PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat dla nastolatka.

Tryglaw
15.11.15, 23:23
Witam.
Chcę,a w sumie to już muszę bo obiecałem,kupić aparat dla syna (12lat),czyli do fotografowania wszystkiego.Cena max 3500zł chociaż z jednym obiektywem.
Oczywiście mam swój typ O MD 10 Mark II,ale nie wiem czy jest to dobry wybór,kusi też 5 Mark II.Sprzęt raczej ma być z drugiej ręki.
Dlaczego taki wybór,ano dlatego że w razie synowi się "odwidzi",sprzęt zostanie dla mnie ;-).
Pozdrawiam i proszę o jakieś podpowiedzi.
Ps.Czym tak naprawdę różnią się ww aparaty?

Tomek.

DeWuTe
16.11.15, 22:19
Witam.
Chcę,a w sumie to już muszę bo obiecałem,kupić aparat dla syna (12lat),czyli do fotografowania wszystkiego.Cena max 3500zł chociaż z jednym obiektywem.
Oczywiście mam swój typ O MD 10 Mark II,ale nie wiem czy jest to dobry wybór,kusi też 5 Mark II.Sprzęt raczej ma być z drugiej ręki.
Dlaczego taki wybór,ano dlatego że w razie synowi się "odwidzi",sprzęt zostanie dla mnie ;-).

Tomek.

To chyba za poważne aparaty dla nastolatka, raczej bym polecał jakiś lepszy kompakt np. Panasonic lx5.

henry1
16.11.15, 22:24
To chyba za poważne aparaty dla nastolatka, raczej bym polecał jakiś lepszy kompakt np. Panasonic lx5.

O to właśnie chodzi, młody się zniechęci i tata stanie się szczęśliwym posiadaczem fajnego aparatu. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Saboor
16.11.15, 22:26
Jest rozwiązanie bezproblemowe: założyć glutowi na zęby i spokój. :mrgreen:

herbie_mp
16.11.15, 23:16
Hmmm... Moim zdaniem ważne jest pytanie: chcesz go zachęcić do fotgrafowania,czy zniechęcić??? Czy chcesz żeby połknął bakcyla, czy wolałbyś, coby mu się "odwidziało"??? Moim zdaniem, jeśli chcesz go zachęcić, to raczej jakiś poręczny dobry kompakt o dużych możliwościach (np. Stylus 1) łatwy do noszenia, obsługi i poręczny. Jeśli wolałbyś żeby mu się "odwidziało" i chcesz "odziedziczyć" sprzęt, to kupuj pod swój gust i potrzeby... Proste...

Tryglaw
16.11.15, 23:34
Saboor na zębach już ma ;-)

Henry1 jeśli się zniechęci to faktycznie aparat ma zostać dla mnie,póki co bawi się moim canonem 5DII,ale to zbyt ciężki sprzęt dla niego,no i nie jest jego ;-).

Czyli rozumiem że z tych dwóch wymienionych przeze mnie to bardziej odpowiednim będzie 10II ?

Pozdrawiam
Tomek

Ps. Myślałem jeszcze nad canonem G3x.

---------- Post dodany o 22:34 ---------- Poprzedni post był o 22:23 ----------

Herbie_mp może masz rację co do Stylusa 1.Wezmę go na tapetę razem z G3x.Syna zniechęcić nie chcę,zależy mi na tym aby sięrozwijał fotograficznie i przebywał ze mną w plenerze.

Pozdrawiam
Tomek

gombro
16.11.15, 23:43
Kompakt, żeby kogoś zachęcić? Mnie kompakt zniechęcił kiedyś na wiele lat do fotografii.

alnico
17.11.15, 00:07
Kompakt, żeby kogoś zachęcić? Mnie kompakt zniechęcił kiedyś na wiele lat do fotografii.
Dokładnie - im więcej obiektywów i różnych kręciołków tym lepiej. Co to za zabawa jakimś przygłupim (pół)automatem trzaskać foty, nuda panowie, nuda :lol:.

DeWuTe
17.11.15, 21:18
No to może na poczatek to:
http://www.e-fotojoker.pl/olympus-om-d-e-m5-z-ob-12-50mm--rivacase-7301--sandisk-sdhc-8gb-eye-fi-82000550#.Vkt9JOJe_TM

Tryglaw
17.11.15, 22:24
DeWuTe sądzę że lepiej dołożyć 600zł i kupić Mark II,i chyba z troszkę lepszym ? obiektywem. Nie spieszy mi się już,ale w ciągu miesiąca już muszę coś kupić.
Pozdrawiam
Tomek

nightelf
19.11.15, 00:34
Witam.

Tomek.
E-M5 II jest uszczelniany E-M10 nie ma uszczelnień.
O ile dobrze kojarzę, nie ma też zdjęć w trybie hi-res.

Nie wiem czy będzie znaleźć tak nowy aparat z drugiej ręki.
Dla nastolatka zapewne celowałbym w 10. Do tego mały kit i jest zestaw do kieszeni.

Tryglaw
19.11.15, 17:34
Dziękuję nightelf za odpowiedź,myślałem że to są jakieś większe różnice. Uszczelnienia to bardzo duży plus.
Z drugiej ręki myślałem raczej o 5 Mark II (choć tych też nie ma dużo z drugiej ręki),jeśli 10 to już raczej nowy.
Pozdrawiam
Tomek

nightelf
19.11.15, 21:46
Dziękuję nightelf za odpowiedź,myślałem że to są jakieś większe różnice. Uszczelnienia to bardzo duży plus.
Z drugiej ręki myślałem raczej o 5 Mark II (choć tych też nie ma dużo z drugiej ręki),jeśli 10 to już raczej nowy.
Pozdrawiam
Tomek
Różnic jest trochę więcej, E-M5 II ma ruchomy w trzech płaszczyznach ekran, nie tylko ruchomy w poziomie.
Inna jest bateria. E-M5-II ma też trochę szybszy tryb seryjny (10 kl/s vs 8,5 kl/s).
Do E-M5 II jest też pełny opcjonalny grip.
Do E-M10 II jest tylko dodatkowy lepszy chwyt, bez uchwytu do zdjęć pionowych.

Za to E-M10 MKII ma ciekawy tryb do zdjęć time-lapse.

And.N
19.11.15, 22:11
Wy tak na serio piszecie o aparacie dla dwunastolatka ? hig-res, time-lapse, uszczelnienia, zdjęcia seryjne (10 kl/s vs 8,5 kl/s). Nie no 8,5 kl/s to rzeczywiście tragedia i dwunastolatkowi bym nie polecał. Mógłby się zniechęcić do fotografii:wink:

Pewnie wybrałeś pierwszy lepszy bo wygląd się spodobał. Miałem dwa kompakty (A75, A610) w których wszystko można było ustawiać ręcznie (miały tryby P,A,S,M).

matzll
5.12.15, 08:28
Nie ma co też do młodzieży podchodzić szablonowo ;)
Mój syn na przykład miał kompakt od kilku lat (Olka sp510). I mimo, że brał go na wycieczki wszystkie to robił zdjęcia telefonem. Można by wyciągnąć wnioski, że z fotografią mu nie po drodze... Ale raz dostał na wycieczkę E-M5mkII. Po jednym dniu z tym aparatem oświadczył że już nie chce roweru nowego tylko aparat :) Kluczem okazał się... wizjer. W kompakcie też miał tryby przysłony, czasu itp, ale nie wciągnęła go cała otoczka robienia nim zdjęć. W OM-D, z okiem przyklejonym do wizjera pewnie robi mu się przyjemniej, pewnie koleżanki inaczej na niego patrzą ;) Motywy mogą być różne, ale ważny efekt. A ten jest taki, że młody został naszym fotografem rodzinnym. Fajnie to nawet wygląda jak taki gówniarz, obwieszony dwoma aparatami (jeden z zoomem, drugi z portretówką), rozstawia lampy itp :) W naszym przypadku to skomplikowanie sprzętu zachęciło do odkrywania fotografii, w jeden dzień właściwie. Kompakt nie zrobił tego w 6 lat.

szamaniec
5.12.15, 11:32
Nie ma co też do młodzieży podchodzić szablonowo ;)
Mój syn na przykład miał kompakt od kilku lat (Olka sp510). I mimo, że brał go na wycieczki wszystkie to robił zdjęcia telefonem. Można by wyciągnąć wnioski, że z fotografią mu nie po drodze... Ale raz dostał na wycieczkę E-M5mkII. Po jednym dniu z tym aparatem oświadczył że już nie chce roweru nowego tylko aparat :) Kluczem okazał się... wizjer. W kompakcie też miał tryby przysłony, czasu itp, ale nie wciągnęła go cała otoczka robienia nim zdjęć. W OM-D, z okiem przyklejonym do wizjera pewnie robi mu się przyjemniej, pewnie koleżanki inaczej na niego patrzą ;) Motywy mogą być różne, ale ważny efekt. A ten jest taki, że młody został naszym fotografem rodzinnym. Fajnie to nawet wygląda jak taki gówniarz, obwieszony dwoma aparatami (jeden z zoomem, drugi z portretówką), rozstawia lampy itp :) W naszym przypadku to skomplikowanie sprzętu zachęciło do odkrywania fotografii, w jeden dzień właściwie. Kompakt nie zrobił tego w 6 lat.

Lubię to :)