Zobacz pełną wersję : Fajna stałka do E-m10
Witam wszystkich.
Coraz bardziej interesuje sie tematem cykania fotek, mam e-m10 z kitowym obiektywem. Jestem teraz na urlopie w Krakowie bo mieszkam za granica od pewnego czasu. Mozna by skorzystac z czasu na miejscu i zakupic jakas fajna stalke zeby sie pobawic GO.
Cykam fotki glownie streety i architektura bo jest tego od groma w Holandi. Naprawde niby taka mala a tyle do zobaczenia. No i oczywiscie ludzie, ich zajecia, codzienne zycie, to tez jest ciekawy temat do uchwycenia.
Wybieram raczej miedzy 45 mm Oly i 25 mm Oly. Fotek widzialem juz setki, tysiace, ale nie ma to jak macanie rekami na zywo. Jestem w Krk, jestem zmotoryzowany takze mozna gdzies podjechac jak co, nawet poza Kraków. Nie ma problemu. Jakie mam opcje zeby to zrobic ?
btw.. teraz tak patrze na maila i jest swiateczna oferta na sprzet:
45 mm zwrot 200 zł
25 mm 320 zł
17 mm 430 zł
75 mm 650 zł... moze w przyszlym roku :D
Ktos juz korzystal z tej promocji, to dziala?
Wpadnij do m1 do media Markt koledzy tam teraz Ci wszystko pokażą.
Napiszę Ci to co mi napisali koledzy kiedy taki sam temat kiedyś założyłem.
Kup 25mm 1.8 Zuiko bo to naturalna ogniskowa i do wszystkiego się nadaje. Ale i tak za jakiś czas dokupisz/zmienisz na 12-40mm 2.8 Zuiko Pro.
Wpadnij do m1 do media Markt koledzy tam teraz Ci wszystko pokażą.
No to co.. To pije kawke i lece. A raty 0% daja ?
Kup 25mm 1.8 Zuiko bo to naturalna ogniskowa i do wszystkiego się nadaje. Ale i tak za jakiś czas dokupisz/zmienisz na 12-40mm 2.8 Zuiko Pro.
Na pewno dzisiaj bede mial odpowiedz
No to co.. To pije kawke i lece. A raty 0% daja ?
A tego niestety nie wiem.
robertos102
20.12.15, 12:27
.........
Cykam fotki glownie streety i architektura bo jest tego od groma w Holandi. Naprawde niby taka mala a tyle do zobaczenia. No i oczywiscie ludzie, ich zajecia, codzienne zycie, to tez jest ciekawy temat do uchwycenia........
Z tego co napisane jest wyżej to 12 40 2.8 byłoby optymalnie i uniwersalnie....Albo 17 do architektury i 45 jako dodatek.
Ceny były świetne z okazji "czarnego piątku". 17 była za 1999 - 430 cashback a 45 za 999 - 230 caschbaku.
A tego niestety nie wiem.
Najwyzej sie kupi za gotowke. Cashback jest, trzeba brac :)
Z tego co napisane jest wyżej to 12 40 2.8 byłoby optymalnie i uniwersalnie....Albo 17 do architektury i 45 jako dodatek.
Ceny były świetne z okazji "czarnego piątku". 17 była za 1999 - 430 cashback a 45 za 999 - 230 caschbaku.
Ale 2.8F to juz nie taka zabawa GO. Ja tak teoretycznie tylko pisze, bo moze bede zadowolony w praktyce.
edit: 25 mm olympus zakupione, jeszcze dostalem maly rabat od sklepu ze z forum polecenie + cashback.
Dzieki za porade, zabieram sie do focenia :)
robertos102
21.12.15, 21:42
Ale 2.8F to juz nie taka zabawa GO. ..... :)
Pisanie o zabawie GO przy matrycy m4/3 to trochę na wyrost:wink: no chyba,że ma to być tylko "zabawa":-P
12-40 f2.8 przy m4/3 to w sumie ciemnozoom biorąc pod uwagę GO :)
Patrzac na fotki Robin Wanga jestem zadowolony z tej "marnej" GO 25 mm Olympusa w m4/3 xD
Patrzac na fotki Robin Wanga jestem zadowolony z tej "marnej" GO 25 mm Olympusa w m4/3 xD
A czy ja pisałem o 25mm?
A czy ja pisałem o 25mm?
A to sie nie stresuj, bo to do kolegi posta wczesniej :)
25mm z olka z moich doświadczeń ładniej rozmywa tło niż kapkę jaśniejsza Leica 25mm f1,4. To udane szkiełko :) Choć do zabawy GO wybrał bym 45mm.
Makromaniak
22.12.15, 00:18
Myślałem ze w Holandii taniej :-)
Wziął bym jeszcze pod uwagę stałki panasonica 25 i 42,5, chyba trochę namieszają z cenami, 25 za wielką wodą zdaje się chodzi po 99$, u nas tak dobrze nie ma, ale na allegro i tak taniej niż olympusowa. Ceny olympusowych 17 i 25 są "lekko zawyżone" :-)
http://allegro.pl/panasonic-lumix-g-25-mm-f1-7-asph-fv23-i5852395528.html
fajny obiektyw to naleśniczek 14/2,5. Do streetu tez niezły, mimo że nie taki jasny
No i alternatywą dla 17 jest panasonic 20/1,7
Pisanie o zabawie GO przy matrycy m4/3 to trochę na wyrost:wink: no chyba,że ma to być tylko "zabawa":-P
Się nie znasz :mrgreen: :-P
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://46.149.221.143/owncloud/index.php/core/preview.png?file=%2Fphotos%2FCmentarze%2FSmerekowi ec%2FP6139164bp.jpg&x=1356&y=660&a=true&scalingup=0&forceIcon=0)
Myślałem ze w Holandii taniej :-)
Wziął bym jeszcze pod uwagę stałki panasonica 25 i 42,5, chyba trochę namieszają z cenami, 25 za wielką wodą zdaje się chodzi po 99$, u nas tak dobrze nie ma, ale na allegro i tak taniej niż olympusowa. Ceny olympusowych 17 i 25 są "lekko zawyżone" :-)
Na niemieckim Amazon panasonicowa 25/1.7 stoi po 199euro z darmową dostawą do Polski.
robertos102
22.12.15, 10:05
Na niemieckim Amazon panasonicowa 25/1.7 stoi po 199euro z darmową dostawą do Polski.
Imho bdb cena, a ciekawe czy caschback się jeszcze należy ??
..........Choć do zabawy GO wybrał bym 45mm.
Do 45 nie mogłem się przekonać i miałem aż 2 podejścia. Teraz, mimo iż czasami w pomieszczeniach brakuje miejsca, to chyba jest to moje ulubione szkło i korzystam z niego bardzo często. Lubię jego ostrość i tą przyjemną miniaturyzacje w budowie :-) Jednak do bokeh'u jaki generuje, nadal nie mogę się przekonać, ale to raczej kwestia gustu...
https://lh3.googleusercontent.com/-_B8RfVjO8Ew/VnkDXkEM3ZI/AAAAAAAADHg/FID1Nk5ik14/s512-Ic42/P7290898.JPG
Też mam obecnie 45mm juz trzeci raz :) ale to super obiektyw i pomimo że używam go rzadko to jak juz coś mogę nim zrobić to z reguły jestem bardzo zadowolony z efektu. Relacja cena jakość nie do pobicia!
... Relacja cena jakość nie do pobicia!
Jeśli masz na myśli system m4/3, to pewnie masz rację, ale w innych systemach trafiają się lepsze okazje :) Generalnie m4/3 ma mnóstwo zalet, ale ładny i tani bokeh z pewnością do nich nie należy.
Imho bdb cena, a ciekawe czy caschback się jeszcze należy ??...Ale Panasonic nie ma chyba teraz promocji cashback na obiektywy?
robertos102
22.12.15, 17:34
Ale Panasonic nie ma chyba teraz promocji cashback na obiektywy?
No tak. Pokręciłem z Olkiem...
Jeśli masz na myśli system m4/3, to pewnie masz rację, ale w innych systemach trafiają się lepsze okazje :) Generalnie m4/3 ma mnóstwo zalet, ale ładny i tani bokeh z pewnością do nich nie należy.
Z przykrością mogę sie zgodzić tylko z drugą częścią tezy, z bokehem tak źle nie jest, jedynie taniości nie ma wcale...
Z przykrością mogę sie zgodzić tylko z drugą częścią tezy, z bokehem tak źle nie jest, jedynie taniości nie ma wcale...
A w którym systemie bezlusterkowym jest tanio?
Zobacz ile kosztuje 85mm 1.8 do Sony FE.
robertos102
22.12.15, 22:02
A w którym systemie bezlusterkowym jest tanio?
W Fuji jest chyba drożej niż w Olku co nie zmienia faktu,że nadal jest drogo...
W Fuji jest chyba drożej niż w Olku co nie zmienia faktu,że nadal jest drogo...
Trudno powiedzieć. W Fuji chyba nie ma odpowiednika 45 1.8, z drugiej strony 56 1.2 jest wyraźnie tańszy niż Leica 42.5 1.2.
A ja z przyjemnością się z Tobą zgodzę, w końcu jakość bokehu to rzecz gustu i każdemu może się podobać inny :)
Dorobie sie lepszego lapa to moze zaloze swoj wlasny temat z fotami to bedziecie mogli sie tam powyzywac :D Poki co zycze wszystkim wesolych i hucznego sylwka oraz jeszcze fajniejszych zapamietanych chwil na fotach w nowym roku !