Zobacz pełną wersję : Olympus SP-320 tryb panoramy
witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem aparatu Olympus SP-320. Mam pytanie, znalazłem w opcjach tryb panoramy, po jego włączeniu pojawiają się niebieskie linie, jakbypokazujące przycinanie zdięcia. Jednak po zrobieni zdięcia nie jest ono w panoramie. Dodam że posiadam kartę taką pam.
128 karta Olympus XD (http://www.jonesshop.com.tw/shop/images/sandisk_xd_128mb.jpg)
Proszę o pomoc.
Obraz umieszczony poza liniami powinien sie powtarzać na kolejnych zdjęciach, po to by program mógł dokładniej dopasować kolejne zdjęcia do siebie.
Przepraszam, ale czy przeczytałes instrukcję?
I co tam jest napisane o tej funkcji?
Nie rozumiem, gdy robię zdięcie cały czas nie wychodzi mi panorama i jest zapisane 1 zdięcie, nic się nie powtarza
A w instr. Nic nie ma o tej funkcji więc się pytam ...
http://www.olympusclub.pl/component/option,com_wrapper/Itemid,8/
proszę o to link to instrukcji ;)
str 35-36
Pobiorę,ale instrukcję przed chwilą przeglądałem ...
Robisz sekwencje zdjec (min 2) tak aby brzeg jednego pokrywal sie z brzegiem drugiego. Potem łączysz te zdiecia w OLYMPUS Masterze w opcji panorama. Łot i cala filozofia ;)
THX ja mam instr. w j. ang., teraz rozumiem, ale hodziłomi o to, żeby np: takie zdięcie oglądać na mp: monitorze panoramicznym bez zniekształcania czy obcinania. Czy istnieje taka opcja?
THX ja mam instr. w j. ang., teraz rozumiem, ale hodziłomi o to, żeby np: takie zdięcie oglądać na mp: monitorze panoramicznym bez zniekształcania czy obcinania. Czy istnieje taka opcja?Jeżeli gotowy obraz panoramiczny wykadrujesz w proporcjach 16:9 (wide screen) to obejrzysz sobie panoramę bez zniekształceń na całym ekranie. Jeżeli będzie miała inne proporcje wymiarów, to albo będzie na ekranie w normalych proporcjach, ale to będzie "pasek" obrazu pośrodku (a czarne tło od góry i dołu), albo, jak masz włączoną opcję wyświetlania obrazu "auto", to obraz wypełni równo ekran, ale będzie bardzo zniekształcony. Zdecyduj się, co właściwie chcesz osiagnąć. Krótki poradnik obrazkowy, jak zrobić panoramę: http://www.konkurs.olympus.pl/poradnik_panorama.html
Pozdrawiam
Jack
Ta opcja napewno nie sluzy do tego zeby zdjecia ogladac na monitorze panoramicznym :D
Poszukaj u siebie w aparacie w menu w ktorej wybierasz wielkosc zdjec proporcje obrazu 16:9 jak znajdziesz to bedziesz robil foto "panoramiczne" Nie wiem czy masz taka opcje w swoim aparacie czy nie bo nie chce mi sie teraz wertowac twojej instrukcji. W moim cos takiego istnieje
Na konkretne pytanie - konkretna odpowiedź :)
BTW, SP-320 na jeden "pstryk" może zrobic zdjęcie w proporcjach 3:2, dłuższy prostokąt można uzyskać tylko drogą montażu zdjęć wykonanych w trybie panorama (lub zmontowanych innym softem).
Pozdrawiam
Jack
Na konkretne pytanie - konkretna odpowiedź :)
BTW, SP-320 na jeden "pstryk" może zrobic zdjęcie w proporcjach 3:2, dłuższy prostokąt można uzyskać tylko drogą montażu zdjęć wykonanych w trybie panorama (lub zmontowanych innym softem).
Pozdrawiam
Jack Czy w przypadku opcji panorama można tym aparatem wybrać stosunek boków 3:2, czy tak jak w innych /znanych mi Olkach/ jest to zawsze 4:3 ?