Zobacz pełną wersję : Jaki nowy monitor ?
Zastanawiam się nad zakupem drugiego monitora do pracy dwu-monitorowej (głównie do pracy -CAD), ale biorę tu pod uwagę że będzie on służył też do obróbki zdjęć. Wiem - są modele EIZO, NEC i ostatnio BENQ ;-) specjalnie do tego przeznaczone - ale poza budżetem ;-). Zastanawiam się nad czymś na IPS-ie, aktualnie mam IIYAMA na MVA i nie narzekam specjalnie ;-), Myślałem nad czymś ultra-panoramicznym z uwagi na pracę czyli np LG 34UM65 / UM67, ktoś ma używa - jakieś uwagi w kontekście obróbki foto? Może inna propozycja w zakresie 27-34 cali w cenie do 1900zł za nowy. (Używane nie wchodzą w grę).
Proponowanego przez Ciebie LG bym nie brał, ze względu na proporcje. 1080 w pionie to mało. w tej cenie jest philips BDM3270QP.
Albo trochę dołożyć i brać dwaDelle U2515H i wtedy ułoższ sobie 3 monitorowe centrum dowodzenia ;)
Proponowanego przez Ciebie LG bym nie brał, ze względu na proporcje. 1080 w pionie to mało.
Jak mało, jak forum dopuszcza max. 800 pix... i to w poziomie:wink::)
sobie żartuję oczywiście, bądź jak kto woli troluje
PS.
Mam monitor Della i nie narzekam, a nawet sobie chwalę.
Tak ku zilustrowaniu, że 1080 to mało.
162004162005
Przy czym 1680, to już trochę dużo ruchu dla szyi ;)
Ja polecam NEC EA 244WMi - bardzo dobry monitor i paleta Adobe RGB w bardzo dobrej cenie.
edit: nie doczytałem że ma być 27 cali, jest jeszcze ea274 ale to już poza budżetem.
Tylko, że do cada, to mało miejsca.
Tak ku zilustrowaniu, że 1080 to mało....
Przy czym 1680, to już trochę dużo ruchu dla szyi :wink:
Przyznam niewiele z tego skumałem, szczególnie drugi cytat. Mnie bardziej interesuje rozdzielczość w poziomie, jeśli chodzi o forum, a tu powyżej takie obrazki z forum som:wink:
Tylko, że do cada, to mało miejsca.
Ja używam cada i daje radę, nie czuję potrzeby większego aczkolwiek zapewne jest wygodniej. U mnie zabrakło miejsca na biurku na więcej.
Proponowanego przez Ciebie LG bym nie brał, ze względu na proporcje. 1080 w pionie to mało. w tej cenie jest philips BDM3270QP.
Albo trochę dołożyć i brać dwaDelle U2515H i wtedy ułoższ sobie 3 monitorowe centrum dowodzenia ;)
Trochę poczytałem i ten Philips jest dość ciekawy choć to MVA (pytanie czy kolorki dużo gorsze od IPS-a), drugie pytanie czy mój firmowy laptop pociągnie 2560x1440 ? Na pewno nie po DVI bo tam max 1900x1600 ale chyba DisplayPort ciągnie takie rozdzielczości. Co do 3 monitorowego stanowiska to kuszące ale laptop nie pociągnie więcej niż 2 monitorów (a i to w tylko w wypadku wygaszenia ekranu laptopa).
Jaką masz kartę i procesor w tym laptopie?
Jaką masz kartę i procesor w tym laptopie?
HP Probook 6550b - intel i5 M450 + Radeon HD 540v
Nie pociagnie video.
Ledwo obsluzy dwa monitory albo jeden i wyswietlacz.
A przy okazji przetestuje wydajnosc chlodzenia i lozyska na wentylatorze :mrgreen:
Do obrobki zdjec powinien jednak wystarczyc, ale to raczej dosyc mocno obciazy laptopa.
Nie pociagnie video.
Ledwo obsluzy dwa monitory albo jeden i wyswietlacz.
A przy okazji przetestuje wydajnosc chlodzenia i lozyska na wentylatorze :mrgreen:
Do obrobki zdjec powinien jednak wystarczyć, ale to raczej dosyc mocno obciazy laptopa.
Będzie używany tylko do Cad-a (bez 3D ;-) oraz sporadycznie Lightroom, aktualnie pracuje na jednym 27 calowym monitorze zewnętrznym + plus wyświetlacz laptopa (ale ten już za mały na moje stare oczy ;-). Na pewno ciągnie 2 zewnętrzne 27 calowe w 1920x1080 (mamy takie stanowiska w pracy). Zastanawiałem się tylko czy te 2560x1440 to już nie przesada i czy w ogóle pociągnie taką rozdzielczość (ale czytałem że jak ma DisplayPort to max 2560x1600 więc chyba tak - mówcie jak się mylę zanim kupie ;-)).
czytałem że jak ma DisplayPort to max 2560x1600 więc chyba tak - mówcie jak się mylę zanim kupie
Który DP? Wersja 1.2 z kafelkowaniem ciągnie UHD@60Hz.
Który DP? Wersja 1.2 z kafelkowaniem ciągnie UHD@60Hz.
Nie wiem ;-) w specyfikacji laptopa jest :
DisplayPort supports resolutions up to 2560 x 1600, 30-bit color depth at 60 Hz, and full HD (1920 x 1080) monitors, 24-bit color depth at 120 Hz
Też potrzebuje nowego monitora, ale do 2500 zł, polećcie mi coś dobrego
A może coś takiego:
EIZO ColorEdge CS230-CN, LCD 23 z ColorNavigator
Cena od 2.245zł, test:
http://grafmag.pl/artykuly/test-i-recenzja-monitora-eizo-coloredge-cs230/
i
http://www.photoreview.com.au/reviews/peripherals/monitors/eizo-coloredge-cs230-monitor
Sam monitor wygląda na fajny, ale matryca 23" to rozdzielczość 1920x1080 - w pionie w/g mnie trochę mało. Ja bym szukał czegoś 24" (1920x1200).
A może coś takiego:
EIZO ColorEdge CS230-CN, LCD 23 z ColorNavigator
Cena od 2.245zł, test:
http://grafmag.pl/artykuly/test-i-recenzja-monitora-eizo-coloredge-cs230/
i
http://www.photoreview.com.au/reviews/peripherals/monitors/eizo-coloredge-cs230-monitor
Mam, polecam, w tej cenie raczej nie ma konkurencji, jesli o foto chodzi :)
pozdro
Zgoda, co do matrycy 23`` i lepszej, 24`` ale zważywszy na ograniczenie finansowe zastanowiłbym się nad tym, co dostaję dodatkowo z tym monitorem, np. pięć lat gwarancji a dopłacając 199 zł kalibrator „Spider5”
http://www.graficzne.pl/index.php?p3841,eizo-coloredge-cs230-cn-lcd-23-z-colornavigator-i-spyder5-express
Wrócę do Philipsa BDM3270QP - ktoś miał z nim osobiste doświadczenia jeśli idzie o foto ? Generalnie potrzebuję dużego monitora do CAD-a i to jest główny powód zakupu, sprawa foto jest drugorzędna - choć chciałbym kupić coś mieszczące się w budżecie 2000zł i rozmiarze 32-34 cali co dałoby i tu radę. Sprawą ważną jest też to czy pociągnie to laptop i5 + Radeon 540v. Początkowo chciałem LG 34UM65 z uwagi na rozdzielczość tylko 2560x1080 (co pasuje w rozdzielczości pionowej do posiadanego już IIyama XB2780HSU a z nim będzie pracował w parze ;-) (te sama wysokość tylko dłuższy ;-). Mniejsza rozdzielczość (łatwiej chyba pociągnie laptop) oraz matryca AH-IPS. Z kolei Philips kusi wyższą rozdzielczością 2560x1440 (ale co z wydajnością laptopa) i pytanie o matryce (producent AOU) AMVA?
Przy zastosowaniach cadowych czy foto rozdzielczością w kwesti czy lapek pociągnie bym się nie martwił. Jak obsługuje, to pociągnie.
Przy zastosowaniach cadowych czy foto rozdzielczością w kwesti czy lapek pociągnie bym się nie martwił. Jak obsługuje, to pociągnie.
W sumie też tak myślę - problem jest jedynie że jeszcze nie testowałem takiej konfiguracji (tz. 2 monitory zewnętrzne jeden 1920x1080 27cali i 32cale 2560x1440) drugą sprawą są dość skąpe informacje techniczne od HP jedynie : DispalyPort support 2560x1600 ;-),pomijam konieczność podłączania monitora bezpośrednio do lapka - bo ich stacja dokująca nie ma DisplayPort-a a reszta złączy przenosi max 1920x1080 ;-(
Pytanie jest bardziej czy matryca w Philipsie AMVA jest w miarę ok jeśli idzie o zdjęcia czy nie lepiej LG Z AH-IPS-em ale 2560x1080 (34UM65)
Odgrzewam temat, opłaca się jakieś poleasingowe EIZO kupić, czy będzie już wypalony? W AMSO mają trochę w niezłych cenach z roczną gwarancją. Generalnie mam budżet do 2 tyś. zł. Wielkość 24"
Odgrzewam temat, opłaca się jakieś poleasingowe EIZO kupić, czy będzie już wypalony? W AMSO mają trochę w niezłych cenach z roczną gwarancją. Generalnie mam budżet do 2 tyś. zł. Wielkość 24"
Zależy jaka seria
Eizo FlexScan 1,5k nówka
Eizo ColorEdge warto przemyśleć
Jeśli temat już odkopany, to ja bardziej ogólnie. Kupujcie takie monitory, na jakich oglądają obrazki wasi klienci, odbiorcy, zleceniodawcy :)
Jeśli temat już odkopany, to ja bardziej ogólnie. Kupujcie takie monitory, na jakich oglądają obrazki wasi klienci, odbiorcy, zleceniodawcy :)
Ale zleceniodawcą, klientem i odbiorcą moich zdjęć jestem głównie ja, a jakbym miał brać pod uwagę też OlympusClub, to podejrzewam, większość z Was ma jakieś wypasione monitory, a ja póki co starego 20" NECa na IPSie.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Zależy jaka seria
Eizo FlexScan 1,5k nówka
Eizo ColorEdge warto przemyśleć
A coś takiego http://amso.pl/product-pol-21397-Profesjonalne-EIZO-SX3031W-2560x1600-PVA-pon-11-tys-h.html ? Trochę już duży, ale może by mi się zmieścił, tylko nie mam pojęcia co to warte. Generalnie mogę do nich podjechać i pooglądać.
Ale zleceniodawcą, klientem i odbiorcą moich zdjęć jestem głównie ja...
To bierz co chcesz i co tobie pasuje. Tysia spokojnie zaoszczędzisz.
http://amso.pl/product-pol-21397-Profesjonalne-EIZO-SX3031W-2560x1600-PVA-pon-11-tys-h.html[/URL] ? Trochę już duży, ale może by mi się zmieścił, tylko nie mam pojęcia co to warte. Generalnie mogę do nich podjechać i pooglądać.
Te 12 miesięcy gwarancji, to sprzedawcy, czy rozszerzona EIZO?
Cena kusząca.
A coś takiego http://amso.pl/product-pol-21397-Profesjonalne-EIZO-SX3031W-2560x1600-PVA-pon-11-tys-h.html ? Trochę już duży, ale może by mi się zmieścił, tylko nie mam pojęcia co to warte. Generalnie mogę do nich podjechać i pooglądać.
Oj tam duże. mam 2x 2550*1440 i wcale duże to nie jest ;)
Te 12 miesięcy gwarancji, to sprzedawcy, czy rozszerzona EIZO?
Cena kusząca.
Podejrzewam, że sprzedawcy. Kupiłem u nich kilka już tanich monitorów, raz po przyjeździe do domu zobaczyłem, że ma martwe piksele, pojechałem wymiana bez problemu. Zapytam jak z tą gwarancją.
Podejrzewam, że sprzedawcy. Kupiłem u nich kilka już tanich monitorów, raz po przyjeździe do domu zobaczyłem, że ma martwe piksele, pojechałem wymiana bez problemu. Zapytam jak z tą gwarancją.
Z tego co kojarzę to EIZO dawało 5lat swojej.