Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zainstalować profil labu w Lightroomie?

Sagarmatha
23.01.08, 00:14
Witam
W Photoshopie jest możliwość zaintalowania profilu labu (np. Labnet podaje swój profil).
Szukam tej możliwości w Lightroomie i nie widzę. Jak coś zrobię w Lightroomie i otworzę w Photoshopie (którego nie lubię, nie rozumiem i tylko dobrze mi się w nim kadruje), przydzielę profil labu, zdjęcie kompletnie zmienia kolorystykę i nie potrafię w Photoshopie tego odkęcić. Najprościejby było zainstalować profil Labu w Lightroomie i obrabiać na efekcie docelowym.
Ktoś wie jak?
Pozdrawiam

dzemski
23.01.08, 00:26
jeśli nie potrafisz to zmień kolejność:
Obrób w Lightroomie
wczytaj do szopa, skadruj (z resztą czy w Ligtroomie nie da się kadrować ?) i dodaj profil :)

Sagarmatha
23.01.08, 00:31
jeśli nie potrafisz to zmień kolejność:
Obrób w Lightroomie
wczytaj do szopa, skadruj (z resztą czy w Ligtroomie nie da się kadrować ?) i dodaj profil :)

Tak chciałem zrobić.
Niestety obrabiam w Light, idę do Photoshopa kadruję i assign profile i wywracają mi się po tym ruchu kolory.

dzemski
23.01.08, 00:39
i tak ma być, profil zmienia kolorystykę na monitorze.
Maszyna drukarska czy fotograficzna mają inny zestaw kolorów i ich nasycenie barwne, po to właśnie te profile.

Nie zmieniasz profilu dla monitora, tylko dla pliku. Dlatego widzisz inne kolory i ich nasycenie. To działa jak słownik, poprzez profil tłumaczy zdjęcie które obrobiłeś na język maszyny, by ona wydrukowała je takim jak je obrobiłeś.

Z zapisem w CMYK jest tak, że jeśli zapiszesz do TIFF to po wczytaniu tego do PS'a wszystko widać jak należy, ale po zapisie w JPG z CMYK niestety już to tak nie wygląda. Może z profilem barwnym jest tak samo.

dobas
23.01.08, 01:31
Zakładka PRINT
w panelu po prawej stronie na samym dole jest

PRINT JOB

A w nim COLOR MANAGMENT
no i tutaj sobie wybierasz profil ICC , który chcesz osadzić

pozdrawiam
dobas