Zobacz pełną wersję : OLYMPUS STUDIO - camera mode i E510
Podłączam E510 kablem do kompa
włączam aparat
ustawiam CONTROL
odpalam OLYMPUS STUDIO
klikam na ikonkę CAMERA CONTROL WINDOW
i....
Komunikat, że nie wykryto aparatu pracującego w trybie CONTROL
17 podejść i każde nie udane.
Czy ja coś robię źle, czy coś gdzieś nie działa...
Jakie inne oprogramowanie moożna użyć do współpracy komputera z E510 ?
Pobrałem com2cam, ale ten wogóle nie przewiduje chyba współpracy z E-510..
Jaki program dał by mi LV i możliwość wyzwolenia migawki komputerem ?
pomocy i dziękuję :)
dobas
Ustaw w aparacie Storage a nie Control. w e-500, e-330 i e-300 pomagalo...
poszło w wersji 2.0
ale znów nie po myśli...
rozumiem, że opcji LIVE VIEW wykorzystanej w programie nigdzie nie uraczę ?
czy da się to jakoś odpalić ?
Widxziałem coś takiego w Canonie, że mam LV na monitorze i z oddali mogę sobie wszystko poustawiać i zrobić zdjęcie...
mamy jakiś taki programik który przerzucił by LV na ekran komputera ?
Bo o ile rozumiem, że nie było czegoś takiego w E1 to w E510 powinien LV być wykorzystany.
Jak do tego dobrnąć?
pzdr
dbs
poszło w wersji 2.0
pzdr
dbs
Z tego co ja widze to opcja LIVE VIEW dziala,ale troche inaczej.W programie po prawej na dole masz trzy butony.Jeden z nich to jest -Wstepny podglad-to ten najwyzej.Nacisniecie jego powoduje wykonanie niby takiej wirtualnej fotki.Te fotke mozesz sobie poogladac,ale ona nie istnieje-nie jest fizyczna i nie mozesz jej nigdzie zapisac.Dopiero skorzystanie z nizszych butonow zapisuje fote i mozesz ja sobie obrobic.Tak jak ja to rozumiem to nie ma takiego podglada jak przez wizjer tylko taki jak bedzie wygladala fotka.Mam nadzieje,ze zalapales to co tak nieudolnie napisalem.
Dopisze jeszcze,ze program wykonane foty nie zapisuje na karcie tylko w swoim folderze,co pozniej mozesz transferowac do obrobki po odlaczeniu aparatu.
poszło w wersji 2.0
ale znów nie po myśli...
E510 i reszta DSLR olympusa nie przewiduje przesyłania obrazu (streamingu) przez USB :| czyli zrobienie LV na ekranie komputera jest niemożliwe! :cry: - przegryzłem się przez dokumentację interfejsu.
tak jak napisał lucca, interfejs programowy olympusa umożliwia (tylko) sterowanie aparatem (czas,przysłona,itp), zdalne wywołanie migawki i zapis bezpośrednio na komputerze!
niestety.... :|
Ten guzik, wstepnego podglądu jest u mnie cały czas nie aktywny... :(
próbowałem się do niego dobrać ale bez skutku...
Tak sobie myslę że skoro nie przewiduję streamingu w E510 - to chłopcy z OLYMPUSa mają co robić jeśli chodzi o zmiany :)
Rzecz była by bardzo przydatna a tak zostają tylko produkty od fotoczesio :)
pzdr
dbs
E510 i reszta DSLR olympusa nie przewiduje przesyłania obrazu (streamingu) przez USB :| czyli zrobienie LV na ekranie komputera jest niemożliwe! :cry: - przegryzłem się przez dokumentację interfejsu.
tak jak napisał lucca, interfejs programowy olympusa umożliwia (tylko) sterowanie aparatem (czas,przysłona,itp), zdalne wywołanie migawki i zapis bezpośrednio na komputerze!
niestety.... :|
no właśnie,
troszkę czasu uplynęło, problem wciąż aktualny
zas na YT dogrzebałem się do czegoś takiego :
http://www.youtube.com/watch?v=ZVL7JMiHL_k
Jak to się ma do LV z . To co prezentowane na filmie to przyszłość ? czy ogólnie dostępne rozwiązanie ?
która to wersja Olympus Studio i czy juz wyszła czy skończło się na prezentacji na PMA 2008 ?
albo może jakie inne oprogramowanie użyc do czegoś takiego ?
trochę czasu upłynęło... czy coś się zmieniło? Jeżeli nie Olympus Studio 2, to może jest coś z programów na Linuxa, co obsługuje również E-620?
http://www2.olympus.pl/consumer/205_OLYMPUS_Studio_2_Details.htm
Sterowanie aparatem z komputera osobistego
Jeśli aparat fotograficzny jest podłączony do komputera osobistego, to można sterować aparatem z komputera i zapisywać wykonywane zdjęcia bezpośrednio na twardym dysku komputera. Wraz z oprogramowaniem Olympus Studio 2.1, E-System fotografujący mogą korzystać z funkcji Live View, nawet gdy aparat jest sterowany z podłączonego do niego komputera (dostępne dla wszystkich aparatów E-System obsługujących Live View, w tym dla nowego modelu E-3).
ahutta, więc jeszcze będę musiał pogrzebać w OS2, został mi tydzień bezkarności ;-). Przeleciałem wszystkie posty w Cyfrowej ciemni dotyczące sterowania z peceta, odnalazłem nawet 'fotoczesia', gdy dojdę do czegoś ciekawego, dam znać. Dzięki!
Osobiście tego nie sprawdzałem. Druga sprawa informacja jest dość dwuznaczna. Może być tak, że włączasz LiveView i sterujesz aparatem, ale obraz masz tylko na aparacie - raczej mało przydatne :) Druga możliwość, to efekt oczekiwany, czyli obraz mamy na komputerze.
Ja też sie tym interesowałem, i doszedłem do tego, że aparat musi być podłączony dwoma kabelkami - pierwszy to usb standardowe, a drugi to ten kabelek do oglądania zdjęć na TV, a do kompa musi być podłączony tuner TV. Skoro przez chinch mozna podłączyć odtwarzacz video, i widać obraz z kasety, to analogicznie na chłopski rozum da radę podłączyć aparat, który będzie wyświetlał live wiev tylko teraz pytanie gdzie - czy w sofcie do oglądaniu tv, czy w OS :) nastawiam się pozytywnie do zakupu tunera tv, i jak coś wymodzę, to oczywiście dam znać :)