Zobacz pełną wersję : Co kupić jako dodatkowy aparat
Witajcie,
używam na co dzień EM-1. Zastanawiam się nad zakupem tańszego OMD jako drugi aparat. Na zleceniach EM5/EM10 z podpięta jasną stałką a EM1 z lampą i zoomem.
Co wybrać EM-5 mark1 czy EM-10?
Pozdrawiam
redrum1906
27.09.15, 13:03
M10+grip.
easy_rider
27.09.15, 20:26
EM-5... bo ma taką samą baterię co "jedynka"
EM-5... bo ma taką samą baterię co "jedynka"
No i właśnie tym się pokierowałem i zakupiłem Em-5. Teraz mam następną rozkminę, co zrobić z 50 f2.0 bo okazuje się że jest za wolna do reportażu i czy ją zastąpić 45 1.8. Co o tym myślicie?
No i właśnie tym się pokierowałem i zakupiłem Em-5. Teraz mam następną rozkminę, co zrobić z 50 f2.0 bo okazuje się że jest za wolna do reportażu i czy ją zastąpić 45 1.8. Co o tym myślicie?
Nie zastąpić, tylko dokupić. 50 to makro, a 45 nie.
45 mm 1,8 to super szkielko. Baaardzo szybki i bezglosny af, bdb optyka. Polecam
50 mm to szklo makro z 43, wiec wooolny i glosniejszy AF z korpusem mikro43.
45 mam i wymienilbym tylko na zoom 2,8, ale szkoda mi kasy na nie.
E-m5 v1 to dobry wybór. Spróbuj z dokupic gdzies grip, duzo pomaga w ergononii.
Nie zastąpić, tylko dokupić. 50 to makro, a 45 nie.
No wiem ale mnie nie stać na trzymanie dwóch. Kocham moją 50 i uwielbiam ja fotografować w spokoju, powoli wiele plenerów ją zrobiłem i zdjęcia robią wrażenie ale 45 ma pewnie podobną jakość obrazka i pozwoli mi focić w ruchu.
Znam to. Sprzedaj 50/2 i kup tą 45-kę. Ja byłem "zakochany" w swoim 14-54, ale jego szybkość z E-M10 dyskwalifikowała go jako obiektyw z AF. W dzień przy pełnym świetle ręcznie byłem w stanie szybciej ostrość ustawić niż z AF, więc dałem sobie spokój. Trzymanie go tylko żeby użyć kilka razy w roku (przy dobrym wietrze) mijało się z celem.
Tutaj masz wątek z informacją o miejscach gdzie można wypożyczyć sprzęt do testów https://forum.olympusclub.pl/threads/99387-Alternatywna-wypo%C5%BCyczalnia
Poza tym zawsze możesz spróbować namierzyć kogoś w Twojej okolicy, kto Ci 45-kę pożyczy na kilka dni. Sprawdzisz osobiście i zdecydujesz.
No wiem ale mnie nie stać na trzymanie dwóch. Kocham moją 50 i uwielbiam ja fotografować w spokoju, powoli wiele plenerów ją zrobiłem i zdjęcia robią wrażenie ale 45 ma pewnie podobną jakość obrazka i pozwoli mi focić w ruchu.
Tak - szybszy AF....
Tylko niekoniecznie AF robi nam zdjęcia.
50/2 to inna transmisja, inne oddanie kolorow, 45 to taki szybki plasticzak. Niezły, ale plaski. Z tego co piszesz o 50-tce wnoszę, że mnie zrozumiesz.
ZD 14-54 ma inne wady i zalety, nie mieszałbym opinii o tych szkklach razem. 50-tka z ZD to szkielko z innej klasy. Jeśli nie możesz miec dwóch musisz wybierać, niestety.
45-ka nie kosztuje dużo. Sam zapłaciłem za nią ok 800 zł, ale to w czasach starego dobrego OlyJedi. Z tym, że aktualnie są na naszej giełdzie jakieś wyprzedaże, więc można coś poszukać za dobrą cenę.
ZD 14-54 ma inne wady i zalety, nie mieszałbym opinii o tych szkklach razem.
Nie chodziło mi o ich porównywanie, tylko o podobną sytuację, gdzie trzeba było wybrać, czy trzymać szkło ze starego systemu po to by zrobić nim zdjęcie raz na ruski rok, czy w jego miejsce próbować dobrać coś innego.
Co do cen, to Bodzip ma rację, ostatnio przewinęły się oferty na 45-kę z zakresu 800-900zł.
Co do 45 to już właśnie namierzyłem ofertę.
Własnie siedzę z moją "nową" EM5 no i testuje duże szkła i tak tak patrze ze z EM1 działają super ale em5 to niestety inna bajka z mikro działa super- ale mam tylko 25 1.8.
Wiec chyba sprzedam 50 2.0. Kto chętny ??? ;)
No i stało się zakupiłem od klubowicza 45 1.8 (jakie to małe). Ostrzenie na EM1 jaki i EM5 super, nie mogę się doczekać jakiegoś szybkiego reportażu.
Mam tylko pytanie, bo widzę że do 45 potrzebna mi osłona przeciwsłoneczna. Czy zamiennik JJC sprawdza się ?
Mam tylko pytanie, bo widzę że do 45 potrzebna mi osłona przeciwsłoneczna. Czy zamiennik JJC sprawdza się ?
Mam zamienniki JJC do 14-150 i 70-300 - oba są bardzo dobrze wykonane - precyzyjnie, bez luzów się mocują a i jakość tworzywa budzi zaufanie.
Mam zamienniki JJC do 14-150 i 70-300 - oba są bardzo dobrze wykonane - precyzyjnie, bez luzów się mocują a i jakość tworzywa budzi zaufanie.
A gdzie kupowałeś ?
Do 14-150 na Allegro, do 70-300 kolega mi z Chin sprowadzał (nigdzie w Polsce nie mogłem znaleźć).