Zobacz pełną wersję : Jeden z dwóch- Panasonic H-H014 czy SAMYANG 12mm T2.2
Witam. Jestem posiadaczem sprzętu Lumix GH3, z obiektywem Pansonic 20mm/1.7. Dodatkowo jestem laikiem, bez doświadczenia. Swój zestaw używam głównie do filmowania swoich dzieci w domu, głównie wieczorami. Ze sprzętu jestem zadowolony bardzo średnio. Nie wiem czy wynika to z braku wiedzy i umiejętności ale z pewnością potrzebuję obiektywu szerszego, gdyż ze swoim 20mm, mam problem z właściwym kardowaniem dzieci, nie mówiąc o osobach dorosłych. Biorę pod uwagę coś, z tych dwóch, które podałem w temacie tego wątku. Samyang 12mm 2.2 w wersji do filmowania lub Panasonic H-H014. Oba szersze, podobnie jasne, cena na korzyść Panasonica, kąt na korzyść Samyanga. Co tu wybrać, co będzie lepsze w filmowaniu. Zdjęcia wykonuję marginalnie. Proszę o pomoc
Wiesz, że Samyang 12 to tylko ręczne ostrzenie?
Panasonic 14 jest też zdecydowanie mniejszy.
Jednak szerszy kąt jest nie do pogardzenia, zwłaszcza jeśli chcesz filmować w pomieszczeniach.
Tak, wiem o tym, że jest to obiektyw manaulny. Filmując i tak staram się używać trybu manulanego.
Zastanawiam się, czy różnica 2 mm w szerokości będzie na tyle znacząca, żeby kupić Samyanga, który też będzie minimalnie jaśniejszy, ale za to zdecydowanie cięższy i większy.
Jeszcze kwestia czy samyang 12mm nie będzie przypadkiem typu fish? Na Allegro widziałem, że sprzedawcy różnie go klasyfikują.
Ten Samyang akurat nie jest "rybie oko". Dla m4/3 ma pole widzenia 83 stopnie. Rybie oko to 180 stopni i więcej.
Tak, wiem o tym, że jest to obiektyw manaulny. Filmując i tak staram się używać trybu manulanego.
Zastanawiam się, czy różnica 2 mm w szerokości będzie na tyle znacząca, żeby kupić Samyanga, który też będzie minimalnie jaśniejszy, ale za to zdecydowanie cięższy.
Z tych dwóch tylko Samyang. 14mm to za mało wewnątrz. Samyang jest zauważalnie jaśniejszy. T2.2 czyli ~ f/2.0 vs. f/2.5.
Upewnij się, że kupujesz właściwy obiektyw, Samyang robi dużo 12-tek.
A propos jak wyobrażasz sobie ręczne patrzenie 14/2.5?
Z tych dwóch tylko Samyang. 14mm to za mało wewnątrz. Samyang jest zauważalnie jaśniejszy. T2.2 czyli ~ f/2.0 vs. f/2.5.
Upewnij się, że kupujesz właściwy obiektyw, Samyang robi dużo 12-tek.
A propos jak wyobrażasz sobie ręczne patrzenie 14/2.5?
http://allegro.pl/samyang-12mm-t2-2-ncs-cs-vdslr-obiektyw-mft-uv-i5361917628.html
Postanowiłem kupić właśnie ten model, który podałem w linku powyżej. Ten akurat jest w wersji do filmowania oraz ma mocowanie M4/3. Piszesz, że 14mm za mało do wnętrz, czy w takim razie 12mm będzię już wystarczająco szerorokie, czy może rozważyć zakupc również Samyanga ale w wersji 10mm/ f2.8, jednak ja go wstępnie odrzuciłem ze względu na to, że jest stosunkowo ciemny.
Nie do końca rozumiem co masz na myśli pytająć o ręcznę patrzenie 14/2.5. Przy dotychczasowym obiektywie 20mm/f1.7 jakoś się udawało trochę ponagrywać, przy czy jest zdecydowanie za wąski
Nie do końca rozumiem co masz na myśli pytająć o ręcznę patrzenie 14/2.5.
Tablet chyba mam zawirusowany i często mi przestawia wyrazy. Przepraszam. Chodziło mi oczywiście o ręczne ostrzenie.
Na GH2 (mar sensor) bawiąc się razem z dziećmi 14/2.5 nie łapie wszystkiego. Przesiadka na Oly 12/2.0 rozwiązała problem. 10 mm to już konkretnie szeroko, w szerokich kątach każdy mm jest zauważalny a w szczególności na aparatach m43.
Tablet chyba mam zawirusowany i często mi przestawia wyrazy. Przepraszam. Chodziło mi oczywiście o ręczne ostrzenie.
Podejrzewam, że to nie wirus, tylko w ustawieniach klawiatury masz włączone automatyczne zastępowanie wyrazów.
Na swojej 20mm nie mam problemu z ręcznym ostrzeniem. W momencie jak przekręcam pokrętło ostrości na obiektywie, natychmiast wycelowany punk powiększa się kilkakrotnie i widać kiedy zaczyna łapac ostrość. Tryb auto ostrzy co mu sie podoba więc odpada.
Rozumiem,że 12 mm będzie złotym środkiem między szerokościa a jasnością, więc sugerujecie zakup jednak 12?
Rafał Czarny
19.10.15, 16:17
Na swojej 20mm nie mam problemu z ręcznym ostrzeniem. W momencie jak przekręcam pokrętło ostrości na obiektywie, natychmiast wycelowany punk powiększa się kilkakrotnie i widać kiedy zaczyna łapac ostrość. Tryb auto ostrzy co mu sie podoba więc odpada.
Rozumiem,że 12 mm będzie złotym środkiem między szerokościa a jasnością, więc sugerujecie zakup jednak 12?
Jeśli nie przeraża Cię cena 12 to bierz. Jak za droga to 14 panasa - ciut ciemniejszy, ale nadal jasny. Tani i niezły.
A moja rada - kup co Ci tam pasuje, rób zdjęcia i nie czytaj za dużo o technikaliach na forach.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamówiłem Samyanga 12.
Już jakiś czas temu kupiłem obiektyw Samyanga (ten z powyższych postów). Ze względu na brak czasu i chęci dopiero wczoraj podłączyłem obiektyw pod body (GH3). Na ekranie pojawiła się informacja, że nie podłączono obiektywu i czy wybrać tryb zdjęć bez obiektywu.
Czy tak właśnie powinno być? Czy w opcjach mam wybrać tą funkcję i dalej normalnie korzystać z aparatu, czy też coś jest nie tak i aparat powinien rozpoznać obiektyw jako niestandardowy?
Już jakiś czas temu kupiłem obiektyw Samyanga (ten z powyższych postów). Ze względu na brak czasu i chęci dopiero wczoraj podłączyłem obiektyw pod body (GH3). Na ekranie pojawiła się informacja, że nie podłączono obiektywu i czy wybrać tryb zdjęć bez obiektywu.
Czy tak właśnie powinno być? Czy w opcjach mam wybrać tą funkcję i dalej normalnie korzystać z aparatu, czy też coś jest nie tak i aparat powinien rozpoznać obiektyw jako niestandardowy?Samyang nie ma elektroniki, wybierz tryb fotografowania właściwy dla obiektywów niesystemowych manualnych - popatrz w instrukcji. Nie znam tego aparatu.
Samyang nie ma elektroniki, wybierz tryb fotografowania właściwy dla obiektywów niesystemowych manualnych - popatrz w instrukcji. Nie znam tego aparatu.
Prawdopodobnie ten tryb dla obiektywów niesystemowych to będzie właśnie opisywany przez pytającego tryb zdjęć bez obiektywu. Aparat nie rozpoznaje obiektywu, więc pyta, czy ma robić zdjęcia bez niego (nie wnikając już, czy coś ma do bagnetu podpięte - bo tego i tak nie potrafi sprawdzić).
Już jakiś czas temu kupiłem obiektyw Samyanga (ten z powyższych postów). Na ekranie pojawiła się informacja, że nie podłączono obiektywu i czy wybrać tryb zdjęć bez obiektywu.
Custom menu -> Shoot W/O Lens - ON