tutaj o tulei 52mm.

GoSciU
18.05.04, 19:27
Jeszcze jedno pytanko z tej serii... Czy jak kupie zarowno filtr UV i polaryzacyjny to czy moge je uzywac oba jednoczesnie i czy musze zdejmowac polara jak koncze robic fotki i chowac go do torby a potem znowu przykrecac bo widzialem ze wczesniej ktos mial problem wlasnie taki tylko ze w c-4000. Jak to jest ? na polaryzacyjnym jest miejsce zeby zaczepic dekielek czy zawsze trzeba go zdejmowac i dekielek zaczepiac na filtr uv ? Co powiecie na ten temat ? Pozdrawiam...

Asan
18.05.04, 20:27
Na filtrach polaryzacyjnych firmy Hoya nie ma umocowania na dekielek. Dla mnie to totalny bezsens. Nie bede za kazdym razem odkrecal polara i przykrecal ponownie gdy zapragne zrobic zdjecie. Co ciekawe, sprzedawca z fotozakupy.pl zdal sobie sprawe ze polary Hoya nie maja umocowania na dekielek gdy powiedzialem mu o tym w rozmowie telefonicznej :roll: Byl najwyrazniej zdziwiony, gdy sprawdzil na wlasne oczy, ze mam racje. :roll:

Coz odesle polarka spowrotem i rozejrze sie za polarem firmy b&w ---> mam nadzieje, ze polary tej firmy maja umocowanie na dekielek i gwint po obu stronach. :roll: Nie omieszkam dokladniej sie popytac. Wprawdzie polar nalezy zakladac jako ostatni, ale miejsce na dekielek i tak powinno sie znalezc.

Arturo testowal polary Hoya i nie poinformowal forumowiczow o tak waznej sprawie, jaka jest brak umocowania na dekielek i gwintu w ogole po zewnetrznej stronie ---> dziwne :roll:

Polary Kinga maja umocowanie na dekielek i pod tym wzgledem sa lepsze od Hoya, ale ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia, wiec Kinga nie kupie na pewno. :roll:

Tytulem podsumowania powiem, ze nie warto kupowac polarow Hoya ( ja kupilem polara Hoya pl-cir super i do niego dekielka nie da sie przymocowac w zaden sposob, nie wiem jak polary z innych seri Hoya, ale chyba sytuacja przedstawia sie podobnie) no chyba, ze chcecie nosic je w odzielnym pudelku i przykrecac za kazdym razem gdy zapragniecie zrobic zdjecie. Nie ryzykowalbym paradowania z nieoslonietym polarem za ponad 200 zl :roll:

GoSciU
18.05.04, 21:41
hnmmm... No wlasnie o to mi chodzilo... Total lipa z tego co widze.... Ale chyba masz takze filtr UV HOYA i on ma gwint z obu stron i mocowanie na dekielek ? JEsli tak to to troche dziwne....

Asan
18.05.04, 22:10
Do filtra UV Hoya, ktory posiadam mozna swobodnie przymocowac dekielek... ma on gwint z obu stron. Niestety nie da sie tego powiedziec o polarze Hoya :roll:

GoSciU
18.05.04, 22:35
No to dziwnie szczerze mowiac bo jak to i to HOYA to chyba powinno byc i tu i tu tak samo.... Lipnie troche ze tak powiem.

dees
18.05.04, 23:32
Zdaje mi się ,ze polary nie maja gwintu z drugiej strony ponieważ zakonczone sa obrecza służaca do obracania filtra . Moze dlatego nie maja gwintu :?:

Jeronimo
18.05.04, 23:51
a ja slyszalem ze polary Hoya maja delikatny "kikutek" do ruszania ....

a co do tego ze nie mozna na nie nic nakrecic to az mi sie wierzyc nie chce (nie mam doswiadczenia z polarami, mam tylko UV)

... mam wrazenie ze tam jest cos jeszcze na polarze? czy mnie oczy myla...

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.olympus.hat.pl/testy/filtry/DSCN0024.jpg)

GoSciU
19.05.04, 01:19
No ja wlasnie tez nie wiem ale to az dziwne zeby na polara nie dalo sie nakrecic czegos jeszcze albo zeby nie dalo sie zalozyc dekielka to juz wogole.... nie qmam tego.... pozdrawiam

Asan
19.05.04, 01:52
Ale tu kwestia wiary nie ma nic do rzeczy. Mam polara Hoya i nic do niego przykrecic sie nie da. Jest niemal plaski. Dekielek to moge klejem przytwierdzic albo przybic gwozdziem :evil: Pan z fotozakupy.pl sprawdzil polary king i mowil ze te maja mocowanie na dekielek i gwint. A polary Hoya sa plaskie jak nalesnik. Jedym slowem ---> do d... :evil:

Aha dees masz racje. Od zewnetrznej strony jest wlasnie ta ruchoma plaszczyzna do krecenia i nic poza tym. Ale w polarach Kinga, zgodnie z informacja Pana sprzedawcy, jest gwint po obu stronach. :roll:

kano
19.05.04, 05:03
Na polarze liniowym MRC B+W jest miejsce na dekielek i zewnetrzny gwint.
Pozdrowienia

GoSciU
19.05.04, 08:10
no to lipa w takim razie bo wlasnie chcialem zakupic takowy polarek HOYA i w takim wypadku nie wiem co zrobic... pozdrawiam

Asan
19.05.04, 13:35
Najnowsze wiesci... Ponoc sklep fotozakupy.pl ma zamowic jakies dekielki, ktore beda pasowaly do polarow Hoya. Oczywiscie nie ma pewnosci, ze beda pasowaly, dlatego pozstaje wierzyc, ze tak bedzie w istocie. Jutro zadzwonie ponownie w tej sprawie. Byc moze bedzie juz cos wiadomo na ten temat. Jesli nic sie nie zmieni to bede zmuszony zwrocic filtr (takie prawo przysluguje mi na mocy regulaminu w terminie 10 dni od momentu wydania towaru). Dzwonilem takze do innego sklepu w sprawie polarow firmy B+W i zgodnie z informacja podana przez pania konsultant oznajmiam, ze polary B+W posiadaja gwint obustronny a wiec swobodnie mozna mocowac na nich dekielek.

Pozostawiam to bez komentarza.

GoSciU
19.05.04, 14:17
i jesli maja z obu stron gwint tzn ze mozna na nie nakrecac jeszcze inne rzeczy.... a jaka cena filtrow B+W o ktorych mowiles ? No i czekamy na dalsze info ;]

Ewci@
19.05.04, 21:03
Ja nie miałam problemów z dekielkiem i filtrem Hoya - tylko ja miałam filtry 58mm poszłam na giełde kupiłam i wszystko super pasowało, pierwszy raz słysze o takim problemie, a miałam te filtry w lustrzance i dekielek Nikona orginalny leżał jak ulał i ten dekielek "bez firmy" do Olka również więc coś nie tak albo z filtrami 52 mm albo masz super wymagania - może dekielek lepiej już poszukać i wypróbować namacalnie. Wszyscy moi znajmoi maja filtry Hoya i dekielki do nich pasują jak ulał. Może z dekelkami coś jest nie tak a nie z filtrami?

źródło (http://foto.onet.pl/upload/8/48/_263609_n.jpg)

No i na moją wiedzę on ma dość grube gwintownie własnie na inne filtry lub dekielki

GoSciU
19.05.04, 21:47
No i na moją wiedzę on ma dość grube gwintownie własnie na inne filtry lub dekielki

No to ja juz wogole nie rozumiem.... Jeden mowi ze nie mozna do niego dokrecac niz i dekielka zakladac a inny ze mozna. Moze jednak to sie ma tym ze jedno 58mm a drugie 52mm.... Eh.... Dziwne to wszystko. W kazdym razie ja jak bede to kupowal to pojade na gielde FOTO do "Clubu Stodola" i kupiesobie cos co bede widzial jak wyglada i co z tym mozna robic :) W kazdym razie dalsze uwagi na ten tematu mile widziane :)
[/quote]

Ewci@
19.05.04, 22:01
Ja własnie kupowałam w stodole, wszystko masz na miejscu i porównaj po prostu oba filtry ten na zdjęciu to polar Hoi typ super ( fioletowy ) 58 mm. A dekielek w stodole kupiłam za 15 zł. To chyba najlepsze wyjście aby się przekonac co i jak, bo niestety jeśli jesteś początkującym to ja nie wiem czy chcesz tak od razu inwestować pare set złotych w filtry B&W :D

Asan
19.05.04, 22:32
Nie bede Was przekonywal, bo widze, ze nie wystarcza Wam, ze mam filtr przed soba i opisuje co widze. Przedstawiacie jakies zdjecia wmawiajac, ze nie mam racji. Zadzwoncie do fotozakpy.pl a przekonacie sie czy mowie prawde czy tez nie. Najgorsze jest to, ze sklep fotozakupy.pl wystawiajac dekielek do sprzedazy zamiescil pod jego zdjeciem informacje, ze dekielek pasuje do tulei i filtrow sprzedawanych przez sklep. Rzeczywistosc wyglada inaczej i to jest irytujace, bo gdyby informacja byla prawdziwa to nie mialbym teraz problemow. Nie rozumiem w jakim celu pisze sie, ze dekielek pasuje do filtrow oferowanych przez sklep skoro mija sie to z prawda, a co najgorsze to ja musialem przekonac sie o tym na wlasnej skorze. Cos tu jest chyba nie tak.

Ewci@
19.05.04, 22:43
No ale słuchaj to są fakty - zdjęcie wykonałam wtedy kiedy posta pisałam więc...... on ma naprawde grube gwintowanie to błąd dekielka a nie filtra a być może filtry 52mm sa cieńsze nie przeczę - ja mam 58mm , szerszy więc być może inny . Spróbuj jeszcze wziąść ten filtr i iść właśnie do jakiegoś sklepu foto i spróbuj dobrac dekieleki. Lub poszukaj w innych sklepach internetowych.......foto-tip, foto-net. Jeśli sie okaże , że to filtr 52 jest kiepski to ja proponuje na tulejke redukcję 52<58mm ( 20 zł ) plus filtr 58mm (Hoya UV - 35 zł , Polar 130 zł ) , to w sumie jest dużo tańsze niż jeden B&W a jakość dużo lepsza niż King

GoSciU
19.05.04, 23:20
No wlasnie.... Ja pojde do stodoly :) ... i tam zakupie to co chce.... Bo z tego cu tu sie naczytalem na forum i na stronach www itd to narazie kupie tulejke + filtr UV i ten nieszczesny dekielek a jesli bedzie wsio oki tzn jesli gdzies spotkam cos fajnego i dobrego zeby bylo oki z tymi gwintowaniami itd to zakupie takze polara HOYA bo z tego co wiem to chyba najrozsadniejszy wybor (UV i polar HOYA)... Mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie chyba no nie ? :) Pozdrawiam.......

GoSciU
19.05.04, 23:22
a zapomnialem o jednym.... Ew@ chodzi mi jeszcze o wielkosci tzn 58mm <-> 52mm .... Czym to sie ma ? Ma to jakies znaczenie na fotkach ? Czy poprostu tylko tym ze jest mniejszy badz wiekszy ? Mozecie mi o tym jeszcze co nieco napisac ? Bo w testach chyba o tym nie bylo, no chyba ze przegapilem :(

kano
20.05.04, 04:04
Poniewaz mam telekonwertery Olympusa (TCON, WCON, MCON) z gwintem 55 mm, uzywam tulejke CLA-4 i filtry z tym samym gwintem. Jak wczesniej pisalem, wybralem liniowy filtr polaryzacyjny B+W. Jest to bardzo dobry filtr w cenie podobnej do kolowego HMC Hoya. Ma bardzo wazna zalete: zewnetrzny gwint 55 mm i na tyle solidna konstrukcje, ze mozna bez obaw nakrecac na niego konwertery. Odpada zatem powazny problem z konwerterami Olympusa, ktore nie maja zewnetrznego gwintu i mozliwosci zalozenia filtrow. Dodam tylko, ze WCON z wstawionym polarem B+W prawie nie winietuje nawet przy najszerszym kacie (jedynie niewielki slad w lewym dolnym rogu).
Zestaw CLA-4 - MRC B+W - WCON-07 :

źródło (http://cfs.umbi.umd.edu/present/Polar%20BW.jpg)
Pozdrowienia.

Ewci@
20.05.04, 09:58
Co do robienia zdjęć z tymi filtrami 58mm zarówno robione z lampą i bez są bez zastrzeżeń. Ja po prostu miała te filtry z lustrzanki i nie chciałam ładowac kasy w drugi komplet filtrów 52mm gdy dokupiłam tulejkę do Olka, stąd ta redukacja i było OKI. Naprawdę, trzeba pójść najpierw wszystko poogladać a potem zdecydować co się chce i co komu odpowiada, a przede wszystkim ile kasy chcemy na to wydać.

Powodzenia

GoSciU
20.05.04, 12:30
Czy nie ma roznicy miedzy 58mm - 55mm - 52mm ? Chodzi mi o to ze nie dostrzega sie zadnej roznicy na fotkach ?

Asan
20.05.04, 17:23
Odeslalem filtr spowrotem odstepujac od umowy. Dekielkow, o ktorych pisalem tez chyba nie bedzie, wiec zdecydowalem sie zrezygnowac z zakupionego filtra Hoya. Szkoda... w koncu slyszalem o dwoch dobrych producentach filtrow ----> B+W i Hoya. Polarka Hoya juz nie kupie, bo nie ma mocowania na dekielek. Z kolei filtry B+W sa drozsze od Hoya :roll: Moze ktos wie, ile kosztuje dobry polar firmy B+W? Prosilbym o linka, jesli mozna. Czy istnieja inni dobrzy producenci filtrow poza B+W i Hoya? Jesli nie to bede skazany na polar B+W :roll:

Nie radze kupowac filtrow o powiedzmy 58 mm srednicy. Musialbys dokupic do niego wieksza tuleje a to spowodowaloby jeszcze wieksze winietowanie. Srednica 52mm jest optymalna. Poza tym najwiecej asortymentow foto ma wlasnie srednice 52 mm, dlatego w przypadku rozbudowy swojego aparatu o kolejne akcesoria nie bedzie problemow z dostepem do nich. Pamietaj, ze cena filtra wzrasta wraz ze wzrostem jego srednicy, wiec zakup filtra, powiedzmy 58mm nie jest najlepszym rozwiazaniem. Wiekszosc uzytkownikow aparatow ma wlasnie filtry 52mm i Tobie rowniez bym taki polecal.

pozdrawiam

GoSciU
20.05.04, 17:52
No wlasnie zrobie tak jak pisalem wyzej.... Zakupie tulejke 52mm a zwraz z nia filtr UV HOYA chyba ,a co do polarka to jeszcze nie wiem..... Pozdrawiam !

vodnik
20.05.04, 18:49
@Kano czy z polarkiem LINIOWYM aparat nie ma problemu z FOCUSEM, bo czytalem ze do cyfrowek polecane sa wlasnie kolowe bo liniowe powoduja problemu z AF.

@Asan, czy czasem Ci sie nie pomylilo? Im wieksza srednica tuleji tym wieksze winietowanie ? Chyba raczej nie. Jedynie moze sie tworzyc wiekszy cien przy uzyciu lampy wewnetrznej. Winietowanie to jest nachodzenie w kadr "rurowatosci" tuleji, ktora powoduje zaograglenia na rogach. Bylbym, sklonny powiedziec ze im mniejsza yuleja z mniejszym filtrem tym wieksza mozliwosc wystapienia winietowanie.

Ewci@
20.05.04, 20:43
Asan filtry B&W sa najlepsze i najdroższe więc ceny kształtują się nawet w granicach 600 - 700 zł. Hoya w zależnosci od "kolorków" - najlepsze czarny kolor na opakowaniu równiez może dorównac B&W, choć sa ciut tańsze. To co piszesz o tulejce, filtrach 58mm i winietowaniu świadczy o twoim bardzo małym doświadczeniu z fotografią i tylko dlatego nie podejmuje się dalej zagłębiać w to co piszesz bo są to bzdury

Pozdrawiam

Asan
20.05.04, 21:16
Od tego jest forum, zeby, jak to okreslilas "bzdury", byly weryfikowane. Doswiadczenie oczywiscie mam niewielkie, nie kryje sie z tym. Ale jednoczesnie mam nadzieje, ze znajda sie wieksi znawcy tematu ode mnie, ktorzy wytkna mi bledy i wskaza wlasciwy tok rozumowania a nie pierzchną, nie zaglebiajac sie w temat w zetknieciu z czyjas niewiedza badz wiedza niepelna.

trax
20.05.04, 21:28
Ewci@ więc po co napisałaś tego posta? Piszesz że to są bzdury i nie podejmujesz polemiki. Powiało mi snobizmem i bufonadą.
Nie aparat i nie filtr robi zdjęcia nawet gdy bedzie miał kosmiczną cenę.
P.S. "najlepszy" to pojęcie względne. W fotografii pojęcie lepszy i gorszy dotyczy operatora.

Ewci@
20.05.04, 21:35
Dlatego trax to napisałam gdyż Asan od poczatku chce udowodnić , że hoya jest do kitu itd i ludzi w błąd wprowadza pomimo tego, że leży przede mną hoya ślicznie nagwintowana i to on sie czepiał tego, że mam czelnośc przedstawiać mu jakieś zdjęcie filtra, no a jak ja ciut ostrzej napisałam to od razu awantura - tak tak męska solidarność, brawo

Poza tym jeśli uważnie czytasz to co ja tu chciałam przekazać to własnie to, że tańsza Hoya wystarczy koledze , który podjął temat mówie o tańszym i zarazem łatwiejszym rozwiązaniu a Asan przyczepił sie jak.....ogona moich filtrów 58 mm i dodatkowo wskazuje na filtry B&W jako lepsze rozwiazanie - no to chyba ta bufonada i snobizm nie mnie tyczył drogi trax'ie

Jeronimo
20.05.04, 21:35
prosze mi tu nikogo nie obrazac
źródło (http://wiadomosc.info/forum/html/emoticons/gunsmilie.gif)

snobizm, bufonada itp. teksty nie sa tematem tego posta!
źródło (http://wiadomosc.info/forum/html/emoticons/offtopic.gif)

GoSciU
20.05.04, 21:39
Ojjj dajcie sobie spokoj.... przeciez nie ma powodu do klutni !

trax
20.05.04, 21:44
Przepraszam Ewci@ jeśli Cię uraziłem. Fakt napisałem trochę za bardzo z emocjami i nie miało to nic wspólnego z solidarnością. Chciałem tylko aby kolega rozpoczynający wątek wreszcie sobie uświadomił że to jego umiejętności są tak naprawdę ważne, jego podejście do tematu fotografii itp. Zamiast zaprzątać sobe głowę jeszcze jednym szkiełkiem na obiektywie niech robi zdjęcia, myśli i podgląda innych (lepszych). To o co pyta przyjdzie samo, z czasem. Jeszcze raz przepraszam Ewci@.

Ewci@
20.05.04, 21:47
:D

Jeronimo
20.05.04, 21:47
no i to lubie na tym forum... tu wszyscy sie kochaja
źródło (http://wiadomosc.info/forum/html/emoticons/thumbup.gif)

hiihih dobra koncze te moje Offtopiki ;-)

Asan
20.05.04, 22:08
Podaje pierwszy z brzegu adres sklepu internetowego oferujacego filtry B+W :

http://www.fotokonsorcjum.com.pl/sklep/biw/biwpl.htm

Prosze spojrzec na cene filtrow polaryzacyjnych. Nie wydaje mi sie, zeby ceny byly az tak zniewalajaco wysokie w porownaniu z filtrami Hoya. A firma B+W to klasa swiatowa. Jak juz odzyskam pieniazki za zwrocony filtr to kupie sobie jeden z tych filtrow :roll:

GoSciU
20.05.04, 22:09
Hm...... trax ja wiem o tym ze to od operatora aparatu zalezy jakie jest zdjecie ale chcialem sie dowiedziec to o czym pisalem powyzej. Teraz mniej wiecej juz wiem na co patrzec itd...... Ew@ powiedziala mi co i jak tak samo jak i reszta forumowiczow i teraz chociaz wiem co gdzie jak i czego szukac !!!!!!! Pozdrawiam !

Ewci@
20.05.04, 22:14
Asan są zniewalające bo na dzien dobry o 100% droższe od Hoya :wink:

vodnik
20.05.04, 22:53
Prosze o troche spokoju na forum, gdyż któryś z moderatorów zostanie zmuszony do czasowego zablokowania topicu w celu rozluznienia atmosfery.

I nastal pokoj:)

kano
21.05.04, 03:13
Bardzo czesta pomylka dotyczaca filtrow polaryzacyjnych, to przekonanie, ze filtr liniowy powoduje klopoty z AF. Jest to prawda jedynie w przypadku lustrzanek i to nie wszystkich, a jedynie takich ktore maja na drodze optycznej dodatkowy element polaryzujacy swiatlo np. pryzmat. W kompaktach takich elementow nie ma i z powodzeniem, a nawet lepszym skutkiem mozna stosowac filtry liniowe. Pisze z lepszym skutkiem, bo filtr liniowy to mniej dodatkowych elementow przed obiektywem jako, ze filtr kolowy to zlozenie filtru liniowego i cwiercfalowki. Z podanego wczesniej linku widze, ze liniowy filtr MRC firmy B+W o srednicy 52 mm kosztuje 198 zl - to nie jest chyba az tak zle za bardzo wysokiej klasy filtr.
Pozdrowienia.

vodnik
21.05.04, 13:41
Dzieki kano za precyzyjna odpowiedz. Gdzies wlasnie wyczytalem o tych "niby problemach" z liniowymi, ale nie bylo tam dokladnie wytlumaczone.

Asan
1.06.04, 17:43
W fotozakupach mozna juz nabyc nowe dekielki, ktore pasuja do polarow Hoya. Moze teraz Ewcia zrozumie, ze mialem racje piszac, ze do polarkow Hoya standardowego dekielka dopasowac sie nie da i ze nie posiadaja one gwintu zewnetrznego. Niestety nowe dekielki nie pasuja do filtrow UV Hoya.

p.s. Posilkuje sie informacja uzyskana telefonicznie od konsultantow sklepu fotozakupy.

Ewci@
2.06.04, 10:12
Oj Asan przestan juz bo Hoya ma gwint i kazdy diekielek pasuje juz to wyprobowalam jak maniaczka chodzilam do znajomych i probowalam ich dekielki - wszystkie lezaly jak ulal , moze te 52 mm nie maja ale ja z 58 mm nie mam problemu moge na nie wkrecac np filtr UV i przyczepiac dekielki wszystkie mozliwe jakie tylko w promieniu 20 km znalazlam - zrozum ja mam filtr 58mm :lol:

Jesli by nie mialy gwintu nie mogla bym zrobic np czegos takiego :D

źródło (http://foto.onet.pl/upload/17/84/_270974_n.jpg)

:wink:

Jeronimo
2.06.04, 10:43
a ja slyszalem ze sa dwa typy: zwykly i slim (czy jakos tak). Dokladnie nie wiem jak to sie nazywa powiedzial mi to sprzedawca (razem z uzasadnieniem, ktorego tu nie przytocze bo nie pamietam, cos bylo o szerokich katach czy cos tam :P).
Moze ktos tez cos takiego slyszal i sie wypowie....

BTW jak kasa spadnie z nieba to tez sobie kupie polarka no i sam na wlasnej skorze przetesuje co i jak :D

tom soyer
15.06.04, 18:08
czy tuleja jest konieczna tylko po to aby moc korzystac z filtrow czy tez masz inne zadania? (mam na mysli min serie C-7xx)

vodnik
15.06.04, 20:35
Montaz filtrow, montaz konwerterow Tele i Wide, oraz ewentualnie ochrona ubiektywu przy zastosowaniu filtra UV.

GoSciU
28.06.04, 12:55
Witam... To znowu ja :) W zwiazku z tym ze nigdzie nie mozna dostac filtra UV HOYA HMC SUPER albo nawet samego HMC to co byscie proponowali na zastepstwo tego ? Jakosciowo i cenowo zeby bylo mniej wiecej to samo ? Wiem ze KING odpada..... Wiec jest cos co mogloby zastapic tego hmc super ??? A tak wogole co sie dzieje z tymi filtrami ze nigdzie nie mozna ich dostac ? Pozdrawiam

tom soyer
29.06.04, 11:05
Witam... To znowu ja :) W zwiazku z tym ze nigdzie nie mozna dostac filtra UV HOYA HMC SUPER albo nawet samego HMC to co byscie proponowali na zastepstwo tego ? Jakosciowo i cenowo zeby bylo mniej wiecej to samo ? Wiem ze KING odpada..... Wiec jest cos co mogloby zastapic tego hmc super ??? A tak wogole co sie dzieje z tymi filtrami ze nigdzie nie mozna ich dostac ? Pozdrawiam

moze tutaj cos znajdziesz (http://search.ebay.de/hoya-hmc_Foto-Camcorder_W0QQsofocusZbsQQsbrftogZ1QQcatrefZC12QQf romZR10QQsacategoryZ625Q26catrefQ3DC6QQsoloctogZ9)

Asan
1.07.04, 19:20
Dziwie sie, ze nie mozesz nigdzie dostac filtrow Hoya :roll: wydawalo mi sie, ze sa dosc powszechne w sklepach :roll:

Dzis otrzymalem zwrot pieniazkow za filtr :D Musze pochwalic fotozakupy za solidnosc. Zostaly mi takze zwrocone pieniazki za przesylke, ktora musialem wczesniej oplacic mimo zapewnien, ze bede ja mial za darmo :roll: Sklep nie robil zadnych problemow. Troszke to trwalo ale pieniazki juz mam i rozgladam sie za innym filtrem. A filtra Hoya polarka 52 super oczywiscie nie polecam bo nie mozna nalozyc nań dekielka ani nakrecic innego filtra :roll:

pozdr

GoSciU
1.07.04, 21:11
dzwonie do kazdego sklepu ktory znajde w necie i nigdzie nie ma tych filtrow.... i nie wiem wlasnie co sie dzieje i co zrobic

Ewci@
2.07.04, 11:19
Giełda w Warszawie w niedzielę w Stodole - pełen wybór filtrów przeróżnych nietylko Hoya tam również przemili panowie doradzą co i jak z tymi filtrami - polecam :)

GoSciU
4.07.04, 14:33
Ktos mi mowil ze i tam teraz nie ma tych filtrow wiec narazie poczekam jeszcze troszka...

GoSciU
26.07.04, 13:11
Tak jak pisalem juz wczesniej nigdzie nie mozna dostac filtrow HOYA HMC SUPER. Obdzwonilem pol Polski i nigdzie nie ma. W Stodole tez nie moglem nabyc. Wiec kieruje do was pytanko czy jest jakis inny filterek UV ktory bedzie jakosciowo mniej wiecej taki sam jak ta HOYA - cenowo mniej wiecej tez ? Bo B+W to juz chyba sa duzo drozsze ? Bede bardzo wdzieczny za jakies info na ten temat.... Pozdrawiam

Bulva
26.07.04, 14:05
Spróbuj na www.fotozakupy.pl. Ja swojego UV Hoya HMC Super 55 nabyłem tam bez żadnych problemów ok. 3 tygonie temu (cena chyba 96zł).

Ewci@
26.07.04, 14:13
A jeszcze proponuję filtry z górnej półeczki B&W. Gościu polecam ci sklepy Fotokonsorpcjum w Warszawie mają chyba stronę internetowa - sklep mają w CH Targówek, lub Profilab przy Hali Mirowskiej lub na Wolskiej. Jeju no nie wiedziałam , że taki problem z tymi filtrami ja chyba miałam szczęście bo zawsze na giełdzie jest to co akurat potrzebuję.

GoSciU
26.07.04, 15:02
Ano dzisiaj dzwonilem do nich akurat... Takze nie maja HOYA ... Jakas Pani oferowala mi filterek B+W za 130zl Brutto :D I co tu teraz zrobic ? :> Moze jakies jeszcze propozycje ? :>

cinek74
26.07.04, 15:09
do: asana i Ewci

na tej stronie mozna znalezc informacje o tym, ze HOYA produkuje dwa rodzaje filtrow (w sensie rozmiaru/dlugosci) http://www.photofilter.com/hoya_filter_information_page.htm#outstanding

Zgodnie z tym co tu pisza filtry serii Ultra sa wezsze (3mm) i przy ich sprzedazy zalaczany jest specjalny dekielek do nich - tak wiec oboje mieliscie racje a po prostu zupelnie inne filtry ...

Zycze milego dnia ...

Ewci@
26.07.04, 18:51
Cinek dzięki ci serdeczne bo już posadzałam się o dośc zaawansowaną chorobę oczu hehehe :D

Gościu więc ja bym kupiła B&W........skoro to 30 zł róznicy :wink: Może wakacje spowodowały , że wszyscy wykupili Hoyę :wink:

GoSciU
26.07.04, 19:02
ojjjjjjj.... chyba sie udalo... Mialem na liscie ostatni sklep gdzie zawsze bylo zajete. Wreszcie sie dodzwonilem i przemila Pani powiedziala mi ze jest takowy filterek :) Tak wiec dzisiaj wyslalem zamowienie.... Zobaczymy czy przyjdzie i kiedy przyjdzie :) Jesli sie znowu okaze ze nie ma to zakupie B&W. Pozdrawiam

GoSciU
30.07.04, 10:45
Witam. Wreszcie dostalem ten filterek ktory tak dlugo szukalem i jestem happy :> Tak jak ktos to kiedys powiedzial sklepy w Krakowie sa naprawde spox - teraz i ja sie z tym zgadzam. Jedeny sklep, w ktorym byl takowy filterek to www.foto-nova.com.pl . No to teraz wszystko jest juz wporzo :> POZDRAWIAM :)

chichio
8.09.04, 16:13
witam,
jestem baaardzo pocztkujacym userem olka c 750(1 mies :) ).
czytalem caly post i chce sobie kupic tulejke i jakies filtry.

Jako ze aktulanie jestem w us, to mam mozliwosc kupienia chyba taniej(chyba :) ).
Ponizej zamiszczam link do www ebay.com i bardzo ladnie :) prosze o pomoc.

http://photography.listings.ebay.com/Digital-Camera-Accessories_Lenses-Lens-Accessories_W0QQfromZR4QQsacategoryZ48524QQsocmdZL istingItemList

Dodam ze od czasu do czasu lubie pojechac na jakis rajd samochodowy
i popstrykac zdjecia.

Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Moge sie odwdzieczyc w ten sposob:

moge kupic jakis drobiazg(do 100$), wystawic aukcje na allegro(dla zabezp, wracam dokl 8 pazdz).

PS.wlasnie takiego forum szukalem :):),bardzo mi sie tutaj podoba :)

vodnik
8.09.04, 22:24
Mysle ze warto dokupic jakis konwerter szerokokatny dobrej firmy np Raynox, ewentualnie oryginalny Olympusa.