PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością w Olympusie e520



kasia_o
9.01.16, 19:41
Witam wszystkich :)

Cieszę się, że istniejecie, ponieważ jesteście moją ostatnią deską ratunku. Jeśli Wy mi nie pomożecie, to pewnie mój e520 wyląduje w śmieciach.
Ale do rzeczy;

Mam problem z ostrością w aparacie. Pomimo tego, iż obszar AF jest ustawiony na konkretny punkt i aparat, bez problemu daje znać o tym, że światło, ostrość jest ok "rób zdjęcie" to w rezultacie wygląda, to tak jakby moim celem było to co znajduje się dookoła, a nie cel, na którym "skupiałam uwagę" aparatu.
Tak się dzieje na każdym trybie. Przestudiowałam całą instrukcję obsługi i nigdzie nie znalazłam wątku na ten temat.
Krótko mówiąc, aparat "łapie" ostrość na rzeczach drugoplanowych, a na na tym, na co jest ustawiony.
Od kilku lat mam również Olympusa e500, gdzie nigdy nie było takiego problemu. E520 dostałam w prezencie. Aparat był wcześniej używany. Obiektywy są w porządku, bo działają bez zarzutu w Oympusie e500.
Bardzo lubię fotografować zwierzęta, a przez problem z ostrością nie jestem w stanie zrobić żadnego zdjęcia, które będzie przedstawiać psa na jakimś tle, bo to co widać, to wyraźne tło i rozmazanego psa :(
Ktoś wie, co to może być i jak to zmienić?

Gryphoon
9.01.16, 19:43
Hej,

czy tak się dzieje tylko z jednym obiektywem, czy bez względu na to co jest podpięte do korpusu?

Rysiek_O
9.01.16, 19:49
Najlepiej pokaż tu jakieś takie zdjęcie. Psiak jest pewnie ruchliwy, światła teraz mamy mało, więc wydłuża się czas otwarcia migawki. Wtedy zwierzak zdąży się przemieścić w czasie ekspozycji i fotki są takie jak piszesz. Spróbuj zrobić fotki kogoś, lub czegoś nieruchomego i zobacz jakie są efekty. Powodzenia.

kasia_o
9.01.16, 19:49
Nie ma znaczenia co jest podpięte.
Używam 3 obiektywów i przy każdym jest tak samo

Gryphoon
9.01.16, 19:51
Zrob reset do ustawien fabrycznych - moze pomóc.
Daj znać.

szamaniec
9.01.16, 19:52
Nie wiem czy pomogę, na tym Forum czytałem o wysłaniu E510 do naprawy w serwisie Olka. Naprawa była nieopłacalna i Olympus zaproponował w kwocie, jeśli dobrze pamiętam 500 kupno OMD M10. Może spróbuj, niech Serwis zdiagnozuje co go boli.

Rabbit
9.01.16, 20:00
wrzuć kilka fotek na forum, może to kwestia doboru ustawień, pozdr.

kasia_o
9.01.16, 20:08
Oto jedno z dzisiejszych zdjęć. Ostrośc łapana była na Rudym psie



https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/t31.0-8/12513951_113976305648201_4552483734458110413_o.jpg )

Gryphoon
9.01.16, 20:10
a zdjecie czegos statycznego? najlepiej ze statywu?

kasia_o
9.01.16, 20:18
Inne przykłady:


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlf1/t31.0-8/12466347_113984752314023_9169907933736584718_o.jpg )



https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/12440352_113987768980388_7643436670758452949_o.jpg )


https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12541135_113988892313609_6494095325291578909_n.jpg ?oh=0426bfbd41341dadefe1b535a6def9eb&oe=5748D5FF)

---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post był o 20:15 ----------


Nie wiem czy pomogę, na tym Forum czytałem o wysłaniu E510 do naprawy w serwisie Olka. Naprawa była nieopłacalna i Olympus zaproponował w kwocie, jeśli dobrze pamiętam 500 kupno OMD M10. Może spróbuj, niech Serwis zdiagnozuje co go boli.

Możesz mi podać więcej szczegółów dotyczących serwisu, o którym piszesz?

---------- Post dodany o 20:18 ---------- Poprzedni post był o 20:17 ----------

Czy na szybko możesz mi napisać, jak to zrobić
Sorki ale dla mnie to nowość. Nigdy mi ta opcja nie była potrzebna :(

Gryphoon
9.01.16, 20:19
Kilka pytan:
1) jaki masz tryb ostrosci? MF czy AF? S czy C?
2) gdzie jest ustawiony punkt ostrosci? Lewo, prawo, środek, auto?
3) jaka była odległość obiektu od aparatu? Może obiektyw nie był w stanie złapać ostrości (za blisko)?
4) reset do ustawień fabrycznych był?

kasia_o
9.01.16, 20:20
a zdjecie czegos statycznego? najlepiej ze statywu?

Nie używam statywu. Przy robieniu zdjęć zwierzętom (najczęściej w ruchu), statyw jest mi mało pomocny

fret
9.01.16, 20:21
Wygląda na kilkumetrowy backfocus. Może poprzedni właściciel grzebał w aparacie i rozregulował.

szamaniec
9.01.16, 20:26
Inne przykłady:

[ciach zdjęcia]

---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post był o 20:15 ----------



Możesz mi podać więcej szczegółów dotyczących serwisu, o którym piszesz?

---------- Post dodany o 20:18 ---------- Poprzedni post był o 20:17 ----------

Czy na szybko możesz mi napisać, jak to zrobić
Sorki ale dla mnie to nowość. Nigdy mi ta opcja nie była potrzebna :(

Szczegółów nie znam, myślę że inni Klubowicze pomogą.

Holek
9.01.16, 20:28
Wygląda na kilkumetrowy backfocus. Może poprzedni właściciel grzebał w aparacie i rozregulował.

tak to trochę wygląda, zrób reset jak radził Gryphoon,
kiedyś używałem tego modelu ale taki brak ostrości miałem tylko na córce która bardzo szybko uciekała z pola ostrości...

pzdr
Hołek

kasia_o
9.01.16, 20:28
Kilka pytan:
1) jaki masz tryb ostrosci? MF czy AF? S czy C?
2) gdzie jest ustawiony punkt ostrosci? Lewo, prawo, środek, auto?
3) jaka była odległość obiektu od aparatu? Może obiektyw nie był w stanie złapać ostrości (za blisko)?
4) reset do ustawień fabrycznych był?

1) tryb AF;
2) W zależności od potrzeb. Najczęściej środek. Przy zdjęciach pionowych dołu ale NIGDY auto, choć dziś tą opcję sprawdzałam;
3) Sprawdzałam przy każdym obiektywie każdą opcję, np, przy obiektywie olympus digital 70-300 mm stałam około 30 metrów od obiektu lub około 100 metrów. Każde zdjęcia było do d...y;
4) nie było (nie wiem jak to zrobić :-()

Gryphoon
9.01.16, 20:33
Szczegółów nie znam, myślę że inni Klubowicze pomogą.
Serwis bierze kwotę zryczałtowaną za naprawę. Niezależnie od tego co naprawiają biorą tyle samo.
Tutaj kontakt i więcej info: http://partner.olympus.pl/serwis-olympus-naprawa-sprzetu-serwis-i-bezplatna-infolinia/

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------


1) tryb AF;
2) W zależności od potrzeb. Najczęściej środek. Przy zdjęciach pionowych dołu ale NIGDY auto, choć dziś tą opcję sprawdzałam;
3) Sprawdzałam przy każdym obiektywie każdą opcję, np, przy obiektywie olympus digital 70-300 mm stałam około 30 metrów od obiektu lub około 100 metrów. Każde zdjęcia było do d...y;
4) nie było (nie wiem jak to zrobić :-()

Co do pkt. 1 - czy używasz C-AF czy S-AF?
do 4 - zerknij w instrukcję, bedzie opisane.

A tu masz opis resetu "twardego" (serwisowego): http://szuman.eu/2009-11-04-olympus-e-520-jak-przywrocic-ustawienia-fabryczne.html

kasia_o
9.01.16, 20:38
Serwis bierze kwotę zryczałtowaną za naprawę. Niezależnie od tego co naprawiają biorą tyle samo.
Tutaj kontakt i więcej info: http://partner.olympus.pl/serwis-olympus-naprawa-sprzetu-serwis-i-bezplatna-infolinia/

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------



Co do pkt. 1 - czy używasz C-AF czy S-AF?
do 4 - zerknij w instrukcję, bedzie opisane.

Używam S-AF
Dzięki za link
Ok, przejże instrukcjię

henry1
9.01.16, 20:51
Czy to czasem nie BF ??? :roll:

kasia_o
9.01.16, 21:30
Czy to czasem nie BF ??? :roll:

??????

---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:15 ----------


Serwis bierze kwotę zryczałtowaną za naprawę. Niezależnie od tego co naprawiają biorą tyle samo.
Tutaj kontakt i więcej info: http://partner.olympus.pl/serwis-olympus-naprawa-sprzetu-serwis-i-bezplatna-infolinia/

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 20:30 ----------



Co do pkt. 1 - czy używasz C-AF czy S-AF?
do 4 - zerknij w instrukcję, bedzie opisane.

A tu masz opis resetu "twardego" (serwisowego): http://szuman.eu/2009-11-04-olympus-e-520-jak-przywrocic-ustawienia-fabryczne.html

Właśnie próbowałam zgodnie z opisem z Twojego linku dotyczącym resetu "twardego". To co opisują, a raczej, to co powinno się dziać po naciśnięciu przycisków "menu + ok" u mnie się nie działa :-(, w ogóle nic się nie dzieje i nic się nie pokazuje na wyświetlaczu z tego co oni piszą. W instrukcji obsługi, owszem jest przywracanie ustawień fabrycznych ale tylko na trybach A, S, P i M. Na innych trybach opcja resetu jest nieaktywna.
Moje pytanie, czy po zrobieniu resetu na trybach A, S, M i P reset też zadziałał na pozostałe?

henry1
9.01.16, 22:03
??????

---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post był o 21:15 ----------



Właśnie próbowałam zgodnie z opisem z Twojego linku dotyczącym resetu "twardego". To co opisują, a raczej, to co powinno się dziać po naciśnięciu przycisków "menu + ok" u mnie się nie działa :-(, w ogóle nic się nie dzieje i nic się nie pokazuje na wyświetlaczu z tego co oni piszą. W instrukcji obsługi, owszem jest przywracanie ustawień fabrycznych ale tylko na trybach A, S, P i M. Na innych trybach opcja resetu jest nieaktywna.
Moje pytanie, czy po zrobieniu resetu na trybach A, S, M i P reset też zadziałał na pozostałe?

To może być tzw. Back fokus.
Np. tutaj możesz o tym poczytać : http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html
To można wyregulować w serwisie.
Nie wiem czy ten model ma w menu mikroregulację, wtedy można samemu to wykonać.

Jack
9.01.16, 22:19
...Nie wiem czy ten model ma w menu mikroregulację, wtedy można samemu to wykonać.Nie ma i nie da się samemu skorygować AF. Model E-520 ma jednak AF w trybie podglądu, więc można ustawić w menu tryb LV-AF na Imager AF i wtedy prędkość nastawienia ostrości z obiektywem 14-42 i 40-150 jest na całkiem znośnym poziomie. Nie chcę jedna twierdzić, że wystarczy do fotografowania ruchliwych zwierząt ;-) ale będzie na pewno celnie...

Holek
9.01.16, 23:34
zanim wywalisz aparat do kosza lub wyślesz do serwisu sprawdź kilka rzeczy na spokojnie na statycznym obiekcie - nawet na kubku z herbatą :wink:

- kadrujesz przez wizjer czy wyświetlacz?
- czy na pewno pozwalasz na ustawienie ostrości? nie wciskasz od razu spustu do końca? (sorki, musiałem zapytać bo moja teściowa tak robi :grin:)
- może spust jest wyrobiony i kupiłaś troszkę zużyty aparat?
- sprawdź czy nie masz czasem ustawionej opcji zdjęć bez potwierdzonej ostrości - jak w załączniku poniżej;
- ustaw opcję s-af + mf tak abyś mogła doostrzyć obiektywem, niech będzie ten kubek i sprawdź czy zrobisz ostrą fotę i jak bardzo musisz poprawiać - jeśli jest katastrofa to wywal albo serwisuj :roll:

165069

pzdr
Hołek

m25t
9.01.16, 23:34
Zrób tak zwany test bateryjkowy. Z tym, że zamiast bateryjek użyj kart do grania albo wydrukuj kartki formatu A4 z kontrastowym wzorem. Ustaw je w różnych odległościach od aparatu: lewa strona najbliższa karta, prawa strona najdalsza karta. Ustaw aparat na statywie, wyłącz stabilizację, włącz czasowy wyzwalacz i jeżeli jest włącz funkcje wcześniejszego podnoszenia lustra. Ustaw tylko środkowy punkt pomiaru ostrości. Celuj na środkową kartę. Zrób zdjęcie, przełącz na podgląd na żywo i zrób jeszcze jedno. Porównaj oba zdjęcia. Prawdopodobnie zdjęcie z podglądu na żywo będzie ostre tam gdzie ma być ostre. W mojej ocenie E-520 nie jest udaną konstrukcją jeżeli chodzi o autofocus. Dużo osób ma z tym aparatem problemy. Ja się szarpałem z serwisem Olympusa kilka miesięcy.

Gryphoon
10.01.16, 07:35
Moje pytanie, czy po zrobieniu resetu na trybach A, S, M i P reset też zadziałał na pozostałe?
Tak.

A tak w ogóle to może jakiś klubowicz jest niedaleko od Ciebie i wziąłby puszkę w rękę. Gdzie mieszkasz?

romeq
10.01.16, 09:08
Witaj Kasiu.
Zanim wyślesz aparat do serwisu, zrób następującą prostą czynność:
Wyłącz aparat. Zdejm obiektyw, pozostałe też naszykuj. Ściereczką do czyszczenia okularów (ja używam te z Lidla), przeczyść dość intensywnie styki zarówno w aparacie jak i w obiektywach. Przedmuchaj delikatnie wnętrze aparatu jak i styki w obiektywach.
Zapnij obiektyw, zrób kilka kontrolnych zdjęć. Jak nie pomogło to serwis.
Ja też miałem te same problemy z 520-tką, a i teraz z 30-tką też się pojawiły. Prawdopodobnie zaśniedzenie styków aparat-obiektyw wprowadza fałszowanie danych dla układu AF. Taką operację powtarzam raz-dwa do roku. Powodzenia.
Pozdrawiam. romeq

kasia_o
10.01.16, 13:53
Dzięki za wszystkie rady. Jeszcze dziś postaram się sprawdzić każdą z nich i dać Wam znać.

Gryphoon:
Mieszkam w Łowiczu więc w sumie "po drodze" do W-wy (pracuję w Błoniu pod Warszawą), do Łodzi lub do Kutna. Wszędzie mam praktycznie tą samą odległość.
Chętnie skorzystam z pomocy klubowicza, bo ja się na tym znam jak na "strzelających szablach".
Ktoś może mieszka w moich okolicach :?::?::?:

---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post był o 13:46 ----------


zanim wywalisz aparat do kosza lub wyślesz do serwisu sprawdź kilka rzeczy na spokojnie na statycznym obiekcie - nawet na kubku z herbatą :wink:

- kadrujesz przez wizjer czy wyświetlacz?
- czy na pewno pozwalasz na ustawienie ostrości? nie wciskasz od razu spustu do końca? (sorki, musiałem zapytać bo moja teściowa tak robi :grin:)
- może spust jest wyrobiony i kupiłaś troszkę zużyty aparat?
- sprawdź czy nie masz czasem ustawionej opcji zdjęć bez potwierdzonej ostrości - jak w załączniku poniżej;
- ustaw opcję s-af + mf tak abyś mogła doostrzyć obiektywem, niech będzie ten kubek i sprawdź czy zrobisz ostrą fotę i jak bardzo musisz poprawiać - jeśli jest katastrofa to wywal albo serwisuj :roll:

165069

pzdr
Hołek

1) Kadruję przez wizjer; E500, którą również jeszcze mam, nie ma opcji podglądu więc przyzwyczajona jestem do wizjera. Ale opcję ostrości na pdglądzie też sprawdzałam;
2) pozwalam :-)
3) nie załamuj mnie :-( Żeby to sprawdzić, o co muszę zrobić?
4) opcja ustawień jest ok;
5) sprawdzę i dam znać;

Dzięki

luc4s
10.01.16, 14:00
Jeżeli aparat jest uszkodzony, a na to wygląda, to naprawa jest raczej nieopłacalna. Za 200-300 zł można kupić używany w dobrym stanie, a naprawa raczej tańsza nie będzie.

Gryphoon
10.01.16, 14:40
Dzięki za wszystkie rady. Jeszcze dziś postaram się sprawdzić każdą z nich i dać Wam znać.

Gryphoon:
Mieszkam w Łowiczu więc w sumie "po drodze" do W-wy (pracuję w Błoniu pod Warszawą), do Łodzi lub do Kutna. Wszędzie mam praktycznie tą samą odległość.
Chętnie skorzystam z pomocy klubowicza, bo ja się na tym znam jak na "strzelających szablach".
Ktoś może mieszka w moich okolicach :?::?::?:


Ja w Aleksandrowie Łódzkim, ale pracuję w Zgierzu. Więc jak nie będzie nikogo bliżej - możemy sie umawiać.