PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom- problem importem zdjęć



grisza34
27.12.15, 15:45
Po instalacji windows 8 LR nie widzi plików orf. Na kazdej ikonce zdjecia pisze "podglad niedostepny" i nie da sie zdjęć importować. To chyba coś z systemem bo nawet wersje starsze trialowe mają to samo. Wie ktoś jak to naprawić?

robtor
27.12.15, 15:57
A który lr, 6? Jak tak, to zalecają aktualnienie do najnowszej wersji 6.3, wcześniejsze wersje mogą mieć problemy z importem plików.

grisza34
27.12.15, 16:26
To jest LR 5 ale zadna wersja mi nie odtwarza orf-ów

robtor
27.12.15, 16:31
To jest LR 5 ale zadna wersja mi nie odtwarza orf-ów
Może już nie obsługuje Twojego modelu aparatu :)

grisza34
27.12.15, 16:35
Wczesniej na windows 7 wszystko dzialalo elegancko a wiec coś chyba innego

andtor2
27.12.15, 16:50
Wczesniej na windows 7 wszystko dzialalo elegancko...
Więc po co było zmieniać system:wink: To żart oczywiście, ale niezbyt rozumiem Twój pierwszy post. Wygląda to tak jakbyś uaktualnił system win 7 do 8 i wtedy zaczęły się kłopoty z LR. Raczej nie sądzę aby na nowo postawionym systemie win 8 i dopiero później zainstalowaniu LR, byłyby takie problemy. Jeśli tak jest, co oczywiście niewykluczone, może w tej ósemce czegoś jeszcze brakuje. Ściągnij i zainstaluj wszystkie aktualizacje do systemu.

grisza34
27.12.15, 16:56
Padł mi dysk twardy wiec informatyk zainstalował mi na nowym dysku wind 8 z licencją z tamtego dysku. Po wszystkim nie mam mozliwosci odtworzenia orf-ów. Poinstaluje wszystko co się da i zobacze, chociaz juz tydzień nad tym siedzę i juz n u e wiem co robić

ahutta
27.12.15, 17:02
Po instalacji windows 8 LR nie widzi plików orf. Na kazdej ikonce zdjecia pisze "podglad niedostepny" i nie da sie zdjęć importować. To chyba coś z systemem bo nawet wersje starsze trialowe mają to samo. Wie ktoś jak to naprawić?

Spróbuj z tym: https://forum.olympusclub.pl/threads/96696-Miniaturki-z-M-10-w-Win8?p=1182660&viewfull=1#post1182660

robtor
27.12.15, 17:06
Padł mi dysk twardy wiec informatyk zainstalował mi na nowym dysku wind 8 z licencją z tamtego dysku. Po wszystkim nie mam mozliwosci odtworzenia orf-ów. Poinstaluje wszystko co się da i zobacze, chociaz juz tydzień nad tym siedzę i juz n u e wiem co robić
A zaimportujesz tym lr5.7 pliki jpeg albo inne pliki typu raw, nie orfy?
Ja bym z ciekawości jeszcze zainstalował wersję testową lr6 i zobaczył czy za jego pomocą da się zrobić import.

andtor2
27.12.15, 17:10
Spróbuj z tym...
To raczej służy do tego aby w okienkach windows był podgląd miniatur (z .orf), a czy pomoże aby LR widział i zaczął eksportować .orf to wątpię. LR powinien to robić bez tego codeka.

ahutta
27.12.15, 17:21
Na forum Adobe jest ciekawa informacja https://forums.adobe.com/thread/1964384?start=0&tstart=0
Sprawdź czy pliki i katalogi na dysku źródłowym i docelowym nie mają przypadkiem ustawionego trybu tylko do odczytu.

grisza34
27.12.15, 17:27
Jpg normalnie widzi i importuje. W innym formacie Raw nie mam .tylko orfy wiec o olkowe sie tu rozchodzi

---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post był o 17:27 ----------


Na forum Adobe jest ciekawa informacja https://forums.adobe.com/thread/1964384?start=0&tstart=0
Sprawdź czy pliki i katalogi na dysku źródłowym i docelowym nie mają przypadkiem ustawionego trybu tylko do odczytu. bede w d l mu to sprawdzę bo w pracy siedzę

robtor
27.12.15, 17:38
...tylko orfy wiec o olkowe sie tu rozchodzi... Ja bym z ciekawości ściągnął jednak inne, nawet orfy z innego aparatu i sprawdził czy problem dotyczy tylko Twoich plików czy też innych także :)

Zawsze jeszcze tego lr6 możesz spróbować zainstalować :)

grisza34
27.12.15, 18:05
Z aparatu są ok prawdopodobnie bo nardzo stare orfy sprzed roku lub wczesniejsze tez nie wgrywa. A LR 6 jakiegoś triala zainstaluje i zobaczę co jest

apz
27.12.15, 19:36
Więc po co było zmieniać system:wink: To żart oczywiście, ale niezbyt rozumiem Twój pierwszy post. Wygląda to tak jakbyś uaktualnił system win 7 do 8 i wtedy zaczęły się kłopoty z LR. Raczej nie sądzę aby na nowo postawionym systemie win 8 i dopiero później zainstalowaniu LR, byłyby takie problemy. Jeśli tak jest, co oczywiście niewykluczone, może w tej ósemce czegoś jeszcze brakuje. Ściągnij i zainstaluj wszystkie aktualizacje do systemu.


Obawiam się, że na win 11 będzie możliwość przejścia/darmowego ?/ (jeśli w ogóle będzie) tylko z win 10.
Mimo to sobie podaruje ten darmowy win 10 i pozostanę, przy 7-demce. Zapłaciłem i (chyba:smile: ) wiem co mam, a działa mi wszystko bez zarzutu, więc po co ryzykować ?
Sądzę, że jeszcze co najmniej 5 czy 6 lat win 7 będzie wspierany (uaktualnienia systemu), a nawet jak nie będzie wspierany, też będzie działał.
Za 10 lat przejdę na win 10 (11 czy 12) :grin:

Coś się zmieniło? wiesz? sądzisz? Pozwolę sobie zapytać, czy wiedza twa przeczytana, forumowa, czy masz doświadczenie z użytkowania 8-ki i 10-tki?

andtor2
27.12.15, 19:42
... czy masz doświadczenie z użytkowania 8-ki i 10-tki?
Odpowiem pytaniem. Czy masz doświadczenie z użytkowania Lightroom 4, 5 czy 6 ? bo to jest tu raczej głównym tematem wątka, a na pewno w takim samym stopniu co te (wspominane przez Ciebie) systemy operacyjne.
PS.
Tak, mam jakieś tam doświadczenie z systemem win 8 i 10. (wolę pozostać przy 7-demce)
10 nawet mam zainstalowaną na jednym kompie, ale nie mam tam programu Lightroom i nie będe miał.
PS2.
Swoim wpisem pomogłeś w czymś (starałeś się pomóc ? czy tylko złośliwość do mnie była powodem wpisu) autorowi wątka ?

jck
27.12.15, 19:54
...głównym tematem wątka...
"Po za właściwą sobie moją złośliwością" - powinieneś dodać!

PS Pamiętam o Tobie. Jakbyś zapomniał.

---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post był o 19:53 ----------



Tak, mam jakieś tam doświadczenie z systemem win 8 i 10
Zwłaszcza jakieś!

andtor2
27.12.15, 19:56
PS Pamiętam o Tobie. Jakbyś zapomniał.
:shock::shock::shock:

Koriolan
27.12.15, 19:57
Na Win 10 Home, zainstalowałem LR 5.7 bez żadnego problemu.
Gra, bucy, widzi wszystkie ORF.

grisza34
29.12.15, 14:48
Problem rozwiazany. Foldery do odczytu były-zrobione. LR 6 zainstalowany łącznie z całą serią sterowników Microsoft C++. Wszystko chodzi elegancko. Dzięki . Komu program pozwolił dorzucilem + a komu nie to przy najblizszej okazji będzie dane :-) pozdr