PDA

Zobacz pełną wersję : Błysk lampy na pierwszą czy druga kurtynę?

dembik79
28.01.08, 12:19
Witam, pytanie zdaje sie byc raczej proste, no ale ja akurat tego tak do konca nie wiem. Czy jest jakaś różnica między fotografowaniem na krótkich czasach z lampą ustawioną na błysk pierwszej i drugiej kurtyny. Jak Wy to ustawiacie??? Co w praktyce daje lepsze efekty??? :?:

dobas
28.01.08, 12:31
zależy co chcesz uzyskać
pierwsza kurtyna na długim czasie wygląda tak :

OTWARCIE MIGAWKI, BŁYSK............................................ .......ZAMKNIĘCIE MIGAWKI

druga :

OTWARCIE MIGAWKI........................................... .........BŁYSK , ZAMKNIĘCIE MIGAWKI

A wię cpytanie czy chesz zamrozić obiekt na początku rozmazania czy na końcu - jeśli focisz coś w ruchu

Przykład, możesz mież motocykl zamrożony a za nim smugę - to będzie 2 kurtyna
możesz mieć dobrze naświetlony a przed nim smuga - zrobiona w kierunku jazdy - to bedzie pierwsza kurtyna

jednak myślę że masa opracowań jest w sieci wraz z przykładami

pozdrawiam

dembik79
28.01.08, 12:56
Czyli rozumiem że na krótkich czasach nie ma różnicy jak ustawie... 1/60 i krótsze, obiekty statyczne, doświetlanie.

black_bird
28.01.08, 13:01
efekt rozmycia bedzie widoczny oczywiscie tylko przy dluzszych czasach, przy krótkich nie ma znaczenia na którą kurtynę, naswietlenie w obu przypadkach bedzie identyczne - zakladajac stale warunki ekspozycji.

black_bird
28.01.08, 13:02
Czyli rozumiem że na krótkich czasach nie ma różnicy jak ustawie... 1/60 i krótsze, obiekty statyczne, doświetlanie.
Przy tym czasie ruch człowieka praktycznie jeszcze "zamrażasz", jadący np. motocykl zostawi juz smugę - ale to przeciez wiadomo ...;)

dembik79
28.01.08, 14:57
Oczywista oczywistość ;) chyba że ten motor to skuter Wilga...

kisi
28.01.08, 15:55
Na 1 kurtynie zamrażasz pierwszy kadr na 2 kurtynie doświetlasz tło (dajesz czas na rozejscie sie swiatła).

pafcio
29.01.08, 01:44
Na 1 kurtynie zamrażasz pierwszy kadr na 2 kurtynie doświetlasz tło (dajesz czas na rozejscie sie swiatła).
. . . . :?: . . . . :?: . . . . :?:

grizz
29.01.08, 01:47
Doświetlenie tła uzyskuje się za pomocą błysku+dłuższego czasu naswietlania ;)
czyli stosujemy slow-synchro

Ernesth
29.01.08, 03:02
Przeglądając Chipa natknąłem się na coś takiego. Może pozwoli Ci to w obrazowy sposób zrozumieć różnice.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.ernesth.yoyo.pl/e330/lampa.jpg)

kisi
29.01.08, 09:31
Czyli palnąłem gafe :oops:

dobas
29.01.08, 15:05
Obrazek doskonale ilustruje to co napisałem :)

Przykład, możesz mież motocykl zamrożony a za nim smugę - to będzie 2 kurtyna
możesz mieć dobrze naświetlony a przed nim smuga - zrobiona w kierunku jazdy - to bedzie pierwsza kurtyna

pozdrawiam
dobas

sikor
9.02.09, 21:48
Nie chcąc zakładać nowego wątku odgrzeje temat.
Często w poradach odnośnie pokazania ruchu z pomocą lampy błyskowej można przeczytać "ustaw lampę na drugą kurtynę".
Efekt powinien być taki, jak opisuje dobas i potwierdzają tozdjęcia zmieszczone przez Ernesth'a.
Ustawiam więc lampę wbudowaną na drugą kurtynę i - lampka odpala dwa razy, przy otwarciu i zamknięciu migawki. Nie ma znaczenia jaki ustawię tryb - w każdym jest tak samo, dwa błyski. Dotyczy to każdego trybu (P, A, S, M). Z tego co jest napisane w instrukcji, przy ustawieniu drugiej kurtyny w trybie S i M lampa jest zawsze wyzwalana - rozumiem, że w tych trybach zawszebędę miał dwa błyski.
Przy takim działaniu ustawienia lamy na drugą kurtynę wykonanie zdjęc podbnych do zamieszczonych przez Ernesth'a będzie raczej niemożliwe :(.
Czy mama coś nie tak z aparatem, czy nie tak interpretuję zasadę działania tego ustawienia?

MAF
9.02.09, 21:52
...Często w poradach odnośnie pokazania ruchu z pomocą lampy błyskowej można przeczytać "ustaw lampę na drugą kurtynę".
Efekt powinien być taki, jak opisuje dobas i potwierdzają tozdjęcia zmieszczone przez Ernesth'a.
Ustawiam więc lampę wbudowaną na drugą kurtynę i - lampka odpala dwa razy, przy otwarciu i zamknięciu migawki. Nie ma znaczenia jaki ustawię tryb - w każdym jest tak samo, dwa błyski. ...

Eeee, a to nie jest tak że ten pierwszy błysk to jest błysk pomiarowy, nie uczestniczący w naświetlaniu?

Rafał Czarny
9.02.09, 22:02
Eeee, a to nie jest tak że ten pierwszy błysk to jest błysk pomiarowy, nie uczestniczący w naświetlaniu?

Tak jest.

marecki
9.02.09, 22:07
W trybie TTL tak właśnie jest że pierwszy błysk jest do pomiaru bez względy czy 1 czy 2 kurtyna zawsze przedbłysk wystąpi. Dodać chyba należy że czasem praktycznie nie jest to zauważalne (przynajmniej w Metz 58 Af1 tak jest).

sikor
9.02.09, 22:19
Czyli jak zasłonię pierwszy błysk, to fotka będzie źle naświetlona (aparat nie dokona pomiaru)?

Właśnie zrobiłem próbę, zasłoniłem pierwszy błysk - fotka wyszła prześwietlona. Jak błyska dwa razy to fotka jest OK. Sprawdzałem w warunkach statycznych. Czy przy obiektach poruszających się pierwszy błysk (pomiarowy) nie będzie powodował powstawania obrazu?

Rafał Czarny
9.02.09, 22:23
Nie zasłonisz pierwszego błysku, bo przerwa między pomiarowym, a właściwym to ułamek sekundy.

sikor
9.02.09, 22:26
Nie zasłonisz pierwszego błysku, bo przerwa między pomiarowym, a właściwym to ułamek sekundy.

Dałem 4" :)

Rafał Czarny
9.02.09, 22:28
Czy przy obiektach poruszających się pierwszy błysk (pomiarowy) nie będzie powodował powstawania obrazu?

Nie. Ten błysk zostaje wyemitowany ułamek sekundy przed otwarciem migawki.

ziemia01
9.02.09, 22:30
pierwszy błysk pomiarowy (zawsze są dwa ale tylko przy ustawianiu na drugą kurtynę to widać) nie powinien zamrozić Ci ruchu. Jeśli byłoby inaczej ustaw lampę w automatyce lampy lub ustaw ręcznie siłę błysku.

sikor
9.02.09, 22:39
To zostaje jeszcze zrobić próbę na czymś co się porusza :).
A, jeszcze jedno pytanie. Ten błysk pomiarowy służy tylko do pomiaru ekspozycji, czy też do autofokusa?

MAF
9.02.09, 22:41
Czy przy obiektach poruszających się pierwszy błysk (pomiarowy) nie będzie powodował powstawania obrazu?

To działa tak:

Naciskasz spust migawki - lampa błyska jeszcze przy opuszczonym lustrze i zamkniętej migawce. Błysk pomiarowy jest mierzony matrycą pomiarową i obliczana jest właściwa siła błysku zasadniczego. Podnosi się lustro i otwiera migawka. Teraz dla lampy ustawionej na drugą lamelkę matryca jest naświetlana światłem zastanym, następnie tuż przed zamknięciem migawki następuje zasadniczy błysk i zamknięcie migawki.