Zobacz pełną wersję : HiRes RAWy w OV3
Zaktualizował mi się właśnie OV3 i po tym przy wczytaniu HiRes ORFa z EM5mkII wyskakuje komunikat, że nie można edytować plików nieprzetworzonych z trybu HiRes. Zdjęcia wczytuje ale pokazuje w rozdzielczości standardowej. Coś się zmieniło czy tylko u mnie coś się pokopało?
Jednocześnie plugin do PSa działa.
Zaktualizował mi się właśnie OV3 i po tym przy wczytaniu HiRes ORFa z EM5mkII wyskakuje komunikat, że nie można edytować plików nieprzetworzonych z trybu HiRes. Zdjęcia wczytuje ale pokazuje w rozdzielczości standardowej. Coś się zmieniło czy tylko u mnie coś się pokopało?
Jednocześnie plugin do PSa działa.
Jest tylko pytanie czy przed aktualizacją OV3 otwierał ORF-a HiRes w tej wysokiej rozdzielczości ? Mnie się wydaje, że nie i dalej tego nie potrafi. Po aktualizacji wyświetla tylko ten komunikat, ale może jestem w mylnym błędzie:) U mnie OV3 wersja 1.5 nie potrafi otworzyć ORF-a w HiRes. Tylko tą wersję (1.5) jak dobrze pamiętam mam już baaardzo długo. Nowszej chyba nie ma ?
Tak nawiasem mówiąc po przekonwertowaniu tego ORF-a do .DNG Lightroom także wczytuje ORF HiRes w tej zwiększonej rozdzielczości.
Może kiedyś i oprogramowanie firmowe poradzi sobie z swoim RAW-em, a może i nie...
to mnie właśnie wkurza, robią fiuczer a nie ma do tego suportu w ich oprogramowaniu. Nie każdy używa PSa, a wszystkie pozostałe wywoływarki RAWów nie potrafią poprawnie obsłużyć tych z HiRes.
Zadałem pytanie na forum oficjalnym ACDSee (czyli mojej ulubionej wywoływarki) czy mają zamiar coś z tym zrobić, ciekaw jestem odpowiedzi.
to mnie właśnie wkurza, robią fiuczer a nie ma do tego suportu w ich oprogramowaniu.
Mnie to akurat nie wkurza, tylko bardzo dziwi.
Nie każdy używa PSa, a wszystkie pozostałe wywoływarki RAWów nie potrafią poprawnie obsłużyć tych z HiRes.
Nie wiem na ile poprawnie obsługuje Lightroom (po przekonwertowaniu do .dng ), ale rozdzielczość tego przekonwertowanego .dng (9216 x 6912 pix) jest chyba prawidłowa.
Jest tylko pytanie czy przed aktualizacją OV3 otwierał ORF-a HiRes w tej wysokiej rozdzielczości ? Mnie się wydaje, że nie i dalej tego nie potrafi. Po aktualizacji wyświetla tylko ten komunikat, ale może jestem w mylnym błędzie:) U mnie OV3 wersja 1.5 nie potrafi otworzyć ORF-a w HiRes. Tylko tą wersję (1.5) jak dobrze pamiętam mam już baaardzo długo. Nowszej chyba nie ma ?
Tak nawiasem mówiąc po przekonwertowaniu tego ORF-a do .DNG Lightroom także wczytuje ORF HiRes w tej zwiększonej rozdzielczości.
Może kiedyś i oprogramowanie firmowe poradzi sobie z swoim RAW-em, a może i nie...Wcześniej też nie otwierał. Wersja 1.5 jest ostatnią, jaka została dotychczas opublikowana. Zgodnie z zawiadomieniem producenta (http://asia.olympus-imaging.com/product/dslr/em5mk2/feature4.html) ORFy o wysokiej rozdzielczości miały być wywoływane przy pomocy wtyczki do PSa (http://support.olympus-imaging.com/hp1download/index/). A więc, może kiedyś OV3 (albo następca) będzie sobie dobrze radził z Hi-Resami w RAWach.
Raw-Therapee otwiera. Sprawdziłem.
Wcześniej też nie otwierał. Wersja 1.5 jest ostatnią, jaka została dotychczas opublikowana.
Tak też sądziłem, dzięki za potwierdzenie.
... A więc, może kiedyś OV3 (albo następca) będzie sobie dobrze radził z Hi-Resami w RAWach.
To może kiedyś, warte jest podkreślenia:wink:
Raw-Therapee otwiera. Sprawdziłem.
Raw-Therapee otwiera wszystko:) (już nie raz o tym pisałem). Jestem pewny na 100%, że otworzy (ta moja wersja RawTherapee 4.2.74) RAW-y z OMD M5 MK3, czy z OMD M1 MK2.
Na ile poprawnie to zrobi to inna kwestia i nie przeczę, że zrobi to całkiem dobrze. Tylko nie każdy lubi akurat ten program.
Raw-Therapee otwiera wszystko:) (już nie raz o tym pisałem). Jestem pewny na 100%, że otworzy (ta moja wersja RawTherapee 4.2.74) RAW-y z OMD M5 MK3, czy z OMD M1 MK2.
Na ile poprawnie to zrobi to inna kwestia i nie przeczę, że zrobi to całkiem dobrze. Tylko nie każdy lubi akurat ten program.
Nie zawsze tak było. E-PL3 długo nie potrafił otworzyć.
Druga sprawa to fakt, program nie jest za bardzo intuicyjny
Nie zawsze tak było. E-PL3 długo nie potrafił otworzyć.
Też prawda, ale obecnie, jakbyś podał jakiegoś RAW-a (najlepiej z linkiem) którego wersja RawTherapee 4.2.74 nie potrafi otworzyć to byłbym naprawdę bardzo zdziwiony.
...Druga sprawa to fakt, program nie jest za bardzo intuicyjny
W porównaniu do np. darmowego Photivo, jest bardzo intuicyjny:), choć ilość suwaków RawTherapee też jest dość duża:) Ogólnie nie liczy się ilość (tych suwaków) tylko jakość (uzyskany efekt), moim zdaniem:)
Bodzip: to, że otwiera nie znaczy, że poprawnie obsługuje. ACDSee, LightZone i kilka innych programów, które mam, też otwiera. Tylko jest pewien problem, bo zdjęcie ma rozdziałkę 9000x6000 ale jest straszną pikselozą, co dowodzi tego co pisałem, że programy rozpoznają rozdzielczość tych rawów, ale biorą sobie zaszyty w nich JPG do obrabiania, przeskalowują do wysokiej rozdzielczości i jego potem zapisują.
Jack: niestety wtyczka do szopki ma tak ograniczone możliwości, że korzystanie z tych ORFów mija sie z celem. Nie ma możliwości odzyskania prześwietleń i jakiejkolwiek pracy na kanałach. Ot otwiera i wrzuca w szopkę. Słabizna.
andtor2: RawTherapee fajny, ale kompletnie nie radzi sobie z prześwietleniami.
...andtor2: RawTherapee fajny, ale kompletnie nie radzi sobie z prześwietleniami.
Oj tam, że kompletnie sobie nie radzi to przesada:
166019
Link do ORF. w tym wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/101199-DxO-vs-LR/page5) post #122.
Fakt, w RT trzeba się nakombinować z przepaleniami i efekt nie jest tu jeszcze taki jakbym chciał.
Spróbuj coś zrobić z tymi przepaleniami (ORF, prawy górny róg) w OV3. Ten można powiedzieć, że kompletnie sobie nie radzi.
Spróbuj coś zrobić z tymi przepaleniami (ORF, prawy górny róg) w OV3. Ten można powiedzieć, że kompletnie sobie nie radzi.
dlatego używam ACDSee, ten sobie radzi całkiem fajnie :)
dlatego używam ACDSee, ten sobie radzi całkiem fajnie :)
Przyznam, ten program jest mi obcy:) Zapewne masz na myśli wersję Pro, płatną i chyba cena jego zbliżona do ceny Lightrooma 6 ?
kupiłem w promocji za 49$ więc cena sporo niższa. No i nie miesza mi sam w kolekcjach, tylko robi co ja chcę ;)
Zaktualizował mi się właśnie OV3 i po tym przy wczytaniu HiRes ORFa z EM5mkII wyskakuje komunikat, że nie można edytować plików nieprzetworzonych z trybu HiRes...To już przeszłość. Wczoraj została opublikowana aktualizacja OV3 na wersję 2.0, która wywołuje RAWy High-Res. Wywołany w ten sposób JPG ma wymiar 9216x6912, a więc prawie 64 mega. Nie wiem tylko, jak z wydajnością, ponieważ działanie programu sprawdziłem na małym lapku z celeronem i niezbyt obitym RAMem. Jeszcze jedno - nowy OV3 nie chodzi na XPeku :-(
To już przeszłość. Wczoraj została opublikowana aktualizacja OV3 na wersję 2.0, która wywołuje RAWy High-Res. Wywołany w ten sposób JPG ma wymiar 9216x6912, a więc prawie 64 mega. Nie wiem tylko, jak z wydajnością, ponieważ działanie programu sprawdziłem na małym lapku z celeronem i niezbyt obitym RAMem. Jeszcze jedno - nowy OV3 nie chodzi na XPeku :-(
No wlasnie po padzie dysku wczoraj sobie zainstalowalem OV3, i troche sie zdziwilem ze sobie pociagnal 2.0, przed padem mialem 1.5 i troch glowkowalem o co kaman :)
pozdro
To już przeszłość. Wczoraj została opublikowana aktualizacja OV3 na wersję 2.0, która wywołuje RAWy High-Res. Wywołany w ten sposób JPG ma wymiar 9216x6912, a więc prawie 64 mega. Nie wiem tylko, jak z wydajnością, ponieważ działanie programu sprawdziłem na małym lapku z celeronem i niezbyt obitym RAMem. Jeszcze jedno - nowy OV3 nie chodzi na XPeku :-(
Rzeczywiście to już przeszłość.
Co do wydajności OV3 z takim RAW-em, na już starszym co prawda komputerze, (procek 2 x 3,1 Ghz ; 8GB RAM-u ; karta graf. Radeon HD 5670) w trybie podglądu 1:1 po zmianie stopnia odszumiania operacja jest wykonywana po ok. 10 sek. z tym, że na uaktualnienie podglądu trzeba czekać ok. 1 minuty. Bez tego uaktualnienia podglądu jest mocna pikseloza na zdjęciu. Czyli można powiedzieć, ze programowi zajmuje to grubo ponad minutę.
W zwykłym ORF z M5 taka operacja zajmuje ok. 20 sek, ale już z jednoczesnym uaktualnieniem podglądu w 1:1 (nie ma taj pikselozy).
Dla porównania na tym samym komputerze w LR4, (ORF w HiRes) po zmianie suwakiem wartości odszumiania (także przy podgladzie 1:1) zmiana zachodzi po 1 sekundzie.
Nie wyobrażam sobie nie używać podglądu 1:1 przy usuwaniu szumu (choć nie tylko przy tym)
Odpalilem u siebie na i5, 32GB, WIN7 64bit, karta GF760GTX, SSD Intel, OV3 zainstalowany na SATA'owym WD RED 2TB - i zadnych spadkow wydajnosci nie zauwazylem (orf hiresowy).
Zapindala tak, ze mozna powiedziec w locie robi wszytsko i nie czekam zbynio na nic :)
pozdro
Odpalilem u siebie na i5, 32GB, WIN7 64bit, karta GF760GTX, SSD Intel, OV3 zainstalowany na SATA'owym WD RED 2TB - i zadnych spadkow wydajnosci nie zauwazylem.
Zapindala tak, ze mozna powiedziec w locie robi wszytsko i nie czekam zbynio na nic :)
Ile to "zbytnio" wynosi w sekundach ?, tak szczerze:) (ORF w HiRes, podgląd ustawiony na 1:1)
Oczywiscie mówimy o OV3.
Chciałem spróbować na pentium 166MMX s3trio+voodoo 3d-fx też 32 RAM... no MB ale 32.. :-D
I nie idzie. :(
Chciałem spróbować na pentium 166MMX s3trio+voodoo 3d-fx też 32 RAM... no MB ale 32.. :-D
I nie idzie. :(
Na tym to nawet Firefox nie pójdzie :-P
Ile to "zbytnio" wynosi w sekundach ?, tak szczerze:) (ORF w HiRes, podgląd ustawiony na 1:1)
Oczywiscie mówimy o OV3.
Powiedz na jakim pliku konkretnie mam sprawdzic, i co konkretnie zrobic z takim orfem?
pozdro
Plik nie ma znaczenia (chyba :) ). Po wczytaniu HiResa do OV3 przechodzisz oczywiście do zakładki RAW. Tam na dole klikasz na podgląd 1:1. Następnie klik na zakładkę po prawej: RAW2.
Tam jest Filtr zakłóceń (poziom odszumiania ). Najczęściej będzie tam pisało: Tak jak w oryginale. Rozwijasz dostępne opcje i np. wybierz MOCNO. Po tym obserwuj co się dzieje z obrazkiem na tym podglądzie 1:1.
Ile czasu trwa wykonanie tej operacji. Równie dobrze możesz np. wybrać Filtr zakłóceń/ WYŁ. Może wtedy będzie lepiej widać na obrazku kiedy program wykona tą operację (powinien być widoczny większy szum).
Teraz jeszcze uwaga. Sprawdź najpierw czy w opcjach masz zaznaczone:
Zawsze wyświetlaj zdjęcie w najwyższej jakości, tak jak tu na tym obrazku poniżej:
166348
Próbowałem tez inne zmiany stosować np. Kontrola świateł i cieni -5/+5 (w zakładce RAW1). Długość przetwarzania taka sama.
U mnie po 10 sek. pojawia się pikseloza na tym podglądzie 1:1, a po minucie pokazuje sie właściwy, przetworzony obrazek.
PS.
Może jeszcze ktoś inny wykona podobną próbę:)
9 sekund trwa caly proces.
pozdro
Wynik zapewne odzwierciedla różnicę w wydajności procesora u Ciebie i u mnie:). Mimo wszystko 9 sek. to też nie tak mało przy takiej konfiguracji komputera. W innym programie nie zdążyłbyś mrugnąć okiem i miałbyś wykonaną daną operację i gotowy podgląd 1:1.
Dzięki za odpowiedź.
Zasadniczo i pobieznie nie zamykalem innych programow ktore juz mialem uruchomione wczesniej (outlook, nba league pass to jest stream fulhd, firefox itp) po prostu odpalilem ov3 i sobie sprawdzilem. Byc moze urwaloby sie jeszcze cos, ale to chyba bez znaczenia.
pozdro
Nyny, rozumiem że potrzebujesz boxową licencję do LR 5.7, a nie tylko plik instalacyjny?
Nyny, rozumiem że potrzebujesz boxową licencję do LR 5.7, a nie tylko plik instalacyjny?
Oczywiscie, moje wsio poszlo z dyskiem w czorty :(
pozdro
A jak zalogujesz się na konto Adobe? Tam powinna być twoja licencja.
A jak zalogujesz się na konto Adobe? Tam powinna być twoja licencja.
No logowalem sie, i o dziwo czysto.
A na bank rejestrowalem poprzednika, chociaz moze nie na to konto sie zalogowalem.
Sproboje zadzwonic moze dojda po nazwisku czy jak, ale szczerze watpie zeby cos sie zdzialac udalo, bo dowod zakupu w postaci faktury byl w poczcie :(
Dobra nie ma co spamowac w temacie o OV3, tego na szczescie udalo sie zainstalowac i zarejestrowac :)
pozdro
Oczywiscie, moje wsio poszlo z dyskiem w czorty :(...
... dowod zakupu w postaci faktury byl w poczcie :sad:
Dlatego jestem zwolennikiem kupowania wersji pudełkowych, z papierową fakturą. Nawet jeśli byłoby nieco drożej.
Wiadomo, nie każdy program można tak kupić, ale LR akurat był i jeszcze jest tak dostępny.
Poczta bez IMAPA? Bywa.
A jakie to ma znaczenie?
Jak nigdy nie mam ustawionej niezaleznie od tego czy pop, imap, czy exchange zostawiania wiadomosci na serwerze, uzywam programu pocztowego i mam zaznaczone ze ma sciagac i nie zostawiac nic na serwerze?
I nie sadze, ze przy darmowych kontach moga byc sklonni bekap udostepnic.
Chociaz moge miec ta korespondencje na koncie platnym, dobrze ze mi podsunales pomysl.
Po weekendzie zadzwonie do mojego providera hostowego ;)
Nie dam plusa bo system nie pozwala...
pozdro
Google backup udostępnia - https://takeout.google.com/settings/takeout
Po każdym zakupie online drukuję licencję, to nie zginie :) Wiele programów da się kupić tylko w taki sposób, wersji pudełkowych w ogóle nie posiadają.
Odnośnie nowej wersji OV3. Koszmarnie zoptymalizowana. Mam i5 i 16GB RAMu + openCL i po jakiejkolwiek zmianie na HiRes RAWie na widok tych zmian oczekuję ok. 30 sekund.
easy_rider
30.01.16, 13:39
Jak dla mnie to wystarczy tych rekomendacji OV3, żeby programu nie instalować... :evil:
Jak dla mnie to wystarczy tych rekomendacji OV3, żeby programu nie instalować... :evil:Zanim przejrzałem te rozważania też go nie używałem, co najmniej jakieś dwa lata. Daję sobie radę DxO 10-ką i PS-em. Oba wykorzystują moc moich kart graficznych i jest akceptowalnie.
poużywałem przez jakiś czas DxO OP10 i niestety zawiodłem się bardzo. Ten program kompletnie nie radzi sobie z RAWami z Olków. Kiedy jest standardzik, czyli cały kadr ładnie naświetlony to nei ma jeszcze wielkich problemów, ale kiedy mam tak, że zdjęcia są jasne w jakimś miejscu, a w większości jest ciemno to OP10 robi z tymi cieniami jakąś miazgę. Dlatego dokupiłem upgrade do ACDSee, żeby mi obsługiwał zdjęcia z nowej puszki.
Napisałem do supportu ACDSystems i poprosili mnie o HiRes RAWa z EM5mkII. Zobaczymy co będzie dalej.
poużywałem przez jakiś czas DxO OP10 i niestety zawiodłem się bardzo. Ten program kompletnie nie radzi sobie z RAWami z Olków. Kiedy jest standardzik, czyli cały kadr ładnie naświetlony to nei ma jeszcze wielkich problemów, ale kiedy mam tak, że zdjęcia są jasne w jakimś miejscu, a w większości jest ciemno to OP10 robi z tymi cieniami jakąś miazgę. Dlatego dokupiłem upgrade do ACDSee, żeby mi obsługiwał zdjęcia z nowej puszki.
Napisałem do supportu ACDSystems i poprosili mnie o HiRes RAWa z EM5mkII. Zobaczymy co będzie dalej.
Bez urazy, ale jak w większości jest ciemno, to problem był po stronie fotografa, prawda?
nie, jak masz scenę w teatrze i tylko jedno źródło światła oświetlające aktora ;)
nie, jak masz scenę w teatrze i tylko jedno źródło światła oświetlające aktora ;)
Ok, to specyficzna sytuacja. Wstawiłbyś dwa fragmenty w obu tych wywoływarek by zobrazować różnicę.
@dzemski: rozumiem, że czas przetwarzania przez OV3 potrafi być upierdliwy, ale jaka jest jakość gotowego obrazu z tego programu w porównaniu z tym, co uzyskujesz z nieolympusowych? Tzn. mam mam myśli pytanie o to, co dzieje się w cieniach.