PDA

Zobacz pełną wersję : czerwone oczy

anasiza
12.05.04, 18:41
Witam
Zapomniałem włączyć efekt czerwonych oczu stą mam dużo zdjęć z tym niepożądanym efektem Do tej pory usuwałem to ręcznie za pomocą programu Photoshop
Mam pytanie Czy istnieje jakiś sposób lub program który automatycznie usuwa ten niepożądany efekt czerwonych oczu. Uzbierało mi się około 100 zdjęć i robienie to ręcznie to długie godziny. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i podpowiedzieć jak to zrobić szybko i dokładnie

Za pomoc dziękuję

vodnik
12.05.04, 19:39
Niestety nie znam programu ktry zrobilby to automatycznie, ale w ACDSee 6.0 w edycji zdjecia jest opcja redukcji czerwonych oczu. RObisz koleczko gdzie jest czerwona plamka na oku, zaznaczasz kolor jaki powinno miec oko i suwakiem ustawiasz sile podmiany koloru.

mikipl
15.06.04, 10:30
Ja robie na Pinnacle usuwa automatycznie czerwone oczy nawet jak jest wiecej osob.

Arras
19.06.04, 12:23
Witam
Zapomniałem włączyć efekt czerwonych oczu stą mam dużo zdjęć z tym niepożądanym efektem Do tej pory usuwałem to ręcznie za pomocą programu Photoshop
Mam pytanie Czy istnieje jakiś sposób lub program który automatycznie usuwa ten niepożądany efekt czerwonych oczu. Uzbierało mi się około 100 zdjęć i robienie to ręcznie to długie godziny. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i podpowiedzieć jak to zrobić szybko i dokładnie

Za pomoc dziękuję

temat wałkowany kilka razy... niestety żadnego automatu do redukcji tego efektu nie ma, a przynajmiej nikt się jeszcze nie przyznał, że taki zna... :)... Pozostaje więk ręka... niestety.

MMajchrowski
5.08.04, 11:49
ustailem w opcjach redukcje i pomimo tego w dalszym ciagu robi mi aparat czerwone oczy??? Cos oprocz tego jeszcze trzeba zrobic?

Wiedźma
5.08.04, 12:50
Niestety - funkcja redukcji zcerwonych oczu nie załatwi tego problemu w 100 procentach. Podbno oczy niektórych ludzi mają większe skłonności do powstawania takiego efektu i nie bardzo da się coś na to poradzić na poziomie aparatu.

qwerty
5.08.04, 13:04
dodam cos jeszcze... nawet jak ta funkcja nie redukuje tych slicznych ocząt ;) to... bywa pozyteczna np. wobec osob które podczas pojedynczego błysku w pomieszczeniu odruchowo zamykają oczy :)

MichelCat
5.08.04, 13:31
qwerty: :) heh to znaczy że częściowo też przyczynia się do powstawania czerwonych oczu, bo zapobiega mrugnięciu, więc oczy szeroko otwarte ;)

qwerty
5.08.04, 13:59
nie do konca, zalezy od szybkosci reakcji oka... a dotyczy głównie starszych osob... za kazdym razem mam ten sam problem... pojedynczy błysk i zamkniete oczy... a seryjny jest ok

MMajchrowski
5.08.04, 14:06
zeby byl taki blysk seryjnyzeby lampa mrugnela pare razy i dopiero zablysla??? Niestety jestem poczatkujacym userem tego sprzetu i nie wiem jak i co a z instrukcji nie moglem tego wysuplac :(

Wiedźma
5.08.04, 14:12
zeby byl taki blysk seryjnyzeby lampa mrugnela pare razy i dopiero zablysla??? Niestety jestem poczatkujacym userem tego sprzetu i nie wiem jak i co a z instrukcji nie moglem tego wysuplac :(

Tak właśnie działa funkcja redukcji zcerwonych oczu w aparacie - najpierw jest taki błysko porzedzający i on ma spowodować zwężenie źrenic czy jakoś tak. I dopiero potem błysk właściwy połączony z otwarciem przysłony i cyknięciem zdjęcia.
Mam nadzieję, że nic nie namieszałam..... ;))

vodnik
5.08.04, 14:26
Apsolutnie nic...

MMajchrowski
5.08.04, 14:51
Dzieki sliczne juz dotarlem do tego jak to uruchomic. Jeszcze zapytam czy dziala to tylko w trybie A/S/M czy dziala takze na P

Wiedźma
5.08.04, 14:53
Redukcja czerwonych oczu działa również na P.

sebastan
12.09.04, 17:11
A redukcja w PS? Jak to najlatwiej zrobic?

vodnik
12.09.04, 23:22
zaznaczyc czerwone miejsca rozdzka, usunac kolor (DESATURATE), nastepnie pedzel z miekka koncowka - krycie na 50% i widzialnosc na 50% i to samo zaznaczenie maznac kilka razy.

Wiedźma
14.09.04, 12:17
O rany, chyba bede musiała sie tym pobawić, bo ostatnio robiłam troche zdjęć slubno - weselnych i większość gości ma wspaniałe płonące oczęta. Bal wampirów, jak nic... ;))