PDA

Zobacz pełną wersję : Ostrość podczas długiego czasu naświetlania



Spike_poland
4.10.15, 11:26
Hej chciałbym się dowiedzieć czy znacie jakiejś sposoby na ustawienie ostrości podczas długiego czasu naświetlania??
Mam z tym naprawę duży problem dobre 90% fotek jest do niczego z ost wypadu, posiadam O e510 9-17mm + ND PRO 500 + Zomei Nd8 szara połówka tańsza wersja Lee pod szerokie kąty :P (gwint 72mm), gdy juz wschód nastąpi wtedy żaden problem by ustawić ostrość, daje wam surowe orf, rozjaśnijcie sobie, dajcie 1:1, wtedy zrozumiecie o co mi chodzi, statyw dociążony, ostrość manualna w trybie lviev z powiększeniem x10 , nie wiem jak to ugryźć :/ 158248

andtor2
4.10.15, 11:54
Rzeczywiście z ostrością nie jest dobrze i wygląda na lekko ruszone. Czas naświetlania nie powinien mieć nic wspólnego mz. z ustawieniem ostrości.
Trzeba by się chyba zastanowić skąd te poruszenie się bierze bo sadzę, że jest poruszone (choć głowy nie dam:) ). Używasz wężyka spustowego bądź opóźnienia wyzwolenia migawki ? Raczej poruszenie w czasie naświetlania nie powinno nastąpić skoro statyw dociążony.

Spike_poland
4.10.15, 12:23
Tak opóżnienie 2sek + pilot, wiaodmo że nad oceanem wieje :D miałem też włączoną stabilizacje is1, dlatego załozyłem temat nie wiem jak ustawić ostrość by to w końcu zaczeło wyglądać ostro, nie wiem co robię źle :( a moze już stabilizacja w moim leciwym e510 siada ??

tropic
4.10.15, 12:47
Tak opóżnienie 2sek + pilot, wiaodmo że nad oceanem wieje :D miałem też włączoną stabilizacje is1, dlatego załozyłem temat nie wiem jak ustawić ostrość by to w końcu zaczeło wyglądać ostro, nie wiem co robię źle :( a moze już stabilizacja w moim leciwym e510 siada ??Dużo tłumaczy ustawienie/włączenie stabilizacji...używając statyw wyłącz ją ! Coś mi chodzi po głowie ze w przypadku statywu puszka sama generuje mikroruchy matrycy bo głupieje z braku ewentualnego poruszenia "trzymacza"...chyba :roll:

andtor2
4.10.15, 13:04
Jak wyżej. Używając statywu stabilizacja obowiązkowo wyłączona i to może być ta przyczyna nieostrości.

alnico
4.10.15, 14:46
hmm... nie wiem jak działa stabilizacja w E510 ale ja zawsze zdjęcia robiłem i robię różnymi aparatami z włączoną stabilizacją co nie dość, że niczemu nie przeszkadza to w przypadku silnego wiatry bez wątpienia pomaga, gdy zaczyna trząść statywem. Może w starszych aparatach było inaczej.

yamada
4.10.15, 14:59
Też często na statywie focąc nie wyłączam stabilizacji i przeważnie jest ok. Jednak przy długich czasach lepiej wyłączyć, czasem zdjęcie jest ok. czasem nie. Jeśli sprzęt stoi stabilnie to wyłączenie powinno poprawić zdjęcia.

jck
4.10.15, 15:12
Też często na statywie focąc nie wyłączam stabilizacji i przeważnie jest ok. Jednak przy długich czasach lepiej wyłączyć, czasem zdjęcie jest ok. czasem nie. Jeśli sprzęt stoi stabilnie to wyłączenie powinno poprawić zdjęcia.
Jak się ma M-5! Ale tego dlaczego, to nie wiesz. Więc nie mąć w głowach.

Krakman
4.10.15, 15:25
http://www.fotoporadnik.pl/statyw-stabilizacja.html

(http://www.fotoporadnik.pl/statyw-stabilizacja.html)Potwierdzenie słów Tropica, Andtora...

andtor2
4.10.15, 16:08
Jak się ma M-5! Ale tego dlaczego, to nie wiesz. Więc mąć w głowach.
Tak nawiasem mówiąc w instrukcji OMD E-M5 w Uwagach dotyczących stabilizacji jest to napisane:

158272

W E-M10 to samo zdanie jest w Pzestrogach

Z tego co podlinkował Krakman:..."Aparaty wysokiej klasy mają specjalny tryb stabilizacji drgań przeznaczony do stosowania ze statywem lub układ elektroniczny uniemożliwiający włączenie stabilizacji po umocowaniu aparatu na statywie. "...

Czyżby E-M5 posiadał takowy tryb stabilizacji do pracy z statywem, bądź wykrywał statyw i sam wyłączał IS?

szafir51
4.10.15, 16:13
Nie, ma ustawienie Auto i jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację.

andtor2
4.10.15, 16:20
Nie, ma ustawienie Auto i jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację.
Szkoda, że instrukcja nic nie mówi na ten temat (jeśli się mylę proszę poprawić) i dlaczego w uwagach, przestrogach (M10) pisze w instrukcji aby korzystając z statywu wyłączyć IS ?
Logicznym by się wydawało, że skoro: ..."jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację"... po co to robić samemu ? Nie rozumiem tego.
PS.
Może jakiś link podaj na potwierdzenie tego co napisałeś.

PS2.
E-PL5 przykładowo ma tylko taką dodatkową funkcję:

Stabilizator obrazu nie włączy się przy czasie otwarcia migawki dłuższym niż 2 sekundy.

Całkiem słusznie bo niby po co miałby się włączać:), jednak to nie to samo o czym Ty pisałeś.

henry1
4.10.15, 17:58
Miałem E-510, instrukcja zalecała wyłączenie stabilizacji jeśli aparat był na statywie.

Spike_poland
4.10.15, 18:15
No to wszsytko jasne, równiez przestudiowałem instukcje którą ost. przeglądaem kilka lat temu i faktycznie tam jest taka uwaga, ale wstyd ! wkrótce przetestuję, a dziś byłęm focić i miałem stabilizacje włączoną :/ aż się boję odpalać OV3 ...

henry1
4.10.15, 18:26
No to wszsytko jasne, równiez przestudiowałem instukcje którą ost. przeglądaem kilka lat temu i faktycznie tam jest taka uwaga, ale wstyd ! wkrótce przetestuję, a dziś byłęm focić i miałem stabilizacje włączoną :/ aż się boję odpalać OV3 ...

Taka puenta :
Nie wiesz, zapytasz, wstydzisz się raz.
Nie wiesz, nie zapytasz, wstydzisz się całe życie.
Powodzenia w foceniu. :roll::mrgreen:

alnico
4.10.15, 19:13
Tak nawiasem mówiąc w instrukcji OMD E-M5 w Uwagach dotyczących stabilizacji jest to napisane:

158272

W E-M10 to samo zdanie jest w Pzestrogach

Z tego co podlinkował Krakman:..."Aparaty wysokiej klasy mają specjalny tryb stabilizacji drgań przeznaczony do stosowania ze statywem lub układ elektroniczny uniemożliwiający włączenie stabilizacji po umocowaniu aparatu na statywie. "...

Czyżby E-M5 posiadał takowy tryb stabilizacji do pracy z statywem, bądź wykrywał statyw i sam wyłączał IS?
Nie wiem co jest napisane i co robi aparat, szczerze mówiąc mało mnie to interesuje, ważny dla mnie jest efekt - a nie wyłączając stabilizacji wychodzi mi zdjęcie ostre. W ogóle nie wiem po co tu pisać elaboraty działa czy nie działa i ciągnąć temat nie wiadomo jak długo jak to nieraz ma miejsce. Wystarczy postawić aparat na statyw, wycelować w gazetę, ustawić odpowiedni czas. Kto ma E510niech pstryknie i w parę minut będzie wszystko jasne a tak będziemy czytać ciągnące się w nieskończoność "doktoraty" na ten temat.

---------- Post dodany o 20:13 ---------- Poprzedni post był o 20:07 ----------

Tak jeszcze dodając to w EM5 jedyne rozmycia jakie mi wychodziły przy statywie pochodziły do drgań migawki przy niestabilnym statywie i na to trzeba uważać, ale kolega akurat statyw miał dociążony.

andtor2
4.10.15, 19:17
Nie wiem co jest napisane i co robi aparat, szczerze mówiąc mało mnie to interesuje, ważny dla mnie jest efekt ...
Zgadza się o efekt chodzi...autorowi tego wątka. Może za jakiś czas napisze czy pomogło wyłączenie IS przy długich czasach gdy aparat na statywie.
U Ciebie wychodzi ostre nie wyłączając IS (na przekór temu co mówi instrukcja), a nie znaczy, że w starszych konstrukcyjnie aparatach też tak będzie.

alnico
4.10.15, 19:21
U Ciebie wychodzi ostre nie wyłączając IS (na przekór temu co mówi instrukcja), a nie znaczy, że w starszych konstrukcyjnie aparatach też tak będzie.
I o to chodzi, dobrze by było gdyby to ktoś mający ten aparat sprawdził. Może ten typ tak ma, może koledze stabilizacja wysiad, może coś innego i szkoda teoretyzować jak i generalizować skoro można łatwo sprawdzić empirycznie.

urzyszkodnik
4.10.15, 19:24
Tu nie ma co sprawdzać.
Statyw.
Długi czas.
Stabilizacja wylaczona.

Codzienne focenie tez wyłączona.
Wyjątki to dłuższe czasy z ręki.
I dluuuuugie ogniskowe...na długim czasie.

I bedzie oki.

Careme
4.10.15, 19:26
Inną potencjalną przyczynę takiego stanu jak na zdjęciu zasugeruję (nie wynika z mojego doświadczenia, a usłyszana od innego fotografa): pasek od aparatu, który może działać przy silniejszych podmuchach jak żagiel, doprowadzając do poruszenia statywu. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

alnico
4.10.15, 19:29
Inną potencjalną przyczynę takiego stanu jak na zdjęciu zasugeruję (nie wynika z mojego doświadczenia, a usłyszana od innego fotografa): pasek od aparatu, który może działać przy silniejszych podmuchach jak żagiel, doprowadzając do poruszenia statywu. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
Gdy masz załączoną stabilizację powinna skompensować drgania - łatwo to zobaczyć w wizjerze (widziałem :)).

andtor2
4.10.15, 19:29
Może ten typ tak ma, może koledze stabilizacja wysiada i szkoda teoretyzować...
a może jednak zastosować się do tego co mówi instrukcja aparatu:)

Co do testów, może sam spróbujesz zrobić te zdjęcie gazety z statywu przy czasie 15s z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Może zmienisz zdanie bo te z wyłączoną stabilizacją będzie ostrzejsze:)
Dużo tego "może" mi wyszło:grin:

jck
4.10.15, 19:34
Inną potencjalną przyczynę takiego stanu jak na zdjęciu zasugeruję (nie wynika z mojego doświadczenia, a usłyszana od innego fotografa): pasek od aparatu, który może działać przy silniejszych podmuchach jak żagiel, doprowadzając do poruszenia statywu. Ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
Nie może, a będzie. Ale musi mocno dmuchać. Trzeba go zrefować. Owinąć o nogę statywu pasek. Nie byłoby źle unieruchomić go czymkolwiek.

alnico
4.10.15, 19:55
Nie może, a będzie. Ale musi mocno dmuchać. Trzeba go zrefować. Owinąć o nogę statywu pasek. Nie byłoby źle unieruchomić go czymkolwiek.
Akurat zdjęcia na wietrze robię często, raz wieje, raz nie. Dlatego dla świętego spokoju mam cały czas załączoną stabilizację co daje największe prawdopodobieństwo uzyskania ostrego zdjęcia w różnych warunkach.

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------


a może jednak zastosować się do tego co mówi instrukcja aparatu:)

Co do testów, może sam spróbujesz zrobić te zdjęcie gazety z statywu przy czasie 15s z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Może zmienisz zdanie bo te z wyłączoną stabilizacją będzie ostrzejsze:)
Dużo tego "może" mi wyszło:grin:
Właśnie sprawdziłem, nawet kilka razy i nie ma żadnej (!) różnicy. Inna sprawa to czy w ogóle przy takich czasach aparat włącza stabilizację?
Dlaczego nie stosuję się do instrukcji napisałem powyżej.

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post był o 20:50 ----------

sprawdziłem też dla 1s i także tu nie ma żadnej różnicy w ostrości.

andtor2
4.10.15, 19:59
Właśnie sprawdziłem, nawet kilka razy i nie ma żadnej (!) różnicy.
To dobrze, się upewniłeś:) nie znaczy jednak, że w starszych aparatach (inna konstrukcja stabilizacji) będzie tak samo

Inna sprawa to czy w ogóle przy takich czasach aparat włącza stabilizację?
No raczej włącza bo w instrukcji napisane aby wyłączyć ręcznie stabilizację. Czasem są różne nieścisłości w instrukcjach ale nie sądzę aby w takiej kwestii.

Edit.
Rozumiem też, że na takie informacje w instrukcji (tu z E-M10) nie zwracasz uwagi:wink: :
158335

alnico
4.10.15, 20:12
To dobrze, się upewniłeś:) nie znaczy jednak, że w starszych aparatach (inna konstrukcja stabilizacji) będzie tak samo

Całkiem możliwe, że nie jest tak samo. Warto sprawdzić jeśli się robi takie zdjęcia bo czasem stabilizacja na statywie może pomóc o czym wcześniej pisałem. Chodzi mi głównie o to, że nie ma co generalizować :grin:. Kiedyś jeszcze sprawdzałem to na Canonach (IS w obiektywie) i też stabilizacja nie pogarszała ostrości na statywie, choć instrukcja zalecała wyłączanie. Podobna dyskusja toczyła się na tamtejszym forum.

Spike_poland
4.10.15, 21:12
Kurde ten pasek dał mi teraz do myślenia, faktycznie on se fruwał .... chyba go odepnę gdy będę robić kolejne długie naświetlania , tak czy siak dzięki za pomoc ;)

szafir51
4.10.15, 21:31
Szkoda, że instrukcja nic nie mówi na ten temat (jeśli się mylę proszę poprawić) i dlaczego w uwagach, przestrogach (M10) pisze w instrukcji aby korzystając z statywu wyłączyć IS ?
Logicznym by się wydawało, że skoro: ..."jak nie ma drgań to wyłącza stabilizację"... po co to robić samemu ? Nie rozumiem tego.
PS.
Może jakiś link podaj na potwierdzenie tego co napisałeś.

PS2.
E-PL5 przykładowo ma tylko taką dodatkową funkcję:

Stabilizator obrazu nie włączy się przy czasie otwarcia migawki dłuższym niż 2 sekundy.

Całkiem słusznie bo niby po co miałby się włączać:), jednak to nie to samo o czym Ty pisałeś.

Opcja Auto w stabilizacji służy do wykrywania kierunku panoramowania i nie wyłącza stabilizacji jak napisałem wcześniej. Myślałem, że tak jest - teraz wiem, że nie. Szkoda. I tak zawsze wyłączam IS przy robieniu zdjęć na statywie.

Mcarto
4.10.15, 21:50
Ja zawsze wyłączam stabilizację, nie jedno zdjęcie na początku skopałem poprzez włączoną stabilizację. Dodam, że i przysłona potrafi strzelić w niektórych przypadkach.

Krakman
4.10.15, 23:44
Jeszcze całkiem niedawno nie było stabilizacji w aparacie i nie było problemów jak teraz... :roll: (trzy kropki bo jck podgląda wątek:wink:)

Bodzip
5.10.15, 07:22
Ja tam mam stabilizację włączoną, bez względu czy statyw czy z ręki. Zawsze mam dobrze.
Raz tylko zdarzyła mi się sytuacja, gdy pośliznąłem się na mokrej trawie i dupskiem walnąłem o ziemię obok statywu wywołując małe trzęsienie ziemi. W tym momencie wyzwoliła się migawka i fota wyszła ruszona.

ahutta
5.10.15, 08:24
Może masz statyw z wbudowaną stabilizacją i się kompensuje z tą z aparatu? ;)
A poważnie, to zerknąłem jeszcze wczoraj do instrukcji z E-M10, bo mnie te Wasze dyskusje o stabilizacji zainteresowały. No i znalazłem taką ciekawostkę, że w momencie gdy podłączymy obiektyw z wbudowaną stabilizacją, to ustawienia stabilizacji obiektywu będą miały priorytet nad ustawieniami aparatu. Szkoda, że nie pisze, czy włączenie stabilizacji w obiektywie automatycznie powoduje, że stabilizacja w aparacie przestaje działać.

szafir51
5.10.15, 08:35
ahutta
w ustawieniach można ustawić czy priorytet ma stabilizacja matrycy czy obiektywu - Lens I.S. Priority:
Po wybraniu ustawienia [On] priorytet jest nadawany funkcjom obiektywu podczas używania obiektywu ze stabilizacją obrazu [strona 90 Instrukcji]

ahutta
5.10.15, 08:43
A to sobie jeszcze zerknę na to, bo sprawdzałem tylko wpis ze strony 61.


PS.
Ależ my jesteśmy z zawartością tych instrukcji obeznani. Nawet stronami rzucamy jak prokurator paragrafami z kodeksu karnego :mrgreen:

A56
5.10.15, 09:56
Kurde ten pasek dał mi teraz do myślenia, faktycznie on se fruwał .... chyba go odepnę gdy będę robić kolejne długie naświetlania , tak czy siak dzięki za pomoc ;)

Pasek to jedna z przyczyn. Napisałeś, że dociążyłeś statyw. Jeżeli to dociążenie też na wietrze się poruszało to wpływało na drgania statywu, a co za tym idzie na poruszony obraz.