PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D500

nyny
5.01.16, 22:53
No i mamy nastepce D300s, oj jak wszystko im wyjdzie to bedzie niezly rozrabiaka w APS-C :)

http://www.optyczne.pl/9234-news-Nikon_D500.html

https://www.youtube.com/watch?v=kOVKSG1H6yY (http://www.optyczne.pl/9234-news-Nikon_D500.html)

http://chsvimg.nikon.com/lineup/microsite/d500/common/pdf/technology-digest.pdf

pozdro

MAF
5.01.16, 22:58
200 rawów w serii. Ładnie.

lucas_g
5.01.16, 23:03
Z Nikkorem 200-500 VR będzie petarda do ptasiej foto.

nyny
5.01.16, 23:32
Jak nie bedzie mial zadnych unfali to pozamiata rynkiem DX :)

Ja zbieram diengi, bo musze go miec :)

pozdro

robtor
5.01.16, 23:37
Mnie najbardziej ciekawi co to za matryca w nim :)
Cena u nas to pewnie jakieś 7-8 tyś zł :shock:

nyny
5.01.16, 23:43
Mnie najbardziej ciekawi co to za matryca w nim :)
Cena u nas to pewnie jakieś 7-8 tyś zł :shock:

Za duzego wyboru nie ma, Sony albo Toshiba, wolalbym ta pierwsza :)

Autofokus i procek jak w D5, to musi byc rozpierducha, 10fps przy permanentnym AF plus 200Raw w serii, plus tryb DX 1.3, i nikt mi nie wmowi, ze to nie bedzie do pierza najlepsze co powstalo i nie bedace FF.

W kontekscie tej premiery, to cena mZD300 traci niesmacznym zartem :)

Z minusow to XQD i brak lampy wbudowanej (dla mnie to zaden minus bo nie uzywam w tej typie foto ktora uprawiam).

pozdro

nightelf
5.01.16, 23:58
Ruchomy ekran, jakiś dodatkowy subselector. Ciekawe zmiany. Zapowiada się dobra premiera, byle obyło się bez usterek.

nyny
6.01.16, 00:11
Aua:

https://www.youtube.com/watch?v=Jx1Vvv6eSAs&feature=youtu.be

pozdro

Karol
6.01.16, 00:12
No i mamy nastepce D300s
Wybacz żart, strach się bać ;-).

nyny
6.01.16, 00:14
Wybacz żart, strach się bać ;-).
Noo, tez bym sie bal, bo argumentow jak kiedys teraz to wogole nie ma :)

pozdro

oktopus
6.01.16, 12:29
Ciekawe czym zaskoczy nas E-M1 mark II, gdyż przypuszczam że będziemy światkami wielu porównań do D500 (a ten od wczoraj trochę namieszał).

nyny
6.01.16, 12:52
Ciekawe czym zaskoczy nas E-M1 mark II, gdyż przypuszczam że będziemy światkami wielu porównań do D500 (a ten od wczoraj trochę namieszał).
Teraz zolty zaszachowal konkurencje.
M1 musialby naprawde z czyms wyskoczyc (nie wiem, gdybam: poprawic AF-C, dac 15kl/s w permanentnym AF, zrewidowac polityke cenowa i dac za te 12kpln w pakiecie z mZD300) by konkurowac z ta niespodziewajka jaka nam wczoraj nikon zaserwowal.

pozdro

EDYTA:

https://www.youtube.com/watch?v=RzYm_z5ipug&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=e1aS3p8hRh8&feature=youtu.be

pozdro

---------- Post dodany o 11:52 ---------- Poprzedni post był o 11:33 ----------

I porownanie do Canona 7DII
https://photographylife.com/nikon-d500-vs-canon-7d-mark-ii

pozdro

piaseczek
6.01.16, 13:02

Wypadałoby, żeby czymś pozytywnie zaskoczył. Można się spodziewać po premierze (i polskiej cenie) 300mm f4, że body nowego OMD będzie w cenie tego nikosia.

szamaniec
6.01.16, 13:13
Wypadałoby, żeby czymś pozytywnie zaskoczył. Można się spodziewać po premierze (i polskiej cenie) 300mm f4, że body nowego OMD będzie w cenie tego nikosia.

Jesteś w mylnym błędzie - będzie droższe o 1500 $ :)

tropic
6.01.16, 13:17
"Zapał studzi jednak cena: 2 tysiące dolarów. To więcej niż pełnoklatkowe modele D610 oraz D750!"

nyny
6.01.16, 13:21
"Zapał studzi jednak cena: 2 tysiące dolarów. To więcej niż pełnoklatkowe modele D610 oraz D750!"
To nie ten segment i target ludzi do ktorych skierowany jest D500.
Raczej to sa przestrzenie D4/D5.

Tutaj trzeba byloby D7100/D7200 zestwic cenowo.

pozdro

tropic
6.01.16, 13:23

pozdro

http://www.spidersweb.pl/2016/01/nikon-d500-nikon-d5.html

nyny
6.01.16, 15:01
I jeden z pierwszych testow:
http://www.ishootshows.com/2016/01/05/shooting-impressions-on-assignment-with-the-nikon-d500-and-sb-5000/

pozdro

oktopus
6.01.16, 15:04

Właśnie w tym jest problem, cenowo bedą to porównywalne puszki ale czy możliwościami?
Jeżeli nowa m1 będzie tylko rozwinięciem E-m5 mark II bez efektu wow, to ciasno to widzę - czas pokaże :)

dobas
6.01.16, 16:06

pozdro

żartujesz ??
Czyli cena nie jest za wysoka bo są tacy co go za tyle kupią ;) ? mimo że część twierdzi ze za drogi bo na rynku są tańsze opcje...

No niesamowite.....

I polemizujesz z tym, ze ktoś pisze że za drogie... :) Przypomina mi to rozmowę z innego wątku tylko jakbyś zajął inne stanowisko ;)

nyny
6.01.16, 16:54
żartujesz ??
Czyli cena nie jest za wysoka bo są tacy co go za tyle kupią ;) ? mimo że część twierdzi ze za drogi bo na rynku są tańsze opcje...
Pokazesz mi tansze opcje z takimi parametrami?

Na rynku w tej chwili nie ma nic co sie nawet zbliza do tego co zaprezentowal nikon.

I polemizujesz z tym, ze ktoś pisze że za drogie... :) Przypomina mi to rozmowę z innego wątku tylko jakbyś zajął inne stanowisko ;)
Ja nie polemizuje, ja stwierdzilem, ze pomylil segmenty. Dla tych od bieda Fufu odpowiednikiem w DX sa puszki D7000/D7100/D7200...

Juz dawno temu gdzies tam w sieci napisalem (to apropo hipotez o wypuszczeniu D400), ze nastepca bedzie kosztowal ~6-8kpln (zaleznie od tego co tam za magie doloza), i tyle jest realnie taka puszka na ta chwile warta wliczajac podatek od nowosci.
Zapowiedziana cena ~2000$ w zasadzie miesci sie w zalozeniach i prognozach.

EDYTA:

Takie zestawy sobie zestawilem: oba f4.0, oba to topowe perelki producentow jesli chodzi o puszki, oba zestawy posiadaja stabilizacje, oba obiektywy o tej samej ogniskowej, roznica w katach widzenia (przy zastosowaniu trybu dx1.3 w D500) to 15mm na korzysc Olka:

M1+mZD300 to: ~1100$+2600$=3700$
D500+AFS300 PF VR to: ~2000$+1800$=3800$

Waga 1 zestawu to: ~500gr + ~1250gr(bez adaptera statywowego) = ~1750gr
Waga 2 zestawu to: ~800gr + ~750gr = ~1550gr

hmm.....

pozdro

MAF
6.01.16, 18:17

Na rynku w tej chwili nie ma nic co sie nawet zbliza do tego co zaprezentowal nikon.

Ja nie polemizuje, ja stwierdzilem, ze pomylil segmenty. Dla tych od bieda Fufu odpowiednikiem w DX sa puszki D7000/D7100/D7200...

Juz dawno temu gdzies tam w sieci napisalem (to apropo hipotez o wypuszczeniu D400), ze nastepca bedzie kosztowal ~6-8kpln (zaleznie od tego co tam za magie doloza), i tyle jest realnie taka puszka na ta chwile warta wliczajac podatek od nowosci.
Zapowiedziana cena ~2000$ w zasadzie miesci sie w zalozeniach i prognozach.

EDYTA:

Takie zestawy sobie zestawilem: oba f4.0, oba to topowe perelki producentow jesli chodzi o puszki, oba zestawy posiadaja stabilizacje, oba obiektywy o tej samej ogniskowej, roznica w katach widzenia (przy zastosowaniu trybu dx1.3 w D500) to 15mm na korzysc Olka:

M1+mZD300 to: ~1100$+2600$=3700$
D500+AFS300 PF VR to: ~2000$+1800$=3800$

Waga 1 zestawu to: ~500gr + ~1250gr(bez adaptera statywowego) = ~1750gr
Waga 2 zestawu to: ~800gr + ~750gr = ~1550gr

hmm.....

pozdro

Wszystko fajnie. Ale crop x1.3 z D500 ma raptem 13.5MPix, E-M1 ma 16MPix, a GX8 20Mpix i raczej następca E-M1 też będzie miał 20MPix, to jednak może robić pewną różnicę.

nyny
6.01.16, 18:40
Wszystko fajnie. Ale crop x1.3 z D500 ma raptem 13.5MPix, E-M1 ma 16MPix, a GX8 20Mpix
Zawsze masz D7100/D7200, spoooro tansze oferujace crop x1.3 w 16mpx.

To nie ja przeliczam na katy wiec nie mam tego problemu. To Olek podkresla wszedzie gdziebadz ten ekwiwalent 600mm...
Owszem, ladnie to brzmi w folderach i porownaniu na zdjeciach gdzie zapiete jest do fufu 600mm szklo i polozony obok niego m4/3.
Niestety to jest zdecydowanie zbyt mocne uproszczenie.
Wskazalem tylko, ze gdzie indziej bez tego medialnego szumu z przelicznikiem mozna to rowniez zrobic wydajac porownywalne pieniadze (czesto mniejsze), i nierzadko zblizone jakosciowo, a w innych aspektach przebijajace zestaw m4/3.
Mozna tez zapiac dluzszy obiektyw ciemniejszy i wyrowna sie katy, reszte spraw zalatwi wieksza matryca (ISO, GO itd.)...

i raczej następca E-M1 też będzie miał 20MPix, to jednak może robić pewną różnicę.

Na razie nic o nim nie wiemy wiec odpuscmy na czas jakis ten temat...

pozdro

And.N
6.01.16, 19:04
Tak sobie czytam o tym trybie dx1.3 w puszkach Nikona i nasuwają mi się takie pytania:
1. Czy jest jakakolwiek różnica przy użyciu tego trybu, a samodzielnym skadrowaniem zdjęcia z pełnej dostępnej rozdzielczości ?
2. Używając ten tryb cropa otrzymać można także plik RAW o tej obniżonej liczbie MPix, czy tylko plik JPG ?

(PS. Taki tryb miałem/mam w panasie G1 różniący się nazwą : zoom optyczny. Działa na takiej samej zasadzie i ma 2 stopnie. Można go było włączyć tylko przy wyborze formatu JPG. Użyłem to może raz do sprawdzenia czy działa.)

MAF
6.01.16, 19:13
Tak sobie czytam o tym trybie dx1.3 w puszkach Nikona i nasuwają mi się takie pytania:
1. Czy jest jakakolwiek różnica przy użyciu tego trybu, a samodzielnym skadrowaniem zdjęcia z pełnej dostępnej rozdzielczości ?
2. Używając ten tryb cropa otrzymać można także plik RAW o tej obniżonej liczbie MPix, czy tylko plik JPG ?

(PS. Taki tryb miałem/mam w panasie G1 różniący się nazwą : zoom optyczny. Działa na takiej samej zasadzie i ma 2 stopnie. Można go było włączyć tylko przy wyborze formatu JPG. Użyłem to może raz do sprawdzenia czy działa.)

W którymś modelu w tym trybie była szybsza seria, albo się więcej w buforze mieściło.

nyny
6.01.16, 19:27
Normalnie, wciskasz przycisk obraz w wizjerze dostaje obramowke gdzie jest pokazany zakres cropu (szkoda ze nieprzyciemnia tylko caly czas widzisz pelny kadr).
Robisz zdjecie i masz nef, jpg w odpowiednim formacie. Plilki sporo mniej waza, jakosc porownywalna (oczywiscie bez skalowania w dol z pelnej rozdzialki), na takim D7100 orginal to 6000x4000px, natomiast po cropie 4800x3200px. Dodatkowo wzrasta szybkostrzelnosc w serii i szybkosc oprozniania bufora. pliki okolo 1/3 mniejsze.

pozdro

And.N
6.01.16, 19:37
Normalnie, wciskasz przycisk obraz w wizjerze dostaje obramowke gdzie jest pokazany zakres cropu (szkoda ze nieprzyciemnia tylko caly czas widzisz pelny kadr).
Robisz zdjecie i masz nef, jpg w odpowiednim formacie. Plilki sporo mniej waza, jakosc porownywalna (oczywiscie bez skalowania w dol z pelnej rozdzialki), na takim D7100 orginal to 6000x4000px, natomiast po cropie 4800x3200px. Dodatkowo wzrasta szybkostrzelnosc w serii i szybkosc oprozniania bufora. pliki okolo 1/3 mniejsze.
To tak działający ten tryb ma rację bytu.

robertos102
6.01.16, 20:38
Trza poczekać aż wejdzie do sprzedaży i wtedy będzie wiadomo na ile jest taki wypasiony i taki the best. Jeżeli by się potwierdziło to przypuszczalna cena wcale nie jest taka wygórowana.
Osobiście wolałbym świetne apsc niż w tym przypadku tańsze i prostsze FF.

nyny
6.01.16, 20:50
Nie no ze specyfikacji widac, ze jest wypasiony i debest.
Poczekac to owszem nalezy na dwa fakty, az zelzeje podatek od nowosci, i przeczekac pierwszych odwaznych by sprawdzili czy zolty jakiegos fake (siakies chlapanie olejem, czy inne flary) nie sprzedal przy okazji ;)

Na razie to jest killer, i zakosil na dobre konkurencje....

pozdro

Jacek_Z
6.01.16, 21:13
Robisz zdjecie i masz nef, jpg w odpowiednim formacie.

Dodatkowo wzrasta szybkostrzelnosc w serii i szybkosc oprozniania bufora.
To co napisałeś jest prawdą dla niektórych modeli, dla innych nie.
1. Jest przyciemnienie kadru poza cropem
2. NEF jest w 2 formatach - pełnym i w cropie 1,5 - tak mam w FX, crop 1,3 tylko w jpg. Jak jest w body DX - nie wiem.
3. Szybkostrzelnośc nie wzrasta
Tak jak napisałem jest w większości modeli, w niektórych jest tak jak pisze nyny.
Nie wiem jak w D500, ale pkt 3 - szybkostrzelnośc nie wzrośnie to na pewno. A D5 na pewno jest pociemnianie kadru poza obszarem cropa - tak jest we wszystkich FX.

nyny
6.01.16, 21:16
Akurat opisywalem to co mialem na D7100/D7200 ;)
Na fufu jest jak piszesz, ale juz nie chcialem mieszac za duzo...

pozdro

robertos102
6.01.16, 21:45
Nie no ze specyfikacji widac, ze jest wypasiony i debest.
Poczekac to owszem nalezy na dwa fakty, az zelzeje podatek od nowosci, i przeczekac pierwszych odwaznych by sprawdzili czy zolty jakiegos fake (siakies chlapanie olejem, czy inne flary) nie sprzedal przy okazji ;)

Na razie to jest killer, i zakosil na dobre konkurencje....

pozdro

Na razie to go jeszcze nie ma......:-) A tak w ogóle to jestem ciekawy w jakim stopniu potencjalni kupujący wykorzystają możliwości tej puszki....

nyny
6.01.16, 21:48
Na razie to go jeszcze nie ma......:-) A tak w ogóle to jestem ciekawy w jakim stopniu potencjalni kupujący wykorzystają możliwości tej puszki....
No przeciez, juz maja go w lapach na CESie...
I na goraco kilka testow juz bylo, nawet linkowanych w tym watku.

pozdro

robertos102
6.01.16, 22:02
No przeciez, juz maja go w lapach na CESie...
I na goraco kilka testow juz bylo, nawet linkowanych w tym watku.

pozdro

No właśnie....oni mają :-)

nyny
6.01.16, 22:06
No właśnie....oni mają :-)
W marcu moze byc Twoj za 9999pln, to sobie sam potestujesz :)

pozdro

epicure
6.01.16, 23:26
Ciekawe kiedy wypuszczą model D510 bez smaru na matrycy.

dobas
7.01.16, 03:36

Nawet nie będę się starał czegokolwiek szukać bo :

nie rozmawiamy o tańszy droższy

rozmawiamy o za drogi / nie za drogi

Czyli akceptacji bądź braku akceptacji ceny

Jest spora różnica bez względu czy na rynku są droższe lub tańsze rzeczy

Jeśli ktoś pisze że za drogi to uszanuj, skoro to samo piszesz o innym sprzęcie. Bądź konsekwentny, "poszaleli z ceną" albo "nie poszaleli tylko jest inny target i to nie jest aparat dla tej osoby"

Tobie pasuje takie rozwiązanie więc dla Ciebie nie będzie za drogi innemu takie rozwiązanie pasuje mało i dla niego nie ma sensu łożyć tyle kasy w takie coś.

nyny
7.01.16, 08:39
No ale to jest wlasnie clue sprawy.
I naprawde nie ma nad czym deliberowac.
Na rynku jest kilka szkiel 300mm i f4.0 i jest z czym to zestawic i pomarudzic.

Obecnie na rynku nie ma nic co nawiazuje do tego co pokazal nikon.
Proste...

pozdro

szamaniec
7.01.16, 20:28
No ale to jest wlasnie clue sprawy.
I naprawde nie ma nad czym deliberowac.
Na rynku jest kilka szkiel 300mm i f4.0 i jest z czym to zestawic i pomarudzic.

Obecnie na rynku nie ma nic co nawiazuje do tego co pokazal nikon.
Proste...

pozdro

A Canon 7d mark II ? pytam bo nie wiem, w Twojej ocenie ?

nyny
7.01.16, 20:54
A Canon 7d mark II ? pytam bo nie wiem, w Twojej ocenie ?
Z D500 ? Stety/niestety, zolty pozamiatal nim.

D7200 mozna z nim zestawic i porownac ;)

pozdro

robertos102
7.01.16, 21:34
Imho ostudzić emocje i poczekać do sprzedaży. Użytkowanie zweryfikuje i sklasyfikuje body a nie tabelki i testy na gorąco...
A cena, no cóż. Komu pasuje to kupi. Jak za drogo to zawsze można poczekać na spadek cen, dolara, niższy vat czy też zmianę rządu:-P

nyny
7.01.16, 21:42
Imho ostudzić emocje i poczekać do sprzedaży. Użytkowanie zweryfikuje i sklasyfikuje body a nie tabelki i testy na gorąco...
A cena, no cóż. Komu pasuje to kupi. Jak za drogo to zawsze można poczekać na spadek cen, dolara, niższy vat czy też zmianę rządu:-P
Tu nie ma co studzic, jak zolty pisze to tak jest (jesli o specyfikacje chodzi).
Jedyne co moze skutecznie zniechecic na poczatku do zakupu, to niestety male ryzyko co nam zaserwuje zolty za fake tym razem.
Jak nie bedzie nic w stylu, flar, chlapania olejem, problemow z AF, czy kurzeniem to obawiam sie, ze na kilka lat zaszachowal rynek ta puszka ;)
Ostatnio bylo lepiej z wpadkami, ale ja nie zaryzykuje by to w marcu kupic. Szkoda mi nerw i kasy, mysle ze jak troche emocje opadna, wszelkie bolaczki wieku dzieciecego wyjda badz nie, a co za tym idzie podatek od nowosci troche zelzeje, to w tym roku zapewne bede sie przed szanowna malzonka ostro tlumaczyl ;)

pozdro

Koriolan
7.01.16, 21:47
Niestety, ale przy obecnych kursach dolara i euro względem PLN, to na tanie zakupy nie mamy co liczyć.
ech, te 50-200 kupione przy kursie 2,12 zł za dolara.

robertos102
7.01.16, 22:38
....
Jak nie bedzie nic w stylu, flar, chlapania olejem, problemow z AF, czy kurzeniem to obawiam sie, ze na kilka lat zaszachowal rynek ta puszka ;)
.............

Mam nadzieje,że konkurencja nie zaśpi....

nyny
7.01.16, 22:48
Mam nadzieje,że konkurencja nie zaśpi....

Mysle, ze po tym strzale podniesie sie za jakies 2-3 lata, tyle czasu daje na doscigniecie zoltego...

pozdro

epicure
8.01.16, 09:16
E tam, nyny, podnieciłeś się i pitolisz. Konkurencja nie jest ciemię bita. To tylko kolejny Nikon... Więcej punktów AF, szybsze to i tamto, ale nadal klamot z tymi samymi wadami, co dotychczas.

nyny
8.01.16, 11:21
E tam, nyny, podnieciłeś się i pitolisz. Konkurencja nie jest ciemię bita. To tylko kolejny Nikon... Więcej punktów AF, szybsze to i tamto, ale nadal klamot z tymi samymi wadami, co dotychczas.
No nie, bo konkurencja nie oferuje nic, co sie zbliza do tego wydumka zoltego. Powyprztykala sie w zeszlym roku z nowosciami, bo nikt nie sadzil ze nikon jeszcze bedzie myslal o wypuszczeniu puszki PRO DX. Teraz zeby zakasac zoltego, w tej akurat kategori, czyli puszki do fotprzyrody, spotterki, i sportu to nie sadze by wydumali to szybciej niz w rok-dwa lata.

A jakie to te same wady co dotychczas?
Bo jesli to sa te slynne dodatki porkroju chlapania, flar itd. to juz o tym pisalem, jesli bedzie (a wcale nie wykluczone, ze tak bedzie bo nowe DX juz nie mialy jakis mega problemow) OK, to jak to mowia, ino brac :)

pozdro

epicure
8.01.16, 11:33
No nie, bo konkurencja nie oferuje nic, co sie zbliza do tego wydumka zoltego. Powyprztykala sie w zeszlym roku z nowosciami...

Spokojnie, nadrobi. Póki co nadrabia ceną, bo ten Nikon nie ma dla mnie (i dla wielu innych również) nic, za co warto byłoby płacić tak kosmiczne pieniądze.

A jakie to te same wady co dotychczas?

Brak podglądu ekspozycji przed zrobieniem zdjęcia, brak szybkiego podglądu wykonanego zdjęcia w wizjerze, kłapiące lustro, absolutny brak dyskrecji - po prostu luszczanka. Jak sobie poradzą z tymi problemami, to ja też zacznę się podniecać :D

nyny
8.01.16, 11:41
Spokojnie, nadrobi. Póki co nadrabia ceną, bo ten Nikon nie ma dla mnie (i dla wielu innych również) nic, za co warto byłoby płacić tak kosmiczne pieniądze.
Brak podglądu ekspozycji przed zrobieniem zdjęcia, brak szybkiego podglądu wykonanego zdjęcia w wizjerze, kłapiące lustro, absolutny brak dyskrecji - po prostu luszczanka. Jak sobie poradzą z tymi problemami, to ja też zacznę się podniecać :D
Nie jest to target zatem dla Ciebie, tak samo jak dla wielu innych dla ktorych po prostu sa inne puszki niz D500...

Dla innych to jest najlepsze w tej chwili narzedzie do orki, stety/niestety kosztujace swoje....

pozdro

MikolajN
8.01.16, 11:46
Nie jest to target zatem dla Ciebie, tak samo jak dla wielu innych dla ktorych po prostu sa inne puszki niz D500...

Dla innych to jest najlepsze w tej chwili narzedzie do orki, stety/niestety kosztujace swoje....

pozdro

No popatrz popatrz... pozwolisz, że wkleję do tematu z mZ300PRO?

nyny
8.01.16, 12:02
No popatrz popatrz... pozwolisz, że wkleję do tematu z mZ300PRO?
Wklej sobie gdzie chcesz, ja tu niescislosci nie widze...
Kosztuje tyle ile sie spodziewalem i oferuje najwiecej na rynku i nie ma w tej chwili realnej konkurencji.
W przeciwienstwie do tego szkla Olka.
Naprawde ciezko to zrozumiec?

pozdro

ayu
8.01.16, 14:26
Oczywiście wszyscy macie rację i nyny też swoją ma. D500 to spełnienie marzeń i snów wielu użytkowników DX (nikoniarzy) jest w nim wszystko co można było wsadzić do takiej puszki. To praktycznie D5 w formacie DX. Zgadzam się też z tym , że to inna liga w porównaniu do 7D mkII ale nie tylko pod względem osiągów ale przede wszystkim ceny która na dzisiaj jest 2x wyższa i praktycznie równa cenie PRO FX D810. Dla nas użytkowników olympusa jeśli potwierdzą się pierwsze wrażenia odnośnie super matrycy (o ile jest od sony) to dobre wieści, ponieważ w nowszych puszkach olka powinniśmy zobaczyć podobne. Jednak na wyroki trzeba nam jeszcze poczekać.
Coś w tym aparacie jest bo wydaje mi się , że jego premiera przyćmiła flagowy model D5.

robertos102
8.01.16, 15:15
Ja jeszcze raz powtórzę...Z emocjami i ocenami poczekałbym jeszcze do wiosny...Wszystko zweryfikują użytkownicy. Cena. Faktycznie wysoka ale jeżeli te wszystkie parametry z tabelek potwierdzą się w praktyce, solidna nie upakowana na siłę matryca,super szybki af to będzie boom. Na to nie mam wątpliwości, co więcej, sam zastanowię się wówczas czy nie sprawić sobie na urodziny takowej puszki:wink:
A jako że mam urodziny prawie pod koniec roku to i może cena do tego czasu spadnie:-P

edyta.: Tam sobie myślę,że jak wejdzie do "cudo" do sprzedaży to rynkek wtórny trochę zawiruje :-) Pojawi się sporo sporo sprzętu na sprzedaż :-)

szamaniec
8.01.16, 15:43
Ja jeszcze raz powtórzę...Z emocjami i ocenami poczekałbym jeszcze do wiosny...Wszystko zweryfikują użytkownicy. Cena. Faktycznie wysoka ale jeżeli te wszystkie parametry z tabelek potwierdzą się w praktyce, solidna nie upakowana na siłę matryca,super szybki af to będzie boom. Na to nie mam wątpliwości, co więcej, sam zastanowię się wówczas czy nie sprawić sobie na urodziny takowej puszki:wink:
A jako że mam urodziny prawie pod koniec roku to i może cena do tego czasu spadnie:-P

edyta.: Tam sobie myślę,że jak wejdzie do "cudo" do sprzedaży to rynkek wtórny trochę zawiruje :-) Pojawi się sporo sporo sprzętu na sprzedaż :-)

Nie bądź egoista, mam urodziny we wrześniu :)

robertos102
8.01.16, 18:12
Nie bądź egoista, mam urodziny we wrześniu :)
:grin:

nyny
10.01.16, 22:55
https://www.youtube.com/watch?v=2HP4MlS3Ypw

pozdro

Koriolan
10.01.16, 23:15
Cenę w większym stopniu będą kształtować kursy EUR i dolara niż jakieś ruchy na rynku.

sepi19
10.01.16, 23:36
To już tylko cena wadzi, rozmiar nie mikro poszedł w dal ;)

Iwo
16.01.16, 00:54
No nie, bo konkurencja nie oferuje nic, co sie zbliza do tego wydumka zoltego.

Możliwe.
Mnie bardzo podoba się zapowiadany w 43rumors nowy Oly.
http://www.43rumors.com/ft5-new-pen-f-images-leaked-now-you-can-see-it-from-all-angles/
Nijak nie zbliża się nawet do tego Nikona. Na szczęście.

Życzę Ci Nyny udanego zakupu na zbliżający się sezon.

nyny
16.01.16, 01:20
Em-5 tez zamierzam sobie zapgrejdowac, tyle ze na razie nie ma na co u Olka :(

pozdro

nyny
22.01.16, 12:27
D500 4K video:

https://www.youtube.com/watch?v=PSTpvNtYEJ0&feature=youtu.be

pozdro

nyny
28.01.16, 20:34
Kilka sampli:
http://www.nikon-image.com/products/slr/lineup/d500/sample.html

pozdro

robertos102
28.01.16, 21:56
Etam, szumi przy ISO 51200:-P

jagger
28.01.16, 23:02
ciapa straszna na iso 4000 za tym motorkiem...

nyny
28.01.16, 23:10
ciapa straszna na iso 4000 za tym motorkiem...
Ale jaka ciapa?
Mowisz o tym co jest nieoswietlone poza GO w sensie tych krzaczorach ?

pozdro

sławekb
28.01.16, 23:42
Tak sobie czytam i czytam o tych hipersuper nowych nikonach i coraz bardziej ogarnia mnie przerażenie.Jeszcze niedawno jak wchodziły modele typu D7000 ogarniał mnie śmiech a teraz niestety tylko przerażenie..........podejściem firmy nikon do klienta i podejściem wielu napalonych fanów napisu NIKON.
Co to ma być??
Parę lat temu firma Nikon sztucznie zaniżyła segment lustrzanek dla „zaawansowanych amatorów”(mowa o serii D7000) ale oczywiście cena nie została obniżona.Wielu dało się na to nabrać i pokupowało te wydmuszki które nietylko mają obniżone standardy (porównuję do serii D300/D300s) ale i wiele wad jak chlapanie olejem itp. Oczywiście nie twierdzę, żenie da się robić tym G zdjęć bo można, tylko cena powinna byćinna.
Teraz widzę jaki miało cel todziałanie. Patrzę na zapowiadaną cenę D500 i wszystko wiadomo.Takie działania miały na celu przyzwyczajenie (wytresowanie) naiwnych klientów do następcy D300. Teraz D500 to już klasa sama wsobie :) Kiedyś kupiłem nowego D300 za jakieś 4700zł. Oczywiściepoczekałem jak trochę cena spadła poniżej 5tyś.zł
Patrzę na D500 i ni cholery nie mogę dojść dlaczego cena następcy D300 wzrosła dwukrotnie. Czy jego parametry się podwoiły czy jak, bo ja ślepy chyba jestem patrząc na tą specyfikację. Nie przeczę, dużo rzeczy poprawionych jest ale skąd ta cena???? Czy on taki skomplikowany jest, że więcej tych azjatów musiało go składać w fabryce???

Dajemy się dymać niestety. My klienci oczywiście. Początkowo fajnie mi się czytało o nowej puszce N alejak dojechałem do ceny to ogarnęło mnie to co napisałem wyżej.Wiem, że ja się nie dam dymać ;), kupię go jak stanieje alboużywkę.

Nie ma się z czego cieszyć, że ten„nasz nikon” taki przodownik w tej dziedzinie lustrzanek. Bardzo mi żal, że nie ma większej konkurencji poza canonem.
Do tego ten fanatyzm na punkcie napisu... porażka. Ludzie wezmą kredyty itp. żeby tylko mieć, patrzeć i głaskać.:grin:
P.S.

Ale jest nadzieja....
Nadzieja w Olympusie i m4/3. Wszystkoidzie w dobrą stronę, powoli ale ku lepszemu.
Jeśli dożyję takich czasów, żebezlusterkowce dogonią jakością zdjęć chociaż D3s to z wielkąulgą sprzedam ten cały żółty złom i kupię Olympusa EM-3 +M.Zuiko Digital 300/2,8 IS PRO

Pozdrówka

viruuss
29.01.16, 00:01
Tak sobie czytam i czytam o tych hipersuper nowych nikonach i coraz bardziej ogarnia mnie przerażenie.Jeszcze niedawno jak wchodziły modele typu D7000 ogarniał mnie śmiech a teraz niestety tylko przerażenie..........podejściem firmy nikon do klienta i podejściem wielu napalonych fanów napisu NIKON.
Co to ma być??
Parę lat temu firma Nikon sztucznie zaniżyła segment lustrzanek dla „zaawansowanych amatorów”(mowa o serii D7000) ale oczywiście cena nie została obniżona.Wielu dało się na to nabrać i pokupowało te wydmuszki które nietylko mają obniżone standardy (porównuję do serii D300/D300s) ale i wiele wad jak chlapanie olejem itp. Oczywiście nie twierdzę, żenie da się robić tym G zdjęć bo można, tylko cena powinna byćinna.
Teraz widzę jaki miało cel todziałanie. Patrzę na zapowiadaną cenę D500 i wszystko wiadomo.Takie działania miały na celu przyzwyczajenie (wytresowanie) naiwnych klientów do następcy D300. Teraz D500 to już klasa sama wsobie :) Kiedyś kupiłem nowego D300 za jakieś 4700zł. Oczywiściepoczekałem jak trochę cena spadła poniżej 5tyś.zł
Patrzę na D500 i ni cholery nie mogę dojść dlaczego cena następcy D300 wzrosła dwukrotnie. Czy jego parametry się podwoiły czy jak, bo ja ślepy chyba jestem patrząc na tą specyfikację. Nie przeczę, dużo rzeczy poprawionych jest ale skąd ta cena???? Czy on taki skomplikowany jest, że więcej tych azjatów musiało go składać w fabryce???

Dajemy się dymać niestety. My klienci oczywiście. Początkowo fajnie mi się czytało o nowej puszce N alejak dojechałem do ceny to ogarnęło mnie to co napisałem wyżej.Wiem, że ja się nie dam dymać ;), kupię go jak stanieje alboużywkę.

Nie ma się z czego cieszyć, że ten„nasz nikon” taki przodownik w tej dziedzinie lustrzanek. Bardzo mi żal, że nie ma większej konkurencji poza canonem.
Do tego ten fanatyzm na punkcie napisu... porażka. Ludzie wezmą kredyty itp. żeby tylko mieć, patrzeć i głaskać.:grin:
P.S.

Ale jest nadzieja....
Nadzieja w Olympusie i m4/3. Wszystkoidzie w dobrą stronę, powoli ale ku lepszemu.
Jeśli dożyję takich czasów, żebezlusterkowce dogonią jakością zdjęć chociaż D3s to z wielkąulgą sprzedam ten cały żółty złom i kupię Olympusa EM-3 +M.Zuiko Digital 300/2,8 IS PRO

Pozdrówka
widziałeś cenę pena- F, co on musi mieć w środku, że kosztuje tyle ? ooooo nie ma nic takiego ? to czemu kosztuje tyle ?
prosta sprawa kosztuje za dużo do możliwości nie kupujesz, masz kasę i kaprys = kupujesz

nyny
29.01.16, 00:02
Slawek problem jest w tym, ze wszyscy sie teraz cenia, nie tylko zolty....

I o ile pamietam to zapowiadana cena D300s to 7kpln, i dolar wtedy tani byl...
Wiec cena na poziomie 10kpln przy tym kursie dolara wcale nie jest taka histeryczna za ta puszke.
Tez sam poczekam, az spadnie bo kiedys powiedzialem ze dam za top pro nikona w postaci nastepcy d300s nie wiecej jak 7kpln.

Swoja droga wyobrazasz sobie ile taki zestaw em-3+3002.8 mialby kosztowac, mysle ze tracilby o zestaw d4+500vr?
Skoro teraz wydumki nowe pro olka tez sie sporo powyzej 6kpln beda prezentowac, a szklo 300 f4.0 ~12tysi :)

pozdro

sławekb
29.01.16, 00:05
widziałeś cenę pena- F, co on musi mieć w środku, że kosztuje tyle ? ooooo nie ma nic takiego ? to czemu kosztuje tyle ?
prosta sprawa kosztuje za dużo do możliwości nie kupujesz, masz kasę i kaprys = kupujesz

Jak to co??? Ładny jest skubany :)

A na poważnie, popatrz na ostatnią wtopę GoPro. gdyby Nikon miał konkurencję i zrobił by taki numer to mogłoby być podobnie. Ale nie będzie sądząc po wpisach na forumach nikonowskich

Nyny. Jeśli taki zestaw dawałby mi obrazek jaki mam z D3s i 600/4 vr to wziąłbym to dla zdrowia. Ile kilo mniej na plecach

MAF
29.01.16, 00:11
Kiedyś kupiłem nowego D300 za jakieś 4700zł. Oczywiściepoczekałem jak trochę cena spadła poniżej 5tyś.zł
Patrzę na D500 i ni cholery nie mogę dojść dlaczego cena następcy D300 wzrosła dwukrotnie.

Nikon D300 startował z ceną $1800, D500 zaczyna z $2000. Dalej uważasz że różnica jest taka duża?

Jak kupowałeś D300 to po ile był dolar w Polsce? Naprawdę trudno mieć pretensje do Nikona że złoty się osłabił.

nyny
29.01.16, 00:18
Nyny. Jeśli taki zestaw dawałby mi obrazek jaki mam z D3s i 600/4 vr to wziąłbym to dla zdrowia. Ile kilo mniej na plecach
Obrazek obrazkiem...
Ale masz jeszcze kilka problemow do rowziazania...
AF zwlaszcza AF-C
I szysbkostrzelnosc przy permanentnym AF.

pozdro

sławekb
29.01.16, 00:22
Nikon D300 startował z ceną $1800, D500 zaczyna z $2000. Dalej uważasz że różnica jest taka duża?

Jak kupowałeś D300 to po ile był dolar w Polsce? Naprawdę trudno mieć pretensje do Nikona że złoty się osłabił.

Jak kupowałem D300 to dolar był po około 3 zł, za aparat chcieli w Polsce 5400zł. Teraz jest to około 4zł i u nas ma kosztować 10tyś zł. No nie rozumiem

Nyny. Myslę, że za kilka lat będzie super jeśli chodzi o AF. W maju może potestuję nowe Zuiko to będę miał porównanie

A... przypominam sobie, że w 2008 r dolar spadł poniżej 3zł i wtedy ceny poszły w dół. Dlatego kupiłem nowy zamiast czekać na używane

viruuss
29.01.16, 00:32
Jak to co??? Ładny jest skubany :)

A na poważnie, popatrz na ostatnią wtopę GoPro. gdyby Nikon miał konkurencję i zrobił by taki numer to mogłoby być podobnie. Ale nie będzie sądząc po wpisach na forumach nikonowskich

dla mnie jest kiepski pod względem ergonomii, kuriozum to włącznik !!!
jaka firma nie miała wtopy ?

Koriolan
29.01.16, 09:14
A jaką wtope zaliczylo GoPro?

sławekb
29.01.16, 09:25
A jaką wtope zaliczylo GoPro?
Podobno zaważyła cena nowej kamerki ale pewnie to bardziej skomplikowane

http://www.spidersweb.pl/2016/01/gopro-na-kolanach.html

Nikonowi to nie grozi. Jeszcze nie ma w sklepach D500 a ludziom już się trzęsą ręce żeby chociaż pomacać :roll:

MAF
29.01.16, 09:49
Podobno zaważyła cena nowej kamerki ale pewnie to bardziej skomplikowane

http://www.spidersweb.pl/2016/01/gopro-na-kolanach.html

Nikonowi to nie grozi. Jeszcze nie ma w sklepach D500 a ludziom już się trzęsą ręce żeby chociaż pomacać :roll:

Bo obiektywnie rzecz ujmując to zapowiada się świetny korpus.

Zupełnie nie dla mnie, ale parametry ma super.

PiKa
30.01.16, 11:12

A... przypominam sobie, że w 2008 r dolar spadł poniżej 3zł i wtedy ceny poszły w dół. Dlatego kupiłem nowy zamiast czekać na używane

Plus do tego inflacja. Jeśli dobrze liczę, to D500 jest "tańszy" niż D300 bo te 1800 z końcówki 2007r mają dzisiaj odpowiednik w wysokości 2154 (ignorując kursy walut) :)

voovoo2
30.01.16, 19:16
Całe szczęście, że do zrobienia dobrego zdjęcia nie jest potrzebny dobry aparat, a tym bardziej drogi :-)

robertos102
30.01.16, 21:24
Całe szczęście, że do zrobienia dobrego zdjęcia nie jest potrzebny dobry aparat, a tym bardziej drogi :-)

A to już w ogóle inna kwestia co nie zmienia faktu,że bardzo słuszna:)

gietrzy
2.03.16, 21:59
Reklamówka kart Lexara; jedna z nich całkiem nieźle zamiata migawką EM5/II.

https://www.youtube.com/watch?v=yEUeRqA41E8