PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus XZ-1- resetowanie ustawień po wyjęciu akumulatora

Ar2
12.10.15, 19:54
Ostatnio stwierdziłem, że przydałby mi się mały kompakcik którego mógłbym mieć zawsze przy sobie. Wybór padł na Olympusa XZ-1. Wszystko działa poprawnie nie licząc zerowania wszystkich ustawień, daty, numeru zdjęć za każdym razem gdy wyjmę baterie z aparatu. Czy ktoś z użytkowników spotkał się może z takim problemem i wie jak go naprawić? Będę wdzięcz za wszelkie sugestie.

Bodzip
12.10.15, 20:35
Ostatnio stwierdziłem, że przydałby mi się mały kompakcik którego mógłbym mieć zawsze przy sobie. Wybór padł na Olympusa XZ-1. Wszystko działa poprawnie nie licząc zerowania wszystkich ustawień, daty, numeru zdjęć za każdym razem gdy wyjmę baterie z aparatu. Czy ktoś z użytkowników spotkał się może z takim problemem i wie jak go naprawić? Będę wdzięcz za wszelkie sugestie.
Naprawić to może nie, ale podobną przypadłość miały E-PLe po wgraniu nowego firmware.
Co robiłem:

wyłącz aparat
wyjmij kartę
wyjmij baterię
włóż nową lub jeszcze raz baterię
włóż kartę
włącz aparat i sprawdź.

Ar2
12.10.15, 20:44
Niestety nie pomogło :cry:

Bodzip
12.10.15, 20:49
Niestety nie pomogło :cry:
No szkoda :(

petreq
12.10.15, 20:58
No szkoda :(
W przypadku (byłej) mojej E-PL3 też nic nie dawało.

henry1
12.10.15, 23:53
Prawdopodobnie "zdechł" kondensator typu "Goldcap", który podtrzymuje zasilanie pamięci ustawień aparatu.
Ten kondensator ładuje się z głównej baterii. Po wyjęciu głównej baterii on zasila pamięć.
Jeśli "zdechł" to pamięć po wyjęciu baterii zapomina wszystko co w niej zostało zapisane.
Jeśli czujesz się na siłach możesz pogrzebać w aparacie znaleźć go i wymienić.
Coś takiego miałem w Uz-750. niestety dostępne wtedy w handlu kondensatory miały inne wymiary.
Nie dało się ich wcisnąć w miejsce uszkodzonego.
Ale aparat możesz spokojnie używać, nic się nie stanie, ot, taka mała niedogodność. :mrgreen:

Bodzip
13.10.15, 07:32
Rzeczywiście - raczej niedogodność, bo XZ-y mają możliwość ładowania baterii jak ona siedzi sobie w aparacie. Ładowarka lub port USB komputera.

And.N
13.10.15, 16:30
... podobną przypadłość miały E-PLe po wgraniu nowego firmware...
Na chopski:wink: rozum wydaje się to wręcz niemożliwe..., jeśli nawet przyczyną byłoby firmware nie wyobrażam sobie aby producent nie dostał o tym informacji i nie wypuścił następnej wersji firmware poprawiającej ten błąd.