Zobacz pełną wersję : BLM-1 Olympusa - jak rozpoznać oryginał?
witam, czy ktoś może mi podpowiedziec po czym rozpoznać oryginalny akumulator Olympusa LBM-1? czy w ogóle ma jakies cechy oryginalności...pytam bo w necie czasem są okazje cenowe szczególnie w Chinach, według zdjęć oferowane akumulatory nie róznią się niczym od tego jaki otrzymałem przy zakupie olka e-5120 w Polsce... ;)
Przede wszystkim logo Olympus na aku ?
dog_master
26.01.08, 11:06
Czasem, szczegolnie na Alledrogo:/, piszą cos w stylu "akumulator jak oryginalny" i do tego fotka Olmypusowego aku., a to tylko tani zamiennik :/
Jak za tanio, to wiadomo, ze cos nie tak ;) A zamiast Olka mozesz kupic zamiennik Hahnela, Ansmanna, GP - bardzo dobre, na tyle samo starczaja :) A sa o wiele tansze.
..i owszem sa zamienniki...z tym ,że mnie akurat interesuje oryginał...logo olympus jest na stronie półkolistej, że tak ją nazwę...wizualnie wygląda identycznie ze sklepowym...cenowo faktycznie korzystniej niż w Polszy...
Proszę o zmianę tematu na czytelniejszy, bo takich jak ten jest i tak już za dużo, a każdy o czymś innym. Przez to opcja "Szukaj" jest coraz mniej użyteczna. Moja propozycja: BLM-1 Olympusa - jak rozpoznać oryginał? Pasuje? Jeśli nie, to zaproponuj własny. Czekam do końca dnia, potem wątek leci na Wysypisko.
Pzdr
Proszę o zmianę tematu na czytelniejszy, bo takich jak ten jest i tak już za dużo, a każdy o czymś innym. Przez to opcja "Szukaj" jest coraz mniej użyteczna. Moja propozycja: BLM-1 Olympusa - jak rozpoznać oryginał? Pasuje? Jeśli nie, to zaproponuj własny. Czekam do końca dnia, potem wątek leci na Wysypisko.
Pzdr
...ze mną jak z dzieckiem...oczywiście, że tak się zgadzam... :mrgreen:
Pzdr
...ze mną jak z dzieckiem...oczywiście, że tak się zgadzam... :mrgreen:
Zrobione. Nie wiem, czy z Tobą jak z dzieckiem, ja w każdym razie staram się jedynie o to, by był na forum jaki taki porządek i można było coś na tym forum znaleźć. W końcu po to też jest.
Pzdr
Zwróć uwagę na styki powinny być głatkie i złote. Dużo podróbek ma srebrne lub za "żółte" wpadająco lekko w miedź i ich powierzchnia nie jest idealnie gładka.
styki w blm-1 są srebrne właśnie. U mnie oczywiście. Mam też 4 podróby i też są srebrne.
W BLL-1 też są srebrne
Najprościej rozpoznać po cenie. Nie ma chyba jakichś charakterystycznych znaków rozpoznawczych
No chyba że napis OLYMPUS Li-on BATTERY na środku między tymi wybrzuszeniami.
patrzę po oryginale i podróbach że w tych drugich są nierówno naklejki ponaklejane. W oryginale są identyczne odstępy od krawędzi na na całej długości
Zwróć uwagę na styki powinny być głatkie i złote. Dużo podróbek ma srebrne lub za "żółte" wpadająco lekko w miedź i ich powierzchnia nie jest idealnie gładka.
Sorki ale mam dwa oryginały BLM 1 Olympusa i w żadnym nie ma złotych styków...
są srebrne
styki w blm-1 są srebrne właśnie. U mnie oczywiście. Mam też 4 podróby i też są srebrne.
W BLL-1 też są srebrne
Najprościej rozpoznać po cenie. Nie ma chyba jakichś charakterystycznych znaków rozpoznawczych
No chyba że napis OLYMPUS Li-on BATTERY na środku między tymi wybrzuszeniami.
patrzę po oryginale i podróbach że w tych drugich są nierówno naklejki ponaklejane. W oryginale są identyczne odstępy od krawędzi na na całej długości
...napis olympus jest między wybrzuszeniami jest na obu aku sklepowym i z neta, natomiast ułożenie naklejki na sklepowym jest w pionie i napisy po angielsku i niemiecku a na tym z sieci jest w poziomie i napisy chyba to chiński...ale byc moze to na rynek azjatycki i to nie jest jakis minus czy róznica
sorki mój błąd miało być odwrotnie oczywiście MAJĄ być zrebrne a nie złote
Na jednej mam naklejkę w pionie na drugiej w poziomie ;)
Oba oryginały :)
pzdr
...kontynując wątek oto odpowiedz z serwisu olka:
z wierzchu wytloczone jest OLYMPUS Li-ion BATTERY, na naklejce od spodu informacja brzmi OLYMPUS, MODEL NO. PS-BLM1, Li-ion BATTERY PACK BLM-1, 7.2V 1500mAh, dalej ostrzezenia dotyczace uzytkowania.
W przypadku watpliwosci prosze wybrac sie do autoryzowanego sprzedawcy i porownac akumulator:
http://www2.olympus.pl/consumer/208_dealerlocator.cfm
....