Zobacz pełną wersję : Body nie wykrywa obiektywu, czarny ekran/wizjer
Sprawa wałkowana od dawna na wielu forach i dotyczy różnych korpusów. Widziałem wątki dotyczące E-M5, E-M5II, E-M10, E-M1 jakieś PENy także (nie pamiętam które). Ja osobiście zderzyłem się z tym w E-M1.
W skrócie:
Sprawa wygląda tak, że obiektywy u43 (nie manualne) podpięte pod body powodują brak podglądu i informację o przesłonie: „-.-”. Pozostałe informacje (WB, AF/MF, czas itd.) są wyświetlane. Krótko: body nie widzi szkła.
Obiektywy sprawdzone na innych body, działają poprawnie w 100% - więc to kwestia puszki. Kwestia brudnych styków, „obróconego” obiektywu odpada - sprawdzone/wyczyszczone.
Z tego co dało się wyczytać z doświadczeń innych, jedyna sensowna opcja to serwis…
Ale może ktoś zwalczał ten problem i wie jaki jest faktyczny powód tego efektu?
Moim zdaniem to źle spasowany bagnet, przez co styki nie do końca najeżdżają na siebie. Czy taki stan jest zawsze?
Nie, to nie to. Efekt od pewnego momentu (w czasie) jest trwały.
Tu przykładowe opisy tego samego problemu:
https://www.flickr.com/groups/1941650@N22/discuss/72157655134132088/
http://www.dpreview.com/forums/post/55425309
Jest ich duzo wiecej - ale wszystkie kończa tak samo: serwis i nikt nie dostał definitywnej odpowiedzi dlaczego.
Najbardziej rozbawiło mnie to:
<CYTAT>
Fixed by Oly under warranty, promptly, with a note saying essentially "happens occasionally, we don't know why".
</CYTAT>
A jak podłączysz aparat z podpiętym obiektywem do komputera to olympusviever wykrywa body i obiektyw? Jezeli tak to może trzeba zaktualizować?
Też mi się to rzadko zdarza z E-M1. Do tej pory wystarcza poruszenie zestawem i obiektyw jest widziany.
Też mi się to rzadko zdarza z E-M1. Do tej pory wystarcza poruszenie zestawem i obiektyw jest widziany.
Zawsze dotąd mi takie rozwiązanie wystarczało. Dokręcić popuścić i dokręcić obiektyw. Można też spirytusem przetrzeć styki na obiektywie i w body, zdarzyła się mi taka historia raz po przypadkowym przejechaniu palcami po stykach body przy nocnym fotografowaniu.
Napiszę jeszcze raz - to NIE jest przypadek kiedy poruszenie obiektywem, czyszczenie styków pomaga.
To NIE TEN problem.
A jak podłączysz aparat z podpiętym obiektywem do komputera to olympusviever wykrywa body i obiektyw? Jezeli tak to może trzeba zaktualizować?
Nic nie zrobisz - obiektyw nie jest widziany z poziomu body. Akutalizacja body nic nie zmienia.
---------- Post dodany o 18:40 ---------- Poprzedni post był o 18:37 ----------
Mam podejrzenia, że problem leży w zasilaniu obiektywu - sa dwie opcje:
- uszkodzny dipswitch przy przycisku zwalniania blokady bagnetu - co włącza zasilanie na stykach bagnetu
- uszkodzona przetwornica/bufory zasilania bagnetu
Ale to tylko hipotezy. Posprawdzam jeszcze napięcia Vcc i Vdd na złączu, zobaczymy co tam jest...
Miałem tak z zuiko 70-300 z przejściówką na m4/3. (EM-10 mark II). Okazało się, że nie zaskoczył bagnet przez co styki nie zwierały.
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Mam podobny problem, jak opisywany w tym poście wyżej, mianowicie posiadam korpus E-PL5 od 2 lat i od paru miesięcy także obiektyw M.Zuiko 12-40 mm 2,8 pro. Po zrobieniu kilku, kilkunastu zdjęć nastepuje brak komunikacji z obiektywem, brak podglądu na LCD i informację o przesłonie: „-.-”. Przeczyszczenie styków nic nie daje, wpinanie , wypinanie obiektywu także nic. Z ciekawości podpiąłem do starego korpusu E-PL1 z takim samym skutkiem. Jeśli obiektyw odłożę i odepnę na ok. tydzień, wtedy pozwoli wzrobić kilka zdjęć i problem powraca. W obiektywie był soft 1.1 kiedy zaczęły pojawiać się takie problemy, po aktualizacji do 1.2 dalej to samo. Z 14-42 oraz 14-150 takich problemów nie mam. Obiektyw bez gwarancji (kupiony nowy w lutym 2016). Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu, czy zostaje tylko serwis Olympusa? Z góry dziękuję za pomoc.
Mam podobny problem, jak opisywany w tym poście wyżej, mianowicie posiadam korpus E-PL5 od 2 lat i od paru miesięcy także obiektyw M.Zuiko 12-40 mm 2,8 pro. Po zrobieniu kilku, kilkunastu zdjęć nastepuje brak komunikacji z obiektywem, brak podglądu na LCD i informację o przesłonie: â-.-â. Przeczyszczenie styków nic nie daje, wpinanie , wypinanie obiektywu także nic. Z ciekawości podpiąłem do starego korpusu E-PL1 z takim samym skutkiem. Jeśli obiektyw odłożę i odepnę na ok. tydzień, wtedy pozwoli wzrobić kilka zdjęć i problem powraca. W obiektywie był soft 1.1 kiedy zaczęły pojawiać się takie problemy, po aktualizacji do 1.2 dalej to samo. Z 14-42 oraz 14-150 takich problemów nie mam. Obiektyw bez gwarancji (kupiony nowy w lutym 2016). Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu, czy zostaje tylko serwis Olympusa? Z góry dziękuję za pomoc.
Przesuwny pierścień do trybu manualnego w jakiejś pozycji pośredniej jeśli w tym obiektywie taki jest?
Pierścień od trybu manualnego, w trybie pracy automatyczej, po przestawieniu na manualny dalej to samo.
Poniżej zdjęcia ukazujące problem:
E-PL5 + M.Zuiko 14-150 - komunikacja prawidłowa , nawet po zrobieniu kilkudzisięciu tysięcy zdjęc
177228
E-PL5 + M.Zuiko 12-40 - brak możliwości zrobienia zdjęć, brak informacji o przesłonie
177229
E-PL1+ M.Zuiko 12-40 - brak możliwości zrobienia zdjęć, brak informacji o przesłonie
177230
Krzysiek444
16.07.16, 13:51
Mam podobny problem, jak opisywany w tym poście wyżej, mianowicie posiadam korpus E-PL5 od 2 lat i od paru miesięcy także obiektyw M.Zuiko 12-40 mm 2,8 pro. Po zrobieniu kilku, kilkunastu zdjęć nastepuje brak komunikacji z obiektywem, brak podglądu na LCD i informację o przesłonie: â-.-â. Przeczyszczenie styków nic nie daje, wpinanie , wypinanie obiektywu także nic. Z ciekawości podpiąłem do starego korpusu E-PL1 z takim samym skutkiem. Jeśli obiektyw odłożę i odepnę na ok. tydzień, wtedy pozwoli wzrobić kilka zdjęć i problem powraca. W obiektywie był soft 1.1 kiedy zaczęły pojawiać się takie problemy, po aktualizacji do 1.2 dalej to samo. Z 14-42 oraz 14-150 takich problemów nie mam. Obiektyw bez gwarancji (kupiony nowy w lutym 2016). Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie problemu, czy zostaje tylko serwis Olympusa? Z góry dziękuję za pomoc.
Witam wszystkich.
Odświeżę temat. Udało się rozwiązać problem? Mam taki sam problem z 14-42 oraz 14-150.
Pozdrawiam.
Krzysiek444
17.07.16, 11:04
Znalazłem rozwiązanie. W moim przypadku problem wynikał z zabrudzonego bolca w korpusie, który blokował się gnieździe, nie odbijał całkowicie przez co nie dolegał do styku obiektywu.
A już się powoli rozglądałem za nowym korpusem ;)
Może komuś się przyda ;)
Na pewno ta informacja się komuś kiedyś przyda.