PDA

Zobacz pełną wersję : Narzędzie do obliczania odległości ogniskowej

zbyma72age
30.01.08, 22:04
Myślę że może dla kogoś będzie przydatny link:
http://www.megapixel.cz/prepocet-ohniskovych-vzdalenosti
Narzędzie do obliczania odległości ogniskowych cyfrowych lustrzanek i Pola widzenia obiektywu.
Narzędzie to pomoże określić przydatną kombinację cyfrowej lustrzanki i obiektywu i obliczyć odległość ogniskową przeliczoną dla formatu małoobrazkowego włącznie z osiąganym polem widzenia obiektywu dla określonego aparatu i obiektywu.
Bardzo prosto wybieramy korpus aparatu i do niego pożądany przez nas obiektyw i wszystko pozostałe zobaczymy bardzo przejrzystej tabeli.
Dzięki dodanym miarkom możemy także uzyskać konkretne wyobrażenie o tym, jaką część fotografowanej sceny obejmie obiektyw z określonej odległości.
Dla obiektywów typu rybie oko nie są obliczenia pola widzenia obiektywu dokładne (dzięki ich specyficznej konstrukcji), na ogół jest to około 180°.
Kolejność postępowania:

1. Najpierw ustalamy model cyfrowej lustrzanki.
2. Wybieramy pożądany obiektyw.
3. Pojawi się tabela z obliczonymi parametrami.
Polecam.

asfoto_p
30.01.08, 22:09
Coś pięknego... brawo ;)

kojot3.0
30.01.08, 23:23
Fajna stronka.Szkoda że nie po naszemu.No ale idzie zakumać :)

paakayttaja
31.01.08, 11:06
Coś przetłumaczyć? ;-)

zbyma72age
31.01.08, 19:12
Coś przetłumaczyć? ;-)

Treść wstępu przetłumaczyłem, co widać powyżej, pozostałe dla chcących nie sprawiają myślę żadnego problemu więc więcej nie ułatwiałem.
Nauka języków się przydaje.

piotr147
31.01.08, 20:49
Proszę przetłumaczyć :)

paakayttaja
31.01.08, 20:55
Powiedz co chcesz mieć przetłumaczone :P Poza tym, český není těžký jazyk ;-)

piotr147
31.01.08, 21:02
Tylko stronę podlinkowaną bo w ogóle nie wiem co tam pisze ...

paakayttaja
31.01.08, 21:24
Ja z tym tłumaczeniem zażartowałem ;P Zbyszek przecież napisał już, dokładnie kropka w kropkę, co tam jest napisane :D ČEŠTINA NENÍ TĚŽKÁ A POLÁCI NEMĚLI BY MÍT PROBLÉM S JEJÍ POCHOPENÍM, čeho důvodem je překlad Zbyma72age ;-)