Zobacz pełną wersję : Naklejenie zdjęć na spienione PCV
Chcę wywołać kilka fotek w większym formacie i nakleić je na spienione PCV. Czytałem gdzieś, że najlepiej to zrobić za pomocą kleju w aerozolu. Tylko jakim? Może ktoś z forumowiczów kiedyś miał okazję coś takiego kleić i podzieli się wiedzą i doświadczeniem?
Chcę wywołać kilka fotek w większym formacie i nakleić je na spienione PCV. Czytałem gdzieś, że najlepiej to zrobić za pomocą kleju w aerozolu. Tylko jakim? Może ktoś z forumowiczów kiedyś miał okazję coś takiego kleić i podzieli się wiedzą i doświadczeniem?
Wydrukuj na folii samoprzylepnej solwentem i po zawodach.... Jakość wydruku nie odbiega od druku na papierze..
Oczywiście lepiej jak Ci fachowcy nakleją, a i zalaminują zewnętrznie.
Klejem w areozolu nie mając doświadczeń prawie na pewno efekt będzie.... do niczego.
Zamiast spienionego zastanów się nad Foam-X...
Wydrukuj na folii samoprzylepnej solwentem i po zawodach.... Jakość wydruku nie odbiega od druku na papierze..
Mam bardzo niemiłe doświadczenia z folią. Jakość i owszem jest spoko, tylko w moim przypadku zawsze zdjęcia zmieniały kolor w sztucznym świetle zwłaszcza jarzeniowym. Dostawały filetowego zafarbu. Odkąd robię to na papierze jest ekstra. Tylko to naklejenie mnie męczy. Chciałbym sam to zrobić, chociaż spróbować. Pierwszy raz zawsze jest trudny :wink:
Zamiast spienionego zastanów się nad Foam-X...
Czy zastosowanie tej płyty jakoś ułatwi mi naklejenie zdjęcia?
PCV już kupiłem:grin:
Czy zastosowanie tej płyty jakoś ułatwi mi naklejenie zdjęcia?
Nie :)
PCV już kupiłem:grin:
Czyli działaj z tym co masz :).
Nigdy nie kleiłem papieru na piankę/spienione. Odnośnie samego klejenia to zastanów się nad zastosowaniem kleju w sprayu Velpon.
Czytałem o tym Velponie, ale nigdzie w sklepach stacjonarnych nie mają. Mam jakiś klej w sprayu i chyba jutro spróbuję :-P Mam wydruk mniej znaczący i jutro będzie próba :-D Pochwalę się jak wyszło. Jak nie wyjdzie, to za tym velponem się rozejrzę.
Velpon powinieneś bez problemu zakupić w sklepie dla plastyków.
...hmm, z klejeniem płyt pcv mam pewne doświadczenie. Kleju velpon natomiast nie znam. Pcv jest niechłonną masą więc wiązanie nie będzie szybkie biorąc pod uwagę, że papier foto też jest dość "nieprzepuszczalny". Podejrzewam, że papier może się marszczyć/falować przy rzadkim kleju. Może lepiej nanieść cienko szpachelką klej polimerowy, przykryć warstwą papieru i rozwałkować od środka do zewnątrz wałkiem fotograficznym. Ewentualnie pomyśl o dwustronnej taśmie samoprzylepnej.
I po robocie :-) Klej w spraju z marketu budowlanego za 16 zyli z przeznaczeniem do tapicerek samochodowych, dwie osoby i pełen sukces :-) Zdjęcie w formacie 60X40 przyklejone bez większych problemów.