Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D-E-M10 14-42 czy Panasonic GX7 + 20/1,7
Witam,
Zastanawiam się nad Olkiem M10 , ale kusząco cenowo jest panasonic na alledrogo jest w abfoto za niecałe 2300zł.
Z ekonomicznego punktu widzenia bardzej opłacalny jest panas ...
Warto dopłacać do olka ? Czy olek ma coś czego nie ma GX7?
Doradzicie?
Pozdrawiam
Olympus ma lepszą stabilizację w body.
Inny jest też kształt korpusu, więc musisz wybrać ten który się bardziej podoba :)
Tylko,żeby mieć Olka z taką stałką panasonica 20/1.7 musze dopłacić 1200zł więc chyba się to nie kalkuluje?
Olek wizualnie lepiej wygląda, bardziej profesjonalnie
Dlaczego Olympusa nie ma w ofercie ze stałką w dobrej cenie tak jak to zrobił panasonic?
Tylko,żeby mieć Olka z taką stałką panasonica 20/1.7 musze dopłacić 1200zł więc chyba się to nie kalkuluje?
Olek wizualnie lepiej wygląda, bardziej profesjonalnie
Dlaczego Olympusa nie ma w ofercie ze stałką w dobrej cenie tak jak to zrobił panasonic?
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=oly_em10&attr13_1=panasonic_dmcgx7&attr13_2=canon_eos5dmkii&attr13_3=canon_eos5dmkii&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=100&attr16_1=125&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=0&y=0
Tutaj masz porównanie studyjne obu aparatów.
Trzeba by się w dziale handlowym spytać czemu nie ma zestawu z stałką.
Kiedyś PENy były sprzedawane razem z 17/2.8 ale obecnie chyba nie ma takich zestawów.
E-P5 jest sprzedawana z 17mm, tyle, że ceny w Europie tego zestawu są kosmiczne.
Najbardziej kalkuluje się to, czego potrzebujesz. Na pewno dokupienie krótkiego kita wyjdzie taniej niż jasnej stałki. Olek wygląda jak malutka lustrzanka, Panas trochę jak aparat dalmierzowy. Brak "pryzmatu" w Panasie i wizjer z boku to IMHO zalety, Olek znów wygląda lepiej, chociaż to kwestia gustu. Dobrze wiedzieć, że Olek z Panasem 20/1.7 może dawać banding - na niektórych kadrach i wysokich czułościach, chociaż dla mnie problem jest tylko teoretyczny. Olympusem fotografuje mi się bardzo dobrze i dużą frajdą. Z Panasem kontakt miałem za bardzo sporadyczny żeby stwierdzić, który ostatecznie aparat bym wybrał.
Witam,
Zastanawiam się nad Olkiem M10 , ale kusząco cenowo jest panasonic na alledrogo jest w abfoto za niecałe 2300zł.
Z ekonomicznego punktu widzenia bardzej opłacalny jest panas ...
Warto dopłacać do olka ? Czy olek ma coś czego nie ma GX7?
Doradzicie?
Pozdrawiam
To może Ci jeszcze namieszam :wink:. Fuji XT-10 w cyfrowe.pl za 2,5tys(do 16,11) a fotojoker ma nikona coolpixa A za 1,5tys. W pierwszym masz większą matrycę i zooma od 24 a w drugim też większą matrycę i stałkę ...
Dziękuję za odpowiedzi.
Wyczytałem, że była jakaś akcja serwisowa dotycząca Olka M10? Chodziło chyba o kołek zabezpieczający obiektywy? Kurcze niesmak pozostaje...
Matryce dla Olympusa produkuje Sony?
Olympus naprawdę super wygląda , ale wygląd to nie wszystko... Produkcja w chinach , akcja serwisowa i cena z kitem odstrasza...
Panasonic gorszy wygląd , ale za to super jasny obiektyw 20/1.7 w zestawie , produkowany w japonii , matryce panasonic produkuje sam dla siebie więc też to coś znaczy..
Fuji super tylko ceny obiektywów odstraszają...
Raczej wszystko przemawia za Panasem...
Pamiętaj, że w Panasie stabilizacja nie taka jak w Olkach.
nie zastanawiaj się tylko kupuj gx7, bedziesz zadowolony :)
Matryce dla Olympusa produkuje Sony?
Tak, matryce dla wszystkiego poza M1 od jakiegos czasu robi sony, a to jest dosyc mocna zaleta :)
pozdro
Pamiętaj, że w Panasie stabilizacja nie taka jak w Olkach.
jest, tylko "słaba" :) kupujac panasa raczej potrzebne sa szkła panasa których jest pod dostakiem
20/1,7 to chyba jedyne szkło które nie ma wbudowanej stabilizacji ?
jest, tylko "słaba" :) kupujac panasa raczej potrzebne sa szkła panasa których jest pod dostakiem
20/1,7 to chyba jedyne szkło które nie ma wbudowanej stabilizacji ?
"Słaba" stabilizacja, ale chyba nie aż tak bardzo znacząco?
20/1.7 tak szkło bez wbudowanej stabilizacji.
Przy tych cenach dopłacanie do e-m10 ze stałką to chyba nie jest dobry pomysł?
Nie potrzebuje kilkuminutowych ekspozycji żeby zdecydować sié na Olympusa choć jakby byø zestaw ze stalka kupilbym go bez zastanowienia.
Przy tych cenach dopłacanie do e-m10 ze stałką to chyba nie jest dobry pomysł?
Nie potrzebuje kilkuminutowych ekspozycji żeby zdecydować sié na Olympusa choć jakby byø zestaw ze stalka kupilbym go bez zastanowienia. To kupuj tego Panasonica. Powodzenia.
Panasonic ma także swoich wyznawców, może zapytasz na ich forum o więcej szczegółów?
To kupuj tego Panasonica. Powodzenia.
Panasonic ma także swoich wyznawców, może zapytasz na ich forum o więcej szczegółów?
forum Panasa jest mocno cienkie w porównaniu z tym :)
Witam,
Już prawie zdecydowałem się na GX7 a tu jeszcze natrafiłem na Fuji XT10 16-50. Co o nim myślicie ?
Myślę, że był niedawno w cyfrowe.pl po 2500 za X-T10 z 16-50 + caschback 215 zł :) Ale było i się zmyło :(
Miałem okazję nim pofotografować i trzeba przyznać, że przyjemny aparat. Ma wszystko co trzeba, trzyma się dość wygodnie, menu to kwestia przyzwyczajenia. EVF dobry, ostrzy szybko, jakość zdjęć dobra.
Problem był z większymi szkłami, 16-55/2.8 zasłaniał przycisk zwolnienia bagnetu, jest wyraźnie za duży do tego aparatu. Podobnie 90/2, też niezbyt wygodnie się używało z X-T10. Z lżejszym i mniejszym 56/1.2 było już całkiem przyjemnie.
Mając w ręce jednocześnie X-T10 i E-M10 zostałbym przy Olympusie. Wybierając aparat kierowałbym się przede wszystkim interesującym mnie zestawem obiektywów.
System wspólny olympusa i panasonica ma chyba najwięcej szkieł do wyboru i chyba zostanę przy tym systemie wybierając GX7.
W GX7 będę miał najbardziej uniwersalny obiektyw w m4/3 20/1.7 do tego planuje zakupić jakiś portretowy panasa 42,5/1.7 albo olka 45/1.8 + jakiś zoom używkę albo nówkę 14-42 albo starszy 14-45.
Jeżeli kupuję body panasa to najlepiej rozważyć obiektywy panasonica?
Profile obiektywów Panasa są zaszyte w puszkach Panasa a Olego w puszkach Olego?
Oprogramowanie puszki automatycznie ściąga abberacje chromatyczne i dystorsję?
Myślę, że był niedawno w cyfrowe.pl po 2500 za X-T10 z 16-50 + caschback 215 zł :) Ale było i się zmyło :(
Miałem okazję nim pofotografować i trzeba przyznać, że przyjemny aparat. Ma wszystko co trzeba, trzyma się dość wygodnie, menu to kwestia przyzwyczajenia. EVF dobry, ostrzy szybko, jakość zdjęć dobra.
Problem był z większymi szkłami, 16-55/2.8 zasłaniał przycisk zwolnienia bagnetu, jest wyraźnie za duży do tego aparatu. Podobnie 90/2, też niezbyt wygodnie się używało z X-T10. Z lżejszym i mniejszym 56/1.2 było już całkiem przyjemnie.
Mając w ręce jednocześnie X-T10 i E-M10 zostałbym przy Olympusie. Wybierając aparat kierowałbym się przede wszystkim interesującym mnie zestawem obiektywów.
Zestawiając jakość obrazu nawet chwili bym się nie zastanawiał i kupił X-T10. Szkieł do Olka więcej ale drogie jak nieszczęście nawet na rynku używek.
Ja bym nie patrzył w którym systemie jest najwięcej obiektywów, tylko w którym są właśnie te potrzebne. W zależności od tego, co chcesz mieć, braki mogą pojawić się zarówno w m4/3, jak i w Fuji, a nawet w Canonie czy Nikonie.
Zestawiając jakość obrazu nawet chwili bym się nie zastanawiał i kupił X-T10. Szkieł do Olka więcej ale drogie jak nieszczęście nawet na rynku używek.
No ja właśnie zestawiłem i wyszło mi, że oba aparaty mają ją na wysokim poziomie. Z pewnością nie są przeszkodą dla żadnego, nawet zaawansowanego amatora.
Ja bym nie patrzył w którym systemie jest najwięcej obiektywów, tylko w którym są właśnie te potrzebne. W zależności od tego, co chcesz mieć, braki mogą pojawić się zarówno w m4/3, jak i w Fuji, a nawet w Canonie czy Nikonie.
słuszne słowa.
No ja właśnie zestawiłem i wyszło mi, że oba aparaty mają ją na wysokim poziomie. Z pewnością nie są przeszkodą dla żadnego, nawet zaawansowanego amatora.
słuszne słowa.
Bardzo Ci zazdroszczę takiej opinii. Moje obserwacje są niestety mniej budujące. O ile duże 4/3 w moim mniemaniu dobrze się broniło przed APSC - to matryce fuji w mojej ocenie odjechało od mikro, co ja mówię - odjechało nawet od lustrzanek. I wcale nie jest mi z tym dobrze :)
Zakupiłem XT10 z 16-50 za 2300zł - cashback. Wiec pierwszy zakup stalka 35/1.4 ,uzywka okolice 1300zł a nowa 1500 po odjęciu cashbacka.
Dzięki za pomoc wszystkim którzy chcieli pomóc.
w tej cenie to nie ma się nawet co zastanawiać :)