Zobacz pełną wersję : Obiektyw do E-M10 i ulicznej fotografii.
Cześć!
Niedawno zakupiłem Olympus OM-D E-M10 wraz z obiektywem 14-42 EZ. Niestety obiektyw mi nie odpowiada w związku z tym przymierzam się do kupna obiektywu M. Zuiko 45mm lub czegoś mniejszego 17/20/25mm.
Robię głównie portrety, bardzo zależy mi na zdjęciach np. samochodów. Jakieś podstawowe zdjęcia reportażowe + kręcenie wideo. Jak myślicie czy 45mm 1.8 sprawdzi się w czymś takim? Rozumiem, że musiałbym przywyknąć do robienia zdjęć z większej odległości, ale to mi nawet odpowiada. Bardziej interesuje mnie czy można żyć z jednym stałoogniskowym portretowym obiektywem?
W dalszej przyszłości myślę uzupełnić zestaw o lumixa lub zuiko 20mm. Co o tym sądzicie?
Sprawdziłbym na jakiej ogniskowej mam najwięcej zrobionych zdjęć - które mi się podobają - podpowie jaka ogniskowa stałki ;-) Ja np. mam 45/1.8 ale chętniej używam 60/2.8 macro do portretu.
urzyszkodnik
6.09.15, 17:24
Do focenia na ulicznego -jak z tytułu ?
Czy jak z posta ?
Bo to ciut inne szkła beda.
Do zdjęć na zewnątrz, różnego rodzaju. Architektury, ludzi, twarzy, samochodów. Na pewno jakiś jasny żeby ładnie rozmywał tło lub robił zdjęcia nocne. Cena przemawia za zuiko 45mm 1.8 i czytam opinie, że to obowiązkowy obiektyw przy micro 4/3.
Jak wygląda sprawa z robieniem innych zdjęć niż twarzy/portretów?
Obecnie większość zdjęć wykonałem przy ustawieniu 42mm, w drugiej kolejnośći przy ustawieniach 22/25/26mm. Z drugiej strony, wiem jak to wygląda w praktyce i już zoomowanie trwa czasem długo żeby zrobić zdjęcie, a co dopiero zmiana obiektywu.
I jeszcze jedno pytanie o ekwiwalenty. Widziałem raz tabelkę w której zuiko 45mm był najbliższym odpowiednikiem obiektywu Canona 50mm a innym razem przeczytałem, że micro 4/3 45mm = 90mm w rzeczywistości. Proszę wyjaśnijcie mi o co tutaj chodzi?
matryca 4/3 Olympusów ma współczynnik ogniskowej (crop) 2x w stosunku do matryc aparatów małoobrazkowych (35 mm). Matryce APS-C mają crop factor 1,5x.
Czyli na Canonie APS-C (np. 700D) obiektyw o ogniskowej 50 mm ma ekwiwalent ogniskowej dla 35mm 50 mm x 1,5 = 75 mm. Na Olympusie byłoby to 50 mm x 2 = 100 mm. Na aparacie małoobrazkowym (pełnoklatkowym) 50 mm to oczywiście 50 mm.
Przez ostatnie 3 lata 95% moich zdjęć, to był Tamron 60mm. Ten sam kąt widzenia, co 45mm na Olku.
Cześć!
Niedawno zakupiłem Olympus OM-D E-M10 wraz z obiektywem 14-42 EZ. Niestety obiektyw mi nie odpowiada w związku z tym przymierzam się do kupna obiektywu M. Zuiko 45mm lub czegoś mniejszego 17/20/25mm.
Robię głównie portrety, bardzo zależy mi na zdjęciach np. samochodów. Jakieś podstawowe zdjęcia reportażowe + kręcenie wideo. Jak myślicie czy 45mm 1.8 sprawdzi się w czymś takim? Rozumiem, że musiałbym przywyknąć do robienia zdjęć z większej odległości, ale to mi nawet odpowiada. Bardziej interesuje mnie czy można żyć z jednym stałoogniskowym portretowym obiektywem?
W dalszej przyszłości myślę uzupełnić zestaw o lumixa lub zuiko 20mm. Co o tym sądzicie?
45mm to dość sługa ogniskowa w tym systemie, także w zasadzie tylko zdjęcia na zewnątrz (oprócz portretów). Z doświadczenia mogę powiedzieć, że świetnie sprawdza się w fotografii ulicznej - w Polce ludzie są negatywnie nastawieni do fotografów, więc lepiej zachować dystans :P Wraz z 20/1.7 tworzy zestaw obowiązkowy i zapewnia niemalże pełnię szczęścia ;)
Cześć!
Niedawno zakupiłem Olympus OM-D E-M10 wraz z obiektywem 14-42 EZ. Niestety obiektyw mi nie odpowiada ...Co o tym sądzicie?
Mnie najbardziej odpowiada 15 od Panasonica, zadowolony byłem także z Olkowej jaśniejszej 17.
Dzięki za odpowiedzi.
A jaki jest najbliższy odpowiednik obiektywu Canon EF 50mm 1.4 w m4/3 ?
Podłączał ktoś taki obiektyw przejściówką do micro 4/3 ?
Czy w tedy działa jako 100mm obiektyw?
Taki obiektyw będzie miał ogniskową odpowiadającą 100 mm dla FF oraz głębię ostrości jak pełnoklatkowy obiektyw 50 f/~2.8(?)
Najbliższym odpowiednikiem takiego obiektywu w systemie mikro 4/3 pod względem ogniskowej oraz głębi ostrości będzie manualny Voigtlander 25 mm f/0.95
Dziękuję uprzejmie :)
W takim razie chyba sprzedam swój obiektyw, kupię Zuiko 25mm 1.8 a następnie dokupię tę 45mm.
mam oba, oba są małe, szybkie i świetne optyczne od pełnej dziury.
Taki obiektyw będzie miał ogniskową odpowiadającą 100 mm dla FF oraz głębię ostrości jak pełnoklatkowy obiektyw 50 f/~2.8(?)
Najbliższym odpowiednikiem takiego obiektywu w systemie mikro 4/3 pod względem ogniskowej oraz głębi ostrości będzie manualny Voigtlander 25 mm f/0.95
50mm 1.4 podpięty do m43 będzie miał kąt widzenia w przybliżeniu taki sam jak obiektyw 100mm na FF (kadr nie będzie identyczny z uwagi na inne proporcje matrycy - 3:2 w FF i 4:3 w m43).
50mm 1.4 podpięty do m43 da na zdjęciu głębię ostrości taką samą jak obiektyw 100mm 2.8 na FF (ale czas migawki pozostaje taki sam jak na 1.4, jasność szkła nie zależy od wielkości matrycy!)
---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post był o 11:04 ----------
Dziękuję uprzejmie :)
W takim razie chyba sprzedam swój obiektyw, kupię Zuiko 25mm 1.8 a następnie dokupię tę 45mm.
Jeśli lubisz ogniskową 50mm na FF (lub ~35mm na APS-C) to 25mm będzie dobrym wyborem.
Jeśli wolisz szerzej to jest wybór ciekawych szkieł: Panasonic 15mm 1.7, Olympus 17mm 1.8 i Panasonic 20mm 1.7.
Matryce APS-C mają crop factor 1,5x.
Niekoniecznie. Mnożnik ogniskowych niektórych Sigm to 1.7x, a wszystkich Canonów 1.6x.