PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M10 Mark II Srebrny

MB1
15.01.16, 10:15
witam
czy ktos moze sie orientuje co sie dzieje ze sprzedaza zestawu: Olympus OM-D E-M10 Mark II Srebrny + 14-42mm + 40-150mm, nigdzie nie moge go dostac, lub tylko na zamowienie.
Nie ukrywam ze chcialbym miec pewnosc ze kupuje aparat z nowych dostaw po serwisowej akcji Olympusa, a nie jakis zlezaly z polskich magazynow ktory sie nie sprzedal.
Pomine juz fakt ze wiekszosc sklepow ma go w ofercie na stronie lub ceneo, a faktycznie w sklepie aparatu jak i jego dostepnosci brak.

robertos102
15.01.16, 18:51
witam
czy ktos moze sie orientuje co sie dzieje ze sprzedaza zestawu: Olympus OM-D E-M10 Mark II Srebrny + 14-42mm + 40-150mm, nigdzie nie moge go dostac, lub tylko na zamowienie.
Nie ukrywam ze chcialbym miec pewnosc ze kupuje aparat z nowych dostaw po serwisowej akcji Olympusa, a nie jakis zlezaly z polskich magazynow ktory sie nie sprzedal.
Pomine juz fakt ze wiekszosc sklepow ma go w ofercie na stronie lub ceneo, a faktycznie w sklepie aparatu jak i jego dostepnosci brak.

Może FJ - zapytaj lub zobacz na ich ofertę
A tak z ciekawości, po jakiej akcji serwisowej, bo nie jestem w temacie??
pozdr.
R/

luc4s
15.01.16, 19:08
W Poznaniu w MM jest, ale z ekspozycji.

ekoms
15.01.16, 19:22
Sprawdź tutaj http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/aparaty-z-wymiennymi-obiektywami/olympus Najlepiej zadzwoń tam. Jest możliwość w tym sklepie różnych kombinacji kolorystycznych.

epicure
16.01.16, 13:23
Podobno dobrze się sprzedaje, dlatego go nie ma.

Traper
18.01.16, 15:36
A dzwoniłeś do ww. firm? Może po prostu czekają na dostawę?

MB1
19.01.16, 10:57
Z tego co sie dowiedzialem dzwonic do wiekszosci duzych sklepow internetowych jak i stacjonarnych to dostawcy (dystrybutorzy) nie dostarczyli sprzetu do sklepow. Dziwne troszku, skoro oficjalnie aparat sprzedawany jest od wrzesnia 2015, a nastepnie po akcji serwisowej wznowili sprzedaz od listopada. Czy znaczy to ze cos nowego w Polsce niby jest w sprzedazy (bo wiekszosc sklepow ma go w ofercie), a defakto mozna sie spodziewac aparatu latem, z rocznym opoznieniem od wprowadzenia do sprzedazy.
Dziwactwo to jakies!!!
Ciekawe jaka bedzie cena kupujac nowy ale roczny juz aparat?

epicure
19.01.16, 11:01
Popyt może przewyższać podaż i dlatego nie było dostawy. To normalne, czasami tak się dzieje.

Kacpero_1
19.01.16, 18:08
kiedy dokładnie była ta akcja serwisowa i na czym polegała ?
wiadomo jak poznać "poprawiony" już egzemplarz ?

Kacpero_1
19.01.16, 23:22
Ktoś wie coś na temat tej akcji serwisowej?

epicure
19.01.16, 23:42
Poprawiony aparat poznasz po tym, że jest w sklepie, bo wadliwe zostały wstrzymane i w ogóle nie trafiły do sprzedaży.

And.N
19.01.16, 23:46
...wadliwe zostały wstrzymane i w ogóle nie trafiły do sprzedaży.
Nawet jeden wadliwy nie trafił do sprzedaży ? Jesteś tego oczywiście pewny:wink:

epicure
20.01.16, 00:11
Tak, bo właśnie dlatego sprzedaż była opóźniona. Nie można było tego aparatu nigdzie kupić.

And.N
20.01.16, 00:31
Tak, bo właśnie dlatego sprzedaż była opóźniona. Nie można było tego aparatu nigdzie kupić.
Nie powiem, jest w tym logika i mogło tak być. To brawa (no może nie takie dosłowne bo jednak w czymś tam zawiódł) dla Olympusa, ze nie wprowadził bubla do sprzedaży. Zazwyczaj jakieś wady wychodzą później od użytkowników. Mnie zatrważa, czytając forum, ilość różnorodnych (powtarzających się często u różnych użytkowników) wad w puszkach u4/3 Olympusa. I chyba głównie ostatnio w tych nowszych, serii OMD 5/10.

szafir51
20.01.16, 00:50
andtor2
pojawiają się informacje o wadach, problemach i zepsutych aparatach Olympusa, bo to jest forum Olympusa. A zazwyczaj tak jest, że jak ktoś ma problem to o nim pisze a my to czytamy i zapamiętujemy. Nikt raczej nie pisze: dzisiaj robiłem zdjęcia i aparat działał - migawka się nie zacinała, LCD działał, ramka ekranu nie pękła itp.
Czy inne aparaty mają mniej czy więcej problemów - tego nie da się ocenić po wpisach na forum OC. Czy np. aparaty Panasonica mniej się psują? Po ilości problemów z aparatami tej marki opisywanych tutaj można wysnuć wniosek, że się wcale nie psują. Tylko po co ktoś miałby opisać o problemach z Panasem na forum Olka? :)

And.N
20.01.16, 01:11
andtor2
pojawiają się informacje o wadach, problemach i zepsutych aparatach Olympusa, bo to jest forum Olympusa. A zazwyczaj tak jest, że jak ktoś ma problem to o nim pisze a my to czytamy i zapamiętujemy. Nikt raczej nie pisze: dzisiaj robiłem zdjęcia i aparat działał - migawka się nie zacinała, LCD działał, ramka ekranu nie pękła itp.
Czy inne aparaty mają mniej czy więcej problemów - tego nie da się ocenić po wpisach na forum OC. Czy np. aparaty Panasonica mniej się psują? Po ilości problemów z aparatami tej marki opisywanych tutaj można wysnuć wniosek, że się wcale nie psują.
Oczywiście masz rację, ale i ja też chyba mam "swoją rację":wink: Naprawdę nie chce mi się teraz wymieniać powtarzające się często (czy nawet te rzadko) wady.

Tylko po co ktoś miałby opisać o problemach z Panasem na forum Olka? :smile:
Nie wiem, może dlatego, że to ten sam system mikro 4/3 (wprowadzonym chyba się nie mylę przez Panasonika), ten sam rozmiar matrycy, czyli bardzo porównywalne aparaty.
Forum Olka obecnie to raczej forum systemu u4/3 (czy nawet można powiedzieć forum bezlusterkowców, w każdym razie za dwa, trzy lata tak będzie) fakt, ze użytkowników panasa jest zdecydowana mniejszość.

szafir51
20.01.16, 01:24
Napisałem to co napisałem, bo już dawno nauczyłem się brać pewną poprawkę na problemy ze sprzętem jakie ludzie opisują w internecie. Zresztą mój Olek po roku użytkowania zaliczył wizytę w serwisie a wcześniejszy Panasonic mimo że kupiony jako używany działał 2 lata bez zarzutu i pewnie nadal działa u nabywcy. Mam wrażenie, że aparaty Panasonica są jednak lepiej wykonane - może nie tak ładne, bardziej plastikowe ale za to solidniejsze.
Wracając do E-M10 mkII - wada dotyczyła problemów z mocowaniem obiektywów z plastikowym bagnetem(?) Nie kumam, dosyć enigmatyczna wada

ahutta
20.01.16, 01:45
Nie powiem, jest w tym logika i mogło tak być. To brawa (no może nie takie dosłowne bo jednak w czymś tam zawiódł) dla Olympusa, ze nie wprowadził bubla do sprzedaży. Zazwyczaj jakieś wady wychodzą później od użytkowników. Mnie zatrważa, czytając forum, ilość różnorodnych (powtarzających się często u różnych użytkowników) wad w puszkach u4/3 Olympusa. I chyba głównie ostatnio w tych nowszych, serii OMD 5/10.

Nie mam problemów z puszką u4/3. Nie wiem czy to przeważy szalę na drugą stronę, ale stwierdziłem że warto napisać. Na FB to by pewno było, kto nie ma problemów klika "lubię to", a kto ma problemy, wpisuje komentarz ;)

---------- Post dodany o 23:45 ---------- Poprzedni post był o 23:33 ----------

Wracając do E-M10 mkII - wada dotyczyła problemów z mocowaniem obiektywów z plastikowym bagnetem(?) Nie kumam, dosyć enigmatyczna wada

Na tej stronie jest dość szczegółowa informacja wraz z podaniem listy numerów seryjnych, które problem obejmował:
http://www.imaging-resource.com/news/2015/09/10/olympus-issues-service-advisory-for-e-m10-ii-owners-offers-free-repair

Generalnie chodziło o to, że niektóre obiektywy z plastikowym bagnetem nie były poprawnie "trzymane" po zwolnieniu przycisku blokady obiektywu i mogły spaść na ziemię lub na coś innego. Generalnie w dół, bo do góry to tylko baloniki lecą. Lista obiektywów też jest wymieniona w tym artykule. Poza tym, wygląda że coś tam na rynek trafiło, skoro zarówno na tej stronie jak i na japońskiej (w oświadczeniu), Olympus informuje, że klientom przysługuje bezpłatna naprawa.

And.N
20.01.16, 01:51
Nie mam problemów z puszką u4/3. ...
To podobnie jak i ja. Nie mam (nie miałem nigdy) żadnych problemów z swoja puszką u4/3 (tą pierwszą).
Działa do tej pory jak w momencie zakupu (mocno eksploatowany). To już bodajże 7 lat. Mam nadzieję, że z drugą (G5) będzie podobnie:)
Można powiedzieć, że mikro 4/3 rządzi i jest bezawaryjne:)

Kacpero_1
20.01.16, 11:12
andtor2
Czy inne aparaty mają mniej czy więcej problemów - tego nie da się ocenić po wpisach na forum OC. Czy np. aparaty Panasonica mniej się psują? Po ilości problemów z aparatami tej marki opisywanych tutaj można wysnuć wniosek, że się wcale nie psują. Tylko po co ktoś miałby opisać o problemach z Panasem na forum Olka? :)

najważniejsze że o problemach piszą sami użytkownicy i właściciele a nie sieją plotki ludzi którzy "podobno coś słyszeli"

robertos102
20.01.16, 20:34
Awarie zdarzały się, zdarzają i będą się zdarzać. Najważniejsze jaki masz serwis gwarancyjny. Ten Olkowy uważam za co najmniej bdb. Jak na razie z korpusami Olka nie miałem żadnych problemów, jedynie z optyką...
pozdr.
R/