Zobacz pełną wersję : Nowy 20x zoom Olympusa SP570UZ
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6818 i dobrze,że Olek nie odpuszcza likedslrów.
Nawet ładna bestia :)
I zdjęcia robi sam, wcześniej niż fotografujący ;)
ciekawe kiedy będzie premiera nowości w e systemie?
I czy o nich Radek coś wie
dzisiaj o 11 to będzie prezentacja nowych kompaktów.. a jak coś pokażą z lusterek to nie można będzie tego pisać:)
A wracajac do SP570 i przyglądając się http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1315&z=1&page=2 to zoomowanie tylko za pomocą pierścienia na obiektywie/nareszcie/ no i jest przełącznik ręcznego ostrzenia MF/AF i ciekawe czy ten sam szeroki pierścień zoomowania na obiektywie po przełączeniu na MF służy do ręcznego ustawiania ostrości?Chyba ,że cos przeoczyłem. Po raz pierwszy w tych zoomach zastosowano przy matrycy 1:2,35/małej/ 10mpxl. Ciekawy aparat i Olek zdaje się zaiwania pełną parą. Czekam tez na nowinki E-systemu. Pozdrawiam.
Spokojnie zobaczymy jak bedą pierwsze testy , wcześniej też sobie sporo obiecywałem jak pokazano 550 czy 560 -ke i dla mnie to były spore rozczarowania pod wzgędem jakości zdjęć ba lipa totalna ! Dlatego spokojnie czekam co pokażą pierwsze testy , bo gdyby oceniać po wyglądzie to i owszem ale nie dla wyglądu kupujemy aparat ( in plus dla jest gorąca stopka ) . Jezeli jakość zdjęć bedzie taka jak w c-5060 no i cena znośna kupię .
jakość zdjęć będzie na podobnym poziomie co w poprzednich modelach. Nieco zwiększyli matrycę, ale i dodali mpx. W zamian za to masz dwa w jednym bo w aparat zastąpi ci dobrą lornetkę
Niezły ma grip. I jako drugi aparat Olympusa obsługa bezprzewodowych lamp? Zaraz po E-3
W zaawansowanych kompaktach z nowymi ficzerami olek zawsze dawał radę, model nie dość że ładnie wygląda (grip oraz obiektyw robi wrażenie) to dodatkowo wyznacza standardy którymi inni podążają w tym segmencie. Pewnie cena będzie w cenie E-500 body...
Zapowiada się ciekawie i poczekam na testy aby sobie wymienić kompakt na nowszy.
Mam tylko nadzieję że nie znikną funkcje których nie ma w lustrzankach:
- migawka elektroniczna, więc współpraca z lampą zewnętrzną z fotocelą na czasach krótszych niż 1/180 sek (super sprawa jak lampa wali pełną mocą, a aparat na czasie 1/1000sek lub krócej).
- tryb zdjęć seryjnych w odstępach czasu (poklatkowe - automatyczne wykonywanie zdjęć w zadanych odstępach czasu).
Szkoda że nadal tylko karty xD. ;)
zawsze mnie podniecały kompakty Olka...podstaw fotografowania nauczył mnie C-740...póki go nie wziąłem pod wodę :cry:
z drugiej strony jego utopienie spowodowało zakup E-1... :D
Ten ultra zoom zapowiada się ciekawie...do tej pory suportem dla mnie był FZ8 Asi ale kto wie...
Świetny wygląd, bardzo mi się podoba. Dobrze że Olympus nie stanął w miejscu.
Świetna robota, teraz tylko czekać na testy ;)
Pierwsze foty z nowego Olka:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6822
kurna mać ,pierwsze zdjęcie , iso 100 ,cholera szumy w ciemnych partiach zdjęcia :-( ( albo coś mam z monitorem )
Szumy na ISO 1600 .... - ja na SP-510UZ mam gorsze na ISO 400 :twisted:
No ale te sample to 3 MPix, bo do tylu były ograniczone przedprodukcyjne modele obecne na konferencji. Trzeba obejrzeć oryginał 10 Mpix z finalnej wersji, żeby cokolwiek sensownego powiedzieć.
lessie panaś może sie schować, moje SP500 wyciąga lepsze foty, ale jest wolne. Panaś robił tylko szybsza elektronikę.
Wygląda świetnie ale tak jak zibi wspomniał, ciekawe jak jest szybki?
Niezły ma grip. I jako drugi aparat Olympusa obsługa bezprzewodowych lamp? Zaraz po E-3
Dokładnie jako 2go kompakt obsługuje lampy z IR - pierwszy był Olympus SP-560UZ z firmware 3.1 ;)
kurna mać ,pierwsze zdjęcie , iso 100 ,cholera szumy w ciemnych partiach zdjęcia :-( ( albo coś mam z monitorem ) zdaje sie Yacku, że widzisz to co chcesz i albo jesteś malkontent albo "wróg" Olympusa z innego systemu i siejesz niepokój. W dyskusję na temat szumów nie wchodze, bo te mam gdzieś, dla mnie fotografia była i jest papierowa, a na papierze te szumy za przeproszeniem są "g---o" widoczne. Aparat SP570 skierowany jest dla amatorów i zapewnia im wszystko w jednym, pewnie łącznie z budzikiem, który jest w poprzedniku i jak sądzę jakość obrazowania na aż nadto oczekiwanym przez nich poziomie. Mój szef ma Sony H9, kolega siedzący obok w biurze Olka SP550 i obaj pieja z zachwytu nad swoimi modelami. Ja jestem w trakcie zakupu FL36 i teraz widząc nowe like DSLRy Olka zastanawiam sie czy w przyszłosci nie kupić sobie cos takiego jak np. SP570, może SP580? jako drugie body np. na ptaszki. Fotopolis, a zapewne i dpreview nie przepuszcza okazji aby taką nowość nie przetestować. Olek w tej materii ostatnio wytycza drogę, zobaczymy odpowiedzi Sony, Fuji, Panasonica i Canona i może kogoś jeszcze. Pozdrawiam.
kurna mać ,pierwsze zdjęcie , iso 100 ,cholera szumy w ciemnych partiach zdjęcia :-( ( albo coś mam z monitorem ) zdaje sie Yacku, że widzisz to co chcesz i albo jesteś malkontent albo "wróg" Olympusa z innego systemu i siejesz niepokój. W dyskusję na temat szumów nie wchodze, bo te mam gdzieś, dla mnie fotografia była i jest papierowa, a na papierze te szumy za przeproszeniem są "g---o" widoczne. Aparat SP570 skierowany jest dla amatorów i zapewnia im wszystko w jednym, pewnie łącznie z budzikiem, który jest w poprzedniku i jak sądzę jakość obrazowania na aż nadto oczekiwanym przez nich poziomie. Mój szef ma Sony H9, kolega siedzący obok w biurze Olka SP550 i obaj pieja z zachwytu nad swoimi modelami. Ja jestem w trakcie zakupu FL36 i teraz widząc nowe like DSLRy Olka zastanawiam sie czy w przyszłosci nie kupić sobie cos takiego jak np. SP570, może SP580? jako drugie body np. na ptaszki. Fotopolis, a zapewne i dpreview nie przepuszcza okazji aby taką nowość nie przetestować. Olek w tej materii ostatnio wytycza drogę, zobaczymy odpowiedzi Sony, Fuji, Panasonica i Canona i może kogoś jeszcze. Pozdrawiam.
ja wróg olympusa ??? !!!! co ty pleciesz chłopie , do dzisiaj nie mogę odżałować sprzedania C-4000 ( mógła sobie żonka go używać ) , Jestem mega zadowolony z c-5060( jakość zdjęć i WYKONANIE ) i cały czas nie widze u mnie dla niego nastepcy ( nie gadać mi o lustrach ) ,dlatego jak widzę zoom x20 i tyle maga pikseli na maleńkiej matrycy to mam juz od razu duże wątpliwości .
O ile przypuszczalnie producentem tej matrycy jest Matsushita to pewnie będą też i nowe panasy. Skoro Fujifilm wykorzystuje w najnowszych kompaktach system stabilizacji matrycy Olka, to może w zamian podzielił się technologią odszumiania? Cena SP570 wg: http://www.popphoto.com/photonews/5024/olympus-introduces-sp-570-ultra-zoom-camera.html to 500zielonych.
Dar-i-jush
23.01.08, 12:27
A Fuji ma jakąś super technologię odszumiania? Wiem, że mają matryce o innym kształcie pikseli i stąd był niski szum w F'ach.
A Fuji ma jakąś super technologię odszumiania? Wiem, że mają matryce o innym kształcie pikseli i stąd był niski szum w F'ach. Redukcja szumów w Fujkach to sprawa CCD HR i także technologii zwanej Real Photo Technology i o ile dobrze pamiętam Real Photo Procesor.
Matryca 2/3" ma 8,80mm długości. Czy ktoś potrafi przeliczyć te cale w tym modelu. Jaka to matryca <1:2,33"z dpreview> (w milimetrach)?
Fuje rzeczywiście najmniej chyba szumią z kompaktów a 6500 to już bije rekordy...
Zibi - Panas to wybór małżonki. SP-510 był w kręgu zainteresowań ale odpadł....Zdaje się że miał stailizacji
Ten 570 wygląda na gotowy hicior. Jeśli tylko nie będzie daleko w tyle z szybkością i jakością zdjęć. Olek daje popalić konkurencji. Dopiero co konkurencja go dogoniła z x18, a już nowy model x20 :). Na dokładkę szeroki kąt, niesamowite. Wygląd i konstrukcja solidna "like DSLR" Użytkownik ma tutaj 3 w jednym = aparat + kamera + lornetka
"Tryb zdjęcia przed zwolnieniem migawki" był już obecny w E-100RS jakieś 6 lat temu, o ile mnie pamięć nie myli. W pełnej rozdzielczości aparatu, czyli 1.3 mpix, można było zrobić kilka zdjęć zapisanych w buforze przed dociśnięciem do końca przycisku migawki.
A nowy aparat ciekawy, zwłaszcza te 26mm na szerokim końcu.
Jako 3 ;)
Heh dopiero co niedawno kupilem nowość na rynku (SP-560 UZ) a tu juz testy jego nastepcy. Może trzeba bylo poczekac jeszcze pare miesiecy :/. A co do "zdjęcia przed zwolnieniem migawki" to nie wiem czy to taka nowosc bo juz SP-560 był wyposażony w tą funkcję.
Pozdrawiam
Heh dopiero co niedawno kupilem nowość na rynku (SP-560 UZ) a tu juz testy jego nastepcy. Może trzeba bylo poczekac jeszcze pare miesiecy :/.
Nie martw się! Co chwila pokazują się nowości więc nie da sie być na bieżąco. Jakbyś chciał czekać to trzeba by odkładać zakup co trzy-cztery miesiące na kolejne :razz:
Notabene sp-560 bardzo fajny (żona używa po mnie sp-510UZ, a ja go sobie nawet chwaliłem) ;)
A te nowe cudeńko zapowiada się na bardzo wypasiony kompakt - poczekamy aż sie w sklepach da pomacać!
Tak ale nie myslalem ze tak szybko to nastapi :) Ale to swiadczy jedynie dobrze o firmie.
PS. Nie chce ktos (z okolic Gdańska) w marcu kupić sobie 560 uz ? Odsprzedam prawie Nówke :mrgreen:
Czy ktoś wie coś na temat ewentualnych nowych hybryd ze stajni Nikona? Kiedyś oni przodowali i nagle wypadli tworząc D40 rezygnując z tej półeczki całkowicie i przedwcześnie. Podobno D40 maja nadal klepać, ale D40x już nie! W SP570 pojawił się LCD o wym. 2,7" i to jest chyba zapowiedź zastosowania takich ekraników w nowych Olkach. Np. ciekawy byłby E420 z ekranem 2,7, gripem jak w SP570 i lampka wspomagającą AF, no i nowej generacji procesor, a wszystko to w cenie przystępnej. E510/410 tanieja czyli następcy na horyzoncie. Na www.dpreview.com pokazali się konkurenci "naszej" hybrydy Fuji S100FS, S100fd Ciekawe czasy...
Canon i Nikon jakby odpuściły sobie hybrydy a postawili na lustrzanki.
Zawsze to lepiej wciągnąć klienta w system to i obiektywy dokupi i lampę i osprzęt...
Ostatnie porządne "bridże" Nikona to byly 8400/8800, od tej pory nie pokazał nic konlretnego a to już przeszło trzy lata.
Canon niby robi G9 ale Janko to testował w terenie i nie wyrażał się o nim zbyt pochlebnie.
Canon i Nikon jakby odpuściły sobie hybrydy a postawili na lustrzanki.
Zawsze to lepiej wciągnąć klienta w system to i obiektywy dokupi i lampę i osprzęt...
Ostatnie porządne "bridże" Nikona to byly 8400/8800, od tej pory nie pokazał nic konlretnego a to już przeszło trzy lata.
Canon niby robi G9 ale Janko to testował w terenie i nie wyrażał się o nim zbyt pochlebnie. Wojtku, G9 to jest kompakt wysoce zaawansowany, a nie bridge-most, łączacy "wszystko w jednym", Canon produkuje dość udane S5 IS w tej kategorii. :D
Nie wiem, jak się to pozycjonuje ale chyba G9 można postawić wyżej od S5?
PS
Dziękuję za przetłumaczenie trudnego słówka z angielskiego.
Całe życie czlowiek się uczy...
Przed PMA Panasonic przedstawił nowości wśród których jest TZ5 o wielkości matrycy własnej produkcji jaka jest w specyfikacji SP-570 http://www.dpreview.com/news/0801/08012917panasonictz4tz5.asp i pewnie są to te same matryce, w końcu oboje producenci są beneficjentami systemu 4/3 Chętni porównam sobie jakość obrazków z tych aparatów.
Kobitka prezentuje SP570: http://reviews.cent.com/Olympus_SP570uz/4660-13951_7-6833798.html-31k- jakoś bała się zademonstrować wysuniętej lufy. :razz:
Mniejmy nadzieje, że bardziej się postarają niż przy sp-560 :| Powiem szczerze, że troche ta walka o jak największe przybliżenie mnie osłabia. Jakość zdjęć przy największych powiększeniach pozostawia wiele do życzenia przynajmniej w 550 i 560. Łączenie na dodatek szerokiego konta z jeszcze większym tele raczej nie wróży poprawy.
Łączenie na dodatek szerokiego konta z jeszcze większym tele raczej nie wróży poprawy.
Wszystko zalezy w jakim banku i jakie masz stale przychody :mrgreen:
Ja narazie mam nikły przychód i trzymam to w banku na nikłym procencie ;) :mrgreen:
tank_driver
14.02.08, 00:36
Podejrzewam że istnieje zależność pomiędzy szerokością konta a wielkością tele. Przy szerokości 1m można sobie spokojnie pozwolić na 42'' FULL HD :) Żart taki, ale wracając do tematu > pogoń za namacalnymi dla nieświadomych parametrami to głównie marketing, większość ludzi niezbyt interesujących się fotografią kupuje aparat kierując się:
1. wyglądem zewnętrznym (przykład > załatwiałem znajomym IS3, przedstawiałem parametry, okres gwarancji itp, po czym zamówiłem i wysłałem paczką. 2 dni później znajoma dzwoni, jak ma tym robić zdjęcia przy ludziach. Ja na to: jak to jak, pstrykasz i masz. Ona na to: no tak, ale on jest czarny a nie srebrny....)
2. megapikselozą, tutaj bez ograniczeń, najlepiej więcej niż sąsiad ma
3. zoomem > i to głównie w ten punkt celuje MZ Olek
A czy udaje się to wszystko połączyć ? Stare porzekadło mówi: jak coś jest do wszystkiego...
I tak oto zoom *50 przy 20 megapikselach okazuje się nie wystarczać do uzyskania dobrego zdjęcia. Strach się bać :)
Ja także na codzień mam styk z fotografia-pracuje w pewnym sklepie z tym związanym.
Wielu ludzi przychodzi i prosi mnie o porade:
"Potrzebuję bardzo dobry aparat, robiący bardzo dobre zdjęcia, mający....jak to tam hanka mówia...dużą ilość pikselów i żeby kosztował do 300 zł"
A jak kobiety nie które wybierają to jest ta sama gadka.....po chwili dochodze do siebie oferuje konkretny model a ona mówi....ale on jest brzydki....a kolor jest jakiś taki....plastikowy ..... :D
Albo przychodzi facet kupuje aparat samsunga za 300zł i mówi mi że chce zniżke 100zł np. i argumentuje to tym że bierze to w zestawie z kartą i futerałem :mrgreen:
Kibicuje Olympusowi i może 570 akurat będzie OK. mam tylko nadzieje że w Sp580 niebędzie 25 krotnego zoomu i rybiego oka z kątem 180 stopni :mrgreen:
Czekając na jakieś pierwsze testy i szukając cokolwiek na temat tego aparatu to ostatnio przeglądając Fotokuriera natknąłem się na informacje o sugerowanej cenie SP570, ma ona na początek wynosić 1799zł, czyli w alledrogo przed wakacjami można się liczyć z cenami ok 1100-1200, przy spadku cen za SP560 do 900-1000zł OBY!! :D
Normalnie wykapana konkurencja dla E-410 :mrgreen:
Ciekawe czy obiektyw będzie wyglądał podobnie jak u poprzedników....normalnie jak jakieś prącie :twisted: ;)
Cena jak zawsze na początek zaporowa. W sklepach typu media markt to on raczej przez dłuższy czas pewnie beędzie w tej zaporowej cenie bo tam na magazynach to zalegają jeszcze sp-550 :|
Normalnie wykapana konkurencja dla E-410 :mrgreen:
Ciekawe czy obiektyw będzie wyglądał podobnie jak u poprzedników....normalnie jak jakieś prącie :twisted: ;)
Cena jak zawsze na początek zaporowa. W sklepach typu media markt to on raczej przez dłuższy czas pewnie beędzie w tej zaporowej cenie bo tam na magazynach to zalegają jeszcze sp-550 :| Bez przesady, konkurencja to do lustrzanek żadna, to inna grupa sprzętu, z lilipucią fizycznie matrycą. To sprzęt uzupełniający, na wycieczki, do szybkiego pstrykania i dla tych którzy jakość obrazowania przekladaja na uniwersalność sprzetu. Ceny będą spadać, bo o tym decyduje rynek, a ten już staje sie 'marudny", nabywcy wybrzydzają. Jeszcze rok temu E400 w dual kicie był ponad dwa razy tańszy niż obecnie! Konkurencja zapycha sklepy nowościami, wcale nie lepszymi imho od E400/ jakość obrazu/, widać że i w lustrzankach następuje posezonowa wyprzedaż.Pozdrawiam.
Już jest dostępny:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-sp-570-ultrazoom.html
Cholera to w tej cenie mam E-410 z dualem :mrgreen:
Już jest dostępny:
Cholera to w tej cenie mam E-410 z dualem :mrgreen:-nowość ma swoją cenę, a ponadto zaprojektować i wyprodukować tak nafaszerowany sprzęt trochę kosztuje. Samo szkło, biorąc pod uwagę ilośc soczewek pewnie jest droższe od typowego kita. Ciekawe jak wyglądałby taki kompakt z matrycą 4/3 i jasnością jak w SP570. Pewnie lufa wysunąć musiałaby sie na jakieś 50cm, a ile by to kosztowało?
Już jest dostępny:
Cholera to w tej cenie mam E-410 z dualem :mrgreen:-nowość ma swoją cenę, a ponadto zaprojektować i wyprodukować tak nafaszerowany sprzęt trochę kosztuje. Samo szkło, biorąc pod uwagę ilośc soczewek pewnie jest droższe od typowego kita. Ciekawe jak wyglądałby taki kompakt z matrycą 4/3 i jasnością jak w SP570. Pewnie lufa wysunąć musiałaby sie na jakieś 50cm, a ile by to kosztowało?
Don Pedro - ja nie narzekam na zbyt wysoką cenę, tylko myslę sobie , że to już można mieć lustro za ten kasior, ale co kto lubi. Uniwersalny to ten UZ na pewno jest.
Pozdr.
Jestem posiadaczką Olka c-760 UZ i teraz zastanawiam się nad kupnem sp-570. Przyznam, że korci mnie ten duży zoom. Jestem też ciekawa jak będzie się sprawował z telekonwerterem?
Jestem posiadaczką Olka c-760 UZ i teraz zastanawiam się nad kupnem sp-570. Przyznam, że korci mnie ten duży zoom. Jestem też ciekawa jak będzie się sprawował z telekonwerterem? Mnie też korci, chętnie zamienię starego C725UZ na taki universal, jako uzupełnienie E400 Poczekajmy na wyniki testów, jednak jest to nowy super zoom. Pozdrawiam.
Witam wszystkich. Jest tu pierwszy raz i pozdrawiam.
Również jak część z Was jestem zainteresowany kupnem 570. Czekam od stycznia, w końcu się pojawił więc czas ganiać do sklepu.
Proszę tylko o krótką opinię na temat żywotności baterii w poprzedniku (560), myślę że parametry będą podobne. Taki np. Sony H9 to porażka. Za duży wypas a za mało mocy.
Mam nadzieję że Olek bardziej się postara.
Pzdr
Witam wszystkich. Jest tu pierwszy raz i pozdrawiam.
Również jak część z Was jestem zainteresowany kupnem 570. Czekam od stycznia, w końcu się pojawił więc czas ganiać do sklepu.
Proszę tylko o krótką opinię na temat żywotności baterii w poprzedniku (560), myślę że parametry będą podobne. Taki np. Sony H9 to porażka. Za duży wypas a za mało mocy.
Mam nadzieję że Olek bardziej się postara.
Pzdr Witam! Odnośnie żywotności baterii to wg: http://www.imaging-resource.com/PRODS/SP560/SP560A.HTM 610 shots, to dużo. Zwróć też uwagę, że zarówno Sp550 jak i SP560 otrzymali od testerów dobre recenzje, a potwierdzeniem jest zielony kciuk, co znaczy-polecamy.Kliknij na Digital Camera Reviews/po lewej stronie/ i później na Olympus-wyskoczy tabela z aparatami.Pozdrawiam.
W najnowszym Fotokurierze ukazał sie pierwszy opis/zdjęć testowych brak/ SP570UZ W opisie"pierwsze wrażenie" jest napisane:' W porównaniu z poprzednimi modelami znacznie poprawiono jego ergonomię. Teraz aparat bardzo dobrze leży w dłoni zarówno małej, jak i dużej. Co ciekawe, należy powiedzieć, że znacznie lepiej niż niejedna lustrzanka Sony" :D Inne ciekawostki to: po wybraniu ręcznego ustawienia ostrości na górze wyświetlacza LCD pojawia się skala odległości a w centrum powiększony fragment obrazu ułatwiający właściwe ostrzenie. Ręczne ustawienie ostrości można realizować na 3 sposoby: przyciskami jostika lewo-prawo, czarnym pokrętłem sterującym lub pierścieniem zooma wszystko na drodze elektr. W programach tematycznych jest też znane " zdjęcie na uśmiech", ale też nowość "szansa migawki"-tu opóźnienie migawki zredukowane jest do minimum/ pewnie kosztem ustawienia ostrości?/ Ze zdjęć przedstawiających LCD z polskimi napisami wynika,że zastosowano nowy, ciekawy interfajs. Pozdrawiam.
Tu znalazłam kilka fotek... http://olympus-imaging.jp/product/compact/sp570uz/feature/index.html#anc570uzZoom
Ciekawe, czy zoom cyfrowy rzeczywiście daje taką jakość jak na tych zdjęciach???
Mam możliwość styku z tym aparatem w pracy to postaram sie jutro zamieścić pare próbnych fotek z 570
Jeśli chodzi o jakość wykonania jest lepsza niż u poprzedników...do tego zoomowanie w pierścieniu...wyczuwalny skok przy powiększaniu. Jak go trzymam nasuwa mi sie podobieństwo do E-510...napewno sie go identycznie włącza :mrgreen:
Mam możliwość styku z tym aparatem w pracy to postaram sie jutro zamieścić pare próbnych fotek z 570
Jeśli chodzi o jakość wykonania jest lepsza niż u poprzedników...do tego zoomowanie w pierścieniu...wyczuwalny skok przy powiększaniu. Jak go trzymam nasuwa mi sie podobieństwo do E-510...napewno sie go identycznie włącza :mrgreen: Podziel sie też informacjami co do szybkości, ergonomi etc. Widać,że aparat jest już w sprzedazy/dystrybucji/ Na małej matrycy uochano sporo pixeli, zatem jakość fotek nie powinna być superowa, ale kto wie-postęp w oprogramowaniu mielącym dane może dać zadziwiajace rezultaty. Pozdrawiam.
SP570UZ TESTÂ : un album sur Flickr (http://www.flickr.com/photos/olddo/sets/72157604196032077/) -testowe fotki, trochę małe, ale coś tam mówią o mozliwościach aparatu.
To jest fotka zrobiona w najwyższej rozdzielczości....przynajamniej była...na ISO 1600. Zwiększenie czułości na ISO 3200 powodowało że rozdzielczość spadała do 5 Mpx.
Jeśli chodzi o szybkość to jak na taki kompakcik jest wporządku. Troche zbyt wolno reaguje na naciśniecie przycisków np. wejścia w menu. Jeśli chodzi o dostęp do najważniejszych funkcji związanych z ustawieniami to rozwiązali to w bardzo podobny sposób jak w lustrzankach E-systemu. Przycisk OK i na ekranie pojawiają sie najważniejsze parametry. No i co ciekawe wkońcu jest możliwość podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej.
tutaj fotka w trybie super makro. Malusie aberacje... :mrgreen:
Czyli kompakty swoje, a lustrzanki swoje plusy mają, ale te pierwsze tym drugim nie dorównują szybkością, jakościa obrazu itd. Jedynie dorównuja cenami.E400 w dual kicie jest teraz tańszy od SP570, w podabnej cenie jest E410, ale jaja! Pozdrawiam.
Czy ktoś z użytkowników SP-570 może powiedzieć w jakim czasie od włączenia zasilania aparat jest zdolny do wykonania zdjęcia?
Czy lampa automatycznie dobiera intensywność błysku czy pali zawsze na maksa?
w sklepie przynajmniej u nas jest narazie w zaporowej cenie pod 2 tysiące. kompakty kompaktami ale tyle kasy bym napewno na niego nie wydał. Trzeba poczekać aż cena sie unormuje.
Jednego szkoda, że Olympus zrezygnował z produkcji starszej linii typu C-5060 czy C-8080 to były naprawde warte uwagii kompakty ...przynajmniej dwa sloty na karty były ;) ale moda i zapotrzebowanie poszły w zupełnie innym kierunku...
w sklepie przynajmniej u nas jest narazie w zaporowej cenie pod 2 tysiące. kompakty kompaktami ale tyle kasy bym napewno na niego nie wydał.
A nigdy w zyciu :razz:
Co najwyżej tyle :
O jle to nie manipulacja to jest już zadowolony klient:
Komntarz i klienta z 'cyfrowych"
"Dobry aparat
Kupiłem ten aparat dla jego super-zoomu i możliwości zastosowania do niego świetnej zewnętrznej lampy bezprzewodowej LR36.
Rzeczywiście się nie zawiodłem. Wszystko chodzi jak należy. Jakość zdjęć super! No, może wybrzydzając - brak mi możliwości dodawania daty na zdjęcia (robię dokumentację fotograficzną w czasie), ale jakoś sobie z tym poradzę."
Tak sobie myśłę, ża dla kogoś kto chce nieć unweralny narząd do wszystkiego, to może być z tego b. zadowolony. Wielu człowieków robi fotki w porze byczenie się, na imprezkach, fotki o dużym znaczeiu emocjonalnym i.t.d. Po ostanich mojstrowaniach z optyką Zuko pewnie zmajstrował nie najgorze 'Zióko'
Jeżeli nie trzeba będzie w przerach między naciśnięcia guziczka, a wyzwoleniem migawki zaliczyc egzaminu na joggina to bęzdie hicior :)
Ja namówiłem już trzch tych co kije moczą nrzekją na ptice trzymające sie daleko od wędkarzy.
Chcą kupić, tytlko pwenie wydadza kase na wędki z internetem :mrgreen:
Prośba . Możecie zajrzec do swoich instrukcji?.
napiszcie ,jaka jest wielkość pliku ze zdjęciem w pełnej rozdzielczości.
zastanawiam się nad tym bo przy 10 MP napewno będzie to sporo MB, a karta XD swoją prędkoscią troche mnie niepokoi.dokładnie mam na mysli zdjęcia seryjne.
zakładam że producent uwzględnił to ale ta obawa jednak nurtuje mnie.
Napiszcie cos wiecej -jak się sprawuje wam ten nowy nabytek .Życze super fotek
pozdrawiam ,Marek.
jeśli chodzi o te zdjęcia seryjne to jak dasz na najszybsze sekwencje to przełącza się na 3 Mpx ale wtedy śmiga jak z kałacha :razz: dosłownie. jeśli chodzi o zapis tego póżniej to jest nawet lepiej niż się spodziewałem.
Ostatnio właśnie był MM w Krakowie za 1599zł ale pojawił się i odrazu poszedł :D
A jeśli chodzi o "wage" jednej foty to jest koło 2,5 MB w najwyższej rozdzielczości w jpg
Na www.dpreview.com pojawiły sie pierwsze oceny userów, na razie dwóch, ale są wysokie oceny, to dobrze wróży aparatowi. Myslę, że taki zaawansowany super zoom to kupili i ocenili bynajmniej nie "zieloni" userzy.
Ja już się PRAWIE ;) zdecydowałam, muszę tylko sprawdzić za zachodnią granicą, może będzie taniej...? Muszę przyznać, że mam niezłego zgryza. Jakiś czas temu myślałam o lustrzance - ale ten zoom mnie zainteresował. Nie stać mnie na kupno dobrych obiektywów, szczególnie długich, poza tym do zdjęć amatorskich - po co?
Ellen, Sp570 wydaje się dobrą alternatywa do lustrzanek o ile nie należysz do tych co to zamiast focić onanizuja się szumami, pikselami itp. Jakość zdjęć powinna zadowolić nawet mniej tolerancyjnego "jurora". Ostatnio podziwiałem fotki zrobione Panasem FZ7 we włoskich Dolomitach-wyszły super, a że fotograf miał smykałke do focenia i kadrowania, to drugi prezenter "d--a nie fotograf" mimo iż pstrykał Nikonem D80 musiał sie wstydzić za swój poziom, a są to dwaj moi koledzy z pracy. SP570 i masz wszystko poza lampą w jednym, przy zachowaniu niezłej jakości obrazu. Jak kupisz tego Olka, to powiadom.Pozdrawiam.
O ile do solidności i wyglądu aparatu nie mam nic o tyle do jakości "fotografowania" owszem. Nie wiedzieć czemu obiektyw ma opóźnienie względem pierścienia(spodziewałem się rozwiązania ala s9600) do tego przy maksymalnym zoomie stabilizacja to za mało i trzeba albo umieć sobie radzić z aparatami albo mieć podpórkę, amator raczej skopie fotkę.
Co do cen to jak każda nowość jest drożej niż powinna.
@Pi-er17 a co ma wspólnego cena ze sklepu internetowego do fizycznych? Kiedy ludzie nauczą się, że klasyczny sklep musi opłacać masę rachunków i duża ilość pracowników itd, których to kosztów nie ma bądź też mają mocno ograniczone sklepy internetowe. Ciekawe tylko, że tak duża grupa ludzi nie ma przysłowiowych jaj by pogodzić się z brakiem możliwości pomacania/polizania aparatu przed zakupem kosztem tej niskiej ceny...
zdecydowaie ciekawszą ofertą jest Fuji F100FS. Podejrzewam że będzie zdecydowanie bardziej ciekawszą propozycją...np. zmiana ogniskowej w pierścieniu, jakość wykonania. Obiektyw w 570 podobnie jak u poprzedników lata na wszystkie strony i czasem można go niechcący utrącić
Ten Fuji to inna grupa sprzętu, powiedzmy w klasie Panasa FZ50, a SP570 to klasa FZ18, a tak na marginesie to może Panasonić przygotowuje następcę pięcdziesiątki?
wiem że to w sumie inna półka. Ale mam wrażenienie, że Olympus próbuje już trochę konkurować z tymi z najwyższej półki.
J też czekam z niecierpliwością na następce FZ50-coś by się może ruszyło na tej najwyższej półce bo od dłuższego czasu zastój.
Jak sobie przypomne kiedyś Sony R1.....ech.....czy choćby Olympusy... ;)
KURAK--napisał,--obiektyw lata na wszystkie strony. Nie spotkałem takich opini o poprzednikach ,a sprawdziłem ich sporo. Użytkownicy raczej chwalili że wszstko działa bez zarzutu .. Rozumię że to dzieje się podczas max. tele. Dotychczas taką wadę potwierdzili posiadacze - CANON IS100.Czy możesz opisac dokładniej tą wadę.
byłaby to bardzo istotna informacja.
pozdrawiam,Marek.
ogólnie obiektyw jak jest wysunięty wyczuwam delikatne luzy na obiektywie...zresztą podobnie jest w innych ultrazoomach np. 560, 550, S8000. Ogólnie na samo fografowanie nie ma to większego wpływu ale pewiem nie smak jeśli chodzi o jakośc wykonania jest.
A może jestem poprostu przeczulony ;)
sprawdziłem w sklepie.poprosiłem sprzedawcę o przygotowanie kilku aparatów z zoomem ,olympus,panasonik ,sony , kodak --wybrałem te z najwiekszymi ogniskowymi.które akurat były wsklepie.
EFEKT-minimalny luz jest ale to konieczne aby wysuwały się tuleje bez tarcia elementów pracujących względem siebie .inaczej nie chodziłyby płynnie .
zwróciłem uwagę że obiektywy po złożeniu są bardzo krótkie jak na te ogniskowe /względem całego wysuwu tubusów,
napewno jest mozliwośc zminimalizowania luzów jeszcze bardziej ,,ale wtedy tubusy przy tych samych zakresach ogniskowych , ze względu na zamierzoną stabilnosc musiałyby być odużo dłuzsze {cięższe i napewno też droższe}
jednak gdy luzy są wyczuwalne w sposób drażniący, to napewno jest to wada ,pozostaje REKLAMACJA.
pozdrawiam ,Marek.
zdecydowaie ciekawszą ofertą jest Fuji F100FS. Podejrzewam że będzie zdecydowanie bardziej ciekawszą propozycją...np. zmiana ogniskowej w pierścieniu, jakość wykonania. Obiektyw w 570 podobnie jak u poprzedników lata na wszystkie strony i czasem można go niechcący utrącić
Miałem C-8080WZ i ciągle wydaje mi się, że OLYMPUS w tej kategorii krąźy jak ćma wokół światła, które już dawno odkryto.
Taki manualny zoom, odchylany wyświetlacz (jak w fuji) - to taki problem?
A z tymi "luzami" w obiektywie to apsolutna racja. Rozwiązanie proste jak budowa cepa - to zoom jak w tym fuji, a nie jakaś dźwigienka.
Pozdrawiam.
Miałem C-8080WZ i ciągle wydaje mi się, że OLYMPUS w tej kategorii krąźy jak ćma wokół światła, które już dawno odkryto.
Taki manualny zoom, odchylany wyświetlacz (jak w fuji) - to taki problem?
A z tymi "luzami" w obiektywie to apsolutna racja. Rozwiązanie proste jak budowa cepa - to zoom jak w tym fuji, a nie jakaś dźwigienka.
Pozdrawiam.
Ale olek ma e420... e510... nie ma specjalnie gdzie umiejscowić tej zaawansowanej hybrydy
Może ktoś napisać ? czy sp560 lub sp570 posiada gniazdo / wejście / na wężyk spustowy
lub na zestaw sterujący np..na WR-100 .
Dziwne ,że specyfikacje nie zawierają taich danych .
Może ktoś napisać ? czy sp560 lub sp570 posiada gniazdo / wejście / na wężyk spustowy
lub na zestaw sterujący np..na WR-100 .
Dziwne ,że specyfikacje nie zawierają taich danych .
Na stronach oficjalnych faktycznie ciężko znaleźć jakąś informację o tym.
Ale te modele powinny mieć gniazdko uniwersalne pseudo-USB 12-pinowe do którego można podłączyć kabel USB/audio/video jak i wężyk spustowy RM-UC1.
Mozliwe ze jest ,narazie za mało danych. Trzeba poczekać na dokładniejsze specyfikacje .
FOTOCLUB.pl Nikon-P80.
Dziś byłam w sklepie, chciałam się dowiedzieć czegoś więcej, może pooglądać, dotknąć, polizać, no i dowiedziałam się, że ...były, już nie ma. No cóż, albo trzeba poczekać na kolejną dostawę albo pojść do innego sklepu.
Równiez próbuje namierzyć gdzies ten aparat w celu pomacania, ale nie udaje mi sie to. Dziwna trochę rzecz, kiedy zerkam na www.dpreview.com na tabelke Top 20 cameras of the last five days to SP570 od paru dni cieszy sie sporym zainteresowaniem userów i gości tej strony zajmując czołowe miejsce w rankingu kliknięć.Wydawałoby się, że takie kompakty sa coraz mniej pop. przy nawałnicy luster.Pozdrawiam.
Nadal nikt nie przebił jak na razie sp570.
NIKON P-80 zaprezentował to samo , producenci nie starają się wprowadzić czegos więcej , nadal nieruchomy ekran,inne parametry podobne,zastój czy reguła.?
Ten NIKON gdyby miał odchylany tylko w poziomie ekran ,pobiłby sp570 a również FZ18
o FUJI nie wspomnę [ze względu na interpolację pikseli].
Dziwne.kompakty kreatywne są stworzone do wszechstronnych zastosowań na niezłym poziomie.
Z drugiej strony stały ekran ogranicza [ bardzo ] możliwości programu MAKRO .
Może Panasonic [ulepszy] 50-tkę,ale mam nadzieję że OLYMPUS też otworzy oczy.
Chociażby dlatego ,aby w przyszłości nie musiał robić " WIELKICH OCZÓW ''
Ni przebił, bo najpierw trzeba zrobić odp. obiektyw 20x a to nie takie proste dla malutkich matryc.
zrobic coś nowego to jest napewno SZTUKA.,nie ma to tamto .z taką matrycą napewno nieżle się napracowali aby uzyskać 20X
Jednak czy da się używać 520mm ,skoro wykazuje taką beczkowatośc.
Chyba dopiero na 400mm-450mm można być zadowolonym z pracy tego zoomu chociaż to i tak bardzo duże ogniskowe bez względu na klasę aparatu.
Mam, kupiłam :) Pierwsze wrażenie: super!!! zdjęcia robione z ręki, przy max zoomie w pochmurny dzień wyszły nawet ostre :) Stabilizacja jest ok. Bawiłam się trochę w sklepie SP-560tką i tam było gorzej. Na podglądzie w powiększeniu zdjęcia były poruszone.
To tyle na razie. Idę bawić się dalej ;) Pobawię się trochę ze statywem :)
Jedyną wadą - jaką znalazłam - jest brak możliwości podłączenia wężyka spustowego. Nie wiem jak wygląda sprawa z pilotem? W instrukcji nic nie ma na ten temat. W akcesoriach na stronie Olympusa wymieniony jest przewód do pilota zdalnego sterowania, jednak w dokładnym opisie wymienione są tylko aparaty serii E... Bez tego czas B zupełnie się nie sprawdza. Mimo zamontowania aparatu na statywie zdjęcia wyszły poruszone.
Ellen: jeśli w aparacie jest złącze (gniazdo) które wygląda podobnie jak mini USB - to jest to.
Spróbuj w aparacie na statywie wyłączyć stabilizację i przetestuj na samowyzwalacz 2sek. Będzie ostro.
ELLEN. --wężyk jest.Nieścisłe dane w opisach to zmora przedstawicieli sprzętu w Polsce.
Dlatego osobiście dzwoniłem do Olympus-pl.Więc jest tak,wężyk podłącza się w gniazdo usb , z tego co przekazała mi pani zserwisu OLYMPUS ,wynika że można podłączyć tylko jeden typ wężyka tzn..wężyk RM-UC1. Robiąc zdjęcia ze statywem koniecznie wyłącz stabilizację ,statyw jest sztywniejszy od naszych rąk a więc przenosi drgania z podłoża na aparat. Napisz coś więcej o tym nabytku.
pozdrawiam ,Marek.
beycen
Dzięki za info. Pomyślę o wężyku za jakiś czas, na razie się spłukałam :). Interesuje mnie jeszcze telekonwerter ale to też za jakiś czas. Jak na razie próbuję z samowyzwalaczem. 12-13 s. spokojnie wystarczy na nocne zdjęcia. Kilka(dziesiąt a może set ;)) fotek wczoraj zrobiłam, jednak wszystkie przez szybę. Mimo, że robione przez szybę wyszły całkiem przyzwoicie. Przy niskich ISO w nocy z max zoomem szumu właściwie nie było widać. Za to było widoczne światło odbite od kurzu w powietrzu.
Kris-1
tak właśnie robiłam, wyłączyłam stabilizację i robiłam z samowyzwalaczem z czasem migawki 12-13 sekund. Jak już pisałam wyżej robiłam przez szybę, nie na wprost tylko pod kątem, dlatego na razie na temat ostrzenia się nie wypowiadam. Jedynie chodziło mi o czas B. Bez wężyka ani rusz. Aparat przy naciskaniu spustu i tak się poddaje, więc zdjęcie jest poruszone.
Aparat trzeba dobrze poznać, żeby nie szukać przez 10 minut w menu potrzebnej funkcji. Wiele ustawień i tak jest wyprowadzonych "na zewnątrz" ale do menu musiałam zaglądać wiele razy. Tym bardziej, że część opcji przy pewnych ustawieniach jest niedostępna. Trzeba zapamiętać co z czym nie działa, a co z czym działa. Potem może wrzucę kilka fotek.
ELLEN,-możesz zrobić kilka fotek na czasach B w formatach RAW oraz JPEG , będziesz miała porównanie ,tyle że jeśli robisz przez szybę ,to jesli to możliwe [ustawienie statywu], po ustawieniu ostrosci i zoomu ,należy dosunąć obiektyw do samej szyby.Nie będzie odbić refleksów swietlnych nawet w dzień .Ponieważ robisz testy warto przetrzeć szyby ,aby wykluczyć paproczki smugi i inne takie .
powodzenia.
egonmadrid
23.04.08, 01:30
Jest to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich serdecznie!
Olympusa SP570 posiadam od miesiąca, jak na razie 1,5 tys. zdjęć więc mogę kilka słów powiedzieć. Proszę jednak uwzględnić fakt że jestem amatorem, do tej pory pstrykałem starą małpką od Samsunga. Po kilku latach postanowiłem zmienić body, a że w pro nie chcę wchodzić, więc zawęziłem wybór do kompaktów. Zakupu dokonałem wg potrzeb: pełny manual, dobre makro, zoom do wypadów na łono natury. W dalszej kolejności Mpx i inne ficzery.
W Madrycie, w El Corte Ingles (wiem, przepłaciłem nieco ale możliwość oddania aparatu jak mi się po tygodniu nie spodoba była ważniejsza) aparat kosztował (i nadal kosztuje) 499 euro. Do tego 2 GB od olka (do panoram) 30 euro, akku Varty 2700 mAh - 18 euro za kpl.
Akumulatory starczają na dłuuuuugie zabawy zoomem, AFem, video itp.
Jakość zdjęć jak na moje oko bardzo dobra - z pełną lufą, przy wcale-nie-najlepszych warunkach zdjęcia wychodzą ostre bez problemów (nie wiem, może ja mam jakąś dobrą rękę, pstrykałem katedrę z ręki w nocy na 1/30s i wyszła super).
Jeśli chodzi o "poruszone zdjęcia nocne" jak wspomniała Ellen: zaopatrzyłem się w statyw Velbon Sherpa 750R (115 euro) i po solidnym przykręceniu do stopki nic mi nie drży, statyw jest diabelnie stabilny, chociaż oczywiście manfroty to inna klasa ;)
Jedyne do czego mogę się w tym momencie przyczepić to pierścień zooma, a dokładniej fakt, że występuje minimalne opóźnienie zanim ruszy silniczek a przez to występuje maleńki skok startowy. Ale można się do tego przyzwyczaić i opanować to. Najwygodniej (imho) ostrzy się też pierścieniem.
Inne wady mi się nie ujawniły i mam nadzieję że tak pozostanie.
Pozdrawiam,
R
egonmadrid-najważniejsze to zadowolony uzytkownik i opinia właśnie uzytkownika aparatu, a nie wirtualmego wirtuoza danych i zbieracza niekiedy pseudoopinii o sprzęcie który zna sie tylko z bajek/komp. prasa/ Ten sprzet, który masz to dobrze wyposazona maszyna i jak tylko Twoja ocena zdjęć jakie on umożliwia zrobić jest pozytywna to chyba taki zoom jest wart nabycia dla nie chcacych DSLRów Śledze forum dpreview i tam juz jest kilka opini o SP570-same co najmniej dobre. Prześlij jakieś fotki z Madrytu.Pozdrawiam.
egonmadrid
23.04.08, 12:31
OK, kilka fotek z ostatnich dni: dziedziniec Pałacu Królewskiego, dwa z ogrodu różanego w parku Retiro i panorama Toledo. Panorama była robiona bez statywu więc pewne niedociągnięcia są.
Wszystkie fotki zmniejszyłem do wysokości 768 px.
Mozliwosci to ten SP570 ma-co widać na zalącznikach. Jakości fotek z tak skompresowanych-przycietch zdjęć nie ma co się podejmować. Jeszcze ostatnie pytanie-jak z ergonomią i jak ustawia sie ostrość pierscieniem/ chodzi mi o szybkość/ Pozdrawiam.
egonmadrid , witaj :-)
A nie mógłbyś zapodać linka do fotek w pełnym rozmiarze. Jakiegoś RAW-a ?
Pozdr.
Potencjał to TO ma, ale do jakości mam drobne zastrzeżenia. Pewnie to kwestia "ćwiczeń" i wprawy.
Pozdrówka.
egonmadrid
23.04.08, 13:55
Ustawianie ostrości podzielone jest na dwie części: 0 - 1m, 1m - nieskończoność. W przypadku ostrzenia na małych odległościach jest odpowiednio wolniejsze (ostrzysz w zakresie jednego metra, a "pasek postępu" jest tak samo długi jak przy ostrzeniu powyżej). Nie mam jakiegoś miarodajnego porównania czy to szybko czy wolno, jednak do dynamicznej akcji gdzie obiekt zbliża się i oddala raczej użyłbym AF / blokady AF / ręcznego ostrzenia o większej głębi ostrości - szczególnie jeśli chodzi o obiekty typu poruszające się ptaki / lądujące / startujące.
Wcześniej też padło pytanie o czas gotowości - w granicach 2,5 - 3 s i można naciskać spust. Jeśli się korzysta z AFu to trzeba oczywiście doliczyć czas na elektronikę.
Linka do jakiegoś pełnowymiarowego zdjęcia / RAWa umieszczę w jakiejś wolniejszej chwili, teraz mam nawał roboty i nieszczególnie mam czas, wybaczcie. Nawiasem mówiąc gdzie byście polecili umieścić takie pliki? Jak by nie było spory plik wyjdzie, nawet po kompresji.
Na początek chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów bo jestem tu nowiutki...
Generalnie rzecz biorąc jestem właśnie na kupnie tego Olka SP570, w związku z tym mam pare pytań do egonmadrit. Powiedz mi jak jest z zapisem na karty xD - wiele ludzi narzeka że są powolne - a jednocześnie widziałem już karty HxD lub xD+, które podobno są ciutke szybsze (i niestety droższe). Drugie pytanie dotyczy poniższych zdjęć, a mianowicie na jakich ustawieniach były robione (o ile pamiętasz)... Aha no i jeszcze jedna prośba ponieważ aparat kupię w USA (podobno polskie menu jest tak czy siak) ale nie będę miał polskiej instrukcji obsługi i jakby ktokolwiek miał taka instrukcję (w języku polskim) to chętnie odkupię (może nawet być kserokopia czy skan)...
Pozdrawiam
egonmadrid
23.04.08, 22:48
Generalnie na prędkość zapisu nie narzekam, tym bardziej że generalnie nie strzelasz fotek co mniej niż te 1,5-2 s, a jeśli ==> tryb poklatkowy ;)
Co do fotek:
- ogród "w środku" - f/5,6; czas 1/125s; ISO64
- ogród "tunel" - to samo, czas 1/100s; to samo
- panorama - to samo, czas 1/320s; to samo, blokada ekspozycji
- pałac królewski - to samo, czas 1/400s; to samo
Mała uwaga - olek podaje że panoramy "z automatu" czyli bez składania w PC ale bezpośrednio w aparacie mogą być wykonane tylko jak masz orginalną kartę Xd od olka. Nie mam innej karty żeby sprawdzić, ale tak do wiadomości tylko.
Jeśli natomiast chodzi o polską instrukcję to byś musiał poszukać kogoś kto kupił w PL, ale - obsługa aparatu jest intuicyjna, menu przejrzyste i proste - nie sądzę żeby ktokolwiek miał problemy ze zrozumieniem aparatu, oczywiście przy założeniu że ma jakiekolwiek pojęcie co to jest ISO, AF, WB itp.
Pozdrawiam,
R
Dzięki za odpowiedź...
Fajnie by było pooglądać jeszcze kilka zdjęć wykonanych tym aparatem... :wink:
A mi pomału zaczyna E-510 chodzić po głowie bo to tylko 150 $ różnicy w cenie a kasa mnie aż tak bardzo nie boli... Tylko że ja amatorkiem jestem totalnym i obawiam się że E-510 może się okazać dla mnie "za dobrym" sprzętem... Dlatego póki co myślę popstrykać z rok 570-tką żeby wprawy nabrać a potem przesiąść się na DSLR (chyba że mnie ktoś przekona żeby od razu od 510-tki startować)...
Egonmadrit - jeśli napstrykasz jeszcze jakieś foty, proszę Cię podziel się z nami...
Z góry dziękuję i pozdrawiam...:lol:
Jak i tak w przyszłości myslisz o lustrze, to kup je teraz... nie ma co się ociągać... to nie jest nie wiadomo jakie czarodziejskie ustrojstwo.
Możesz nawet na programach tematycznych jechać... tak jak w kompakcie, a jakosć nieporównywalna.
Bierz e510
No właśnie... dla mnie jednak jakość zdjęcia ma duże znaczenie (chyba decydujące) i dlatego ciągle nudzę egonmadrit o kolejne zdjęcia... Generalnie mam czas do 13 maja na podjęcie decyzji bo wtedy znajomy jedzie do USA... Nie mniej jednak w pierwszym momencie największą moją uwagę przykuła 570-tka. Taki mały, zgrabny i jednak ambitny z niego typ... No i te pierwsze zdjęcia egonmadrit mi się podobają (zwłaszcza ta panorama Toledo)... A poniżej wklejam linki do sprzetu który mnie interesuje:
Amazon.com: Olympus Evolt E510 10MP Digital SLR Camera with Olympus 14-42mm Zuiko Lens + Olympus 40-150mm Zuiko Lens [Outfit] + Spare BLM-1 Battery for Olympus + Transcend 4GB 133X CompactFlash (CF) Card + High Speed USB 2.0 CompactFlash (CF) Card Reader + Cameta Incognito 1000 Deluxe SLR Gadget Bag (fits E300, E330, E410, E500 & E510): Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51uEg9rUgiL.@@AMEPARAM@@51uEg9rUgiL (http://www.amazon.com/Olympus-40-150mm-Transcend-CompactFlash-Incognito/dp/B000RU49CI/ref=sr_1_4?ie=UTF8&s=photo&qid=1209051620&sr=1-4)
oraz
Amazon.com: Olympus SP-570 UZ 10 Megapixel Digital Camera + Lenses + Filters + Pro Accessory Kit: Camera & Photo@@AMEPARAM@@http://ecx.images-amazon.com/images/I/51WC9O0aTsL.@@AMEPARAM@@51WC9O0aTsL (http://www.amazon.com/Olympus-Megapixel-Digital-Filters-Accessory/dp/B0016N21A2/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=photo&qid=1209051798&sr=1-2)
Jakoś innych aparatów (innych producentów) nie biorę pod uwagę (czy to źle???)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Poniżej wklejam link do galerii zdjęć zrobionych 570-tką... hehehe... oprócz tego że ten ludzik ma fajny aparat to furaka ma też niczego sobie... (czy jak kupie sobie 570tke albo 510tke to będę snobem????) :mrgreen:
http://www.flickr.com/photos/24960882@N08/
Oglądnijcie szanowne panie i panowie, oceniajcie i napiszcie parę słów waszej opinii - są one bardzo cenne.. :)
egonmadrid
24.04.08, 19:08
Z tą jakością to też nie jest tak, że im więcej kasy wydasz tym lepsze zdjęcia wyjdą - oczywiście do pewnego stopnia to prawda, ale:
- zależy co focisz
- zależy od czystości powietrza (plenery / panoramy - szczególnie w miastach),
- zależy od tego "gdzie" jesteś - słońce nad Hiszpanią jest jednak w innej pozycji niż nad PL i stąd w tak samo upalny dzień niebo nad PL jest mimo wszystko ciemniejsze i bardziej "surowe",
- fotki promujące sprzęt są robione w możliwie idealnych warunkach, często na zasadzie uwypuklenia kontrastem - żółty kwiatek na zielonym / niebieskim tle i wyglądają super, ale w warunkach "normalnych" zdjęcia wcale nie wyglądają tak super,
- przy wysokich ISO nie ma bata, muszą być szumy niezależnie ile floty się wyłożyło na sprzęt
- no i chyba najważniejsze - to nie aparat tylko człowiek pstryka foty - można skiepścić najlepsze ujęcia źle dobierając parametry jak i z kiepskich warunków zrobić niezłą fotkę
tak jak wspomniał grizz - jeśli chcesz wejść w pro albo masz aspiracje do pstrykania lustrem - od razu kup lustro i na początek możesz zacząć od "auto", potem "P", a potem odpowiednio do potrzeb tryby A, S, M :)
Jedyną wadą - jaką znalazłam - jest brak możliwości podłączenia wężyka spustowego.[...]Kabelek RM-UC1 podłączany w gniazdo USB:grin:
Jack
A czy ktoś próbował zamiennika? http://www.ceneo.pl/1100793
Jest znacznie tańszy...
Heh...statyw mam słaby, przy naciskaniu spustu migawki trochę się poddaje, stąd zdjęcia poruszone. Musiałabym kupić dobry statyw...jednak chyba wolę na początek kupić wężyk. Pytałam w pobliskim sklepie foto, jednak akurat nie było. Podobno wszystkie akcesoria do Olków schodzą na pniu :|. Umówiłam się na przyszły tydzień.
Jeśli chodzi o zapis na kartę, to mam jeszcze małego kodaka na karty SD i nie widzę specjalnie różnicy w długości zapisu. Jeśli robi się serię zdjęć to oczywiście zapis trwa dłużej, ale to chyba normalne jeśli aparat musi zapisać kilka czy kilkanaście zdjęć.
Panoramy na karcie Olympusa bez łączenia w PC robi świetnie. Są dwie opcje, trzeci to opcja z łączeniem w komputerze. W pierwszej opcji aparat robi drugie i trzecie zdjęcie sam, w momencie gdy punkt odniesienia pokryje się z punktem wyjścia (chyba tak to można określić). Świetna sprawa. Szkoda tylko, ze nie robi więcej klatek jak trzy.
Nie ma sensu zakup ciężkiego i stabilnego statywu do tak lekkiego aparatu.
Wężyk załatwi problem całkowicie.Jeżeli zakup- to najlepiej statywu wielofunkcyjnego tzn..
zmożliwościuą niskiego ustawienia -przydatne do macro , z przestawianą kolumną w pozycję
poziomą .jest duzy wybór w przystępnych cenach .takie statywy tzw.. niewypasione dobrze sprawdzaja sie w terenie , na wycieczkach, są lekkie i naprawde wystarczajace do kompaktów.
Znajomy ma solidne lustro z jeszcze bardziej solidnym obiektywem -prawie 4-kilogramy razem
wiec musiał zakupic solidny statyw i ma zestaw OK. ale noszenie tego fajne nie jest , tyle że koniecznie niezbędne .ale i tak używa wężyka - prawie zawsze .
PANORAMA-jeżeli robi tylko 3 fotki w tej funkcji ,to moze gdyby zrobic dwie panoramy {oczywiscie starajac się zachować ciągłość kadru} a połączyć je w całość już na PC np. panorama 180 stopni lub więcej ,byłoby ciekawe.
Statyw mam zwyczajny, jakich wiele kupiony za 39 zeta w Vobisie. Jest możliwość ustawienia aparatu pionowo, z tym, że niezbyt wysoki max 125 cm. Ma nawet zamontowaną małą poziomicę.
co do panoramy to oczywiście pokombinuję ;) można w ten sposób spróbować nawet zrobić panoramę 360. Na razie eksperymentuję w domu. Ale ładna pogoda jest, więc czas wyjść gdzieś w plener :)
W związku moimi zamiarami zakupu (pisałem wcześniej) udałem się wczoraj do Fotojokera, żeby sobie oba aparaty trochę pomacać i popśtykać guziczkami, ale i zaciągnąć trochę języka sprzedawcy (celowo piszę "sprzedawcy" zamiast "znawcy")... Rozmowę i macanie z panią sprzedawczynią (bez skojarzeń.. :grin: ) zacząłem od SP-570... Więc najpierw opisze moje wrażenia: aparat naprawdę super leży w dłoni i sprawia wrażenie bardzo solidnej konstrukcji, rzeczywiście jest minimalne opóźnienie podczas używania zooma, ale to kwestia przyzwyczajenia, z prędkością AF to cięzko mi się wypowiadać bo nie mam porównania z innymi aparatami ale nie wydaje mi się żeby trwało to jakoś bardzo długo. Bardzo mi się podoba to że jest mały (w porównaniu z lustrzankami) a jak na kompakty to w miarę duży... Natomiast sprzedawczyni jakoś nie była przekonana do tego aparatu, ale wydaje mi się że poprostu nie była przygotowana do rozmowy na temat tego aparatu... Próbowałem coś ją podpytać i w zasadzie nie powiedziała mi nic. Powiedziała tylko że ten aparat jest dobry tylko dla tych którzy potrzebują dużego zooma i że ona poleciłaby zdecydowanie G9...
Potem, przeszedłem do 510-tki i tu pani też nie błysnęła... Miałem wrażenie że na siłę próbuje mi sprzedać sonika alfa 200 bo ciągle o nim mówiła i o D80... Tak więc obawiam się że pani nie była obiektywna... A moje wrażenia o 510tce są jaknajbardziej pozytywne. Jego ergonomia jest wspaniała... Sami wiecie jak to jest jak się tylko czyta o aparatach a całkiem inaczej jest jak się weźmie je do ręki...
Tak więc po wczorajszej wizycie jestam bogatszy o własne namacalne doświadczenia z tymi aparatmi. Niestety obiektywnych opinii mi nie przybyło :))
O obiektywne opinie zawsze trudno. Każdy chwali to co zna i co mu się podoba. I chyba można pokusić się o stwierdzenie, że nie ma obiektywnych opinii. Wszystko to rzecz gustu i tego co będziemy focić danym aparatem. Aparatu do wszystkiego nie znajdziesz. Inaczej poważni fotograficy nie mieliby w swoich zbiorach po kilka aparatów i walizki obiektywów. Wystarczyłby im jeden :)
A mam do Was jeszcze jedno pytanie... Gdybym zdecydował się na E-510 to z jakimi obiektywami najlepiej 14 - 42 + 40 - 150 czy może sam 18 - 180??? Generalnie myślę że sporo będę focić plenerów (góry, woda, budynki), ludzi i może trochę roślinek i (czy te obiektywy nadają się do makro???)... I jak to mniej wiecej ma się do zooma w SP-570...
18-180 - zapomnij.
14-42 i 40-150 świetny zestawik. Jakość lepsiejsza niz z kompakta z całą pewnością.
Dzięki Grizz za błyskawiczną odpowiedź :lol:.... Poza tym na plus zestawu 14-42 i 40-150 przemawia również cena....
rany, ludzie nie kupujcie, takich obiektywów....
nie słuchaj, takich durnych podszeptów.... Nie na darmo Olek w kicie daje dwa obiektywy....
takie obiektywy uniwersalne to załamka
miałem dwa dni 18-180 sigme i K10D....... dramat ....
To nie wiele lepsze od kompaktu jest
Uzytkowników sp570 proszę o podanie danych zawartych w instrukcji odnośnie rozdzielczości.Według specyfikacji w necie są to kolejno- 10, 5, 3 2, i 1,2 MP
Natomiast w reklamie od 10 do 1,2 w skoku co 1MP .informacje niescisłe a równiez wprowadzające w błąd to typowe dla sklepów .szkoda że przedstawiciele sprzętu na kraj również tak postępują.dotyczy to danych tech.. .,wyposażenia oraz możliwości zastosowania dodatkowych akcesorii .Najlepszym sposobem pozostaje nadal kontakt z uzytkownikami sprzetu .
pozdrawiam,Marek.
Aparacik jest miodzio. Focę nim już dokładnie 1 miesiąc i 1 dzień. Zrobiłem jakieś 1000 zdjęć. Kapitalny system ustawień, jak w lustrzankach. No i ten zoom. Podobno testem zoomów (na forach) jest zdjęcie księżyca. Zrobiłem ostatnio... Sam byłem zaskoczony.
Odpowiadam na pytanie: 10M to tylko w RAW. Normalnie w JPEG w trybie FINE na wyświetlaczu pokazuje się ikonka 5M a plik ma 3,5-4M. Pliki 3M to wtedy jak fotografujemy seryjnie (naprawde daje 12-13 zdjęć/sek). Sqsyn jest szybki. Trzepie jak kałach ;-))
Jeśli natomiast chodzi o polską instrukcję to byś musiał poszukać kogoś kto kupił w PL,
Dysponuję polską instrukcją do 570 (pdf, ok 4 M).
Mogę wysłać na priva. Zresztą, zadzwońcie tak jak ja do serwisu Olympusa. Miła Pani przesłała mi mailem bez nikakich.
FATMAN-1 ,czy w formacie RAW tylko i wyłącznie 10 , czy dalej bedzie 8, 7 , 6 itd..
nie pamiętam strony z reklamą , ale tam prezentowano zdjęcie { to samo tylko w 9, 8 7 MP ]
W jpg: 10, 5, 3, 2, 1, VGA, 16:9.
Kompresja do wyboru: MAŁA albo NORMALNA
W RAW - tylko jeden rozmiar dostępny: 10M, 3648 x 2736, bez kompresji
FATMAN-dzieki za informację.
trochę szkoda że nie mozna tego regulowac według potrzeby,wynika z tego że albo 10 albo 5 MP a przydałyby sie wielkości pośrednie.
FATMAN-dzieki za informację.
trochę szkoda że nie mozna tego regulowac według potrzeby,wynika z tego że albo 10 albo 5 MP a przydałyby sie wielkości pośrednie.
Po co?
Na kompie sobie przeskalujesz...
Po co?
Na kompie sobie przeskalujesz...
no, ale niekiedy może mu zabraknąć miejsca na karcie na kolejne zdjęcia, wiem, wiem, że karty są tanie i mozna ich miec zapas, ale różnie to bywa... stąd nie zaszkodzi mieć w aparacie takie posrednie wartości. Pozdrawiam.
Poza RAWami jak na razie, najwięcej zdjęć robiłam w rozmiarze 5M. Chyba wystarczy w zupełności. Nie mam zamiaru drukować billboardów ;P.
Fatman_1: Czekam na pełnię z utęsknieniem. Tym bardziej, że teraz z okna go w ogóle nie widzę. W dodatku wschodzi i zachodzi prawie równo ze słońcem.
Odpowiadam na pytanie: 10M to tylko w RAW. Normalnie w JPEG w trybie FINE na wyświetlaczu pokazuje się ikonka 5M a plik ma 3,5-4M. Pliki 3M to wtedy jak fotografujemy seryjnie (naprawde daje 12-13 zdjęć/sek).
Ej, żeby nie było wprowadzania w błąd ;)
10 M zarówno w RAW jak i JPG,
Można focić seryjnie 10 M (wolno)
seryjnie 5 M (znośnie)
seryjnie 3 M (zasuwa jak dziki)
pozdrawiam
Witam wszystkich,
od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem OLYMPUSA SP-570, przesiadkę zrobiłem z modelu SP-510. Mam do Was następujące pytanie, czy warto dokupić do tego sprzętu tuleję wraz z filtrem UV i polarkiem firmy Hoya?!
Czy używacie filtrów do zaawansoanych cyfraków?
Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Warto, bo bardzo przydatnym może okazać się połówkowy szary i przede wszystkim polaryzacyjny i do takiej tulejki wkręcisz konwerter np x0,5 i masz efekt "rybiego oka" Gratuluję zakupu.Pozdrawiam.
Witam wszystkich,
Czy używacie filtrów do zaawansoanych cyfraków?
Ja używam, a właściwie używałam. Mam kilka ale o średnicy 52 mm, używałam do Olka C-760 i starego lustra Minolty X-300. Do SP-570 zdaje się 58 mm potrzebne... Mam zamiar dokupić tulejkę i telekonwerter o filtrach też z czasem pomyślę, a przynajmniej o UV, chociażby dla ochrony obiektywu.
Fatman_1: Czekam na pełnię z utęsknieniem. Tym bardziej, że teraz z okna go w ogóle nie widzę. W dodatku wschodzi i zachodzi prawie równo ze słońcem.
Zdjęcia księżyca zrobiłem i zamieściłem na forum optyczne.pl.
Ale zkisiłem sprawe bo włączyłem cyfrowy zoom i... mała czerwona otoczka jest. Następnym razem... biję się w piersi, zrobię bez cyfrowego.
Wrzuciłem tam też inne zdjęcia.
Do SP-570 zdaje się 58 mm potrzebne... Mam zamiar dokupić tulejkę i telekonwerter o filtrach też z czasem pomyślę, a przynajmniej o UV, chociażby dla ochrony obiektywu.
Dokładnie. 58 są potrzebne.
Nie wiem czy warto wchodzić w ten telekonwerter 1,7. Na allegro jest za 500 pln. No i jeszcze tuleja...
Jak to wszystko zliczę to moge kupić Canona 450D z kitowym 18-55.:wink:
Proszę tych, którzy pisali do mnie na priva po instrukcję do Olka 570 o podanie adresów e-mail bo jak nie ma ich w profilu to gdzie mam wysłać ?
Plik ma ponad 4 Mb.
Dokładnie. 58 są potrzebne.
Nie wiem czy warto wchodzić w ten telekonwerter 1,7. Na allegro jest za 500 pln. No i jeszcze tuleja...
Jak to wszystko zliczę to moge kupić Canona 450D z kitowym 18-55.:wink:[/QUOTE]
no tak...ale 18-55 to jednak nie 800... lustro może kiedyś kupię...jednak na szkło o takiej ogniskowej chyba nie będę mogła sobie pozwolić...to już lepiej teleskop kupić ;)
Właśnie czekam na olka sp-570.Zamówiłem w niedziele wieczorem.
To co mnie w nim urzekło najbardziej to te filigranowe kształty.Olympus zawsze pod tym wzgledem budził u mnie szacunek.Dawno,dawno temu ekscytowałem się c-770 - nie wierzyłem że w tak małej obudowie może kryć się tak potężny zoom...teraz przezywam swoiste deja vu ;)
Kolejny plus dla olka to zakres ogniskowych.Z przewagą na 26 mm. Szeroki kąt to jest to co takie misie jak ja lubią najbardziej.Mnogość programów tematycznych i polskie menu to kolejny punkt dla olka.Pozatym sp-570 to śnieżynka na rynku foto co także miało wpływ na mój wybór.
Zdaje sobie jednak sprawę z ewidentnych wad olka.Nie do końca rozumiem czemu nie ma odchylanego lcd...czemu nadal jestesmy skazani na slamazarne karty xd i dlaczego matryca fizycznie wciąż jest taka malutka skoro zwiększają ilość pikseli. Szkoda, że nie doczekaliśmy się jeszcze akumulatorka..ale to wszystko pewnie przyjdzie za niecały roczek.
Nie będę się czepiał już tego że szybkostrzelność na poziomie 15 klatek na sekunde wymaga iso 400 - jeśli sie myle proszę mnie poprawić :) - bo to nie jest aparat do TEGO typu fotografii.Ani tego że funckja tworzenia panoramy wymaga kart pamięci olympusa - każda firma ma jakąś strategię.Za to przyczepię się do braku dzwięku w filmikach na których używamy zooma - nie sądze aby to była funkcja z której będę korzystał najczęściej ale potrafie sobie wyobrazić sytuację, że jestem na koncercie ulubionego wykonawcy...reszte niech każdy dopowie sobie sam :)
Wydaje mi się że zwiększenie zakresu ogniskowych w stosunku do poprzednika nie tłumaczy tak dużej ceny tego cyfraka ale...i tak jest to najlepsza propozycja ultra zoom dla mnie na rynku - co raczej powinno być powodem do wstydu dla innych producentów ;-)
Podziękowania dla Fatmana_1 za instrukcję. Jak sie wczytam to i pewnie kupię.:-P
Jestem na kupnie właśnie chyba SP-570. Mam olka UZ-770. Interesuje mnie też możliwość kręcenia filmików. W moim jest kompresja MP4 i na karcie xD-H 2GB mieści się prawie dwie godziny filmu. Jak jest tutaj ? Jaką ilość da się nagrać na przykład na 1GB ? Któryś z szczęśliwych użytkowników mógłby to sprawdzić :)
Może warto zapoznać sie z czymś takim: http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1588&z=1 Patrząc na te podrasowane-wysycone fotki Sony to Olek jak dla mnie nie ma tu konkurencji. Pozdrawiam.
Don Pedro, fajnie że wyszukałeś ten test --można sobie trochę porównać.
Szkoda ze fotki nie są robione na takich samych ustawieniach, a mogły być.
Odrzucając skrajne ogniskowe /bo są rózne /,to pozostałe fotki mozna było i nawet należało wykonać uzywając identycznych parametrów,.
Ale zawsze to jakis sprawdzian i możliwośc oceny.
Wnioskując z porównania - Sony sam z siebie robi zdjęcia o bardzo przesyconych kolorach żeby nie napisać cukierkowatych.Dla mnie aż taka ingerencja softu aparatu w zdjęcie to wada bo efekt często jest kiczowaty i nienaturalny.
Olympus może nawet lekko niedosyca kolory - szczególnie czerwienie ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby to sobie poprawić za pomoca jednego suwaczka w elementsie lub po prostu zmienić ustawienia koloru w menu z natural na vivid.
Autorzy porównania bardzo fajnie pokazali tryb uśmiechu w olympusie.Aparat bez problemów wyłapał to co najwazniejsze uruchomiajac tryb zdjec seryjnych.Gorzej pod tym względem wypadł sony który nie zdążył zarejestrować tego co najwazniejsze ;) Choć uczciwie musze przyznać że nie jest to chyba zbyt istotna funkcja...za to na pewno dająca sporo frajdy.
Przy porównaniu ogniskowych 26mm i tych najdłuższych warto zwrócić uwagę na to jak oba aparaty naświetliły fotografowaną scenę.Moim zdaniem o wiele lepiej spisał się tutaj Oli u którego nie ma głębokich pozbawionych szczegółów cieni.Automatyczny pomiar swiatła w SP-570 jest dużo bardziej skuteczny.
Zdjęcia nocne to w moim subiektywnym odczuciu znowu przewaga Olka który lepiej naświetla i wyraznie lepiej radzi sobie z szumem.
Co do wyglądu obu aparatów -jak już pisałem wcześniej Oli ma charakter i jest bardzo filigranowy natomiast sony to nuda,nuda i jeszcze raz nuda...może z odrobiną stylu ale tak naprawde to tylko powielanie pewnych schematów.
Biorąc pod uwage fakt, że oba cyfraki miały swoją premierę na poczatku tego roku jestem przekonany o wyższości Olka i to znacznej - zarówno jeśli chodzi o funkcjonalność,wygląd i jakość zdjęć.Nie wiem jak się przedstawia sprawa ceny ale jeśli będzie zbliżona to zdecydowanie lepiej zainwestować kase w Olka. :)
Abberacja u sonego też jest nie mała
Witam ponownie!
Zoom Sp-570 powala na kolana. Poniżej zamieszczam zdjęcie wykonane na maksymalnym zoomie (iso200, statyw z wykorzystaniem samowyzwalacza)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f0973c67c4da4bb0.html
dla porównania zamieszczam fotkę bez zoom
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90c4bc12bb04743d.html
PS. Wracając do tematu stosowania tulei oraz filtrów. Czy w przypadku SP-570, występuje zjawisko winietowania?!
PS. Wracając do tematu stosowania tulei oraz filtrów. Czy w przypadku SP-570, występuje zjawisko winietowania?!
Używałam tulejki i filtrów do Olka C-760UZ. Tam nie było winietowania gdyż obiektyw wysuwał się na pełną długość niezależnie od ustawień zoomu. Położenie zmieniał tylko obiektyw wewnętrzny. W przypadku Olka SP-570 jest inaczej. Tu obiektyw przy najkrótszych ogniskowych wysuwa się tylko trochę. Na całą długość - dopiero przy pełnym zoomie. Tulejka musi więc być dostosowana długością do pełnego zoomu. Przy krótkich ogniskowych może wiec wystąpić winietowanie. Z tego co czytałam to w SP-560 tak właśnie jest. Więc tu będzie podobnie. Winietowanie znika około połowy długości zoomu...jakoś tak...
To co mnie w nim urzekło najbardziej to te filigranowe kształty. (...) Nie do końca rozumiem (...) dlaczego matryca fizycznie wciąż jest taka malutka skoro zwiększają ilość pikseli.
Bo jakby była większa, to już nie byłoby tych "filigranowych kształtów".
Większa fizycznie matryca to większe fizycznie obiektywy.Olek nie przejdzie na matryce np. jaką ma FZ50 1:1,8 czy na jeszcze większe 2:3 bo cena tych hybryd przewyższyłaby lustrzanki i pewnie obiektyw o zakresie 28-520 miałby jakość optyczną podobną do szkieł typu "musztardówka"/ dla młodych wyjasniam-musztardówki to były kiedys grube szklanki najniższej jakosci szkła, w które zapakowana była musztarda i służyły później do zalewania robaka// Ile na tym forum naczytałem sie o kiepskiej jakości Zuiko 18-180 Wychodzi na to,że nie warto, ale się zobaczy.
napaliłem się na ten aparat z zróżnych wzgledów
przede wszystkim kompakt --bo mały, poreczny ,a mozliwosci wiele
plastycznośc ogniskowania --spory zakres
zdjęcia seryjne w niezłej rozdzielczości
zdjecia makro--super opcja
kompensacja cienia
podwójna stabilizacja
i inne mało uzywane ale czasem potrzebne mozliwosci tego aparatu
Przeglądam opinie nabywców tego aparatu i jestem zawiedziony , a jeszcze bardziej załamany fotkami ,które są prezentowane na tym i na innych forach.
NAPRAWDĘ--sledzę uważnie całość opini na forum i .....nie rozumię co jest z tym aparatem.
Gdzie ma on feler , że nie mozna zrobic zdjecia ,powiedzmy --''normalnego'' czyli takiego jakie mozna wykonac zwykłą małpką za 400 zł..w programie AUTO , które to zdjęcie jest jak najbardziej poprawnwe i nie razi czym kolwiek. Nie wierzę że ktoś kto zrobił tym aparatem 1000 --2000 zdjęc , nie umie focić ,byłaby to bzdura .A mimo to nadal fotki są mdłe lub nie takie jak zamierzone ,stale problem z uzyskaniem zadawalajacych-choćby normalnych fotek.CZYŻBY bubel w cenie lustra, a jakośc gorsza od SMIENY-8 M. Taki kompakt jak 570 byłbu dla mnie i dla wielu innych idealnym aparatem ,dla średnich wymagan ,gdyby dało się go używac zgodnie z przeznaczeniem, uzyskując dobro--sredniej klasy jakość , ale na razie nie widzę takiej mozliwości .Jezeli komuś udało się opanować opcje tego aparatu , to prosze o obiektywną opinię dla mnie i dla innych.ZADAJCIE JAKIES NORMALNE FOTKI Z TEGO APARATU , MYŚLĘ ŻE JEDNAK TEN APARAT ZA TAKĄ KASĘ CHYBA ROBI NORMALNE ZDJĘciA.
Prosze -bez obrazy ,nie wysmiewam sie , nadal mysle o tym modelu , ale jednak narazie to WIELKI SZOK za wielką cenę.
Proszę bardzo pierwsze z brzegu jakie mi się napatoczyło: http://www.pbase.com/marielou/image/96137891 - napewno jakością dorównuje wspomnianym przez beycena małpką
To akurat nieudany przykład :(
Zdjęcie jest nie z SP-570 a z C7070
http://www.pbase.com/marielou/image/96137891&exif=Y
Nie zrobiłam jeszcze dużo zdjęć tym aparatem. Większość robiłam na próbę i zaraz kasowałam
http://pl.fotoalbum.eu/Ellen/a58998
Zaznaczam, że fotki robiłam nie do albumu, tylko dla przetestowania aparatu. Przy dużych zoomach widoczna jest "mgła" ale to z pewnością wina ostrego słońca i mało przejrzystego powietrza.
Poza tym mam już wężyk i może zrobię kilka fotek w nocy.
mam zamiar zakupić aparat w wakacje na "spółkę" z moją dziewczyną bo nie chcę bardzo obciążać mojego dość skromnego studenckiego budżetu (część środków przeznaczona na już zarezerwowane wakacje) i tutaj na starcie pojawił się problem do tej pory używałem analogowej lustrzanki canona (nie kręciły mnie te cyfrowe zabawki za 500zł bo mój aparat te same obiekty fotografował lepiej) ale jako że moja panna pojęcie o fotografii ma raczej małe żeby nie powiedzieć żadne chcę pójść jej na rękę i kupić kompakt ale zaznaczyłem że ma to być aparat który mnie nie uwsteczni i dlatego rozpocząłem zakrojone na szeroką skalę poszukiwania i w związku z tym
mam kilka pytań do osób z branży fotograficznej i tych znających aparat:
1 Czy sądzicie że do sierpnia aparat stanieje jeśli tak to ile w Waszej opinii będzie kosztował??
2 po przestudiowaniu całego tematu chciałbym usłyszeć opinię kogoś kto miał trochę bardziej do czynienia z tym aparatem i z panasonikiem fz50 który z nich uważa za lepszy??
ZADAJCIE JAKIES NORMALNE FOTKI Z TEGO APARATU , MYŚLĘ ŻE JEDNAK TEN APARAT ZA TAKĄ KASĘ CHYBA ROBI NORMALNE ZDJĘciA.
Tu masz takie:
http://www.pbase.com/marielou/image/96698075
rembiel-z całym szacunkiem do SP-570, ale FZ50 to aparat z półki wyżej, o zdecydowanie lepszej optyce i mechanice obsługi, choć ma mniejszy zakres zooma.Jest w tej cenie co SP-570! Jeżeli potrzebujesz duzego zakresu zooma to znacznie taniej wyjdzie SP-560 i chyba najlepszy z takich hybryd Panasonic FZ18
Dzięki don Pedro:)
Wielki zoom nie jest dla mnie sprawą pierwszorzędną. fz18 nie do końca odpowiada mi z innego powodu, mianowicie nie można do niego dołączyć lampy zewnętrznej a tę możliwość chciałbym mieć....
A jaka jest Twoja opinia o fuji s9600??? Z tego co o nim czytałem to nie jest zły ale ja aż tak bardzo się nie znam dlatego chciałbym poznać o nim opinię kogoś kto bardziej się zna.
chciałbym poznać o nim opinię kogoś kto bardziej się zna.
Popieram :grin:
jeszcze księżyc - zdjęcie robione z ręki, zwyczajnie automatem
http://pl.fotoalbum.eu/Ellen/a58998/00000012
Dzięki don Pedro:)
Wielki zoom nie jest dla mnie sprawą pierwszorzędną. fz18 nie do końca odpowiada mi z innego powodu, mianowicie nie można do niego dołączyć lampy zewnętrznej a tę możliwość chciałbym mieć....
A jaka jest Twoja opinia o fuji s9600??? Z tego co o nim czytałem to nie jest zły ale ja aż tak bardzo się nie znam dlatego chciałbym poznać o nim opinię kogoś kto bardziej się zna. Ten Fuji S9600 uchodzi wsród fujimanów za nr1, choć wyszła już nowsza wersja S100fs to podobno w ICH odczuciu nieco gorzej obrazuje, mimo iż ma wieksze mozliwości fotograficzne. S9600 jest poręczniejszą pseudolustrzanką o zakresie ogniskowania do wszystkiego o dobrej jakości obiektywu, miłą w uzytkowaniu/miałem do czynienia/ Wczoraj oglądałem fotki z tego aparatu tzw papierowe formatu A4-naprawdę miodzik, różnicę w jakości zdjęć miedzy lustrzankami a S9600 widać dopiero przy "chirurgicznej" analizie. Za rozsadna cene brać, ewentualnie zastanów sie nad zakupem lustrzanki, są teraz na wyprzedaży, tanio np. D40, E400 &200-wejdź na allegro, coś napewno znajdziesz. S9600-nie bedziesz żałował, napewno, obsługa jak lustro, odchylany monitor, lampę podepniesz, komfort focenia imho wysoki, a i zdjęcia jakościowo bdb.Pozdrawiam.
zbyma72age
20.05.08, 22:27
Może komuś się przyda info.:
Na stronie Adobe ukazała się najnowsza wersja Adobe DNG Converter 4.4.1 która uwzględnia już Olympys Camedia SP-570UZ.
Jak ustawić Converter znajdziemy wskazówkę m.in. w:
ftp://ftp.helion.pl/online/realwo/realwo-3.pdf
Sprawdziłem
A więc dla niektórych również wiadomość, że po przekonwertowaniu można korzystać z UFraw 0.13 oraz wszystkich poprzednio uwielbianych:
RawShoter essentials 2006
Silkipix i wielu innych
Raw Therapee czyta orginalne ORF
Oczywiście mamy OLYMPUS Master 2
Pozdrawiam innych użytkowników SP-570UZ
Tryb makro - ja i mszyca :)
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=2129&pos=2
zbyma72age
22.05.08, 21:16
Ponieważ na forum przewijały się również prośby o pokazanie co może lub nie SP-570UZ
pozwalam sobie na wskazanie kilku adresów pod którymi można popatrzeć na efekty innych:
http://www.moreaufamily.net/albumsphotos/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=12386&g2_GALLERYSID=029824f0d6764e642b24e5c397696239
SP570UZ TESTÂ : un album sur Flickr (http://www.flickr.com/photos/olddo/sets/72157604196032077/detail/)
http://www.flickr.com/groups/sp-570uz/pool/
Ce membre n'utilise plus Flickr. (http://www.flickr.com/photos/tothworld/sets/72157604700177585/)
http://www.flickr.com/search/?ss=2&ct=6&w=all&q=SP-570UZ&m=text
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=27725858
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=27828685
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=27901998
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=27880024
http://www.thewarmland.com/p723752988
http://www7a.biglobe.ne.jp/~panoramahead/sp570sample.html
http://mitemiteblog.jp/panoramahead/archive/281/0
Proszę bardzo o zwracanie uwagi na możliwość wyświetlenia EXIF i zawarte tam info.
Myślę że będzie dużo zadowolonych.
Pozdrawiam
zbyma72age
Dzięki za linki.
Naprawdę duża kopalnia zdjęć, która pozwala naprawdę wyrobić sobie opinię o tym aparacie.
Pozdrawiam
Kurcze...jest tam zdjęcie aparatu z telekonwerterem... nie sądziłam, że to takie wielkie... ale lufa!!! :mrgreen:
Witam wszystkich. Jestem tutaj kompletnie nowy, a przymierzam sie w tym tygodniu do zakupu Olka SP-570. Czy powinienem przy zakupie aparatu zwrócic uwagę na...... no właśnie, na co??? Czytałem w którymś poście, ze róznie to bywa z ostrością i może zalezec to od danego egzemplarza.
Prosze o słówko pomocy.
Greg.
zbyma72age
25.05.08, 23:36
....Czytałem w którymś poście, ze różnie to bywa z ostrością i może zależeć to od danego egzemplarza.
Proszę o słówko pomocy.
Greg.
Co do tego akurat tematu proszę o zapoznanie sie z:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12147
Przy okazji proponuję przy zakupie zwrócić uwagę na typ karty pamięci zalecał bym o ile będzie potrzeba zapisu np. filmu w formacie VGA: 640×480 (frame rate: 30fps) wymagana jest karta typu xD M+ np. 1 lub 2GB (1,5x szybszy zapis niż standardowej xD M).
Standardowa karta xD typ M zapewnia nagranie tylko 40 sec w tym formacie, jeśli nie będzie to istotne tylko VGA 640×480 pixel ale (15fps) lub QVGA 320×240 pixel, może być standardowa karta xD typ M - wtedy czas nagrania 29min (lub do wyczerpania akumulatorków). Oryginalne karty Olympus xD umożliwią również zapis zdjęć panoramicznych oraz wykorzystanie funkcji 3-D i ART Sztuka w OLYMPUS Master 2.
Zalecam zakup tylko akumulatorków Eneloop 2000mAh. Jeden komplet wystarczy spokojnie na 600-700 fotek i to z włączonym ekranem.
Ponieważ aparat ma 23 pre definiowane ustawienia programów fotografowania dla zupełnie początkującego jest to dobry początek.
Potem czytając instrukcję obsługi i korzystając z porad forum oraz praktykując (praca czyni mistrza) osiąga sie efekty. Aparat to tylko narzędzie.
Pozdrawiam
dzięki kolejny raz Don Pedro:)
ale.... poczytałem o s9600 trochę i mam spore wątpliwości bo oprócz wielu pochlebnych opinii o nim spotkałem się bardzo często z zarzutem że stabilizacja w nim to mit...
czy skoro miałeś możliwość obcowania z aparatem to prawda? i w jakim stopniu to może przeszkadzać osobie, która chciała by coś może sie pouczyć robić zdjęcia inaczej niż trybem auto (moja dziewczyna)??
nie ukrywam również że stabilizacja przydała by się i mi bo nie mam bardzo pewnej ręki choć pisali ludzie opinie iż ten brak stabilizacji s9600 do pewnego stopnia nadrabia matrycą choć szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia w jaki sposób miało by się to odbywać:???:
rembiel
Rozumiem Twoje rozterki ale ... skupmy się w tym wątku nad dyskusją o 570 UZ.
zbyma72age
29.05.08, 19:34
Dodatkowe informacje dla użytkowników SP-570UZ (w uzupełnieniu instrukcji):
Funkcja 3-D i ART Sztuka w OLYMPUS Master 2
Jeśli zainstalowaliśmy program Olympus Master 2.0 oraz zakupiliśmy kartę pamięci Olympus xD-Picture Card Typ M lub Typ H to w pudełku znajdziemy okulary 3D oraz kartkę z numerem seryjnym (kodem), który wpiszemy przy instalacji xD-Picture Card Pack. Na dostarczonym dysku instalacyjnym OLYMPUS Master 2 nie znajdziemy xD-Picture Card Pack niezbędnego do wykorzystania w tym programie funkcji 3D.
Istnieje możliwość zainstalowania OLYMPUS muvee theaterPack w wersja trial do wypróbowania http://asia.olympus-globa...eatures/03.html
W celu skorzystania z funkcji 3D, musimy pobrać ze strony:
http://asia.olympus-globa...lympus_master2/
i zainstalować dodatkowo OLYMPUS Master 2 xD-Picture Card Pack (najnowsza wersja 18 Mar.,2008 Windows 2000Pro/ XP/ Vista XDPACK_WIN_203.exe, ok. 25MB)
Sposób postępowania:
najpierw instalujemy i sprawdzamy OLYMPUS Master 2, ponieważ oprogramowanie xD-Picture Card Pack, będzie dodane do OLYMPUS Master 2.
Jak zainstalować
Pobierany instalator xD-Picture Card Pack zapisujemy na Pulpicie
Zamykamy wszystkie aplikacje, które są otwarte w komputerze
Klikamy dwukrotne na zapisany na Pulpicie plik instalatora XDPACK_WIN_203.exe
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami instalatora
Program OLYMPUS xD-Picture Card Pack to dodatkowy moduł oprogramowania (add-on) wzbogacający program OLYMPUS Master 2 o funkcje „Natychmiastowa sztuka”, „Filtr artystyczny” i „Zdjęcie 3D”.
Funkcja „Natychmiastowa sztuka” zapewnia możliwość łatwego tworzenia zdjęć artystycznych przypominających filmy rysunkowe, akwarele lub obrazy olejne.
Opcja efektów artystycznych umożliwia tworzenie odpowiednich efektów dzięki funkcji edycji „Filtr artystyczny – Film rysunkowy, Akwarela, Malarstwo olejne”. Istnieje również możliwość podpisywania zdjęć.
Funkcja „3D” umożliwia tworzenie trójwymiarowych zdjęć, które można oglądać korzystając z okularów z kolorowym filtrem (stereoskopowych), podstawki dla fotografii 3D itp.
Po zainstalowaniu w opcji Narzędzia i na pasku narzędzi pojawią się: Natychmiastowa sztuka i 3D, Sztuka pojawi sie również w manu Edycja.
Funkcję 3D można stosować wyłącznie do zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym firmy OLYMPUS w trybie panoramicznym. Efekty 3D można stosować wyłącznie do zdjęć o szerokości lub wysokości ponad 240 pikseli, a mniejszej niż 8 192 pikseli.
Jeśli szerokość lub wysokość zdjęcia przekroczy 3200 pikseli dla funkcji 3D i Sztuka, po zapisaniu zostanie ona odpowiednio zredukowana do 3200 pikseli.
Poniżej przykład: zdjęcie kwiatu Rododendrona (SP-570UZ) i przeróbki.
Przy okazji zwracam uwagę:, aby można nagrywać dłuższe filmy (9min - 1GB lub 18min - 2GB, a nie 40sec) w formacie VGA przy szybkości 30 klatek, należy zakupić karty xD M+ lub typ H, o czym niestety na stronach Olympus pl oraz z instrukcji (str 73 i 84) nie można się dowiedzieć. I to już nie jest poprawne informowanie o możliwościach wyrobu. Te dane można odczytać ze stron Olympus jap.
Pozdrawiam
A gdzie mozna zakupic ową karte M+? Sprawdzalem na allegro i niestety nic nie znalazłem. W sklepach internetowych owszem, niby jest, ale jeszcze niedostepna.
dzięki kolejny raz Don Pedro:)
ale.... poczytałem o s9600 trochę i mam spore wątpliwości bo oprócz wielu pochlebnych opinii o nim spotkałem się bardzo często z zarzutem że stabilizacja w nim to mit...
czy skoro miałeś możliwość obcowania z aparatem to prawda? i w jakim stopniu to może przeszkadzać osobie, która chciała by coś może sie pouczyć robić zdjęcia inaczej niż trybem auto (moja dziewczyna)??
nie ukrywam również że stabilizacja przydała by się i mi bo nie mam bardzo pewnej ręki choć pisali ludzie opinie iż ten brak stabilizacji s9600 do pewnego stopnia nadrabia matrycą choć szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia w jaki sposób miało by się to odbywać:???:
Stabilizacja mechaniczna, to dobry wynalazek, ale można sie bez niej obyć. Aparat tej klasy o którym wspominasz dysponuje tzw. stabilizacja cyfrowa, zwieksza czułośc matrycy/ ekwiwalent ISO/ i tym samym umożliwia wykonanie nieporuszonych zdjęć, zawsze stosując priorytet jak najniższej wartości ISO/ im wieksze tym gorsza jakość zdjęć/ Takie aparaty sygnalizują o możliwości poruszenia zdjęć za pomocą ikonek np. mruga symbol ręki ujetej w dwa nawiasy itd. Zasada nieporuszonych zdjęć jest taka, że stosuje się czasy krótsze od odwrotnosci zastosowanej ogniskowej np. F=300 to dajesz czas 1/300 lub krótszy np. 1/400, F=28 to wystarczy 1/30 Do tego masz na kółku trybów "S" preselekcje czasu. To wszystko jest proste, ale jak kazda nauka wymaga czasu. Mam E400 bez mechanicznej stabilizacji i nie zdarzyło mi sie wykonać świadomie poruszonej fotki, stosuje powyższe zasady i jest dobrze. Przeglądam na bierząco opinie o SP570 i są coraz lepsze, a aparat tanieje, to "niezły model" Pozdrawiam.
zbyma72age
30.05.08, 13:42
A gdzie mozna zakupic ową karte M+? Sprawdzalem na allegro i niestety nic nie znalazłem. W sklepach internetowych owszem, niby jest, ale jeszcze niedostepna.
Moja uwaga dotyczyła braku szczegółowych informacji w instrukcji do aparatu SP-570UZ.
Jednoznacznie napisałem info: "należy zakupić karty xD M+ lub typ H"
Karty typu M+ rozpoczęto produkować w początkach tego roku (trochę trzeba poczekać na nie)
Karty M+ są 1,5x szybsze od Typu M.
Karty typu H oferują teoretycznie trzykrotnie wyższe prędkości odczytu i zapisu od kart typu M, lecz obecnie są dostępne jedynie w pojemnościach 512 MB i 1GB.
Pozdrawiam
Jutro trafi w moje łapki :grin:
Podaję dla zainteresowanych linki do stron gdzie zapoznać sie można z testami SP-570UZ:
http://www.optyczne.pl//74.1-Test_aparatu-Olympus_SP-570_UZ.html
http://www.e-cyfrowe.pl/testy.php?publikacja=15&strona=1
tutaj wartościowe sample:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/SP570/SP570A7.HTM
dla tych co trochę znają j. czeski:
http://www.digimanie.cz/art_doc-1120E83C42983BEEC125741E006FE0B0.html
http://leetsil.fh-forum.org/?p=37
Fotki testowe:
http://www.moreaufamily.net/albumsphotos/main.php?g2_view=core.ShowItem&g2_itemId=12386&g2_GALLERYSID=029824f0d6764e642b24e5c397696239
Miłej lektury
Pozdrawiam
Zbyma72age , ja sie baaaardzo długo zastanawiałem nad wyborem aparatu, oczywiscie pomiedzy lustrem a a "zwykła" cyfrówka. Wiem, co potrafi ten aparat, a czego nie, znam jego wady i zalety, ale postanowiłem najpierw nauczyc sie robic zdjecia na SP-570, potem pomyslimy o lustrze. Do tej pory robiłem zdjecia małpkami, czasem stara dobra analogową Practicą ojca (jak juz sie troche poduczyłem jak robic nią zdjecia, niektóre wychodziły po prostu przepiekne). Jak tylko dostane Olka w swoje łapki, podziele sie opinią i na pewno próbnymi fotkami.
Pozdrawiam.
No i jest, przyszedł :) Pierwsze wrażenia: dosyc solidnie wykonany, fajnie leży w rece. Pokrętło zooma na obiektywie troche niewygodne, ale mozna sie przyzwyczaic. Menu dosyc przejrzyste, wszystkie przyciski, pokrętła wygodnie pod palcami, mozna sie szybko nauczyc obsługi bez patrzenia na klawisze. Jakosc zdjec: no coz, lustro to nie jest, ale jesli pobawmiy sie manualem mozna strzelic na prawde ładne zdjecia (dzis postaram sie wrzucic pare). Czasami zawodzi AF, ale nie jest najgorzej. Baaaardzo pododba mi sie tryb super makro, działa na prawde dobrze. Przestroga - NIE uzywajcie zoomu cyfrowego nawet w 1% - zdjecia wyglądają jak z telefonu. Nie polecam rowniez wykorzysywania maxymalnego zoomu optycznego 20x (ekwiwalent 520mm).
Bede dalej dzielił sie moimi opiniami wraz z dlaszym uzytkowaniem aparatu.
Na dzien dzisiejszy - 4+.
Pozdrawiam.
PS. Pytanko do zbyma72age: poleciłbys taki zestaw do naszych Olków? A jesli nie to co?
http://allegro.pl/item380092687_zestaw_zaawansowany_olympus_sp550_sp _550_sp_560.html
A to???
http://allegro.pl/item380822316_olympus_sp_550_sp_560_sp550_sp560_ze staw_makro_ad.html
Moim skromnym zdaniem:
tulejka może się przydać do filtrów. Natomiast soczewki macro chyba z kompaktem nie zdają egzaminu. Mam trzy soczewki +1 +2 +4 kupione do starego lustra, pasują też do Olka C-760 UZ... (z tulejką) jednak ja nie widzę różnicy w zdjęciach macro z soczewkami czy bez.
spróbuj Ranox 250, powinnaś zobaczyć różnicę
hmm...może spróbuję, choć C-760 "sprzedałam" siostrze. może jak kupię tuleję do sp-570....?
Witam, od dłuższego czasu przyglądam się Waszej dyskusji i zastanawiam nad wyborem sprzętu. Chyba już ze 4 miesiące planuje kupić aparat. Jako że njwięcej zdjęć pstryka sie w wakacje (jestem amatorem ;) ) to mi sie nie spieszy/ło ale wakacje tuż tuż.
Aparat oprócz fotografii okolicznościowej będę używał także w pracy ale... nie jestem fotografem :D Po prostu potrzebuje dokumentować efekty mojej pracy czyli wyposażenie mieszkań.
Tak więc przydłby się jak najszerszy obiektyw. Na zoomie akurat jakoś bardzo mi nie zależy ale jak już musi być to nie będę narzekał :) przyda sie na wakacjach.
Mówiąc szczerze to troche sie rozczarowałem danymi testowymi 570tki (optyczne.pl). Pod wieloma względami ustępuje Panasonikowi FZ18. Panasa notabene już prawie kupiłem ale jest on strasznie niewygodny. Miałem też zamiar kupić Canona S5iS plus konwerter szerokokątny rynoxa ale ten z kolei jest bardzo tandetnie plastikowy. SP570UZ nie brałem pod uwage ze względu na test optycznych ale koleś w FJ wcisnął mi do ręki SP560UZ i poczułem że ten aparat i moja ręka to jedność :shock:, poprosiłem więc 570tke i tu jest jeszcze lepiej i do tego super jakość materiałów (jak na cene oczywiście). Wróciłem więc do testów Olka i studiuje od kilku dni wszystko na jego temat ponownie.
OK troche sie rozpisałem, mam podstawowe pytanie do użyszkodników aparatu. Jak wygląda sprawa najszerszego kąta, w sensie zniekształcenia obrazu. Potrzebuje wykonywać zdjęcia tego typu
http://img49.imageshack.us/img49/3205/hpim3371qr6.jpg
Jakby ktoś mógł wykonać kilka zdjęć np. swojej lub cudzej kuchni na najkrótszej ogniskowej byłbym wdzięczny.
Witam , biorąc pod uwagę jakość zdjęć , jasność i ogniskową
obiektywu, ,możliwości aparatu w stosunku do ceny - bierz SP 560 UZ .
Mam przed sobą gazetke elektro world cena 898 zl!!, :shock:
Ponadto :
świetny dizajn, sprawdzony {miałem go w swoich łapkach i zrobiłem nim parę naprawdę pięknych fotek}
Ten aparacik to naprawdę świetne narzędzie do robienia pięknych fotek . Czasami miałem wrażenie że ja wydałem na moje słoiki i puszki parę tyś . zybli żeby mieć nieco lepszy efekt :mrgreen: pzdr.
chodzi mi ten aparat po glowie juz od jakiegos czasu ... naczytalam sie jak glupia i nadal jestem w kropce. O fotografii duzo nie wiem, wrecz dopiero co zaczynam, wiec dlatego prosze o rade. Aparat bedzie mi sluzyl do zdjec krajobrazow, portretow i makro. Czy taka liczba pixeli i tak duzy zoom na takiej matrycy to nie przesada? Czy moze polecilibyscie okolo tej samej ceny cos innego?
Czy taka liczba pixeli i tak duzy zoom na takiej matrycy to nie przesada?
Oczywiście, że przesada. I jednocześnie standard, niestety.
chodzi mi ten aparat po glowie juz od jakiegos czasu ... naczytalam sie jak glupia i nadal jestem w kropce. O fotografii duzo nie wiem, wrecz dopiero co zaczynam, wiec dlatego prosze o rade. Aparat bedzie mi sluzyl do zdjec krajobrazow, portretow i makro. Czy taka liczba pixeli i tak duzy zoom na takiej matrycy to nie przesada? Czy moze polecilibyscie okolo tej samej ceny cos innego?
Witaj ewcix!
Po tym co piszesz, to wydaje mi się że ów aparat spełni Twoje oczekiwania. Można nim pstrykać ładne krajobrazy, portrety i makra. Jego zaletą jest również to, że jest to aparat na "paluszkowe" akumulatory, które są bardziej uniwersalne, tańsze i bardziej ogólnodostępne niż akumulatory dedykowane. Co do liczby pikseli...wiadomo że do zdjęć o formacie pocztówkowym wystarczyłyby 4 mln pikseli, ale aparaty z taką rozdzielczością to już historia i jeżeli chcesz kupić "nówkę" to musisz się pogodzić z tym że aparat będzie miał rozdzielczość w granicach 8 - 10 mln pikseli (to taki dzisiejszy standard). Jeżeli chodzi o duży zoom w tym aparacie...dla mnie jest to główna zaleta i aparat ten jest właśnie stworzony dla osób którzy potrzebują aparatu bardzo uniwersalnego, tzn. z szerokim kątem i dużym zbliżeniem. Na początku możesz mieć lekkie problemy z ujarzmieniem pierścienia zoomu, ale po paru próbach do niego przywykniesz.
Pozdrawiam
Witam.
Coś wątek umiera - czyżby wszyscy sprzedali już swoje 570-tki ?
Zamilkli zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy ...
Ja pozostaje na razie wierny 570-tce i nie zamierzam go zmieniać.
Odkrywam go ciągle a efekty czasem denerwują a czasem pozwalają wpaść w euforię :grin:
Zamieszczam dwie fotki :
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/09/2766206370_65332db11d-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3074/2766206370_65332db11d.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/09/2765359731_be7b8eac5f-2.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2015/2765359731_be7b8eac5f.jpg)
Pozdrawiam
egonmadrid
18.09.08, 12:54
Witam.
Coś wątek umiera - czyżby wszyscy sprzedali już swoje 570-tki ?
Zamilkli zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy ...
Przeciwników już nie ma, zwolennicy poszli pstrykać a niezdecydowani stali się zwolennikami, co tu pisać? ;-)
Niezdecydowani zastanawiają się teraz nad 565-ką...:wink:
niezdecydowani kupili E420 :D
Skoro twierdzicie, że temat umarł, to go postaram się rozruszać...
Sam od paru tygodni posiadam SP570 i wybrałem go bo z wielu względów nie chcę na razie lustrzanki. Brałem pod uwagę także Canona G9 oraz Panasonica DMC-FZ50. Pierwszy jakoś mi nie podpasił, a drugiego już prawie kupiłem, jednak wziąłem go jeszcze raz do ręki i stwierdziłem jednak, że jest mało wygodny i jakoś tak mi skrzypiał w ręku, natomiast Olek... cóż... chyba mieli odlew mojej dłoni jak go projektowali :grin:
Aparat w pełni spełnia moje oczekiwania, choć przyznam, że efekty mojej pracy są na razie mizerne, jednak nie aparat jest temu winien, a brak moich umiejętności. Wcześniej miałem mapłkę Nikona i choć udało mi się zrobić nią kilka ciekawych fotek, aparat miał jak dla mnie zbyt małe możliwości.
SP570 ma pełnego manuala i przede wszystkim super obsługę - wszystko jest pod ręką i jakoś tak logicznie ułożone, choć funkcji sporo i trzeba się ich niestety nauczyć. Trochę szkoda, że jest na karty xD, bo czytnik w moim lapku nie obsługuje tych kart, ale co tam - ideałów nie ma :-P
A co do obsługi zooma, na razie nie narzekam, ale jest podobno już aktualizacja oprogramowania ( http://www2.olympus.pl/consumer/208_7226.htm ) i mam zamiar ją wgrać, może będzie jeszcze lepiej :wink:
Podsumowując, jestem obecnie zauroczony tym aparacikiem i pewnie nie prędko go zmienię. Pozostaje mi tylko focić, focić i jescze raz focić, by nieco lepszego warsztatu nabrać :grin:
@ RadaRes
Tu masz 560-tke na najszerszym kacie:
http://ziemowit.mierzwiak.com/galeria/szklarska-lato-2008/slides/0032.html
to chyba jedyna fota na szerokim koncu jaka posiadam, generalnie unikam fot na 27 mm ze wzgledu wlasnie na dosc zauwazalne pochyl;enie budynkow do srodka kadru ( foce glownie architekture), ale jesli uda ci sie zrobic fote na powiedzmy 29-30 mm to juz powinno byc znaczaco lepiej.
Co do foty zdaje sobei sprawie ze moze nie jest idealnie zrobiona, po prostu z reki, ale moze da ci jakis puntk odniesienia.
Pozdrawiam
Spoko dzięki, już kupiłem e420 i czekam na obiektyw 7-14mm :-P będzie szerrrrrrrrrooookooo :grin:
Witam:) Szukałem ale nie znalazłem - mógłby ktoś zrobić zdjęcie 570-ki z założoną tulejką? Widziałem zdjęcia tego aparatu z wysuniętym obiektywem i zastanawiałem się, jak dokręcać do niego filtry. Już teraz wiem, że tak jak w C740 należy użyć tulejki. Pytanie tylko, jak taki zestaw wygląda:)))
ps. już byłem bliski kupienia H-50 soniaka, a tu nagle wyskakuje 570-ka... Trzeba będzie dozbierać pieniążków...:)))
Angel ... sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3014/3090128006_512d120891_m.jpg@@AMEPARAM@@3090128006@ @AMEPARAM@@512d120891 (http://www.flickr.com/photos/corsarz/3090128006/)
mógłby ktoś zrobić zdjęcie 570-ki z założoną tulejką?(...)Pytanie tylko, jak taki zestaw wygląda:)))Naprawdę nikt nie jest w stanie zrobić zdjęcia ZESTAWU? Nawet telefonem...:)
Proszę...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2008/12/2352596228_1b7b699f47_d-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3087/2352596228_1b7b699f47_d.jpg)
Wielkie dzięki... Wygląda koszmarnie...:)))
Tuleję CLA-10 można zastąpić (dwuczęściowym bardziej praktycznym) zamiennikiem (ok 25 PLN) fi 58mm + redukcja 58mm-55mm (11 PLN)
a TCON-17 można zastąpić starym B-300 (ok 100 PLN na aukcjach)http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/FZ-30/Converters/Other-Lenses/Oly.html
Co do tulejki : stosując jeden element zakładamy filtr UV lub CPL na szeroki kąt , dokładając kolejną mamy zestaw pod tele . Trochę rozkręcania :| ale efekt po założeniu dobrego CPL-a jest widoczny .
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=10347&stc=1&d=1228823024