Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: TG-4 - Twardziel z RAWami

  1. #21
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    16
    Siła reputacji
    0
    Galeria klubowicza
    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    dzięki za poradę, niestety tak to nie działa Czy coś źle robię? To powinien być specjalny zasilacz montowany w miejsce baterii? W instrukcji nic o tym nie jest napisane, więc zakładam że powinien wystarczyć ten do ładowania aparatu. Może potrzebny jest jakiś mocniejszy? Ten z zestawu daje prąd 0,5A, złącze jest USB więc nie jest problem podpiąć coś silniejszego 1 czy 2A, ale nie chcę sobie zwędzić nowego aparatu.
    Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd
    cyt opisu zasilacza:
    F‑3AC Zasilacz sieciowy


    Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego

    ---------- Post dodany o 18:55 ---------- Poprzedni post był o 18:48 ----------

    Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    dzięki za poradę, niestety tak to nie działa Czy coś źle robię? To powinien być specjalny zasilacz montowany w miejsce baterii? W instrukcji nic o tym nie jest napisane, więc zakładam że powinien wystarczyć ten do ładowania aparatu. Może potrzebny jest jakiś mocniejszy? Ten z zestawu daje prąd 0,5A, złącze jest USB więc nie jest problem podpiąć coś silniejszego 1 czy 2A, ale nie chcę sobie zwędzić nowego aparatu.
    Wszystko robisz dobrze,kompakty tak maja że nie dzialaja po podpięciu zasilania i to chyba wszystkie,a w instrukcji jest zapewne bląd.Opis zasilacza wyklucza opis w instrukcji

    F‑3AC Zasilacz sieciowy

    Można korzystać z niego w domu i wszędzie tam, gdzie znajduje się sieciowe gniazdo zasilania. Zasilacz sieciowy F‑3AC pozwala naładować baterię umieszczoną w aparacie fotograficznym Olympus bez konieczności korzystania z oddzielnej ładowarki. Służy jedynie do ładowania baterii ‑ aparat nie będzie działał po podłączeniu zasilacza sieciowego.


    ---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 18:55 ----------

    Cytat Zamieszczone przez lortek Zobacz posta
    Witam!

    Mam pytanie bardzo wazne dla mnie odnosnie tego kompaktu... czy uzywając aplikacji Olympus Share na telefon i polaczeniu sie z aparatem przez wifi moge sterowac kompensacja ekspozycji z poziomu telefonu? Chcialbym uzyskac bracketing ekspozycji: 5 klatek ze skokiem o 1 EV lub nawet wiecej, wg specyfikacji jest taka opcja w tym kompakcie ale z 3 klatkami i skokiem o 1/3 ev, a to za mało dla mnie

    pozdrawiam
    W ktorej części instrukcji jest opisana ta opcja "3 klatkami i skokiem o 1/3 ev" czytalem ja kilka razy i nic takiego nie ma,a brakuje mi jej do zdjec HDR

    ps: opcja edytuj chyba nie dziala za dobrze,bo nic sie nie wyswietla w oknie edycji postu.
    Zapraszam Flickr Kasio

  2. #22
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    16
    Siła reputacji
    0
    Galeria klubowicza
    Mam pytanie: TG-4 po aktualizacji do FW 2.0 , robię TimeLapse , aparat ustawiłem na Auto WB i Auto ISO ze względu na to że miało być "przejście" z dnia w noc i chyba coś skopali w firmware bo aparat wszystkie zdjęcia zrobił z ustawieniami jakie miał na pierwszym zdjęciu,tak że po zachodzie slońca zamiast zwiekszyc sobie ISO wszystkie zdjęcia wyszły czarne.W oryginalnym firmware wszystko działao.Czy ktoś aktualizował swojego TG-4 i ma podobny problem ?
    Zapraszam Flickr Kasio

  3. #23
    Tester | OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    10,602
    Siła reputacji
    130
    Galeria klubowicza
    Zgaduję, że w timelapsach ekspozycja blokowana jest na pierwszą klatkę.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  4. #24
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    16
    Siła reputacji
    0
    Galeria klubowicza
    Zgadłeś ,tylko jaki w takim przypadku ma sens opcja Auto ISO i Auto WB ? , wg mnie coś skopali w sofcie,Olympus Infolinia techniczna ,się zapytam i klikne.
    Zapraszam Flickr Kasio

  5. #25
    Tester | OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    10,602
    Siła reputacji
    130
    Galeria klubowicza
    Cytat Zamieszczone przez Kasio Zobacz posta
    Zgadłeś ,tylko jaki w takim przypadku ma sens opcja Auto ISO i Auto WB ?
    Taki, że nie musisz ustawiać czułości i WB ręcznie, tylko aparat sam Ci ją ustawi na pierwszą klatkę. Zresztą tak na mój gust, to dobrze zrobili, że ekspozycja pozostaje stała.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  6. #26
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    16
    Siła reputacji
    0
    Galeria klubowicza
    To w końcu ma tak być czy nowy FW coś skopał w aparacie,na infolinii technicznej Olympusa dowiedziałem się że ich testowy TG-4 działa dobrze w trybie "Timelapse" ,działa Auto ISO itd... chyba że jest jakaś kombinacja przycisków do blokowania ekspozycji a nikt o tym nie wie?
    Zapraszam Flickr Kasio

  7. #27
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    16
    Siła reputacji
    0
    Galeria klubowicza
    Dlaczego nie działa opcja EDIT ?

    EDIT: Gdyby kogoś interesowało to dostałem odp. z Olympusa ,nowy firmware 2.0 jednak blokuje pomiar światła na pierwszą klatkę.
    Zapraszam Flickr Kasio

  8. #28
    Awatar Kasio
    Dołączył
    Nov 2015
    Mieszka w
    South Poland
    Posty
    16
    Siła reputacji
    0
    Galeria klubowicza
    Aktualizacja informacji na temat pomiaru światła w trybie Time Lapse FW2.0 "...pomiar światła będzie aktywny dla wszystkich ujęć w trybie Time Lapse, jeżeli interwał czasowy będzie wyższy niż 90 sekund...."
    Zapraszam Flickr Kasio

  9. #29
    OlyJedi Awatar osiem1984
    Dołączył
    Jul 2011
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Posty
    1,530
    Siła reputacji
    62
    Galeria klubowicza
    Dostałem do testów TG4. Zrobiłem już kilka zdjęć i nie ma tragedii. Pomiędzy bezlusterkowcem z dobrym obiektywem jest jednak przepaść niemniej jako taki aparacik zastępczy na czarna godzinę, lub do zadań ekstremalnych wydaje się ok. mam jednak pytanie. W zestawie dołączony jest pierścień doświetlający, który jednak doświetla bardzo mizernie. Na pewno do wody na rafę jest za słaby. Czy orientujecie się może czy można do tego aparatu coś innego dołączyć, co da naprawdę dobre światełko? Ew. coś zewnętrznego?
    Fotografuję OM-D EM-5, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, Sigma 150 2.8 macro, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

  10. #30
    Awatar JacSlo
    Dołączył
    Apr 2017
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    6
    Siła reputacji
    0
    Galeria klubowicza
    Od niedawna jestem posiadaczem TG-4. Jestem jeszcze na etapie testowania aparatu w różnych warunkach i okolicznościach (aparat kupiony głównie z myślą o fotografii latawcowej). Intryguje mnie czujnik ciśnienia zamontowany w korpusie. Nie mogę doszukać się informacji o rozdzielczości tego czujnika (w instrukcji jest jedynie informacja o możliwości podawania wysokości/głębokości w metrach i stopach). Czy wysokości są podawane z krokiem 1 m?

    Znalazłem jedynie informację o komunikatach ostrzeżeń przy schodzeniu pod wodę i padają w instrukcji wartości 12 m i 15 m, co może sugerować, że wyniki pomiarów są podawane z krokiem 1 m... Zanim udam się w poszukiwaniu wieżowca, czy innej większej górki pomyślałem, że spytam tutaj
    Obecnie z przyjemnością używam: Tough TG-4 + FotoKite 180

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 5.07.11, 13:40
  2. Małpka z rawami
    By Pieciek in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 26.05.09, 23:39
  3. Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 5.09.06, 10:22

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •