Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy 4/3 do systemu m4/3 do e-m5

orko
18.12.15, 22:21
Witam.
Przesiadłem się niedawno z E-30 na e-m5 , zostało mi parę dobrych obiektywów sytemu 4/3 i tu moje pytanie czy warto te obiektywy uzbroić w adapter typu mmf-2 i używać z e-m5 z pozytywnym efektem, czy sprzedać wszystko i zbierać na obiektywy m4/3.
Czy jakość zdjęć będzie lepsza na obiektywach np. zuiko 14-54 II czy gorsza ?
Powiem szczerzę ze żal mi starych obiektywów bo w e-30 sprawowały się rewelacyjnie.
Dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam.

Karol
18.12.15, 22:30
Witamy na Forum!
Skoro już masz te szkiełka to adapter dokupić zdecydowanie warto - nie kosztuje dużo, a wyrobisz sobie własną opinię. Jakość z dużych szkiełek jest OK (bardzo OK), "ale" można mieć do AF, chociaż akurat z 14-54 II jest akceptowalne przy statycznych motywach. Adapter do jakości nic nie wnosi - to tylko rurka ;-) ze stykami, która odsuwa obiektyw od płaszczyzny matrycy.

And.N
18.12.15, 22:34
Witam. Tak niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałeś:

...Czy jakość zdjęć będzie lepsza na obiektywach np. zuiko 14-54 II czy gorsza ? ...
Lepsza czy gorsza - w porównaniu do jakiego obiektywu z systemu m4/3 ? To pewnie każdy Ci powie, nawet nie mając prawie żadnego doświadczenia praktycznego. To jest jakby oczywiste ?
Z 14-54 dużego systemu 4/3 da Ci lepszy obrazek (dużo lepszy) od kita 14-42 m4/3, za to pewnie sporo wolniejszy AF (z e-m5)

POLM
18.12.15, 22:41
Nie zmienia to faktu że dla "przesiadających się" z dużego 4/3 na m4/3 jest E-M1 (tu lepsza współpraca starych obiektywów jeśli idzie o AF)

And.N
18.12.15, 22:46
Nie zmienia to faktu że dla "przesiadających się" z dużego 4/3 na m4/3 jest E-M1 (tu lepsza współpraca starych obiektywów jeśli idzie o AF)
Akurat pytający napisał:

...Przesiadłem się niedawno z E-30 na e-m5
I raczej nie sądzę aby w najbliższym czasie chciał się przesiąść z E- M5 na E-M1... stąd taka moja odpowiedź, a faktu, że jest E-M1 (lepiej współpracujący z starszymi obiektywami) oczywiście nie zmienia.

orko
18.12.15, 22:54
No i fajnie już wszystko wiem , dziękuję za odpowiedź . Tak miałem chrapkę na E-M1 ale promocyjna cena E-M5 i marudzenie żony przesądziły o 5 hehe , po za tym bardzo niepewnie podchodziłem do tematu OM-D ale teraz po paru dniach zabawy jestem zadowolony bardzo.
Odnośnie AF to już odrobiłem lekcje i wiem że jest wolniej ale coś za coś.
A odnośnie adaptera warto inwestować w oryginał Olka lub Panasonica czy kupić zamiennik ?

studioart
18.12.15, 22:59
Ja również przesiadłem się z dużego systemu na mały omd e-5. Stwierdziłem, że póki szkła z 4/3 można sprzedać jeszcze po rozsądnej cenie ( w przeciwieństwie do puszki) to trzeba się rozstać z żelastwem, póki można. Potem kupiłem za to naprawdę jasne szkło stałoogniskowe 25 mm f.95 voitka. Czegoś podobnego na dużym systemie nie było, tu mnie urzekło. Później kupiłem kilka innych szkieł od sigmy ze światłem f.2.8. Tanie, AF szybki, zabójczo ostre. Nie żal mi starego systemu. Nie zagraca mi szuflad. Nowego zmieści się 2 razy więcej szkieł :)

apz
19.12.15, 06:00
Mam i używam szkla starego systemu, podobnie jak i nowe szkla manualne Samyanga. Da się ich używać z E-M5, E-M5 mark II. Zdecydowaną zaletą takich zestawów jest to, że to my decydujemy jakiej korekcji programowej chcemy użyć i na którym momencie obróbki. Szkła ZD nie wymagają też tak mocnej korekcji programowej jak małe szkiełka m43.

To po prostu jest kwestia wyboru użytkownika. A o niskiej cenie szkieł ZD czytuję tu od lat. Jak komuś nie przeszkadza wielkość i waga to polecam.
A dla szybkiego AF zawsze można sobie coś ekstra dokupić z nowszej oferty.

---------- Post dodany o 05:00 ---------- Poprzedni post był o 04:47 ----------

Witam. Tak niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałeś:

Lepsza czy gorsza - w porównaniu do jakiego obiektywu z systemu m4/3 ? To pewnie każdy Ci powie, nawet nie mając prawie żadnego doświadczenia praktycznego. To jest jakby oczywiste ?
Z 14-54 dużego systemu 4/3 da Ci lepszy obrazek (dużo lepszy) od kita 14-42 m4/3, za to pewnie sporo wolniejszy AF (z e-m5)

Nasz polemizujęcy tu kol andtor numerowany jest w kwestii szkieł ZD i aparatów Olympusa czystym teoretykiem forumowym. Używa G5 Panasonica.

Właściwa odpowiedź jest następująca:
Otrzymasz lepszy obrazek jak obrazek z Twojego ostatniego body 4/3. Masz całkiem niezłą, choć cięzką optykę i z bardzo wolnym AF, ale jesli nie nie jesteś niewolnikiem automatycznego ostrzenia, to dzięki zwiększeniu rozdzielczości matrycy i mocnemu oslabieniu filtra AA oraz wymiany producenta matrycy Twój nowy zestaw ma znacznie lepsze możliwości fotograficzne.
A w bonusie otrzymujesz mniejszą ingerencję cyfrową w obrazek i większe mozliwości jego dalszej bezpiecznej obróbki o ile fotografujesz w RAW-ach.

Polecam zatem dokupienie przejściowki. O niemarkowych czytuję różne opinie, ale sa także niezależni producenci sbający o jakość. Kwestia wyboru. Moje są produkcji Olympusa Mam i używam MMF 1, 2 i 3.

Gratuluję zakupu, witaj w rodzinie.

And.N
19.12.15, 08:51
Kolego apz, daruj sobie te wycieczki osobiste. Napisałem coś niezgodnego z prawdą, że musiałeś mnie cytować ?

orko
19.12.15, 09:28
Do E-M5 posiadam na razie tylko szkiełko kitowe 12-50mm i do cudów ono nie należ niestety. Co do starych szkieł to nie mam problemu że złożę szkło cięższe do puszki. Natomiast sprzedać zadbane i dobre szkiełka za bezcen to lepiej niech służą do nowego body.
Natomiast jeśli chodzi o ostrzenie manualne na obiektywie m4/3 12-50 to jest tragiczne , nie wiem czy tak mają wszystkie ale mogę sobie kręcić i kręcić a efekt jest tak wolny że dostaję szału . Co to AF to może dziś uda mi się nabyć przejściówkę Panasonica i wtedy będę miał pełną wiedzę jak dużo wolniej jest.
Pozdrawiam.

studioart
19.12.15, 11:16
Jestem ciekaw wrażeń ze starymi szkłami. Co jakiś czas trochę mi żal dużych szkieł. Jednakże manualne jasne szkło 25mm,f.95 w efekcie końcowym bije na głowę sentymenty. Ostrzenie dedykowanym manualnym szkłem jest łatwe i przyjemne. No i wbrew pozorom dość szybko można wyostrzyć korzystając z zooma cyfroweogo jaki daje em5. Jakość i szybkość oraz światłosiła nowych moich stałoogniskowych nabytków (45f1.8, ...) rekompensuje ból. A pozatym kompaktowość daje duży komfort.

Hrr
19.12.15, 11:46
Półtora roku temu przesiadłem się z E-3 na em-5 i używałem go tylko z dużymi szkłami (9-18, 14-54(mkI) i 70-300). Robiąc tym zestawem w 80% krajobrazy wcale nie narzekałem na AF. 70-300 poczynał sobie bardzo żywo i do fot surferów sprawdzał mi się wyśmienicie.
Jeżeli posiadasz obiektywy 4/3 to jak najbardziej polecam kupno przelotki, ja miałem najtańszą chińską ze stykami i grało dobrze.
Rób zdjęcia, a w tak zwanym między czasie zobaczysz gdzie ta mieszanka jest niewygodna i sam na podstawie swojego stylu pracy podejmiesz decyzje, które szkła sprzedać, jakie kupić etc.

orko
19.12.15, 15:35
No wiec od czegoś trzeba zacząć ponownie :-) , dziękuję za odpowiedź wszystkim decyzja podjęta zostawiam 14-54 II reszta do żyda i czas zbierać na jakieś nowe ciekawe szkiełko systemu m4/3 .

luc4s
19.12.15, 15:49
Hej,
szkoda, że nie kupiłeś E-M1. Podpiąłem dzisiaj stare 14-54 ver I pod E-M1 i jak to zapiernicza... Gdybym nie miał 12-40 to byłby to mój podstawowy zestaw. Wielkościowo są podobne.

viruuss
19.12.15, 19:41
No wiec od czegoś trzeba zacząć ponownie :-) , dziękuję za odpowiedź wszystkim decyzja podjęta zostawiam 14-54 II reszta do żyda i czas zbierać na jakieś nowe ciekawe szkiełko systemu m4/3 .
ćwiczyłem 14-54ver2 z GX7 - sprzedaj to szkło, sprzedaj 12-50, kup 14-150
nie wiem czy jako amator zobaczysz różnicę w jakości zdjęć, nie wiem czy będziesz coś korygował ? nie wiem czy jesteś zainteresowany jak soft body koryguje szkło ? za to będziesz miał mega szybki AF i zakres ogniskowych którymi "oblecisz" wszystko
jak chcesz mieć wolny AF albo jego brak kup jakiegoś "pleśniaka" z alle za kilka złotych do zabawy
niestety przejście z 4/3 na m4/3 jest kosztowne, ale o tym chyba wiedziałeś ?