PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa w c760

tOSIEK
13.05.04, 18:15
Witam wszystkich. Czy ktoś mógłby mnie oswiecić jak to jest z tą lampą w c760 w trybie "P". Jak można stwierdzić czy aparat wymaga włączenia lampy błyskowej :?: Czy miganie "błyskawicy" oznacza że lampe należy włączyć, czy jest to ostrzeżenie o możliwości poruszenia zdjęcia i lampa nie musi być otwarta:?:Czy przed zrobieniem zdjęcia należy zawsze najpierw otworzyć lampę :?: Czy w trybie automatycznym lampy za każdym razem należy przełączać sie na redukcję efektu czerwonych oczu, czy lampa automatycznie wysyła wcześniejsze błyski :?: Bardzo proszę o kilka słów wyjaśnienia doświadczonych posiadaczy :idea: :) :) :)

arek1249
14.05.04, 16:29
Witam wszystkich. Czy ktoś mógłby mnie oswiecić jak to jest z tą lampą w c760 w trybie "P". Jak można stwierdzić czy aparat wymaga włączenia lampy błyskowej :?: Czy miganie "błyskawicy" oznacza że lampe należy włączyć, czy jest to ostrzeżenie o możliwości poruszenia zdjęcia i lampa nie musi być otwarta:?:Czy przed zrobieniem zdjęcia należy zawsze najpierw otworzyć lampę :?: Czy w trybie automatycznym lampy za każdym razem należy przełączać sie na redukcję efektu czerwonych oczu, czy lampa automatycznie wysyła wcześniejsze błyski :?: Bardzo proszę o kilka słów wyjaśnienia doświadczonych posiadaczy :idea: :) :) :)

Z zasady czas poniżej 1/30 lepiej wykonuj zdjęcie z lampa zresztą masz ostrzeżenie o mozliwości poruszenia. Jednak nie ma potrzeby włączania lampy zdjęcie i tat zostanie wykonane ale moze być poruszone.
Przebłysk "czerwone oczy" musisz sam ustawić jest to symbol "oka"

tOSIEK
14.05.04, 21:46
Cześć Arek1249. Dzieki za poradę. Coś cięzko Cię zastać na GG. Mam jednak nadzieję że jeszcze sobie poczatujemy. Może mógłbyś mi jeszcze udzielić jakichś cennych porad odnośnie robienia zdjęć c760. Czy przy trybie "p" świecące się cyferki na zielono w prawym rogu należy jakos regulować czy lepiej pozostawić je na "0". Pozdrawiam :?: :?: :?:

vodnik
14.05.04, 23:16
Te zielone cyferki to jest poziom korekcji ekspozycji. Oznacza to ze przy podanych parametrach czasu i przyslony mozesz dodatkowo doswietlic zdjecie dodajac na + albo niedoswietlic ustawiajac na -. Ma to szczegolne znaczenie, gdy np robisz zdjecia na bardzo ciemnym (np. czarnym) tle gdzie znaczna czsc kadru jest czarna wtedy aby czern wyszla czarna a nie szara musisz skorygowac ekspozycje na -. Gdy robisz zdjecia np na sniegu, to aby snieg wyszedl bialy a nie zary to musisz dodac korekcje na +.
Polecam lekture na stronie http://republika.pl/fotki_moje/index.html i poszukac tam o szarosciach i histogramie.

Asan
15.05.04, 00:47
Dodam tylko, ze nie zaleca sie zbyt czestej korekcji maksymalnie na plus bo lampa szybciej sie zuzywa :roll:

vodnik
15.05.04, 00:53
Zalezy o ktorej korekcji mowimy. Bo jest korekcja lampy blyskowej regulowanej w MENU, oraz korekcja ekspozycji regulowana strzalkami lewo/prawo - ta nie ma wplywu na dzialanie lampy.