Zobacz pełną wersję : Maksymalna wielkość karty CF w E-3
Witam,
Ostatnio po paru ładnych latach padła mi karta CF - 16gb sandisk extreme pro III więc zamierzam kupić coś nowego. Stąd moje pytanie -
Czy karta 32gb - http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-compactflash-32-gb-ultra-50mb-s.html nie będzie za nowa do E-3 ?
Z 16ką było zawsze tak, że pokazywała mi 774 zdjęcia (raw + jpg, największa rozdzielczość, najmniejsza kompresja, 310DPI), a mogłem robić i do 900 - licznik pokazywal 0 a i tak zdjęcia były zapisywane.
W większości sprzętów elektronicznych w instrukcjach stoi napisane "obsługuje karty do xxxx pojemności", a tu body dość stare, a książeczki od niego nie miałem chyba ani razu w ręku ;)
Ktoś może ma doświadczenia z kartami o dużych pojemnościach we względnie starym sprzęcie?
Pozdrawiam ;)
Ja by było z E-3 nie wiem, ale z E-620 używam 32 GB SanDisk Extreme CF 60MB/s bez żadnych kłopotów.
Dzieki MaciekMG za odpowiedź ;) a ile Ci zdjęć wskazuje licznik? :) bo u mnie na 16ce tak jak pisałem wcześniej ponad 700 na liczniku a mogę robić do 900 ;)
... a ile Ci zdjęć wskazuje licznik? :) bo u mnie na 16ce tak jak pisałem wcześniej ponad 700 na liczniku a mogę robić do 900 ;)Jeszcze istnieje pewna dowcipna przypadłość, która limituje liczbę zdjęć nieadekwatnie do rzeczywiście posiadanego wolnego miejsca na karcie. Winę za to ponosi funkcja Nazwa pliku = Auto. Jeżeli przestawisz nazwę pliku na Resetuj (Kasuj?), to po formacie karty w aparacie, w "cudowny" sposób licznik potrafi pokazać dużo więcej zdjęć możliwych do zapisania.
Używałem CF Pretec 32 GB 233x z E-3.
Jeszcze istnieje pewna dowcipna przypadłość, która limituje liczbę zdjęć nieadekwatnie do rzeczywiście posiadanego wolnego miejsca na karcie. Winę za to ponosi funkcja Nazwa pliku = Auto. Jeżeli przestawisz nazwę pliku na Resetuj (Kasuj?), to po formacie karty w aparacie, w "cudowny" sposób licznik potrafi pokazać dużo więcej zdjęć możliwych do zapisania.
ale pewnie i tak więcej niż 999 nie pokaże ;) a na 16gb wychodziło mi około 900 fot - teraz zakupiłem tą karte 32 i zobaczymy co z tego będzie :D może będzie licznik spadał co 3cie zdjęcie ;)
[...]a ile Ci zdjęć wskazuje licznik?[...]
zależnie od rozmiaru i typu pliku, przy zapisie Large Super Fine + RAW mam miejsce na 1314 zdjęć, same RAWy 2175, tylko Large SuperFine 3342 zdjęcia (LSF to 4032x3024 pix), Large Normal to już max rozmiar licznika = 9999 zdjęć, czy wejdzie więcej nie próbowałem.
Sorry, Pieciek, odpowiadam nie ze swojego komputera, tu zalogowana jest Anka. ;-)
MaciekMG
:) Spoko Maciek-Anka :) Pozdrowienia dla Anki :) A tak poważnie - przecież E3 ma 3 miejsca na cyfry w liczniku ;) Czyli to by się zgadzało, jak ja mam przy zapisie Large Super Fine + RAW 744 zdjęcia na 16ce, to logiczne jest że przy 32gb będzie to ok 1300 ;) tylko gdzie to widać przecież tam miejsca nie ma :)
Jeszcze istnieje pewna dowcipna przypadłość, która limituje liczbę zdjęć nieadekwatnie do rzeczywiście posiadanego wolnego miejsca na karcie. Winę za to ponosi funkcja Nazwa pliku = Auto. Jeżeli przestawisz nazwę pliku na Resetuj (Kasuj?), to po formacie karty w aparacie, w "cudowny" sposób licznik potrafi pokazać dużo więcej zdjęć możliwych do zapisania.
Sprawdziłem to dziś w E-620. Zmian nie było. Licznik pokazuje te same ilości zdjęć możliwych do wykonania, które opisywałem w poście #7.
a mi 32gb pokazuje 1400 zdj raw+jpg w najwiekszej rozdzielczości i najmniejszej kompresji, aż dziw ze ten licznik ma 4miejsca ;)