PDA

Zobacz pełną wersję : OMD 5 a może lepiej OMD10?

lx7
28.08.15, 20:56
Wiem że temat ostatnio gorący:) Tylko że ja mam specyficzne potrzeby.Potrzebuje body do szkieł M42.Do tej pory uzywałem Pentaxa ale on mnie nie polubił i padł :) Mam kilka szkieł na M42 w tym mój ulubiony Tair 3s.To taka mała lufa od czołgu 1,4 kg :) Ale ma za to swiatło 4,5 i lubimy sie :)Wracając do tematu ze wzgledu na wprowadzenie nowych modeli OMD ceny tych starszych wersji spadają. Za około 2500tys można kupić omd z kitem.Najbardziej pociąga mnie opcja OMD5 ze wzgledu na lepszą stabilizacje i uszczelnienia.Nie sadzę żebym kupił dodatkowo jakiś obiektyw systemowy :) Dlatego zastanawiam sie czy ktoś podpinał do któregoś z tych body taka lufę jak Tair i jak to działa?

Rysiek_O
28.08.15, 21:07
Jeśli masz odpowiednią przejściówkę to można pierwsze próby zrobić w jakimś nieodległym od Ciebie sklepie foto, Na ogół nie robią wstrętów by uruchomić sprzęt, trzeba tylko mieć własną kartę pamięci. Powodzenia

lx7
28.08.15, 21:15
Ciekawa propozycja :)

apz
28.08.15, 21:15
Wiem że temat ostatnio gorący:) Tylko że ja mam specyficzne potrzeby.Potrzebuje body do szkieł M42.Do tej pory uzywałem Pentaxa ale on mnie nie polubił i padł :) Mam kilka szkieł na M42 w tym mój ulubiony Tair 3s.To taka mała lufa od czołgu 1,4 kg :) Ale ma za to swiatło 4,5 i lubimy sie :)Wracając do tematu ze wzgledu na wprowadzenie nowych modeli OMD ceny tych starszych wersji spadają. Za około 2500tys można kupić omd z kitem.Najbardziej pociąga mnie opcja OMD5 ze wzgledu na lepszą stabilizacje i uszczelnienia.Nie sadzę żebym kupił dodatkowo jakiś obiektyw systemowy :) Dlatego zastanawiam sie czy ktoś podpinał do któregoś z tych body taka lufę jak Tair i jak to działa?

Nie ta waga, ale używam Prakticara 300/4, nie widzę problemów. Doostrzam na powiększeniu, Da się fotografować.

lx7
28.08.15, 21:21
Super i dziekuję za takie szybkie odpowiedzi .W takim razie coraz bardziej jestem na tak:).A korzystając z okazji zapytam o co innego.Czytałem że do takiego bezlusterkowca jest mase przejściówek i zastanawiam sie czy może jest jakaś alternatywa dla tego Taira?

apz
28.08.15, 22:05
Super i dziekuję za takie szybkie odpowiedzi .W takim razie coraz bardziej jestem na tak:).A korzystając z okazji zapytam o co innego.Czytałem że do takiego bezlusterkowca jest mase przejściówek i zastanawiam sie czy może jest jakaś alternatywa dla tego Taira? Będzie 300/4 od Olka, cena nieznana, tanio nie bedzie...; Lumix 100-300; Olympus mZD 75-300, ciemniej....

MAF
28.08.15, 22:14
Czytałem że do takiego bezlusterkowca jest mase przejściówek i zastanawiam sie czy może jest jakaś alternatywa dla tego Taira?

Canon FD, powinieneś znaleźć coś ciekawego.

szafir51
28.08.15, 22:24
Mam Tokinę 300mm f/5.5 i działa z E-M10. Z dodatkowym gripem jest lepiej, manualne ostrzenie na takiej ogniskowej jest jak najbardziej możliwe ale nieco problematyczne (zwłaszcza przy powiększeniu 14x).

lx7
29.08.15, 08:48
Reczne ostrzenie mi nie przeszkadza :) To nawet lepiej :) Duzy ukłon w strone Olympusa za podobieństwo tych modeli do analogów .Uwielbiam wszystko co stare :) Chyba dlatego gdy trzymam stare obiektywy czuje jakąś magię co najmniej dzieki tej wadze i poczuciu trwałości .

apz
29.08.15, 09:24
Reczne ostrzenie mi nie przeszkadza :) To nawet lepiej :) Duzy ukłon w strone Olympusa za podobieństwo tych modeli do analogów .Uwielbiam wszystko co stare :) Chyba dlatego gdy trzymam stare obiektywy czuje jakąś magię co najmniej dzieki tej wadze i poczuciu trwałości . Po prostu jest to kawał dobrego, precyzyjnego szklano-metalowego wyrobu przemysłowego nie plastikowa, krucha wydmuszka... Rozumiem Twoje odczucia sam mam podobne. Własne.

lx7
29.08.15, 09:48
Ciekawi mnie jeszcze inna kwestia.Poczatkowo myslałem o zmianie na fuji x-e1 ale na forum fuji pojawiła sie informacja o luzach na bagnecie.Co dziwne te luzy (potwierdzone przez kilku użytkowników) pojawiały sie przy obiektywach systemowych.Odstraszyło mnie to bo chyba taki m42 to by wyrwał mocowanie :) Nie wyczytałem nic o takich przypadkach w OMD.I zastanawiam sie nad jakościa przejściówek? W pentaxie z racji słabej dostepności i kosztow :) miałem tanią przejsciówke która niestety zostawiała opiłki przy wykręcaniu.

fret
29.08.15, 09:57
Weź jeszcze pod uwagę, że Olek do Ci inny kąt widzenia z tym szkłem. Jeśli odpowiada Ci dotychczasowy, to z Olkiem podobny efekt uzyskasz ze szkłem 200/2,8 (ok. 12% szerzej, trochę jaśniej i o połowę lżej, stracisz też trochę listków przysłony), albo nawet możesz sobie kupić ZD 50-200, według zeznań świadków jest to taki półmanual (równie solidny i AF niezbyt rączy z interesującymi Ciebie korpusami), apz jest kopalnią wiedzy na jego temat.

---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post był o 09:53 ----------

...Odstraszyło mnie to bo chyba taki m42 to by wyrwał mocowanie :) ...

Przy takich szkłach zasada jest prosta: korpus wisi na obiektywie, a nie obiektyw na korpusie, czyli trzymasz za obiektyw, do statywu mocujesz obiektyw. Nie chodzi tylko o kwestię wyrwania bagnetu, ale też o stabilność całego układu.

lx7
29.08.15, 10:05
Co do cropa to jestem świadomy:) Jesli chodzi o fotografowanie dzikich zwierząt (ptaki ,sarny itp) to nie zrobi mi to różnicy.O ZD zaraz czytam i sie edukuje :)Juz powróciłem :) Co do szkła ładne i fajne itp :) Ale jego cena kłuci sie z moimi możliwościami finansowymi i amatorskim podejsciem do tematu:) Tak powaznie to wiem ze jakość kosztuje .Ale juz tak mam że szukam prostych i tanich rozwiązań bo one daja mi najwieksza satysfakcje.To coś na zasadzie żeby z niczego zrobić coś.Kupić taki obiektyw i podłączyć ok wszystko pieknie.Jego autofocus pomysli za mnie .Będzie ładnie działał z body (do tego został stworzony).Ale dla mnie nie da radości z fotografowania.Wiem że to może dziwne ale tak już mam:)Dla przykładu mam panasa lx7.Świetny aparat ale taki trochę wyceluj i pstryk.Zresztą zgodnie z jego przeznaczeniem.Miałem tez pentaxa i manuale.Ile to mi dawało radości :) zapinanie tych obiektywów z dusza,ustawienia w body,łapanie ostrości itp Kocham te ceregiele i to one pokazuja mi magię fotografi.Dzieki temu wiem o fotografi coś więcej i skłania mnie to dalszych poszukiwań.Teraz gdy szukam nowego aparatu bo pentax zakończył żywot czuje sie hmm chciałoby sie napisac jak bez reki ale lepszym porównaniem w tych czasach będzie jak bez telefonu:)

cube007
29.08.15, 16:52
I zastanawiam sie nad jakościa przejściówek? W pentaxie z racji słabej dostepności i kosztow :) miałem tanią przejsciówke która niestety zostawiała opiłki przy wykręcaniu.Sam robiłeś ta przejściówkę? :-P mam dwie sztuki tanich chińczyków PK/M42 i żadna nie robi takich cyrków. Płaciłem chyba po kilka $/sztuka (w tym wysyłka do PL). Do micro znajdziesz zarówno badziewia, jak i solidne wyroby.

Dla przykładu mam panasa lx7.Świetny aparat ale taki trochę wyceluj i pstryk.Wystarczy włączyć tryb M i samo celowanie nie wystarczy :-P

lx7
29.08.15, 20:20
Co do przejściówki to miałem ją założona na stałe w body i przy zmianie wióry leciały.A w lx wiem że jest tryb M ale za to obiektyw jest przyspawany :) Decyzje prawie podjęta (E-M5) .Zastanawia mnie tylko brak focus peaking :) Ale to chyba można przeżyć.Na koniec kwestia tak indywidualna jak kolor.Chyba wybiore srebrny bo przypomina mi zenita e :) Mam tylko nadzieje że Olympus mimo zaprzestania produkcji E-M5 pierwszej seri będzie dalej wspierał ten produkt aktualizacjami.A może sie mylę? Bo to dałoby mi do myślenia.

apz
29.08.15, 21:21
Co do przejściówki to miałem ją założona na stałe w body i przy zmianie wióry leciały.A w lx wiem że jest tryb M ale za to obiektyw jest przyspawany :) Decyzje prawie podjęta (E-M5) .Zastanawia mnie tylko brak focus peaking :) Ale to chyba można przeżyć.Na koniec kwestia tak indywidualna jak kolor.Chyba wybiore srebrny bo przypomina mi zenita e :) Mam tylko nadzieje że Olympus mimo zaprzestania produkcji E-M5 pierwszej seri będzie dalej wspierał ten produkt aktualizacjami.A może sie mylę? Bo to dałoby mi do myślenia. U mnie paeking działa, ale z obiektywami systemowymi, na manualu go nie mam. albo nie umiem ustawić, zresztą nie ma to znaczenia jak mam powiekszenie 10 i 14x. Da się ten brak przeżyć.

lx7
29.08.15, 21:35
Też tak mysle szczególnie ze jest powiekszenie.Nie wiem tez czy robie dobrze kupując teraz bo może jeszcze potanieje.Ale z drugiej strony to tak można w nieskończoność:)

apz
29.08.15, 21:43
Też tak mysle szczególnie ze jest powiekszenie.Nie wiem tez czy robie dobrze kupując teraz bo może jeszcze potanieje.Ale z drugiej strony to tak można w nieskończoność:)Jak polujesz na używkę, to pewnie warto poczekać , ale z drugiej strony zaczyna się jesien i nastanie wkrótce mglista malowniczość natury...

lx7
29.08.15, 21:46
Chce kupic nowy .Są teraz w dwoch sklepach stacjonabych z 12-50 za 2500pln.

apz
29.08.15, 22:19
Chce kupic nowy .Są teraz w dwoch sklepach stacjonabych z 12-50 za 2500pln. Ta cena pewnie będzie się powoli zmieniać , ale zawsze możesz ponegocjować na miejscu....

lx7
29.08.15, 22:36
Męcze sie jeszcze tylko z kolorem :) jeden i drugi mi sie podoba a dwóch nie kupię :) Z ciekawości apz jaki masz kolor?

apz
29.08.15, 22:41
Męcze sie jeszcze tylko z kolorem :) jeden i drugi mi sie podoba a dwóch nie kupię :) Z ciekawości apz jaki masz kolor?
Oba, Mark ! srebrny, bardziej sie mi podoba i Mark II czarny, mniej ten kolor lubie, ale tak naprawdę to jest bez znaczenia. Zdjęcia robię wizjerem i matrycą. Czasem lcd-ekiem

lx7
29.08.15, 22:51
Ładne stadko posiadasz :) Mi tez bardziej podoba sie srebrny.Chyba jutro moja męka sie zakończy :)

nightelf
30.08.15, 12:47
Mam tylko nadzieje że Olympus mimo zaprzestania produkcji E-M5 pierwszej seri będzie dalej wspierał ten produkt aktualizacjami.A może sie mylę? Bo to dałoby mi do myślenia.
Na aktualizację to za bardzo bym nie liczył.
Chyba, że Olympus doda wsparcie jakiegoś nowego obiektywu/akcesorium.

KoValus
30.08.15, 13:00
To ja jeszcze dodam, że OM-D można włączyć stabilizację podczas ostrzenia, przy manualnych tele jest to spore udogodnienie.

apz
30.08.15, 13:19
Na aktualizację to za bardzo bym nie liczył.
Chyba, że Olympus doda wsparcie jakiegoś nowego obiektywu/akcesorium. I doda wtedy jakieś dodatkowe poprawki. Do tego aparatu było już kilka wersji oprogramowania, myślę, że najważniejsze znalezione błędy są już wyeliminowane.

lx7
30.08.15, 14:54
Aparat kupiony :) kolor srebrny i 12-50 :) Teraz zamówie tylko przejsciówke i zabawa się zacznie.Dziękuje Wszystkim za pomoc w temacie :)

apz
30.08.15, 15:50
Aparat kupiony :) kolor srebrny i 12-50 :) Teraz zamówie tylko przejsciówke i zabawa się zacznie.Dziękuje Wszystkim za pomoc w temacie :)

No i świetnie, nie zapomnij pokazywać na forumie swoich zdjęć...

fret
30.08.15, 16:00
No nie wiem, czy tak świetnie. Słońce odbite od srebrnego korpusu może wystraszyć fotografowanego zwierza. Czarny byłby duuuuuuużo lepszy :)
----------------
dla mniej kumatych: to był żarcik, ale dokładnie tak uzasadniano czarny kolor korpusów profi kilkadziesiat lat temu :)

lx7
30.08.15, 16:13
Na to tez jest sposób siatka maskujaca z otworem na szkło i pojechali :)

apz
30.08.15, 16:19
Na to tez jest sposób siatka maskujaca z otworem na szkło i pojechali :)

Wystarczy szara taśma montażowa, która juź dawno temu uratowała m.innymi misję Apollo 13...

lx7
30.08.15, 16:38
Nie chce zakładac już nowego tematu to zapytam w tym. Chodzi o baterie zastępczą.Na znanym portalu ludzie kupuja baterie marki newell jako zamiennik.W opisie jest że działa z ładowarkami Olympusa czy ktoś może to potwierdzić?

nightelf
30.08.15, 16:49
Użytkownicy raportowali, że im działa.
Choć nie wszystkim.
Temat poruszany choćby tutaj: https://forum.olympusclub.pl/threads/86919-E-M5-i-zamiennik-BLN-1?highlight=bateria+e-%2C5+newell

lx7
30.08.15, 17:02
Dziękuje :)

wyszomir
31.08.15, 19:10
U mnie paeking działa, ale z obiektywami systemowymi, na manualu go nie mam. albo nie umiem ustawić, zresztą nie ma to znaczenia jak mam powiekszenie 10 i 14x. Da się ten brak przeżyć.

Ale... chyba z E-M5 Mark II? O ile wiem, zwykły E-M5 focus peakingu nie obsługuje.

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 19:02 ----------

Nie chce zakładac już nowego tematu to zapytam w tym. Chodzi o baterie zastępczą.Na znanym portalu ludzie kupuja baterie marki newell jako zamiennik.W opisie jest że działa z ładowarkami Olympusa czy ktoś może to potwierdzić?

Mam dwie sztuki tych Newelli i obie sie ładują w ładowarce Olympusa. Kiedyś chwaliłem też baterie Formaxa - ale niestety po roku jeden z dwóch używanych w E-M% egzemplarzy padł a w drugim znacznie zmalała pojemność. Co ciekawe - starszy Formax używany przez kilka lat z Pentaxem K-5 nadal pięknie działa, egzemplarzy używanych przez ponad 2 lata z Fuji HS-10 mi HS-30 ostatnio nie sprawdzałem, ale gdzieś tak z pół roku temu gdy ostatni raz robiłem tym Fuji zdjęcia nadal były OK. Prawdopodobnie jak to u niemarkowych producentów - korzystają z ogniw różnych dostawców i w zależności od tego, jakie włożyli akumulatory maja różną jakość.

apz
31.08.15, 19:56
Ale... chyba z E-M5 Mark II? O ile wiem, zwykły E-M5 focus peakingu nie obsługuje.

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post był o 19:02 ----------

Mam dwie sztuki tych Newelli i obie sie ładują w ładowarce Olympusa. Kiedyś chwaliłem też baterie Formaxa - ale niestety po roku jeden z dwóch używanych w E-M% egzemplarzy padł a w drugim znacznie zmalała pojemność. Co ciekawe - starszy Formax używany przez kilka lat z Pentaxem K-5 nadal pięknie działa, egzemplarzy używanych przez ponad 2 lata z Fuji HS-10 mi HS-30 ostatnio nie sprawdzałem, ale gdzieś tak z pół roku temu gdy ostatni raz robiłem tym Fuji zdjęcia nadal były OK. Prawdopodobnie jak to u niemarkowych producentów - korzystają z ogniw różnych dostawców i w zależności od tego, jakie włożyli akumulatory maja różną jakość.

Ktoś tam pokazywał protezę z wykorzystaniem trybu dramatycznej tonacji. Tak mam paeking tylko w Marku II.

wyszomir
3.09.15, 11:13
Próbowałem kilka miesiecy temu tej protezy, ale jej działanie zupełnie mnie nie przekonywało. Pozostaje nadzieja (niestety być może złudna) na focus peaking w jakiejś nowej wersji firmware'u do E-M5...

nightelf
4.09.15, 10:04
Próbowałem kilka miesiecy temu tej protezy, ale jej działanie zupełnie mnie nie przekonywało. Pozostaje nadzieja (niestety być może złudna) na focus peaking w jakiejś nowej wersji firmware'u do E-M5...

Złudna nadzieja to niestety. Być może to wina zbyt wolnego procesora obrazu, a może metoda przekonania do nabycia nowszego korpusu.

Makromaniak
4.09.15, 12:01
Formaxy najnowszej produkcji tez już ładują się w oryginalnej ładowarce, ale mają jeden feler: wymiary sa "niezauważalnie" większe i w gripie HLD moga ugrzęznąć. Raz mnie to spotkało i od tej pory używam je tylko z body EM-5. Newell chyba jednak pewniejsze.

Oczywiście można zakupić ładowarkę "niezależną", która ładuje wszystko, ale jest to straszny badziew tandetnie wykonany, który łatwo się psuje, często słabo kontaktuje i działa "niepewnie" pod względem zgłaszania zakończenia ładowania itp. Jedyna zaleta to możliwość używanie takiej ładowarki w samochodzie zasilanej z 12V.

Tak na marginesie, jest jakaś oryginalna olympusowa ładowarka do samochodu?

ahutta
4.09.15, 12:26
Tak na marginesie, jest jakaś oryginalna olympusowa ładowarka do samochodu?

A nie lepiej zainteresować się przetwornicą napięcia? Wtedy masz możliwość podpięcia czegokolwiek (no prawie, bo jeszcze jest kwestia mocy) na 230V. Koszt w zależności od modelu waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych.