Zobacz pełną wersję : Ostrość obiektywu, a przysłona..
Przeczytałem ostatnio TAKIE (http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=69) oto mini opracowanie na temat rozdzielczości optycznej. Autor twierdzi, że czym większy otwór przysłony, tym obiektyw jest ostrzejszy.
Przysłona Rozdzielczość
1,4 550 lpmm
2,0 385 lpmm
2,8 263 lpmm
4,0 185 lpmm
5,6 135 lpmm
8,0 94 lpmm
11 69 lpmm
16 48 lpmm
22 30 lpmm
32 21 lpmm
Z moich doświadczeń wynika że jest dokładnie odwrotnie. Wszystkie posiadane przeze mnie obiektywy (kit i M42) są wyraźnie ostrzejsze przy f/8.0 niż przy minimalnych nastawach przysłony.
Jak to właściwie jest?
Zależność jest całkowicie nieliniowa i ma maksimum zwykle w okolicy F8. Przy niższej liczbie przysłony wychodzą na jaw niedoskonałości soczewek, przy wyższej w grę wchodzi dyfrakcja.
Dokładnie jak napisał mathu.
Obiektywy są zawsze najostrzejsze około środka.
Możesz zrobić test dla swoich obiektywów, ale sądze, że znajdziesz coś takiego w sieci.
Pozdr
Witam, ja właśnie szukam czegoś takiego dla Olympus ZD 14-45 - czegoś w rodzaju testu. Być może słabo się staram bo nic nie znalazłem :). Też czytałem wiele opinii, że najlepiej (ze względu na rozdzielczość) fotografować przy f/8,0.
PrzemQ_09 możesz w kilku słowach opisać jak w warunkach domowych przeprowadzić taki test, ale podesłać jakiś link w tym temacie.
Pozdrawiam
tu masz testy, które pokazują zależność ostrości od ustawień przesłony i ogniskowej dla 14-45
http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/32/cat/15
Sprawdźcie jeszcze na Olypedii - może tam coś?
A co do war domowych - nie jestem ekspertem, ale ja widzę to tak, że kładziesz aparat na statyw, wybierasz jakąś ogniskową (albo robisz próby dla kilku?) i robisz fota po focie tego samego motywu, najlepiej gdzie są jakieś kontrasty i linie, na poszczególnych przysłonach od początku do końca skali (możesz z jakimiś skokami, bo się zajedziesz). Później z kazdego zdjęcia wytnij moze dwa wycinki (100%) najlepiej z centrum i boku kadru, po czym ustaw je obok siebie i porównuj.
pozdr
Ja gdzieś wyczytałem ze przesłona od f8 do f11 wyciaga najlepsza ostrosc i i najlepszy kontrast.
To zależy od konkretnego obiektywu. Gdzieś wyczytałem, że jeżeli obiektyw zapewnia lepszą ostrość przy 5.6 niż przy 16, to możemy go uznać za dobry pod względem ostrości.
Syd Barrett
4.02.08, 01:06
Ja słyszałem, że to również zależy od wielkości matrycy. Pod tym względem mamy gorzej niż C, N i S.
w 4/3 szkiełka osiągająmax zazwyczaj przy f5,6
apsc rzy 8...
są oczywiście odchyły przy konkretynych szkiełkach.
Smerf Maruda
4.02.08, 16:08
Wydaje mi się, że kluczowe w całym zestawieniu jest stwierdzenie:
Rozdzielczość obiektywu jest ograniczona przez dwie wartości: aberracje optyczne i dyfrakcje. Obiektyw ograniczany wyłącznie przez dyfrakcje jest to obiektyw skorygowany tak dobrze, ze jedynym czynnikiem ograniczającym jego rozdzielczość jest dyfrakcja (i długość fali światła używanego do robienia zdjęć).
Innymi słowy: domykanie obiektywu idealnego nie dodaje ostrości, a jedynie zwiększa dyfrakcję, przez co spada rozdzielczość. Istnieją przecież obiektywy ostre od pełnej dziury (obiektywy powiększalnikowe), faktem jest, że dziura tak jest stosunkowo niewielka...