PDA

Zobacz pełną wersję : UStawienia monitora HD LED w laptopie (Głupich pytań ciąg dalszych :P )



Spike_poland
18.10.15, 15:44
Witam ludziska, w odcinku nr.2 z serii głupich pytań chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was obrabia fotki na laptopie?? Wiem że nie powinno się obrabiać na laptopie, a to ze sa złe kąty widzenia, a to ze matryca do bani itd. Niestety jeszcze min. dwa lata będę w ten sposób obrabiać swoje zdjęcia potem będę inwestować w komputer stacjonarny z dobrym monitorem Eizo/Nec.
Tak więc poiadam laptop 17cali HD LED dwie karty graficzne Intel 4000 oraz G force 630m, sam ekran skalibrowałem standardowym narzędziem do kalibrowania ekranów w laptopie (windows), tym samym w zarządzaniu kolorami mam zapisane zarządzanie kolorami srgb z moimi ustawieniami, ale że jestem ciekawski dodałem dwa profile, srgb.xxxx.2.1 oraz Adobe 1998 po przełączeniu na srgb2.1/Adobe 1998(nie ma różnicy pomiedzy nimi) dostaje się ostro po oczach:/ zjdęcia momentalnie sa jaśniejsze i kontrast mocno na minusie, tak więc, kilka pytań;
1. Jak wy macie ustawione, i czy też kalibrujecie (nie wazne czy laptop czy stacjonarny, jak mozecie napiszcie czy macie osobny moniotr czy laptop)
2.Czy da się w laptopie ustalić ile obejmuje ekran % srgb?? jak to zrobić??
3.Czy jest jakiś inny sposób by ustalić czy zdjęcia obrabiane w OV3 lub Lightroom sa poprawne??
Prosiłbym o poważne podejście do tematu :D bez głupich komentarzy ;)

fret
18.10.15, 15:54
Kto jest odbiorcą Twoich zdjęć? Jeśli internauci, to wiekszośc widzi je tak, jak Ty na tanim lapku. Prosta zasada: obrabiaj zdjęcia na takim sprzęcie, na jakim będą one ogladane. Dalsze rozważania mają sens jeśli myślisz o druku wysokiej jakości.

Spike_poland
18.10.15, 16:12
hmm a ja myślałem iż jeśli obrabiasz zdjęcia na dobrym monitorze, do tego masz poprawnie skalibrowany owy monitor to zdjęcia będą poprawnie wyświtlane nawet na lapku, po prostu chciałbym wiedzieć jak poprawnie wszystko mieć ustawione by zdjęcia były w miarę poprawnie wyświetlane nie wazne na jakim monitorze i tak moimi odbiorcami sa internauci, ale sporo zdjęc sam drukuje, jakość zdjęć i kolory w formacie a4 sa takie jak powinny być i są takie jak na moim lapku, czy patrząc w ten sposb mogę stwierdzić ze mam dobrze wszystko ustawione?? I tak wiem że dobre 60% ludzi kompletnie nie zna się komputerach tym bardziej mam gdzieś coś takiego jak ustawienia jasności kontrastu itp. (wiem bo naprawiam laptopy, komputery) ;)

fret
18.10.15, 16:29
... (wiem bo naprawiam laptopy, komputery) ;)

To obejrzyj sobie jakieś zdjęcie na różnych lapkach. Zacznij od czegoś taniego, a zakończ na poziomie jabłuszka z retiną. To będą zupełnie różne obrazki :) Najbardziej krytyczny jest odcień skóry, a to są konkretne zakresy wartości rgb lub cmyk. To jest oczywiście moje cholernie subiektywne zdanie i niekoniecznie słuszne, jeśli wolisz to śmiało możesz wydawać kasę na monitory/kalibratory. Niektórym to pomaga, ale to tylko proteza.

Spike_poland
18.10.15, 17:02
Ciekawe spojrzenie, nie wiem czy dobre rozumiałem (jeśli źle to mnie popraw) mówisz ze np.Eizo/NEc nie mogą równać się z Apple?? Jeśli tak twierdzisz mozesz to jakoś poprzeć testami?? Ja wiem że wiele osób używa Apple, ale moim skormnym zdaniem wolałbym w przyszłości zainwestować w komputer stacjonarny z dobrym monitorem w/w dwóch firm niż wywalać tyle kasy za przereklamowaną moim zdaniem firmę .... ;) W ogóle odeszliśmy od tematu, mnie interesuje jak to ustawić by było dobre nawet na retinie ;) btw. swoją drogą będąc w grudniu w pl porównam swoje zdjecia na Eizo i Apple z górnej półki, oraz kilku innych monitorach mniej znanych marek, zobaczymy czy różnica będzie duża pomiędzy wyświetlaniem obrazu :) to faktycznie chyba najlepszy pomysł :)

gietrzy
18.10.15, 17:18
Nie odpowiedziałeś na pytanie freta z #2.

andtor2
18.10.15, 17:21
hmm a ja myślałem iż jeśli obrabiasz zdjęcia na dobrym monitorze, do tego masz poprawnie skalibrowany owy monitor to zdjęcia będą poprawnie wyświtlane nawet na lapku,...
Skąd taki wniosek ? Załóżmy obrobiłeś zdjęcie na dobrym, skalibrowanym monitorze, dlaczego miałoby być wyświetlone poprawnie na kiepskiej jakości, nieskalibrowanym, ekranie laptopa ? To wręcz niemożliwe.


...sporo zdjęc sam drukuje, jakość zdjęć i kolory w formacie a4 sa takie jak powinny być i są takie jak na moim lapku, czy patrząc w ten sposb mogę stwierdzić ze mam dobrze wszystko ustawione??
Zawsze to plus gdy na wydruku masz takie kolory jak na ekranie laptopa ale na tej podstawie nie można powiedzieć, że wszystko jest dobrze ustawione.
Na poprawnie skalibrowanym monitorze przykładowo ten obrazek: klik (http://www.obiektywni.pl/czytelnia/obrazki/472.png) wyświetlany jest w odcieniach szarości (te dwa prostokąty) bez naleciałości koloru. Nie przejmuj się jak będzie inaczej (a pewnie będzie:) ) i lepiej samemu nie regulować bo można jeszcze bardziej pogorszyć. Póki co trzymaj się tej kalibracji, którą zrobiłeś z poziomu Windowsa. Lepsza taka niż żadna.


I tak wiem że dobre 60% ludzi kompletnie nie zna się komputerach tym bardziej mam gdzieś coś takiego jak ustawienia jasności kontrastu itp. (wiem bo naprawiam laptopy, komputery) ;)
Trochę się dziwię, ze takie ustawienia jak kontrast, jasność, masz gdzieś. Zbyt duży kontrast spowoduje, że nie odróżnisz szczegółów w jasnych partiach obrazu. Podobnie z jasnością, źle ustawiona, np. za ciemny ekran spowoduje, ze nie zobaczysz szczegółów w ciemnych partiach obrazu.

Spike_poland
18.10.15, 17:52
Trochę się dziwię, ze takie ustawienia jak kontrast, jasność, masz gdzieś. Zbyt duży kontrast spowoduje, że nie odróżnisz szczegółów w jasnych partiach obrazu. Podobnie z jasnością, źle ustawiona, np. za ciemny ekran spowoduje, ze nie zobaczysz szczegółów w ciemnych partiach obrazu.
Wkradł się bad u mnie miało być mają zamiast "mam" nie wiem jakim cudem to napisałem :(
Gietrzy odpowiedziałem , w mojej odpowiedzi nr 2 " i tak moimi odbiorcami sa internauci"

andtor2
18.10.15, 17:57
Wkradł się bad u mnie miało być mają zamiast "mam" nie wiem jakim cudem to napisałem :(
Tak sobie później pomyślałem, że to może być jakiś błąd.

Spike_poland
18.10.15, 18:13
ANDTOR2 to chyba dość daleko do tych odcieni szarości :DMam nadzieję że będziesz to widział :P

andtor2
18.10.15, 18:31
ANDTOR2 to chyba dość daleko do tych odcieni szarości :DMam nadzieję że będziesz to widział :P
Owszem widać, ale to taki specyficzny obrazek z rozszerzeniem .PNG. Robiąc zrzut ekranu i zapisując do jpg to może wyglądać gorzej niż w rzeczywistości. Ale to powiedzmy mniej istotne...

U siebie na monitorze stacjonarnym mam te prostokąty w odcieniach szarości, na netbooku już nie.

Inny testowy obrazek (http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg), pierwszy na tej stronie: klik (http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6)
Tło powinno być jednolicie szare bez kolorowych pasków po bokach.

Tu podobnie na monitorze stacjonarnym mam prawidłowo, na netbooku nie.

Spike_poland
18.10.15, 19:12
Dziękować ! jutro się pobawię zaobaczymy czy uda mi sie ystawić tak jak ma być :) teraz czekam na meczyk Inter vs Juve :)

andtor2
18.10.15, 19:28
Dziękować ! jutro się pobawię zaobaczymy czy uda mi sie ystawić tak jak ma być :)
Jakby co, to nie namawiam:) Działasz na własne "ryzyko":) Tak jak ma być to bardzo mała szansa na ustawienie (takie "ręczne"), można polepszyć ewentualnie ale można też pogorszyć.
Może najpierw jeszcze raz przeprowadź na "spokojnie":) tą kalibrację z Windowsa. Koniecznie przy świetle dziennym, a nie sztucznym.

nightelf
18.10.15, 19:36
Osobiście wolałem zainwestować w kalibrator, niż ustawiać na tak zwane oko.
Drogiego monitora nie mam, ale widzę poprawę w oddawaniu koloru po kalibracji.

gietrzy
18.10.15, 20:55
Gietrzy odpowiedziałem , w mojej odpowiedzi nr 2 " i tak moimi odbiorcami sa internauci"
To kup sobie byle jaki, ale kalibrator. Dużo kasy nie wydasz a fotki na lapku "zgubią" niebieski zafarb.
Lub puść mi pw mam gdzieś starego gretaga display one ztcp. Zrobisz sobie robotę i odeślesz.
Alternatywnie możesz zajrzeć do Janka http://przypadkiadama.com/kalibrator/kalibrator.htm