PDA

Zobacz pełną wersję : Dehaze w Lightroom 6.1



Lilen
13.08.15, 13:59
Jeżeli korzystacie z Lightrooma w wersji 6 i wkurza was (tak jak mnie), że Adobe w najnowszej aktualizacji dodała funkcję Dehaze do wersji CC (abonamentowej) a pominęła ją w wersji "pudełkowej" Lightroom'a 6.1, to z poniższej strony możecie pobrać presety, które umożliwiają korzystanie z tej funkcji. Presety są darmowe!

http://prolost.com/store/dehaze

Presety nie symulują działania tej funkcji ale wykorzystują mechanizm Dehaze, który znajduje się w "bebechach" LR6.1 a do którego dostępu nie ma w interfejsie. Sprawdziłem i to działa. Presety działają tylko z najnowszą wersją 6.1.

Jak działa ta funkcja można sprawdzić na tych filmikach:

https://www.youtube.com/watch?v=QhM2br4InHw

a tu można zobaczyć jak moża, za jej pomocą, wydobyć Drogę Mleczną ze zdjęć nocnych:
http://fotoblogia.pl/7598,zobaczcie-co-dehaze-robi-ze-zdjeciami-nocnymi-nieba

witwicky
13.08.15, 14:09
a tu można zobaczyć jak moża, za jej pomocą, wydobyć Drogę Mleczną ze zdjęć nocnych:
http://fotoblogia.pl/7598,zobaczcie-co-dehaze-robi-ze-zdjeciami-nocnymi-nieba

Pierwsze co pomyślałem jak przeczytałem Twojego posta, to by zastosować filtr w ETTR-ach. Fajna funkcja. Suwakami trzeba się nasuwakować porządnie a i jeszcze do tego umieć :-)
Najwyższy czas się przesiadać z LR4 :-) Do tej pory nie miałem motywacji :-)

hades
13.08.15, 14:15
Hmmm, to teraz jeden suwak zastępuje kilka innych. Lightroom był prosty od samego początku, ale chyba ma być jeszcze prostszy. W końcu zrobią tylko jeden suwak pt. "Ładne zdjęcie" i będzie można skalować nim czy ma być ładne, takie sobie, czy kompletna kaszana.

robtor
13.08.15, 14:16
Pierwsze co pomyślałem jak przeczytałem Twojego posta, to by zastosować filtr w ETTR-ach. Fajna funkcja. Suwakami trzeba się nasuwakować porządnie a i jeszcze do tego umieć :-)
Najwyższy czas się przesiadać z LR4 :-) Do tej pory nie miałem motywacji :-)
Przesiadać się dla funkcji "dehaze"... nie warto,przereklamowane mocno, marnie to moim zdaniem działa, przynajmniej na rawach nikona. Bawiłem się wersją testową LRCC miesiąc.

witwicky
13.08.15, 14:24
Hmmm, to teraz jeden suwak zastępuje kilka innych. Lightroom był prosty od samego początku, ale chyba ma być jeszcze prostszy. W końcu zrobią tylko jeden suwak pt. "Ładne zdjęcie" i będzie można skalować nim czy ma być ładne, takie sobie, czy kompletna kaszana.
Racja i jak wszystko idzie w stronę uproszczenia. Ot, znak naszych czasów i trzysekundowego społeczeństwa. Są jednak tacy jak ja, którzy jeszcze nie opanowali suwakowania, szczególnie przy ETTR-ach i tu mam z górki. :-)

---------- Post dodany o 15:24 ---------- Poprzedni post był o 15:23 ----------


Przesiadać się dla funkcji "dehaze"... nie warto,przereklamowane mocno, marnie to moim zdaniem działa, przynajmniej na rawach nikona. Bawiłem się wersją testową LRCC miesiąc.
tez będę musiał, aczkolwiek zakupu LR6 nie uniknę...

Bodzip
13.08.15, 14:31
Macie jakiegoś RAW-a żeby można gwiazdy wydobyć ? Chciałbym sobie Darktabla najnowszego sprawdzić.
Tylko pliiis - nie piszcie: idź se i pstryknij :mrgreen: za gorąco

hades
13.08.15, 14:35
Tylko pliiis - nie piszcie: idź se i pstryknij :mrgreen: za gorąco

Idź se pstryknij :).

Późnym wieczorem mogę ci zostawić na Dropboxie kilka RAW-ów.

Bodzip
13.08.15, 14:38
Idź se pstryknij :).
Wiedziałem, łozypa jesteś :mrgreen:

Saboor
13.08.15, 17:10
Idź se pstryknij :).
Sado/Administrator/Maso. :-P
A RAWy daj.

Lilen
13.08.15, 21:10
Przesiadać się dla funkcji "dehaze"... nie warto,przereklamowane mocno, marnie to moim zdaniem działa, przynajmniej na rawach nikona. Bawiłem się wersją testową LRCC miesiąc.
Nie wiem czy warto się przesiadać wyłącznie dla tej funkcji ale od wersji 4 do 6.1 jednak trochę się zmieniło. :)
Co do samej funkcji Dehaze to mi się podoba jej działanie - nie tylko przy usuwaniu mgły czy wydobywaniu drogi mlecznej. Dla mnie dział podobnie do Clarity tylko subtelniej i poprawia wyrazistość nie tylko zamglonych zdjęć. Takie jest moje odczucie po pierwszym dniu korzystania z Dehaze.

robtor
13.08.15, 21:57
Nie wiem czy warto się przesiadać wyłącznie dla tej funkcji ale od wersji 4 do 6.1 jednak trochę się zmieniło. :)

Czy warto się przesiadać czy nie i czy warto na tą przesiadkę wydać kase to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć na to pytania :) , najlepiej popróbować wersję testową. Ja mając moją wersję lr czyli 5.7 , nie widzę w żadnym razie potrzeby przesiadania się na wersję 6, tym bardziej na CC, potestowałem i trzymam się narazie od tego z daleka :) , wersja cc na moim sprzęcie chodzi zauważalnie gorzej (laptop). Inna sprawa by była, gdyby to miało na siebie zarobić i było potrzebne do pracy - wtedy z racji przyzwyczajenia do tego programu pewnie bym się przesiadł nawet na cc i kupił nowego kompa:mrgreen:. Fajnie że "dehaze" Ci podeszło :)

Bodzip
14.08.15, 12:16
Idź se pstryknij :).

Późnym wieczorem mogę ci zostawić na Dropboxie kilka RAW-ów.
Muszę powiedzieć, że Łukasz stanął na wysokości zadania i dostałem RAW-y. Bardzo dziękuję :)
Fajnie wyszło - Darktable jest the best

andtor2
12.09.15, 18:21
A według mnie to najlepszy program do przeróbki zdjęć :)
Masz na myśli oczywiście ten program z tytułu wątka czyli LR6 i raczej do obróbki, a nie przeróbki. Bo jeśli chodzi o Darktable może ma swoje zalety ale np. z szumem kolorowym zupełnie sobie nie radzi (post#9, 25, 26 (https://forum.olympusclub.pl/threads/100454-Wyciskanie-maksimum-z-Olka-czyli-Olympus-Viewer-3-prośba-o-porady))