Zobacz pełną wersję : Błysk lampy na pierwszą czy druga kurtynę?
Witam, pytanie zdaje sie byc raczej proste, no ale ja akurat tego tak do konca nie wiem. Czy jest jakaś różnica między fotografowaniem na krótkich czasach z lampą ustawioną na błysk pierwszej i drugiej kurtyny. Jak Wy to ustawiacie??? Co w praktyce daje lepsze efekty??? :?:
zależy co chcesz uzyskać
pierwsza kurtyna na długim czasie wygląda tak :
OTWARCIE MIGAWKI, BŁYSK............................................ .......ZAMKNIĘCIE MIGAWKI
druga :
OTWARCIE MIGAWKI........................................... .........BŁYSK , ZAMKNIĘCIE MIGAWKI
A wię cpytanie czy chesz zamrozić obiekt na początku rozmazania czy na końcu - jeśli focisz coś w ruchu
Przykład, możesz mież motocykl zamrożony a za nim smugę - to będzie 2 kurtyna
możesz mieć dobrze naświetlony a przed nim smuga - zrobiona w kierunku jazdy - to bedzie pierwsza kurtyna
jednak myślę że masa opracowań jest w sieci wraz z przykładami
pozdrawiam
Czyli rozumiem że na krótkich czasach nie ma różnicy jak ustawie... 1/60 i krótsze, obiekty statyczne, doświetlanie.
black_bird
28.01.08, 13:01
efekt rozmycia bedzie widoczny oczywiscie tylko przy dluzszych czasach, przy krótkich nie ma znaczenia na którą kurtynę, naswietlenie w obu przypadkach bedzie identyczne - zakladajac stale warunki ekspozycji.
black_bird
28.01.08, 13:02
Czyli rozumiem że na krótkich czasach nie ma różnicy jak ustawie... 1/60 i krótsze, obiekty statyczne, doświetlanie.
Przy tym czasie ruch człowieka praktycznie jeszcze "zamrażasz", jadący np. motocykl zostawi juz smugę - ale to przeciez wiadomo ...;)
Oczywista oczywistość ;) chyba że ten motor to skuter Wilga...
Na 1 kurtynie zamrażasz pierwszy kadr na 2 kurtynie doświetlasz tło (dajesz czas na rozejscie sie swiatła).
Na 1 kurtynie zamrażasz pierwszy kadr na 2 kurtynie doświetlasz tło (dajesz czas na rozejscie sie swiatła).
. . . . :?: . . . . :?: . . . . :?:
Doświetlenie tła uzyskuje się za pomocą błysku+dłuższego czasu naswietlania ;)
czyli stosujemy slow-synchro
Przeglądając Chipa natknąłem się na coś takiego. Może pozwoli Ci to w obrazowy sposób zrozumieć różnice.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.ernesth.yoyo.pl/e330/lampa.jpg)
Czyli palnąłem gafe :oops:
Obrazek doskonale ilustruje to co napisałem :)
Przykład, możesz mież motocykl zamrożony a za nim smugę - to będzie 2 kurtyna
możesz mieć dobrze naświetlony a przed nim smuga - zrobiona w kierunku jazdy - to bedzie pierwsza kurtyna
pozdrawiam
dobas
Nie chcąc zakładać nowego wątku odgrzeje temat.
Często w poradach odnośnie pokazania ruchu z pomocą lampy błyskowej można przeczytać "ustaw lampę na drugą kurtynę".
Efekt powinien być taki, jak opisuje dobas i potwierdzają tozdjęcia zmieszczone przez Ernesth'a.
Ustawiam więc lampę wbudowaną na drugą kurtynę i - lampka odpala dwa razy, przy otwarciu i zamknięciu migawki. Nie ma znaczenia jaki ustawię tryb - w każdym jest tak samo, dwa błyski. Dotyczy to każdego trybu (P, A, S, M). Z tego co jest napisane w instrukcji, przy ustawieniu drugiej kurtyny w trybie S i M lampa jest zawsze wyzwalana - rozumiem, że w tych trybach zawszebędę miał dwa błyski.
Przy takim działaniu ustawienia lamy na drugą kurtynę wykonanie zdjęc podbnych do zamieszczonych przez Ernesth'a będzie raczej niemożliwe :(.
Czy mama coś nie tak z aparatem, czy nie tak interpretuję zasadę działania tego ustawienia?
...Często w poradach odnośnie pokazania ruchu z pomocą lampy błyskowej można przeczytać "ustaw lampę na drugą kurtynę".
Efekt powinien być taki, jak opisuje dobas i potwierdzają tozdjęcia zmieszczone przez Ernesth'a.
Ustawiam więc lampę wbudowaną na drugą kurtynę i - lampka odpala dwa razy, przy otwarciu i zamknięciu migawki. Nie ma znaczenia jaki ustawię tryb - w każdym jest tak samo, dwa błyski. ...
Eeee, a to nie jest tak że ten pierwszy błysk to jest błysk pomiarowy, nie uczestniczący w naświetlaniu?
Rafał Czarny
9.02.09, 22:02
Eeee, a to nie jest tak że ten pierwszy błysk to jest błysk pomiarowy, nie uczestniczący w naświetlaniu?
Tak jest.
W trybie TTL tak właśnie jest że pierwszy błysk jest do pomiaru bez względy czy 1 czy 2 kurtyna zawsze przedbłysk wystąpi. Dodać chyba należy że czasem praktycznie nie jest to zauważalne (przynajmniej w Metz 58 Af1 tak jest).
Czyli jak zasłonię pierwszy błysk, to fotka będzie źle naświetlona (aparat nie dokona pomiaru)?
Właśnie zrobiłem próbę, zasłoniłem pierwszy błysk - fotka wyszła prześwietlona. Jak błyska dwa razy to fotka jest OK. Sprawdzałem w warunkach statycznych. Czy przy obiektach poruszających się pierwszy błysk (pomiarowy) nie będzie powodował powstawania obrazu?
Rafał Czarny
9.02.09, 22:23
Nie zasłonisz pierwszego błysku, bo przerwa między pomiarowym, a właściwym to ułamek sekundy.
Nie zasłonisz pierwszego błysku, bo przerwa między pomiarowym, a właściwym to ułamek sekundy.
Dałem 4" :)
Rafał Czarny
9.02.09, 22:28
Czy przy obiektach poruszających się pierwszy błysk (pomiarowy) nie będzie powodował powstawania obrazu?
Nie. Ten błysk zostaje wyemitowany ułamek sekundy przed otwarciem migawki.
pierwszy błysk pomiarowy (zawsze są dwa ale tylko przy ustawianiu na drugą kurtynę to widać) nie powinien zamrozić Ci ruchu. Jeśli byłoby inaczej ustaw lampę w automatyce lampy lub ustaw ręcznie siłę błysku.
To zostaje jeszcze zrobić próbę na czymś co się porusza :).
A, jeszcze jedno pytanie. Ten błysk pomiarowy służy tylko do pomiaru ekspozycji, czy też do autofokusa?
Czy przy obiektach poruszających się pierwszy błysk (pomiarowy) nie będzie powodował powstawania obrazu?
To działa tak:
Naciskasz spust migawki - lampa błyska jeszcze przy opuszczonym lustrze i zamkniętej migawce. Błysk pomiarowy jest mierzony matrycą pomiarową i obliczana jest właściwa siła błysku zasadniczego. Podnosi się lustro i otwiera migawka. Teraz dla lampy ustawionej na drugą lamelkę matryca jest naświetlana światłem zastanym, następnie tuż przed zamknięciem migawki następuje zasadniczy błysk i zamknięcie migawki.