Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw i lampę do E-510 ?- reportaże ślubne
Jaki będzie najlepszy obiektyw do robienia zdjęć ślubnych do E-510. Jaka lampe polecacie?
Lampa FL 50 nt obiektywu napiszą inni :D
ZD 14-54 + Leica 25 1.4
skoro pytasz o takie rzeczy, to jeszcze nie czas na śluby...
Wiem, ze jeszcze nie czas. Dopiero sie uczę! Ale sprzet juz jakis mam , niedługo idę na ślub siostry i chciałabym zrobić jakieś foty. Od czegoś trzeba zacząć. Ale dzieki za info.
Wiem, ze jeszcze nie czas. Dopiero sie uczę! Ale sprzet juz jakis mam , niedługo idę na ślub siostry i chciałabym zrobić jakieś foty. Od czegoś trzeba zacząć. Ale dzieki za info.
Nie czas, dobrze piszą... Posiadanie lustra nie robi z Ciebie fotografa pamietaj o tym...(E-510 z kitem tez zrobisz foty ;) )
Na ślub podstawa to ZD 14-54 i Fl-50 z takim zestawem można już zdziałac sporo.
Pozdro.
To muszę zaopatrzyć się w sprzęt i ćwiczyć, ćwiczyć, i ć.....
Przecież praktyka czyni mistrza.
Dzięki za rady!
Piotr_0602
29.01.08, 14:43
Jeśli chodzi o najlepszy, to ZD 35-100 f/2. A gdy pojawi się w sklepach to 14-35 f/2 uzupełniłby zestaw, a na razie wspomiany już ZD 25 f/1.4.
Patrząc realniej to ZD 11-22 (grupy ludzi, na sali, w tłumie bywa ciasno i nie ma się gdzie cofnąć) i 50-200 (portrety, z odległości w kościele tak by nie drażnić księdza), najlepiej na 2 body.
Jeszcze realniej to 14-54 i mocna lampa (FL-50 lub mocny Metz). Ewentualnie jakaś jasna stałka jeśli dla 14-54 za ciemno (ZD 50 f/2 choć nieco za wolna, może jakaś jasna Sigma? bo Leica za droga).
W kościele ciemno, na sali ciemno, więc dużo światła potrzeba.
1) Jasne szkła. Zoomy praktyczniejsze (bywa tłoczno więc trudno czasem operować "zoomem nożnym"), ale stałki jaśniejsze i ostrzejsze.
2) Mocna lampa, dużo szybkoładujących się akumulatorków. W kościele sufit wysoko, więc od biedy może przydać się jakiś rodzaj stofena żeby nie walić światłem w twarz (może jakiś Promax System?).
3) Zapasowy akumulator do body.
Ale tu na forum znajdzie się paru fachowców od ślubów. Może użyj funkcji SZUKAJ?
Jaki będzie najlepszy obiektyw do robienia zdjęć ślubnych do E-510. Jaka lampe polecacie?
ZUIKO 14-54 oraz FL-50R nie zapominając o dyfuzorze ;-) Wszytko oblecisz tym zestawem.
ZD 14-54 + Leica 25 1.4
skoro pytasz o takie rzeczy, to jeszcze nie czas na śluby...
Może chce się uczyć :roll: 14-54 to nie jest super drogi obiektyw jakiego nie można kupić do nauki. Średnia półka, którą obecnie można wyrwać po dość atrakcyjnej cenie.
To muszę zaopatrzyć się w sprzęt i ćwiczyć, ćwiczyć, i ć.....
Przecież praktyka czyni mistrza.
Dzięki za rady!
Dobrze kombinujesz. Pamiętaj, że jeśli chcesz zarabiać w przyszłości sprzętem musisz mądrze wybrać na starcie. Powód jest prozaiczny... zmieniając w przyszłości system będziesz musiał się na nowo uczyć. Przykładowo każdy system inaczej sobie radzi z błyskiem więc by móc przewidzieć efekty musisz dokładnie poznać swoje narzędzie pracy. Ludzie o tym zapominają.