Zobacz pełną wersję : laptop - kupno
Witam, mam zamiar kupić laptopa. Stary już umarł śmiercią naturalną ?. Moje skromne wymagania to pół,
lub matowa matryca i koszt 2000zl. Pliki Raw obrabiam na lightroomie. Może ktoś ostatnio śledził wątki o podobnej tematyce. Pozdrówki przy leniwej sobocie
Witam, mam zamiar kupić laptopa. Stary już umarł śmiercią naturalną . Moje skromne wymagania to pół,
lub matowa matryca i koszt 2000zl. Pliki Raw obrabiam na lightroomie. Może ktoś ostatnio śledził wątki o podobnej tematyce. Pozdrówki przy leniwej sobocie
Jakikolwiek z i 3 i5 i7, 6-8GB RAM, grafika dodatkowa Nvida albo ATI, matyca IPS FHD, dysk SSD.
Ja bym jeszcze zwrócił uwagę czy:
Ram w slotach, czy na płycie jako integralny układ
czy dobrze chłodzony mostek i grafika
czy bateria wymienna, ewentualnie czy w miarę łatwo dostać
czy gniazdo zasilania podłączane czy lutowane na MB
No to w tych 2tys może być ciężko się zmieścić.
No to w tych 2tys może być ciężko się zmieścić.
Ciężko.
Lenovo Z510 w Komputroniku za 2600.
Z minusów to do baterii trudno się dostać, podobnie do pamięci. Ale ma wbudowane 4 GB.
Matryca matowa, i3 bez bzdetów z energooszczędnością, Nvidia na płycie + intel na procku. Sprzedają z 1 TB hybrydowym, ale wymieniłem na SSD.
Taka "Tośka" np. http://www.x-kom.pl/p/212856-notebook-laptop-15-6-toshiba-r50-b-11c-i3-4005u-16gb-500-win7-win8-pro.html
Taka "Tośka" np. http://www.x-kom.pl/p/212856-notebook-laptop-15-6-toshiba-r50-b-11c-i3-4005u-16gb-500-win7-win8-pro.html
Fajna: dwa sloty RAM, gniazdo zasilania na kablu, trochę utrudniony dostęp do dysku(trza rozkręcić lapka) i ponoć jest do niej
kieszeń na drugi dysk, zamiast napędu DVD.
Ogólnie, całkiem, całkiem..., nawet ekran matowy LCD...
Tylko jeśli chodzi o obróbkę zdjęć, rozmiar ekranu 15 cali i rozdzielczość 1366x768 nie jest powiedzmy zbyt funkcjonalna do tego (mając na uwadze program Lightroom, choć nie tylko). Mam monitor stacjonarny 21,5, cala rozdzielczość 1920x1024pix, ale przydałby się jednak nieco większy i z większą rozdzielczością, szczególnie w pionie 1200pix by się do LR przydało.
Druga kwestia, przestrzeń barw jaką jest w stanie wyświetlić ten ekran z laptopa i nie mam tu na myśli przestrzeni AdobeRGB, tylko ile % jest w stanie wyświetlić z przestrzeni sRGB. Takich informacji się pewnie nie uzyska (nie znajdzie). Dobrze jakby to było powyżej 90% przestrzeni sRGB. Także kąty widzenia w ekranach mają bardzo duże znaczenie w obróbce zdjęć.
A musi być nowy?
Thinkpadow albo latitude szukaj.
Nie mam zaufania do używanego sprzętu. Myślę o jakimś modelu Lenovo, z tej firmy jest chyba największy wybór. Toshiba ok...gdyby nie windows 8.
Dzięki za podpowiedzi co do charakterystyki sprzętu, wiem ze 2tys to mało ale szczerze na laptopie poza obróbka zdjęć sprawdzam tylko pocztę i czasami przeglądam zdjęcia. Takze jedyne co mnie interesuje to jakość karty graficznej, jak i prędkość sprzętu.
Nie mam zaufania do używanego sprzętu. Myślę o jakimś modelu Lenovo, z tej firmy jest chyba największy wybór. Toshiba ok...gdyby nie windows 8.
A co Ci ósemka zawiniła? :-) Interesuje Cię LR a nie OS co nie?
Poza tym z 8 można przejść na 10, a jak będzie 8Pro, to w dół na 7Pro.