PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw i lampę do E-510 ?- reportaże ślubne

gryglus
29.01.08, 14:07
Jaki będzie najlepszy obiektyw do robienia zdjęć ślubnych do E-510. Jaka lampe polecacie?

voovoo2
29.01.08, 14:10
Lampa FL 50 nt obiektywu napiszą inni :D

KaarooL
29.01.08, 14:13
ZD 14-54 + Leica 25 1.4

skoro pytasz o takie rzeczy, to jeszcze nie czas na śluby...

gryglus
29.01.08, 14:17
Wiem, ze jeszcze nie czas. Dopiero sie uczę! Ale sprzet juz jakis mam , niedługo idę na ślub siostry i chciałabym zrobić jakieś foty. Od czegoś trzeba zacząć. Ale dzieki za info.

MicSzu
29.01.08, 14:25
Wiem, ze jeszcze nie czas. Dopiero sie uczę! Ale sprzet juz jakis mam , niedługo idę na ślub siostry i chciałabym zrobić jakieś foty. Od czegoś trzeba zacząć. Ale dzieki za info.

Nie czas, dobrze piszą... Posiadanie lustra nie robi z Ciebie fotografa pamietaj o tym...(E-510 z kitem tez zrobisz foty ;) )

Na ślub podstawa to ZD 14-54 i Fl-50 z takim zestawem można już zdziałac sporo.

Pozdro.

gryglus
29.01.08, 14:30
To muszę zaopatrzyć się w sprzęt i ćwiczyć, ćwiczyć, i ć.....
Przecież praktyka czyni mistrza.

Dzięki za rady!

Piotr_0602
29.01.08, 14:43
Jeśli chodzi o najlepszy, to ZD 35-100 f/2. A gdy pojawi się w sklepach to 14-35 f/2 uzupełniłby zestaw, a na razie wspomiany już ZD 25 f/1.4.

Patrząc realniej to ZD 11-22 (grupy ludzi, na sali, w tłumie bywa ciasno i nie ma się gdzie cofnąć) i 50-200 (portrety, z odległości w kościele tak by nie drażnić księdza), najlepiej na 2 body.

Jeszcze realniej to 14-54 i mocna lampa (FL-50 lub mocny Metz). Ewentualnie jakaś jasna stałka jeśli dla 14-54 za ciemno (ZD 50 f/2 choć nieco za wolna, może jakaś jasna Sigma? bo Leica za droga).

W kościele ciemno, na sali ciemno, więc dużo światła potrzeba.
1) Jasne szkła. Zoomy praktyczniejsze (bywa tłoczno więc trudno czasem operować "zoomem nożnym"), ale stałki jaśniejsze i ostrzejsze.
2) Mocna lampa, dużo szybkoładujących się akumulatorków. W kościele sufit wysoko, więc od biedy może przydać się jakiś rodzaj stofena żeby nie walić światłem w twarz (może jakiś Promax System?).
3) Zapasowy akumulator do body.

Ale tu na forum znajdzie się paru fachowców od ślubów. Może użyj funkcji SZUKAJ?

The z00m
29.01.08, 14:54
Jaki będzie najlepszy obiektyw do robienia zdjęć ślubnych do E-510. Jaka lampe polecacie?

ZUIKO 14-54 oraz FL-50R nie zapominając o dyfuzorze ;-) Wszytko oblecisz tym zestawem.

ZD 14-54 + Leica 25 1.4

skoro pytasz o takie rzeczy, to jeszcze nie czas na śluby...

Może chce się uczyć :roll: 14-54 to nie jest super drogi obiektyw jakiego nie można kupić do nauki. Średnia półka, którą obecnie można wyrwać po dość atrakcyjnej cenie.

To muszę zaopatrzyć się w sprzęt i ćwiczyć, ćwiczyć, i ć.....
Przecież praktyka czyni mistrza.

Dzięki za rady!

Dobrze kombinujesz. Pamiętaj, że jeśli chcesz zarabiać w przyszłości sprzętem musisz mądrze wybrać na starcie. Powód jest prozaiczny... zmieniając w przyszłości system będziesz musiał się na nowo uczyć. Przykładowo każdy system inaczej sobie radzi z błyskiem więc by móc przewidzieć efekty musisz dokładnie poznać swoje narzędzie pracy. Ludzie o tym zapominają.