PDA

Zobacz pełną wersję : LR 5.7- jak przenieść bibliotekę LR do nowej instalacji ?



Koriolan
25.12.15, 01:24
Mam w tej chwili na komputerze dwie instalacje Windowsa- Win 7 i Win 10.
W obu mam zainstalowanego LR
Jak zrobić, żeby "nowa" instalacja" zobaczyła historię , pokazała pliki które juz były obrabiane itd - tzn które pliki nalezy skopiowac i dokąd?
Katalog X:\user\Pictures\Lightroom skopiowałem i to nie rozwiązało sprawy.
Fizyczna lokalizacja plików ze zdjęciami oraz litera dysku pozostały bez zmian.

---------- Post dodany o 01:24 ---------- Poprzedni post był o 00:58 ----------

OK już mam- wystarczyło wskazać nadpisany plik w katalogu LR i na nim zrestartowac program ( pojawiło się stosowne zapytanie). Reszta była już prosta.

hades
25.12.15, 02:07
Katalogu LR nie trzeba kopiować. W obu instalacjach LR wskaż ten sam folder ze wspomnianej lokalizacji. A robi się to tak:

1. Otwierasz z menu Edit->Preferences okno ustawień.
2. W pierwszej zakładce 'General' odnajdujesz sekcje 'Default Catalog' i tam ustawiasz wspomniany katalog.

Są jeszcze 2 warunki by to działało:

1. Nie wiem jak masz ustawione obie instalacje Windows (czy np. jedna nie jest komputerem wirtualnym), ale na wszelki wypadek napiszę, że oba Lightroomy nie mogą korzystać z tego samego katalogu jednocześnie.
2. W obu Windowsach litery dysków z folderem LR i folderami importowanych zdjęć powinny być takie same.

Sprawdź czy zadziała. Może trzeba będzie jeszcze coś ustawić.

Koriolan
25.12.15, 08:44
Dzięki :)
Skopiowałem katalog LR, podobnie zresztą jak katalog z presetami i innymi ustawieniami, bo jego poprzednia lokalizacja docelowo zniknie.

Jamsborg
7.02.18, 00:44
Tu chyba będzie dobrze.
Jakiś czas temu zmieniłem komputer i przy okazji LR4 na LR6. Katalogi Ircat i Irdata gdzieś tam sobie leżą, skopiowane od roku, może nawet dłużej.
Jak praktycznie przenieść te katalogi do LR6 i czy nowa wersja będzie widziała wszystkie, dokonane operacje na RAW'ach z LR4 ? Czy może do tego wymagane byłyby pliki XMP do każdego obrobionego pliku ? Mam na myśli głównie poszczególne kroki operacji, poczynione na pojedynczym rawie, nie sam ich ogólny wynik ?

Jamsborg
8.02.18, 20:19
Jakieś sugestie ?

hades
9.02.18, 02:09
Powinno zadziałać z automatu wskazanie położenia biblioteki i reszta sama się zrobi, tak jak odpisałem Koriolanowi w 2015. Ale jak to bywa w eksperymentach (mam bibliotekę zdjęć od wersji 1.4), nim zacznie się coś robić między wersjami programu warto zrobić backup obecnej wersji. Sam przeskakiwałem z wersji 1.4 na 2, później na 4, i ostatecznie na 6. Nic się nie zepsuło, prócz zmienianych lokalizacji RAW-ów. Ale wówczas wystarczyło każdy folder na nowo zestroić z nową lokalizacją.