Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 i 70-200 dla 4/3
http://www.dpreview.com/news/0801/08013104sigma102070200fourthirds.asp tym pierwszym byłbym zainteresowany.Pozdrawiam
70-200 jest jakąś alternatywą dla ZD50-200 ;)
70-200 jest jakąś alternatywą dla ZD50-200 ;)
Może, ale 70mm (czyli 140) to już dość długo, jak na krótki koniec. A cena obu zbliżona...
na tej stronie najweksze wrażenie to zrobiłą na manie ta sigma:
http://www.dpreview.com/news/0703/07030805sigma200500mm.asp
Jak się pospieszą to wyprzedzą 50-200SWD. Sigma ma f/2,8 na końcu i dobre recenzje +macro. Szkoda że tak późno się w Sigmie obudzili. Teraz tylko czekać na S 100-300/4
100-300 pod 4/3 brałbym od ręki. Bardzo dobre szkiełko, szybkie, pewne, ślicznie rysuje...
w naszym ekwiwalencie idealny duży zoom...
100-300 pod 4/3 brałbym od ręki. Bardzo dobre szkiełko, szybkie, pewne, ślicznie rysuje...
w naszym ekwiwalencie idealny duży zoom... Mam Sigmę 70-300 z bagnetem K i poprzez pierścień mocuje z E400, ale cóż obraz lata jak Rydz-Śmigły i tylko statyw zostaje, a ten musi być solidny. Taka Sigma z AF pod 4/3 o ile byłaby tańsza od Zuiko 70-300? Może też będzie, bo niby dlaczego ma Sigma nie przekonstruować bagnetu? Sigma 10-20 jako tańsza alternatywa do Zuiko 11-22 była testowana na www.optyczne.pl z Canonem20D i wyszło,że to dobry dla amatorskiej reporterki i pejzażu lens. Cena to 2/3 Zuiko, ale też ciemniej, choć szerzej.
w naszym ekwiwalencie idealny duży zoom... Mam Sigmę 70-300 z bagnetem K i poprzez pierścień mocuje z E400, ale cóż obraz lata jak Rydz-Śmigły i tylko statyw zostaje, a ten musi być solidny. Taka Sigma z AF pod 4/3 o ile byłaby tańsza od Zuiko 70-300? Może też będzie, bo niby dlaczego ma Sigma nie przekonstruować bagnetu? Sigma 10-20 jako tańsza alternatywa do Zuiko 11-22 była testowana na www.optyczne.pl z Canonem20D i wyszło,że to dobry dla amatorskiej reporterki i pejzażu lens. Cena to 2/3 Zuiko, ale też ciemniej, choć szerzej.
Używane ZD11-22 w stanie like new chodzą na allegro w cenie nowej Sigmy10-20 :razz:
Ta Sigma 70-200 ma oprócz stałej przysłony jeszcze jedną przewagę nad 50-200: nic się nie wysuwa. Co do ceny, to jest tańsza niż 50-200 SWD. EC-20 z tą Sigmą tworzyłoby całkiem niezłe tele, na pewno ostrzejsze niż 135-400 (z opini w sieci) i z lepszym AF dzięki HSM.
Mnie bardzo podchodzi ten 10-20mm - z USA będzie za tysiaka . Jego wada winietowania zmniejszy się w systemie 4/3 - reszta do usunięcia na komputerze. Ma niezłą manualną skalę odległości, co umożliwi pracę hiperfokalną --autofokus precz ! :)
Czy przewiduje się jakąś nagrodę za wskazanie przed 2 dniami, że właśnie 10-20 będzie dla 4/3 ? ;P
A poza tym to dobra wiadomość, następne szkiełka do systemu. Rozrastamy się.
dzemski: Pamiętam, że pisałeś , ale nagrody nie dam hehe :)
a już myślałem, że nagroda to ręka admina ;P
Mnie bardzo podchodzi ten 10-20mm - z USA będzie za tysiaka . Jego wada winietowania zmniejszy się w systemie 4/3 - reszta do usunięcia na komputerze. Ma niezłą manualną skalę odległości, co umożliwi pracę hiperfokalną --autofokus precz ! :)
Słusznie, cena moze być jego atutem chociaż trochę ciemny.
70-200 za to mi sie baardzo podoba, gdyby kosztowało z tysiąc mniej niż Zuiko i było równie dobre optycznie to zacząłbym już skladać pieniążki :)
dog_master
31.01.08, 13:38
E tam, i tak cenowo podobnie :/
ZD ciemniejsze o pol dzialki jest znacznie tansze, no i to ZD... Jestem ciekawa porownania HSMa z SWD - jezeli wyjda podobnie, to Sigma imho nie ma sensu...
A szerokie ciemne i drogie :/ Phi, czekam na Zuikowego cos, najlepiej stale ;]
Słusznie, cena moze być jego atutem chociaż trochę ciemny.
70-200 za to mi sie baardzo podoba, gdyby kosztowało z tysiąc mniej niż Zuiko i było równie dobre optycznie to zacząłbym już skladać pieniążki :)
Za nic bym się nie skusił na tą sigmę, ponieważ rużnica w cienie to jakies 500-700zł więc dla pewności działania i wykonania dołożył bym bez zastanowienia. A że troszkę ciemniej nie przeszkadza zupełnie. :D
MicSzu: różnica w cenie w polsce to prawie 1000 zł, dochodzi jeszcze 2mm w krótszym końcu, a to jest nie do przecenienia.
zuiko: 98,2 stopnia
sigma: ponad 100 stopni
Tak źle i tak niedobrze. Przecież nikt nikomu nie każe kupować tego szkła. Macie zawsze 11-22mm więc o co wam chodzi? :roll:
Jeżeli Sigma 10-20 będzie kosztować powiedzmy 1,5k (strzelam) to myslę że popyt będzie całkiem spory.
To że ciemne - akurat w przypadku szerokiego kąta nie ma to aż tak dużego znaczenia. Portretów tym nikt nie będzie robił.
MicSzu: różnica w cenie w polsce to prawie 1000 zł, dochodzi jeszcze 2mm w krótszym końcu, a to jest nie do przecenienia.
Chodziło mi o tele sigmy ;) a ten szeroki kąt to może bym i kupił, ale światełko i wykonanie ZD ma na mnie większy wpływ niz 100stopni i 700 zł taniej, chyba że będzie kosztowała 1500 to juz bym się zastanowił :razz:
Sigma-Warszawa
31.01.08, 15:39
Witam wszystkich.
No to w końcu się wydało... :)
Osobiście cieszę się, że mamy nowe szkła do Olympusa.... Jak to mówią od przybytku głowa nie boli. Im większy wybór tym lepiej (dla użytkowników systemu, dla Olympusa i dla Sigmy) :)
Sigma 10-20 (moim skromnym zdaniem) uchodzi za jedną z najlepszych (a na pewno najciekawszych) konstrukcji tej firmy. Tym bardziej dla systemu 4/3 gdzie powinien zniknąć jedyny powód do narzekań niektórych osób (winietowanie).
Ceny jeszcze nie znamy ale mocowanie Canona i Nikona kosztuje 1999zł więc myślę, że podobnie powinna kształtować się wersja 4/3....
Zaczynamy mieć już swobodny wybór w zależności od zasobności portfela - 10-20S, 11-22 ZD, 7-14 ZD :)
Zaczynamy mieć już swobodny wybór w zależności od zasobności portfela - 10-20S, 11-22 ZD, 7-14 ZD :)
...a niebawem powinniśmy miec jeszcze większy.
Olympus też obiecuje coś szerszego "dla mas" ;)
Niemniej oferta jest ciekawa ale mnie raczej interesuja druga nowosć i jej cena detaliczna.
Ile kosztuje (lub bedzie kosztowała) Sigma 70-200/2.8?
Ile kosztuje (lub bedzie kosztowała) Sigma 70-200/2.8?
Do C, N, M itd. są po 2999. Na Alle....
Za tę cene chyba lepiej wybrac Zuiko?
Z prywatnego importu nawet taniej...
Albo Sigmę ze Stanów przeszmuglować :)
Teraz trzeba poczekać na jakieś sample z tych nowych szkieł.
Za tę cene chyba lepiej wybrac Zuiko?
Z prywatnego importu nawet taniej...
Chyba oczywiste ;) bez SWD za 2700 spokojnie dostanie z roczną gwarancją więc nie ma się nad czym zastanawiac.
A szerokie ciemne i drogie :/ Phi, czekam na Zuikowego cos, najlepiej stale ;]
Też bym chciał, ale co z tego? :D
Miałem być pierwszym, który kupi mityczne ZD 8-16. No ale skoro nie ma to trudno, może być Sigma :D
Sigma prosto z prezentacji na PMA http://www.dpreview.com/articles/pma2008/Sigma/DSC_0833.jpg
ten teleobiektyw jeszcze rozumiem, ale Sigma 10-20 w 4/3 to nieco chybiony temat. minimalnie szersza od 11-22 a jakościowo przepaść. myślę, że nie warto oszczędzać tych kilku stów.
minimalnie szersza od 11-22 a jakościowo przepaść.Uwielbiam czytać takie proroctwa :-) To o jakości to z gwiazd czy z kart wyczytane? :-)
swego czasu mocno interesowałem się tą Sigmą i widziałem co daje w temacie mydła i aberracji. postaw obok 11-22, wzorcowy jeśli chodzi o ostrość, jasny i z minimalną aberracją. kupiłbyś Sigmę 10-20 za 1999 zamiast ZD11-22 za 2500?
swego czasu mocno interesowałem się tą Sigmą i widziałem co daje w temacie mydła i aberracji. postaw obok 11-22, wzorcowy jeśli chodzi o ostrość, jasny i z minimalną aberracją. kupiłbyś Sigmę 10-20 za 1999 zamiast ZD11-22 za 2500?Po pierwsze - cena to na razie spekulacja.
Po drugie - jakość to na razie spekulacja.
Po trzecie - raczej kupiłbym.
2mm to bardzo dużo wbrew wszystkiemu, a tak sigma jest zajebista(bynajmniej w innych systemach).
EDIT: też bym kupił ;)
swego czasu mocno interesowałem się tą Sigmą i widziałem co daje w temacie mydła i aberracji. postaw obok 11-22, wzorcowy jeśli chodzi o ostrość, jasny i z minimalną aberracją. kupiłbyś Sigmę 10-20 za 1999 zamiast ZD11-22 za 2500?
Zd 11-22 można kupić ponizej 2000pln
Po pierwsze - cena to na razie spekulacja.
Po drugie - jakość to na razie spekulacja.
Po trzecie - raczej kupiłbym.
Cena będzie jak na pozostałe bagnety, jakość też, używane 11-22 like new można wyrwać za 1800 zł w Polsce!
A cena 11-22 w sklepach chyba drgnęła do góry :roll:
Sigma prosto z prezentacji na PMA http://www.dpreview.com/articles/pma2008/Sigma/DSC_0833.jpg
Ładne iso 1600 :mrgreen: kiedy my bedziemy takie mieli w puszkach za 2k? :mrgreen:
Ta sigma może byc bardzo ciekawa, ale na razie trzeba niestety poczekac...
C+ ZD 11-22 w fotozakupach jest za 2499zł ;)
Nie jestem zawodowcem i nie chce hobbystycznie płacić za szkiełka po 2 000 zł. Od biedy mam 14-54:(
Jeżeli da sie to wyrwac z imprtu za cenę około 1300 zł to może będę chciał to kupić.
W przeciwnym przypadku będę zbierał na 12-60
Pochwaliłem niesłusznie tę Sigmę 10-20mm za dobrą skalę odległości. Pomyliłem oznaczenia stóp z metrami. W metrach jest oznaczenie 1m i nieskończoność ... do d... z taką skalą ---NIE KUPUJĘ !!!
(A tak na maginesie dodam, że AF to największy ogłupiacz w fotografii...chyba wynalazek tzw. Szatana :)--to jest sprzeczne z ideą fotografii, która polega na patrzeniu, obserwacji, ocenie głębi ostrości, a nie na bezmyślnym pstrykaniu do czego przyzwyczaja używanie tego cudu techniki)
(A tak na maginesie dodam, że AF to największy ogłupiacz w fotografii...chyba wynalazek tzw. Szatana :)--to jest sprzeczne z ideą fotografii, która polega na patrzeniu, obserwacji, ocenie głębi ostrości, a nie na bezmyślnym pstrykaniu do czego przyzwyczaja używanie tego cudu techniki)
:mrgreen: Masz identyczne podejście do tematu jak mój ojciec :razz: ''AF - po co to komu, jak ja wolę manualnie'' :mrgreen:
MicSzu: Ale przy obecnych wizjerach obserwcja jest perfidnie skopana i tu jest pies pogrzebany... Może przyszłe bardzo duże wyświetlacze o wysokiej rozdzielczości z błyskawicznym powiększeniem kadru rozwiążą ten istotny problem...
(W moim przypadku lata obserwcji na matówce 6x7cm pozwalają mi na realne porównanie z obecnymi niby-lustrzankami)
Hmm... AF jest przydatny pod warunkiem ze działa sprawnie, szybko i pewnie. MF jest fajny ale:
- trzeba miec dobry wzrok (oraz duzy jasny wizjer) zeby móc wyostrzyć tam gdzie się chce
- obiekt ktory fotografowujecie jest w miarę statyczny
A piszę to bo od roku posiadam Pentacona 50/1.8 m42 a od tygodnia Sigme 30/1.4. Mechaniczne pierscienie do ostrości podobaja mi sie bardziej anizeli elektronicze ostrzenie ZD, ale i tak mam problemy ze złapaniem ostrości. Z reguły AF robi to lepiej odemnie choć im dalej od celu tym łatwiej mi złapać ostrość w MF (to oczywiste bo i GO rośnie). Panowie wracając do wątku nie każdy potrafi manualni złapać focus tam gdzie chce i tu jest pies pogrzebany w przeciwnym razie wszyscy chętnie korzystaliby ze szkielek manualnych.
Panowie wracając do wątku nie każdy potrafi manualni złapać focus tam gdzie chce i tu jest pies pogrzebany w przeciwnym razie wszyscy chętnie korzystaliby ze szkielek manualnych.
A jeśli dochodzi wada wzroku to już po ptokach. Okulary przeszkadzają a bez nich nie jestem w stanie ocenić ostrości pomimo małej wady (astygmatyzm 0,75).
Dlatego mam obiektywy tylko z AF i z silniczkami.
sławekb: nie pognębiaj :D
Mam to samo, a od wczoraj zmagam się z manualem bo .... chciałem zobaczyć jak to jest, skoro tylu entuzjastów.
Testy, ćwiczenia, próby swoją drogą, ale zamówiłem matówkę więc może będzie lepiej .... hmm. Ostrzenie na LV z powiększeniem jest dobre i skuteczne ale do statywu. Jakoś przyzwyczaiłem się do patrzenia w wizjer. Ponadto za stosunkowo niewielkie pieniądze można mieć przysłonę 1.4 na początek aby to poznać.
kisi: czy ta sigma z motorkiem na 1.4 daje ostrość akceptowalną?
kisi: czy ta sigma z motorkiem na 1.4 daje ostrość akceptowalną?
Najlepiej sam oceń - sa w galerii fotki osób ktore ja posiadają np. dzemski. Dla mnie ma ostrość wystarczającą, oczywistym jest ze nie sięgnie do pięt Leice 25/1.4 ale tez z "jakogoś" powodu owa Leica jest droższa. Dla mnie problemem jest trafić w ów punkt ktory chciałbym aby był ostry. To spora loteria, choć jak do tej pory robiłem fotki 1.5 rocznej córce a to ruchliwy dzieciak wiec i wiekszy problem to zrobić. Jesli sie uda trafić to na ostrość nie można narzekać.
Panowie majać ową SIGME zdałem sobie sprawe z dwóch rzeczy:
- dlaczego kitowe obiektywy sa ciemnawe (pomijając cene) - ludzie zniechęcili by sie do fotografii
- jaką sztuką jest trafić w ostrosc tam gdzie sie chce
- jaka sztuką jest pstrykać fotki na MF
Ta wiedza uczy pokory ze z fotografią nie jest tak ze "...chop na krowe i będzie ciele".
Dokładnie to:
ZD 89°
Sigma 94,5°
Ja dodam, że te Sigmy pod 4/3 są większe niż pod pozostałe bagnety.
C+:
jak to większe? zawsze mi się wydawało że wymieniają tylko bagnet (który w 4/3 jest największy) oraz oprogramowanie a reszta ma stałe gabaryty...
Do Sigma-Warszawa:
A tę długą Sigmę pod Olympusa to już można kupić?
Sigma-Warszawa
6.02.08, 16:19
Do Sigma-Warszawa:
A tę długą Sigmę pod Olympusa to już można kupić?
70-200 F2.8?
Będą w kwietniu, tak samo jak i 10-20...
sigma 10-20mm
szklo jest fajne, mam je w nikonie
jego zaleta jest szerokosc, ale to na nikonie
w olku bedzie tylko 20mm zamiast 15mm
no i niestety bedzie bardziej mydlane, bo samo szklo ostroscia nie grzeszy na cropie 1.5 a co dopiero na 2.0
takze duzo powodow nie bedzie do jego kupna w olku skoro mowicie ze 11-22 jest bardzo dobre
poza tym nie wiem jak inne sigmy, bo nie mam porownaania ale mam wrazenie ze sigma jest zrobiona tandetnie (wrazenie sprawia solidnej, i jest bardzo ciezka), po tygodniu uzytkowania do srodka wpadly mi paprochy i jakis wlosek
po 2 tygodniach sie rozkalibrowala, tak ze jedna strona byla calkowicie mydlana
widac ma tendencje do duzych wewnetrznych luzow, trzeba obchdozic sie jak z jajkiem i unikac wstrzasow :)
wyslalem do serwisu i skalibrowali toto wywalili paprochy i znow jest ostra jak powinna
Mi wystarczy żeby ostrość była na poziomie kita.
sigma 70-200 na ebay
http://cgi.ebay.com/Sigma-APO-70-200mm-F2-8-II-EX-DG-MACRO-HSM-4-3-579107_W0QQitemZ150214217025QQihZ005QQcategoryZ106 876QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQ_trksidZp1723.m118.l12 47QQcmdZViewItem
Jakby była lżejsza, to bym kupił. :)
Mi się podobają duże "lufy" :mrgreen:
Mi się podobają duże "lufy" :mrgreen: Toś, przyjacielu zwolennik "ciężkiej artylerii", a ta kiedyś nie obywała sie bez przodka, którego odpowiednikiem w fotografii jest statyw ;) Łażenie z dobrym/ ciężkim/ statywem i dużą lufą to nie dla mnie, niech to sobie rezerwuja zawodowcy.... Oglądałem Sigmę 10-20 z mocowaniem Nikona i wrażenie wywołuje dobre-solidne wykonanie, to już nie dziewicza Sigma 18-35 jaka była produkowana do analogów, a dojrzała lufa,choć dość droga. Trzeba liczyć, że Olek wypuści własnie tani odpowiednik Takiej Sigmy 18-35, inaczej nie ma wyjścia i przyjdzie zbierać sobie powoli na sigmową dziesięć-dwudziestkę .
Do tej pory marzylo mi sie ZD 12-60 (troche drogie)
ale teraz zaczalem myslec o S 10-20 wprawdzie troche inna filozofia obiektywu, ale te dwa milimetry wiecej :)
czy warto ?
jak bedzie wygladac ten szeroki kat pod Olympusem?
Do tej pory marzylo mi sie ZD 12-60 (troche drogie)
ale teraz zaczalem myslec o S 10-20 wprawdzie troche inna filozofia obiektywu, ale te dwa milimetry wiecej :)
czy warto ?
nie dwa ,lecz w przeliczeniu cztery - a to już dużo
https://forum.olympusclub.pl/topics22/sigma-10-20-i-70-200-dla-4-3-vt13551,36.htm#169369
10-20 jest fajniutki szkiełkiem...ale kąt jaki daje w Olku już tak fajny nie jest jak np w Nikonie. co 15mm to nie 20...zwłaszcza że mamy rewelacyjne 11-22
70-200 może natomiast zamieszać na rynku...
https://forum.olympusclub.pl/topics22/sigma-10-20-i-70-200-dla-4-3-vt13551,36.htm#169369
Za trudne dla mnie - poczekam na zdjęcia z Olka z tym obiektywem :)
Hej,
1. Czy ktoś widział jakieś przykładowe zdjęcia z tej Sigmy 70-200 zamocowanej do Olympusa?
2. Może ktoś używał jej w innym systemie? - czy zdjęcia 200mm@F2,8 są ostre, czy może trzeba przymykać przysłonę na tym długim końcu.
Gdyby jakość zdjęć była dobra i nie trzeba by było domykać go na długiom końcu, to ten obiektyw mógłby być fajną alternatywą do ZD 50-200
Sigma, jak to sigma - loteria niestety,
Hej,
1. Czy ktoś widział jakieś przykładowe zdjęcia z tej Sigmy 70-200 zamocowanej do Olympusa?
2. Może ktoś używał jej w innym systemie? - czy zdjęcia 200mm@F2,8 są ostre, czy może trzeba przymykać przysłonę na tym długim końcu.
Gdyby jakość zdjęć była dobra i nie trzeba by było domykać go na długiom końcu, to ten obiektyw mógłby być fajną alternatywą do ZD 50-200
Do Olka ma być w marcu.
Z innych systemów są testy w internecie, np. tu:
http://www.optyczne.pl/46.1-Test_obiektywu-Sigma_70-200_mm_f_2.8_EX_APO_DG_HSM_Macro_Wstęp.html
Google odpal :)
Pytanie do Marcin510: Czy stosujesz na Sigmie 10-20 filtry i jak ma się w tym aspekcie winietowanie?
Tak sobie myślę: Jeżeli na nikonie + filtr non-slim winietuje lekko to w Olku z filtrem non-slim nie powinno winietować wcale. W przypadku polara B+W do slima trzeba dopłacić 80zł. Też nie mało.
Mam pytanie dot. tej Sigmy 10-20. Jakoś nie zauważyłem żeby ktoś o tym pisał. Mianowicie jaka jest jej średnica dla 4/3?
Mam pytanie dot. tej Sigmy 10-20. Jakoś nie zauważyłem żeby ktoś o tym pisał. Mianowicie jaka jest jej średnica dla 4/3?
http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Sigma_10-20mm_1:4-5.6_EX_DC_HSM
Jest już dostępna tzn. na to wyglada :D może ktoś kto był chcętny zakupi i podzieli się z nami jakimś teścikiem? link; http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/7443
Jak ustawiasz przysłonę w tej sigmie 70-300 podpietej pod olka?
Sigma-Warszawa
25.02.08, 16:09
Jest już dostępna tzn. na to wyglada :D może ktoś kto był chcętny zakupi i podzieli się z nami jakimś teścikiem? link; http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/7443
Nie jest dostępna, zapewniam.
Link jest albo zapowiedzią albo pomyłką (termin 2-7 dni...).
Jak tylko pojawi się u Polskiego dystrybutora (kwiecień) dam Wam znać :)
Ma ktoś może jakieś konkretne info kiedy ta Sigma 10-20 będzie dostępna do systemu 4/3? A może już jest, bo jak widać na fotozakupach już od 2 miesięcy się nią chwalą :)
artur.telega
17.04.08, 12:32
W danych technicznych fotozakupy podają kąt widzenia 102.4 - 63.8 a Olympus 94.5° - 56.8° ?
Mamy daleko posunięty koniec kwietnia, a w zasadzie początek maja, czy ktoś potrafi coś powiedzieć w sprawie dostępności Sigmy 10-20mm? Bo nie ma jej na rynku, jak widzę, nawet za wielką wodą (chyba?). Parafrazując wypowiedzi znanych osób 'daleko jeszcze'?
Mamy daleko posunięty koniec kwietnia, a w zasadzie początek maja, czy ktoś potrafi coś powiedzieć w sprawie dostępności Sigmy 10-20mm? Bo nie ma jej na rynku, jak widzę, nawet za wielką wodą (chyba?). Parafrazując wypowiedzi znanych osób 'daleko jeszcze'?
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/7443
Nie widze żeby pisało ze przedsprzedaż albo niedostepny... chyba że o czymś nie wiem :P
pzdr
I co z tą 70-200? Bo 10-20 jest już jak widac dostępna...A o tele ani słychu ani widu...
I co z tą 70-200? Bo 10-20 jest już jak widac dostępna...A o tele ani słychu ani widu...
W niemcach trzeba czekac-jeszcze tez nie ma,natomiast 10-20 duzo tansze niz w fotozakupach.
10-20 duzo tansze niz w fotozakupach.
Podałem po prostu pierwszy lepszy przykład ;) a tak z ciekawości - gdzie i po ile stoją najtaniej ? ;>
Taniej czy nie cena i tak nie jest zła (jeśli komuś potrzebne to kupi) A co bedzie jesli szkiełko kupione za granicą będzie miało BF/FF?
Podałem po prostu pierwszy lepszy przykład ;) a tak z ciekawości - gdzie i po ile stoją najtaniej ? ;>
Ponizej masz linka ze szklami do Olka.Jak kliniesz na dany obiektyw pzekieruje cie na sklepy-najwyzej najtansze.
http://www.heise.de/preisvergleich/?cat=acamobjo_oly
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Taniej czy nie cena i tak nie jest zła (jeśli komuś potrzebne to kupi) A co bedzie jesli szkiełko kupione za granicą będzie miało BF/FF?
Dlatego ja nie kupuje w necie szkielek.Ide do sklepu Olympusa i biore z polki.Jak nie ma to mi sprowadzi i do domu przywiezie.Na czas reklamacji dostaje zastepczy,ale jeszcze tak nie mialem,zeby reklamowac.Chociaz raz bylo juz blisko.
Ponizej masz linka ze szklami do Olka.Jak kliniesz na dany obiektyw pzekieruje cie na sklepy-najwyzej najtansze.
http://www.heise.de/preisvergleich/?cat=acamobjo_oly
Myslałem o polskich sklepach, ale moja wina, nie sprecyzowałem. Poszperam sam, nie będę truł ;]
Wg tego Sigma najtaniej ~450euro. W Stanach tyle samo... tylko że $ :twisted:
Z tym, że troche strach z tym FF/BF...
dog_master
30.04.08, 21:49
Niby FF/BF kalibruja [szklo pod puszke] w serwisach Sigmy, jest ich sporo w PL
Czy ktoś już zakupił/testował sigmę 10-20 pod 4/3 w Polsce można nową kupić już ok 1500 więc różnica 300-400 zl do używanego jasnego ZD 11-22?
To zależy czy potrzebujesz tej jasności;) I licz się z problemem FF/BF ;)
Jaki kąt widzenia w 4/3 ma ta Sigma 10-20? bo na stronach podają 106 st. chyba, ale to jest pod APS-C więc tu będzie raczej mniej... tylko ile ?
czyli kupowanie z hameryki z potencjalnym problemem FF/BF moze być miną :]
co do jasności to spox do landszaftów zazwyczaj i tak mocno przymykam tak czy inaczej te 10mm kusi ;) a jeżeli chodzi o ZD 9-18 są jakieś przecieki kiedy będzie dostępne i w jakiej cenie?
dog_master
28.06.08, 00:03
Jaki kąt widzenia w 4/3 ma ta Sigma 10-20? bo na stronach podają 106 st. chyba, ale to jest pod APS-C więc tu będzie raczej mniej... tylko ile ?
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=152668&postcount=45 :)
Dokładnie 94,5°
A rzeczywiście bylo... :oops: na szerokim szkle jednak trochę szkoda olkowego cropa 2x. W nikonie ta Sigma ma niewiele mniejsze pole widzenia jak 7-14, a tutaj w porównaniu do tego wąsko. Chociaż na chwilę obecną to drugie pod względem szerokości szkło w E-systemie (pomijam fiszaja).
A rzeczywiście bylo... :oops: na szerokim szkle jednak trochę szkoda olkowego cropa 2x. W nikonie ta Sigma ma niewiele mniejsze pole widzenia jak 7-14, a tutaj w porównaniu do tego wąsko. Chociaż na chwilę obecną to drugie pod względem szerokości szkło w E-systemie (pomijam fiszaja).
taa 10x1,6 to już 16 w małej klatce a w olku masz 14 a to spora różnica przy szerokim szkle - porównaj sobie 14-54 i 11-22 - na krótkim końcu - różnica jest spora w tych szerszych będzei podobnie.
Pomijając FE to będzie 3 szkło z 4 szerokokątnych w 4/3 jeżeli chodzi o kąt widzenia:
ZD 7-14mm 114°
ZD 9-18mm 100°
S 10-20mm 94.5°
ZD 11-22mm 89°
dziekan, Nikon ma mnożnik 1.5, co daje 15mm przy szkle 10mm.
Pomijając FE to będzie 3 szkło z 4 szerokokątnych w 4/3 jeżeli chodzi o kąt widzenia:
ZD 7-14mm 114°
ZD 9-18mm 100°
S 10-20mm 94.5°
ZD 11-22mm 89°
Pisałem na CHWILĘ OBECNĄ (9-18 jeszcze nie ma) ;). No nie wazne w każdym razie ;)
dziekan, Nikon ma mnożnik 1.5, co daje 15mm przy szkle 10mm.
Nikon będzie miał odpowiednik 15mm z Sigmą, a 7-14 z kolei 14mm. 1mm róznicy pewnie jest odczuwalny ale nie aż tak drastycznie jak pomiędzy 14-54 i 11-22.
piotrek204
28.06.08, 11:22
To zależy czy potrzebujesz tej jasności;) I licz się z problemem FF/BF ;)
http://www.optyczne.pl/tmp/1827_sig10-20_2.jpg
Zobacz na podzialke odleglosc, przy szerokich szklach FF/BF bardzo nie boli :)
http://www.optyczne.pl/tmp/1827_sig10-20_2.jpg
Zobacz na podzialke odleglosc, przy szerokich szklach FF/BF bardzo nie boli :)
Z tego co słyszałem(tzn. czytałem) potrafi przeszkadzac..
piotrek204
28.06.08, 11:45
Tez wglebialem sie w temat tego szkla, mysle o jego zakupie.
Wady FF/BF mozna zawsze skorygowac gratis w serwisie sigmy jesli kupimy obiektyw w PL. Jego cena jest na tyle niska ze kilka stowek mozna jeszcze przebolec by miec gwarancje i spokoj. Druga sprawa ze przy szerokim kacie glebie masz tak duza ze jedynie strzaly z bardzo bliska moga wade ujawnic. To jednak nie tele gdzie taka wada przekresla obiektyw.
Z ciekowostek przeczytalem ze taka sigma od 12mm radzi sobie znosnie na matrycach FF mimo ze byla projektowana do cropa.
Wiem, ze GO jest duża ale tak czy siak, nie chciał bym miec szkiełka, które ma problem z BF/FF;) A kalibracja szkiełka pod daną puszkę tym bardziej się mi nie widzi..
dog_master
28.06.08, 12:30
Nie ma sensu trzymac szkla z FF/BF, ta Sigma jest fajna do karykaturalnych portretow, a tu moze byc to problem. Ewentualnie jezeli FF jest minimalny, to moze nawet ladnie wyjsc, ale to trzeba miec szczescie w nieszczesciu.
Nie ma sensu trzymac szkla z FF/BF, ta Sigma jest fajna do karykaturalnych portretow, a tu moze byc to problem.
Na polskich portalach jest naprawdę cała masa zdjęc robionych tą Sigmą ale... krajobrazów, nie portretów.
dog_master
28.06.08, 12:58
No to bo jest szklo do krajobrazu, oczywiscie :) Ja tylko mowie, ze bardzo fajne karykaturalne portrety z niej wychodza, ale w takiej zabawie wady AF przeszkadzaja.
A jak jest z tą 70-200? jest już dostępna? bo nigdzie jej nie widziałem na polskich stronach..? a już dośc dawno miała byc chyba dostępna.