Zobacz pełną wersję : Leica 25mm/1.4 czy Panasonic 20mm/1.7
Witajcie,
potrzebuję Waszej porady odnośnie zakupu jednego z poniższych, jasnych szkieł do micro4/3:
- LEICA DG SUMMILUX 25 mm / F1,4 ASPH
- LUMIX G 20mm F1.7 II ASPH
Obiektyw z przeznaczeniem głownie do portretów i krajobrazów oraz nazwijmy to - domowych.
Lumix tańszy, szerszy aczkolwiek delikatnie ciemniejszy.
Leica z tego co czytałem wymiata światłem i ostrością, choć jest większa i droższa.
Liczę na wasze doświadczenie z tymi obiektywami i generalnie ze stałkami, z którymi mam do czynienia dopiero od niedawna (mZD 45/1.8 ).
W sumie każdy z tych obiektywów ma swój temat - warto tam zajrzeć.
Ja mam 20mm 1.7 Panasonic i poza AF (który jest wolny) jestem bardzo zadowolony. Wiele osób kupując taki obiektyw myśli także o 25mm 1.8 Zuiko - wg mnie kapitalny obiektyw, nie myślałeś nad nim?
Witajcie,
potrzebuję Waszej porady odnośnie zakupu jednego z poniższych, jasnych szkieł do micro4/3:
Obiektyw z przeznaczeniem głownie do portretów i krajobrazów oraz nazwijmy to - domowych.
Leica z tego co czytałem wymiata światłem i ostrością, choć jest większa i droższa.
Liczę na wasze doświadczenie z tymi obiektywami i generalnie ze stałkami, z którymi mam do czynienia dopiero od niedawna (mZD 45/1.8 ).
20 - fajna stałka do krajobrazu, 25/1,4 w pracy pod słońce mnie zwiodła, za to 1,4 bywa niewątpliwą zaleta. podomknieciu w okolice 2,8-4 lepszqa optycznie od 25/1,8 choć róznice nie są między nimi wielkie. Do zdjęc wieczornych i nocnych obie sie nadają, choć ostatnio preferuję raczej 15/1,7
W sumie każdy z tych obiektywów ma swój temat - warto tam zajrzeć.
Ja mam 20mm 1.7 Panasonic i poza AF (który jest wolny) jestem bardzo zadowolony. Wiele osób kupując taki obiektyw myśli także o 25mm 1.8 Zuiko - wg mnie kapitalny obiektyw, nie myślałeś nad nim?
Oczywiście przejrzałem tematy odnośnie obu obiektywów. Do tego testy, sample, galerie.....
Co do 1.8 Zuiko nie brałem do tej pory pod uwagę skupiając się na tańszym Lumixie 20.1.7 i jaśniejszej Leice.
Zdaje się, że także to szkiełko bedę musiał wiąć pod uwagę :)
^^ Gdybyś brał pod uwagę 17 to aktualnie sprzedaję nówkę sztukę w cenie używki:)
za z duetu 20/1.7 i 25/1.8 wybrałem ten drugi, głównie ze względu na znacznie szybszy AF. Kąt widzenia i rozmiary przemawiają za 20/1.7. Jakość obrazka wysoka w obu obiektywach, trzeba analizować cropy 1:1 żeby dopatrzyć się różnic - panas lepszy w centrum, olek nieco gorszy w centrum ale lepszy na skraju.
Panalejkę sobie odpuściłem ze względu na gabaryty - różnica w świetle znikoma, a jakość powyższych mi wystarczała.
easy_rider
29.10.15, 10:48
Obiektyw z przeznaczeniem głownie do portretów i krajobrazów oraz nazwijmy to - domowych
Do portretów Leica - do krajobrazów Lumix :mrgreen:
Leica z tego co czytałem wymiata światłem i ostrością
Oba obiektywy są powolne i głośne, choć Leica bardziej.
Lumix jest ostrzejszy, zarówno w centrum kadru jak i w rogach - genialny w nocnych zdjęciach.
Za to Leica lepiej rozmywa tło - bo jaśniejsza i nieco dłuższa ogniskowa...
Trudny wybór...
Trudny wybór...
Dlatego mam je
Vojtek 25/0.95 :)
Trzy... Powiedziałem sobie, że jeśli któryś miałbym spuścić to pierwsza, mimo wszystko, jest Lajka.
a ten Vojtek? Kusi mnie, żeby spróbować manuala ale jakoś nie mam śmiałości :)
a ten Vojtek? Kusi mnie, żeby spróbować manuala ale jakoś nie mam śmiałości :)
Imho tylko w wersji II.
Ja używam tylko do wideo lub dla sportu, czyli dla przyjemności kiedy wiem, że mi dziecko siedzi spokojnie. To w pomieszczeniach, na zewnątrz to kalkulator lub nowy (gęsty) wizjer.
a czym się różni wersja I od II? Focus peaking na zewnątrz nie pomaga?
Ostrością na f/.95 i bezklikową przytsłoną.
Do portretów Leica - do krajobrazów Lumix :mrgreen:
Oba obiektywy są powolne i głośne, choć Leica bardziej.
Lumix jest ostrzejszy, zarówno w centrum kadru jak i w rogach - genialny w nocnych zdjęciach.
Za to Leica lepiej rozmywa tło - bo jaśniejsza i nieco dłuższa ogniskowa...
Trudny wybór...
Trudny, trudny. Tym bardziej, że do wyboru doszedł jeszcze mZD 25/1,8.
W tym momencie mój wybór pada na Leice, z uwagi na portrety i 25mm.
Trochę też muszę wziąć pod uwagę rynek, tzn. dostępność i ceny.
...z uwagi na portrety i 25mm.
...
Jakie portrety masz na myśli? Jeśli nie chcesz uprawiać awangardowej sztuki portretowej/karykatury, to 25mm nadaje się do zdjeć od kolan w górę, 45mm to popiersia i 75mm to głowa i ramiona w pionowym kadrze. 45mm już masz, jako uniwersalny obiektyw pozaportretowy brałbym raczej 17/20mm.
............45mm już masz, jako uniwersalny obiektyw pozaportretowy brałbym raczej 17/20mm.
Owszem, 45mm do portretów już mam. Teraz brakuje czegoś do krajobrazów, ale jednocześnie spełniającego zadanie portretówki (nawet od kolan w góre :grin:)
Panasonic 25/1.7 za 200 ojro
http://www.amazon.de/Panasonic-Festbrennweiten-Objektiv-Kleinbild-Lichtst%C3%A4rke-mattschwarz/dp/B014X35XLU/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1446456380&sr=8-1&keywords=panasonic+25%2F1.7
Owszem, 45mm do portretów już mam. Teraz brakuje czegoś do krajobrazów, ale jednocześnie spełniającego zadanie portretówki (nawet od kolan w góre :grin:)
To sprawa jest banalnie prosta. bierzesz zoom 12-50, stajesz przed portretowana osobą w takiej odległości, żeby palce waszych wyciagniętych rąk ledwo sie dotykały i kręcąc zoomem szukasz kadru, który Ci pasuje. Odczytujesz ogniskową i już wiesz co jest dla Ciebie akceptowalną portretówką. Jeśli ta ogniskowa pasuje Ci do landszaftów, to kupujesz najjaśniejse szkło o tej ogniskowej na jakie Ciebie stać i jesteś zadowolony. No w każdym razie masz pewnośc, że nic więcej nie dało się zrobić (jesli chcesz robić portrety, a nie karykatury, lub nie dla wszystkich zrozumiałą sztukę).
To sprawa jest banalnie prosta. bierzesz zoom 12-50, stajesz przed portretowana osobą w takiej odległości, żeby palce waszych wyciagniętych rąk ledwo sie dotykały i kręcąc zoomem szukasz kadru, który Ci pasuje. Odczytujesz ogniskową i już wiesz co jest dla Ciebie akceptowalną portretówką.
Co za myk.
To sprawa jest banalnie prosta. bierzesz zoom 12-50, stajesz przed portretowana osobą w takiej odległości, żeby palce waszych wyciagniętych rąk ledwo sie dotykały i kręcąc zoomem szukasz kadru, który Ci pasuje.........
Hahahaha :) Genialne ;)
Szkoda, że to takie proste nie jest :/ Jedno szkiełko, drugiemu nierówne..... dlatego też liczę na Waszą pomoc.
Do krajobrazów i tak lepiej sprawdzi się coś szerszego od 17-tki w dół 15mm, 14mm... Obiektywy 20mm i 25mm to w moim świecie :wink: takie uniwersalne szkiełka do streetu - oba fajne.
W kwestii informacyjnej - zakupiłem Panasa 20/1.7 :)
Pierwsze wrażenia - Poręczny, mały, ale głośny. Nie miałem jeszcze okazji przetestować w terenie w warunkach dziennych, ale będzie okazja w środę jakieś góry zaliczyć więc dopiero po testach w terenie będą mógł napisać czy dobrze wybrałem.
Wyłącz redukcję migotnia w aparacie to przestanie hałasować. Co do jakości to mam oba szkła ale jakoś na codzień bardziej uniwersalna jest 25mm :) To niby tylko 1ev różnicy ale idąc z dziećmi na spacer, szczególnie teraz gdy wcześniej się ściemnia to f1,4 daje szansę na czas 1/2500 co jest bezcenne przy ruchliwych modelach a dobrze trafiony obrazek jest jeszcze w pełni użyteczny :) Poza tym tak jak napisałem, wyłączenie redukcji migotania uspakaja ten obiektyw jak i w moim odczuciu przyspiesza pracę AF. Body Panasonica nie mają takiego wynalazku stąd obiektywy ich produkcji nie tolerują tego w body Olympusa :D
Tu przykład, f1,4, iso 320, 1/2500s, ruchliwa huśtawka i dość mało już słońca :)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://s26.postimg.org/k0cdkp361/PB084712.jpg)
MikolajN
f/1.4 a f/1.8 to nie 1EV różnicy :) Dla powyższego zdjęcia to w przybliżeniu różnica pomiędzy 1/2500 a 1/2000 albo ISO320 a ISO400.
Body Panasonica o ile mnie pamięć nie myli z czasów DMC-G3 też mają opcję redukcji migotania. U mnie w E-M10 wyłączenie tej funkcji nie spowodowało żadnych widocznych zmian.
flaa
na pewno dobrze wybrałeś, nie da się po prostu wybrać źle, bo to wszystko dobre obiektywy :)
Miało być jeden krok ;) 0,3 EV
Na matrycy m4/3 dla mnie różnica między ISO 320 a 400 i w górę jest w sumie spora, pewnie na ff można by i do 3200 przy dobrym świetle dojść i nie było by widać specjalnie różnicy... Co do redukcji to nie wiem do końca jak to jest ale w Olympusie jest taki wynalazek, gdzie przy włączonej tej opcji non stop poruszają się klapki przysłony w zależności od tego jakie światła wpada w obiektyw. W body panasonica nie ma takiego zjawiska.
flaa
na pewno dobrze wybrałeś, nie da się po prostu wybrać źle, bo to wszystko dobre obiektywy :)
Racja w 100%
Wyłącz redukcję migotnia w aparacie to przestanie hałasować.
W E-M5 chyba nie ma takiej możliwości :/
Jest, w menu w zakładce z ustawieniami wyświetlania
W kwestii informacyjnej - zakupiłem Panasa 20/1.7 :)
Pierwsze wrażenia - Poręczny, mały, ale głośny. Nie miałem jeszcze okazji przetestować w terenie w warunkach dziennych, ale będzie okazja w środę jakieś góry zaliczyć więc dopiero po testach w terenie będą mógł napisać czy dobrze wybrałem.
no i jak testy terenowe ?
no i jak testy terenowe ?
Dołanczam się do zapytania :)
dołączam ;)
to zależy od tego czy jesteś daleko czy blisko ? :)
Dołanczam się do zapytania :)
..ojjj no wiem jak się pisze..to tak na przekór było :p Często tłumaczę moim podopiecznym, że przecież nie ma "włanczników/wyłanczników"... i raz jedna pani z tego wszystkiego przypaliła mi mleko, bo nie wiedziała czy ma wyłączać czy wyłanczać gaz ;) A wracając do tematu, chętnie bym zobaczył jakieś sampelki z pana25 1.7 :)