PDA

Zobacz pełną wersję : E+500+Metz 54-MZ-3(kostkaSCA 3202 M4)

Daniello
22.01.08, 20:07
Witam
Czy ktoś wie, w związku z tą specfikacją:

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://daniello.games2.one.pl/pics/mec.gif)

Co to znaczy, że TTL jest kompatybilny z aparatem ale już nie z lampą?

lech2
22.01.08, 20:42
Witam
Czy ktoś wie, w związku z tą specfikacją:
Obrazek (http://daniello.games2.one.pl/pics/mec.gif)
Co to znaczy, że TTL jest kompatybilny z aparatem ale już nie z lampą?
Metz "54" w pełni współpracuje z Olympusem dopiero
od modelu 54 MZ4i ... z kostką SCA 3202 M6.

Analogicznie inne "większe" - modele gdy dodana jest opcja
"digital" - wówczas jest pełna kompatybilność.

ziemia01
22.01.08, 22:23
posiadam prawie taki zestaw bo E-500 Metz 54 MZ3 kostka z najnowszym softem nie pamiętam czy to 5 czy 6, TTL się załancza robi przedbłysk pomiarowy według mnie jedynie troszkę (leciuteńko) za mało doświetla także stosuję różnie albo TTL albo Auto. Na zjeździe podłanczaliśmy też do innych E łacznie z E-1 i też było dobrze.

01
22.01.08, 23:45
cześć

Na stronie metza jest instrukcja do kostki sca3202 m6 http://www.metz.de/en/photo_electronics/manuals.164.html

tam się tłumaczą, że 54mz3, i ..mz4 ma ttl, ale nie zawsze się on sprawdza i zalecany jest tylko w ograniczonych warunkach (limited ttl compability).

pozdrawiam

Fachowiec25
23.01.08, 00:52
posiadam prawie taki zestaw bo E-500 Metz 54 MZ3 kostka z najnowszym softem nie pamiętam czy to 5 czy 6, TTL się załancza robi przedbłysk pomiarowy według mnie jedynie troszkę (leciuteńko) za mało doświetla także stosuję różnie albo TTL albo Auto. Na zjeździe podłanczaliśmy też do innych E łacznie z E-1 i też było dobrze.
NIEPRAWDA.
TTL w przypadku lamp Metz 54MZ3/MZ4 z aparatami Olympusa serii E NIE DZIAŁA.
TTL z aparatami E obsluguje z serii MZ tylko 54Mz4, 44Mz2 i 76Mz5d.
Lampy 54Mz3/Mz4 przy ustawieniu TTL z aparatami E co prawda błyskają, ale nie ma mowy o pomiarze tego błysku

ziemia01
23.01.08, 01:02
jeśli powiesz mi jak to sprawdzić, jak przeprowadzić testy chętnie to uczynie.

Fachowiec25
23.01.08, 18:32
Zrobic pary zdjęć w różnych warunkach przy różnych odleglościach ustawiając lampę w trybie TTL oraz w trybie A , nastepnie porównac efekty - w przypadku prawidlowo działajacego TTL w przypadku Metza nie powinno byc praktycznie żadnych różnic w stosunku do trybu A.

01
23.01.08, 18:47
hmm.. czyżby kłamali w instrukcji ?

Zrobic pary zdjęć w różnych warunkach przy różnych odleglościach ustawiając lampę w trybie TTL oraz w trybie A , nastepnie porównac efekty - w przypadku prawidlowo działajacego TTL w przypadku Metza nie powinno byc praktycznie żadnych różnic w stosunku do trybu A.

Najlepiej sprawdzić to na teleobiektywie. W/g mnie powinny być właśnie różnice. ttl mierzy przez obiektyw, a auto mierzy przez czujnik na lampie.

Proponuję na ttl-u przysłonić czujnik na lampie. Jeśli na włączonym ttl i przy zasłoniętym czujniku naświetli klatkę w miarę prawidłowo wówczas będzie to oznaczać, że ttl działa.

Fachowiec25
23.01.08, 19:16

Przecież nie kłamią - piszą o ograniczonym działaniu i lampa działa - tyle że korpus nie mierzy prawidłowo światł.
Przejrzyj tabelke Metza w pierwszy poście - wyraźnie jest napisane, że TTL lampy 54MZ3/Mz4 nie działa z korpusami systemy 4/3 Olympusa.

lech2
23.01.08, 20:23
Nie mylisz Waszmość czasem pojęć ... TTL i Automatyka lampy, są to przecie
różne pomiary błysku ... zatem i różnice naświetlania będą o innych wartościach
balansu bieli!. Przyjmując zamierzony efekt do oceny - będą różnice ... w TTL więcej
zastanego - w Automatyce Lampy ino błysk o wartości WB dla określonej barwy
palnika lampy.

01
23.01.08, 22:33

Przecież nie kłamią - piszą o ograniczonym działaniu i lampa działa - tyle że korpus nie mierzy prawidłowo światł.
Przejrzyj tabelke Metza w pierwszy poście - wyraźnie jest napisane, że TTL lampy 54MZ3/Mz4 nie działa z korpusami systemy 4/3 Olympusa.

fachowiec24: tak, dziękuję za wskazówkę, masz rację.

ziemia01 jesteś cudotwórcą czy jak? :mrgreen:

Fachowiec25
24.01.08, 00:12
Nie mylisz Waszmość czasem pojęć ... TTL i Automatyka lampy, są to przecie
różne pomiary błysku ... zatem i różnice naświetlania będą o innych wartościach
balansu bieli!. Przyjmując zamierzony efekt do oceny - będą różnice ... w TTL więcej
zastanego - w Automatyce Lampy ino błysk o wartości WB dla określonej barwy
palnika lampy.
Od razu widac, że nigdy nie uzywałes lamp Metza i nie znasz zasady działania automatyki tyrystorowej lampy. Metz ma fantastycznie dopracowaną automatykę tyrystorowa - w ponad 95% zdjęć nie ma żadnej różnicy w stosunku do pomiaru TTL i to tak precyzyjnego nawet jak i-TTL Nikona. Powiem więcej - efekty uzyskiwane przy pomocy automatyki tyrystorowej lamp Metza (nawet 10 letniej legendarnej 40MZ3i) dorównują efektom systemów TTL Canona i Olympusa, a zdecydowanie przewyzszają TTL Minolty.
Tak na marginesie - WB ustawia aparat, a nie lampa, a tylko system i-TTL Nikona w połączeniu z lampami SB naprawdę uwzglęnia faktyczną temperature barwową lampy i otoczenia - pozostałe systemy - Canona, Olympusa i Minolty ustawiąja po prostu zaprogramowaną przez producenta wartość dla swiatla błyskowego - stąd częste niespodzianki przy świetle mieszanym. Poza tym przy fotografowaniu w formacie RAW ustawienie balansu bieli nie ma najmniejszego znaczenia.

kapir
24.01.08, 08:11
Przy tej okazji mam pytanie? Wiecie może, gdzie (i za ile) można przeprogramować kostkę 3202 z M4 na M6?

ziemia01
24.01.08, 10:05
Przy tej okazji mam pytanie? Wiecie może, gdzie (i za ile) można przeprogramować kostkę 3202 z M4 na M6?
http://www.foto-technika.pl/ 100 zł

kapir
24.01.08, 12:21
http://www.foto-technika.pl/ 100 zł

Dzięki :) - choć trochę to drogo - bo nowa kość kosztuje 200 zł :(

grizz
24.01.08, 12:22
Ale to zawsze 100zł w kieszeni, nieprawdaż?