Zobacz pełną wersję : Roznica miedzy ustawieniami automatu a manualu w E-520.
Wybaczcie jestem laikiem ale pomyslalem ze zapytam.
Akurat nie bylo pogody wiec bawilem sie w domu moim E-520 i zauwazylem roznice w robieniu zdjec na automacie i manualu.
Chodzi mi o to ze przy tych samych ustawieniach czyli F 3.5 czas 2 iso 400 i balans bieli na "jarzyniowke" na manualu naswietlanie matrycy trwa dwa razy dluzej niz w automacie. Czy to normalne? Czy tak ma byc?
Czy czas to 1/2 sekundy czy 2 sekundy?
Może stąd różnica? Bo niezależnie od trybu naświetlanie trwa tyle samo.
Napewno byly ustawione 2 sekundy na jednym i drugim. Tyle pokazywalo w wizjerze jak sprawdzalem.
Wstaw oba zdjęcia z exifami, albo idź do wróżki.
Wstaw oba zdjęcia z exifami, albo idź do wróżki.
Siem zgadzam, ale to może być duży problem nie do przeskoczenia...:)
Ponieważ sam napisałeś o sobie:
Wybaczcie jestem laikiem ...Spytam co miałeś na myśli pisząc:
... zauwazylem roznice w robieniu zdjec na automacie i manualu.O jaki automat i jaki manual chodzi? Czy chodzi o tryby A(to nie jest automat) i M, czy o ostrzenie AF i MF?
Jeżeli jednak masz na myśli tryb AUTO i parametry które podajesz, ustawił aparat w tym trybie, to po przejściu na tryb M i ustawieniu tych samych parametrów (parametry z trybu AUTO nie są automatycznie "przenoszone" do trybu M), naświetlanie powinno trwać tyle samo- 2 (czyli 1/2 sek)
Teraz nie wrzuce bo jestem w pracy i w wolnej chwili pisze na tablecie. Sprawdze jeszcze raz aparat popoludniu. Moze popelnilem jakis blad.
Z trybu auto przeszedlem do pelnego manualu i sam ustawilem wszystkie parametry jak w automacie.
Chodzi mi nie o ostrzenie AF/MF tylko o czas naswietlania matrycy. Nie wiem czy dobrze to napisze od nacisniecia spustu migawki do opadniecia lustra.
Napewno byly ustawione 2 sekundy na jednym i drugim. Tyle pokazywalo w wizjerze jak sprawdzalem.Cyfra 2 oznacza 1/2 sek.
2 sek są pokazywane jako 2".
Z trybu auto przeszedlem do pelnego manualu i sam ustawilem wszystkie parametry jak w automacie.Jeśli to rzeczywiście 2 sek, to może masz ustawioną redukcję zakłóceń na Auto i aparat naświetla "czarną klatkę" co powoduje podwojenie czasu.
Nie zmienia to jednak czasu podniesienia lustra- dalej 2 sek lecz następuje drugie naświetlenie bez jego podnoszenia.
Chyba to mozesmak byc powodem bo redukcje zaklucen mam ustawiona na auto.
A jak najlepiej ustawic redukcje zaklocen zeby tak nie kolidowala?
Chyba to mozesmak byc powodem bo redukcje zaklucen mam ustawiona na auto.Może ale żeby być pewnym, powtórz "ćwiczenie" przy wyłączonej redukcji. Nie znalazłem informacji, że w trybie AUTO redukcja nie działa ale czas nie jest zbyt długi i może ustawienie redukcji na Auto, nie zawsze tę redukcję włącza. Takie wróżenie z fusów.
Może chodzi o zupełnie coś innego.
A jak najlepiej ustawic redukcje zaklocen zeby tak nie kolidowala?Wyłączyć i włączać tylko kiedy jest potrzebna- przy długich czasach (np zdjęcia nocne)
Przetestuje jak wroce do domu.Dzieki za rady.
No wiec wylaczylem calkowicie redukcje szumu i tez anti-shock. Aparat lepiej sie zachwuje niz przedtem w porownaniu z trybem auto. Nie wiem czy to bylo przyczyna ale znow zachowoje sie poprawnie :)
Dzieki za pomoc :)