Zobacz pełną wersję : Krolik77-Galeria
Witam
W tym wątku będę zamieszczał swoje fotki , które mi się podobają ale wiem że znajdziecie w nich dużo błędów . Liczę na wasze komentarze , nie ważne czy pozytywne czy negatywne . Chcę się uczyć a dzięki wam pewnie szybciej poczynię postępy .
Poniżej pierwsza fotka mi się podoba a co wy sądzicie o niej ?
Jest OK ale wywaliłbym ten sufit w całości,gratuluję aparatu :D
Kadrowanie mi nie podchodzi.
Niby postać w mocnym punkcie ale pusta płaszczyzna sufitu psuje cały efekt.
Byłem pewny że bardziej przeszkadza krzesło po prawej stronie ale po waszych komentarzach muszę się z wami zgodzić . Używam lustrzanki od ponad dwóch lat i muszę się przyznać że do tej pory nie robiłem takich zdjęć tylko krajobrazy . Jutro wstawię jeden z moich pierwszych portretów z tą samą modelką .
Byłem pewny że bardziej przeszkadza krzesło po prawej stronie
przytnij w kwadrat, ucinając sufit, krzesło podkreśla jedynie klimat tego miejsca, bardziej bym się martwił uciętymi nogami stołu bilardowego
w całości zgadzam się z przedmówcami, po tym zabiegu zdjęcie bedzie znacznie ciekawsze a modelka bardiej wyeksponowana. Pozdrawiam.
Dzięki wam wiem na co mam zwracać uwagę w przyszłośći . Teraz czas na portret . Jest to jeden z pierwszych portretów jaki zrobiłem .
Różowiutkie :mrgreen:
Ja bym troche oziębił...
Ja bym troche oziębił...
To za Olerykiem.
Dobrze było by też wyciąć sekatorkiem te gałęzie nad głową dziewczynki. :razz:
Pozdrawiam
Ja bym troche oziębił...
Staram się stosować do waszych rad na ile to możliwe . Kiepski jestem w obsłudze programów graficznych w tym linku jest zdjęcie które odrobine poprawiłem na moje oko jest lepsze . Pozostałe zdjęcia jedynie delikatnie wykadrowałem i wyostrzyłem po zmniejszeniu . http://www.krolik.user.icpnet.pl/kkk/Dominika3.JPG
Wydaje mi się, że jest lepiej :)
Postaraj sie wywalic rozowy nalot tak,zeby sciemniajac fote na twarzy nie byl widoczny.Cos w tym kierunku-to tak na szybko i niedokladnie bo plik bardzo maly.Jak masz obiekcje to usune.
Postaraj sie wywalic rozowy nalot tak,zeby sciemniajac fote na twarzy nie byl widoczny.Cos w tym kierunku-to tak na szybko i niedokladnie bo plik bardzo maly.Jak masz obiekcje to usune.
Właśnie zaczełem się zastanawiać dlaczego modelka ma różowy nosek i policzki . Nie wiem czy jest to efekt długiego spaceru czy strój w połączeniu z lampą błyskową dał taki efekt ? Bo jak taki efekt powstał w naturalny sposób to mi nie przeszkadza ?
Ja nie mam nic do rozowego noska i policzkow-to naturalne.Ale popatrz na tlo,tam zobaczysz dominate -i wlasnie o te dominate chodzi,zeby usunac.Wtedy zachowasz naturalny kolor cery z rozowym noskiem i policzkami.
3 fajna, ale przez oszczędne tło i kontrastowy punkt centalny nie robiłabym rozmycia.
4 wg mnie bez sensu. Włąściwie to co ma być na tym zdjęciu? Słup? Droga? Niebo? Trawsko?
zdjęcie 3 ma w sobie jakiś zarys potencjału natomiast 4 nie przemawia.
Jak narazie idzie mi pod górkę ale dzięki wam mam nadzieję że niedługo będzie lepiej .
Kolejna fotka jak poprzednie mi się podoba .
Podoba mi sie to zdjęcie "strzał z 10 piętra". Masz pazurek. Wprawdzie nie wiem ile w tym zdjęciu jest świadomego wyboru - pochylenie aparatu, pasy lekko ukośne z lewej do prawej (pod górę), ile powiązania z deszczem ale ten obrazek ma swój potencjał. Może to wszystko tylko przykrywka prawdziwego talentu? Wszystko przed nami. Strzelaj. Ale tak przy okazji, czy lubisz tak bardzo centralną kompozycję? Często uzyskujemy dynamikę gdy najsilniejszy akcent leży w jednym z głównych punktów obrazu. Pozostałe zdjęcia nie bardzo potrafię za Tobą podążyć, co chciałeś mi nimi opowiedzieć. Pozdrawiam.
ostatni kadr może być - trochę z trawy bym wyciągnął koloru :> poprzednie troszkę mi nie leżą
Podoba mi sie to zdjęcie "strzał z 10 piętra". Masz pazurek. Wprawdzie nie wiem ile w tym zdjęciu jest świadomego wyboru - pochylenie aparatu, pasy lekko ukośne z lewej do prawej (pod górę), ile powiązania z deszczem ale ten obrazek ma swój potencjał. Może to wszystko tylko przykrywka prawdziwego talentu? Wszystko przed nami. Strzelaj. Ale tak przy okazji, czy lubisz tak bardzo centralną kompozycję? Często uzyskujemy dynamikę gdy najsilniejszy akcent leży w jednym z głównych punktów obrazu. Pozostałe zdjęcia nie bardzo potrafię za Tobą podążyć, co chciałeś mi nimi opowiedzieć. Pozdrawiam.
Co do zdjęcia nr.3 to sprawdzałem działanie aparatu bo nieprawidłowo działa z gripem więc cykałem fotki z okna . Gdy zauważyłem tą panią wpadła mi w oko to zrobiłem fotkę .
Aparatu nie przechylałem poprostu pod takim kątem widzę to przejście dla pieszych więc byłoby kłamstwem gdybym powiedział że taki miałem zamiar .
[quote="Plumek"]3 fajna, ale przez oszczędne tło i kontrastowy punkt centalny nie robiłabym rozmycia.
Co do zdjęcia nr.3 każdy ma swoje zdanie wiem że większość z was zrobiła by to lepiej niż ja. Ja miałem swoją wizję tego zdjęcia i tak je przerobiłem co nie znaczy że nie masz racji .Dzięki takim komentarzom zdobywam wiedzę za co ci bardzo dziękuję .Pozdr
[quote=Plumek]3 fajna, ale przez oszczędne tło i kontrastowy punkt centalny nie robiłabym rozmycia.
Co do zdjęcia nr.3 każdy ma swoje zdanie wiem że większość z was zrobiła by to lepiej niż ja. Ja miałem swoją wizję tego zdjęcia i tak je przerobiłem co nie znaczy że nie masz racji .Dzięki takim komentarzom zdobywam wiedzę za co ci bardzo dziękuję .Pozdr
Ja tam wcale nie wiem, czy lepiej :) Inaczej. I tak, jak powiedziałeś - każdy ma swoją wizję. Grunt, żebyś Ty był zadowolony ze swojej pracy.
[quote=Plumek]3 fajna, ale przez oszczędne tło i kontrastowy punkt centalny nie robiłabym rozmycia.
Ja tam wcale nie wiem, czy lepiej :) Inaczej. I tak, jak powiedziałeś - każdy ma swoją wizję. Grunt, żebyś Ty był zadowolony ze swojej pracy.
Wiewióra którą dzisiaj spodkałem nad Mlatą w Poznaniu .
michal1982
15.02.08, 17:38
jak dla mnie swiezaka ladnie 4 pewnie wielu sie ze mna nie zgodzi ale to moja opinia pozdrawiam
Dominika na stole bilardowym. Sceneria można powiedzieć wymarzona do zrobienia prawie surrealistycznego obrazu. Jak dla mnie, za dożo szczegółów, które przegadują. Zagradzam się, że kadrowanie zawiodło. Za wysoko, i za nisko. przejrzałem po ściągnięciu. Dochodzę do wniosku, ze tak do końca nie wiedziałeś co ci sie w tym podobało. Ograniczając szczegóły i zbędny sufit (kadrowanie) można uzyskać całkiem fajny obraz. A może poziomy kadr, góra po linii obrazków i wyciąć wiszące nogi? Przemyśl. Bo w tym jest potencjał i to nie jest komplement tylko fakt. Czasami mniej znaczy więcej. Ocena 5/10
Pozdrawiam
PS
Ale aparatu to Ci gratuluję.