Zobacz pełną wersję : obiektyw do e-500 , jaki??
Witam! Jestem posiadaczką dość wiekowego już olympusa e-500 z podstawowym obiektywem. Zaczęłam doszkalać się z zakresu fotografii, aby móc robić zadowalające mnie zdjęcia. Noszę się zamiarem kupna drugiego obiektywu, jaśniejszego, którym będą mogła robić lepsze zdjęcia (uwielbiam portretowe z zamazanym tłem :) lub zabawę światłem z aparatem). Czy ktos mógłby mi pomóc w tym zakresie? Będę wdzięczna! Pozdrawiam
Polecam Zuiko 14-54, światło 2,8-3,5. Nigdy nie był tani ale teraz........możesz trafić super okazję. O tym obiektywie napisano tomy i tysiące postów. Polecam lekturę.
Polecam Zuiko 14-54, światło 2,8-3,5. Nigdy nie był tani ale teraz........możesz trafić super okazję. O tym obiektywie napisano tomy i tysiące postów. Polecam lekturę.
Leica D Vario-Elmarit 14-50 mm f/2.8-3.5 Asph. (http://www.optyczne.pl/622-Leica_D_Vario-Elmarit_14-50_mm_f_2.8-3.5_Asph._Mega_O.I.S.-specyfikacja_obiektywu.html); ZD 12-60 portretówki: Leica 25/1,4, Sigma 30/1,4, Sigma 50/1,4, ZD 50/2,0 macro ZD 14-35; ZD 30-100. Za tymi obiektywani warto sie rozglądać.
odpuść e-500, od daty jego premiery minął już rok świetlny w technice :) słabe ISO, AF kiepski, na plus matryca od Kodaka
wydasz pieniądze na szkła systemu który umarł, zamiast inwestować w szkła 4/3 kup pena, np ep5 ( jest na giełdzie) i zacznij zbierać szkła m4/3, na dzisiaj to ma sens
za 14-54, 12-60 zapłacisz w okolicy 700 do 1200 zł
...uwielbiam portretowe z zamazanym tłem :) ...
Zamazywanie tła jest w Olku wyjątkowo kosztowne. Znacznie tańszym i skuteczniejszym rozwiązaniem będzie zmiana systemu.