Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

  1. #1
    | OlyJedi Awatar dominius
    Dołączył
    Aug 2005
    Mieszka w
    Chocianów
    Posty
    183
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Witam wszystkich.

    Mam pewien problem z uruchomieniem mojego E-30 poprzez podpięcie do niego oryginalnego gripa HDL-4. Jako źródło zasilania chciałem zastosować 6 akumulatorków AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh, 1,2v. Niestety po przesunięciu w pozycję "on" aparat się nie uruchamia (miga tylko niebieska dioda SSWF ale bardzo słabo) i poza tym nic się nie dzieje. Akumulatorki świeżo naładowane ładowarką procesorową BC-700 ( rozładowywanie i ponowne ładowanie) wykazywały poziom naładowania rzędu 2500 - 2700 mAh więc całkiem dobrze. Oczywiście próbowałem również różnych ustawień "typ baterii" w menu aparatu i na wszystkich poziomach "1", "2", i "3" ta sama sytuacja. E-30 nie chce ruszyć na "paluszkach" :/ Grip sprawny ponieważ działa bez problemu z 2 BLM1'ami jak i z jednym w obojętnie której komorze. Baterie BLM1 są oryginalne jak i koszyczek na akumulatorki AA.

    Dodam jeszcze, że akumulatorki AA przeleżały sporo czasu nieużywane jednak wykluczałbym ich winę bo ładowarka zregenerowała je przyzwoicie. Żeby było śmieszniej to te same akumulatorki krótko po ich zakupie chodziły w gripie na E-30. Aparat się włączał przy ustawieniu "typ baterii" na poziom "2" i można było na nich zrobić całkiem sporo zdjęć.

    Wydaje mi się ze teraz aparat powinien się włączyć choć na chwilę??
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

  2. #2
    Awatar DIONIZY
    Dołączył
    Jun 2007
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Posty
    118
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    Witam wszystkich.

    Mam pewien problem z uruchomieniem mojego E-30 poprzez podpięcie do niego oryginalnego gripa HDL-4. Jako źródło zasilania chciałem zastosować 6 akumulatorków AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh, 1,2v. Niestety po przesunięciu w pozycję "on" aparat się nie uruchamia (miga tylko niebieska dioda SSWF ale bardzo słabo) i poza tym nic się nie dzieje. Akumulatorki świeżo naładowane ładowarką procesorową BC-700 ( rozładowywanie i ponowne ładowanie) wykazywały poziom naładowania rzędu 2500 - 2700 mAh więc całkiem dobrze. Oczywiście próbowałem również różnych ustawień "typ baterii" w menu aparatu i na wszystkich poziomach "1", "2", i "3" ta sama sytuacja. E-30 nie chce ruszyć na "paluszkach" :/ Grip sprawny ponieważ działa bez problemu z 2 BLM1'ami jak i z jednym w obojętnie której komorze. Baterie BLM1 są oryginalne jak i koszyczek na akumulatorki AA.

    Dodam jeszcze, że akumulatorki AA przeleżały sporo czasu nieużywane jednak wykluczałbym ich winę bo ładowarka zregenerowała je przyzwoicie. Żeby było śmieszniej to te same akumulatorki krótko po ich zakupie chodziły w gripie na E-30. Aparat się włączał przy ustawieniu "typ baterii" na poziom "2" i można było na nich zrobić całkiem sporo zdjęć.

    Wydaje mi się ze teraz aparat powinien się włączyć choć na chwilę??
    Menu - kluczyk 1 - narzędzia i - TRYB BATERII - tu ustaw na alkaliczne
    Powinno zadziałać
    Pozdrawiam

  3. #3
    | OlyJedi Awatar dominius
    Dołączył
    Aug 2005
    Mieszka w
    Chocianów
    Posty
    183
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Ustawiałem w menu na baterie alkaiczne (poziom "1") i nie ma poprawy, dalej brak reakcji. Zaczynam podejrzewać, że coś nie tak jest z akumulatorkami, może jakiś z tej 6-stki w gripie jest słabszy i daje mniejsze napięcie? i zamiast wymaganych 7,2v jest np. tylko 7v i aparat nie rusza? Jeszcze raz włożyłem akumulatorki do ładowarki ale tym razem dałem na "refersh" może to poprawi sytuację.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

  4. #4
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Dołączył
    Jun 2004
    Posty
    4.762
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że akumulatorki AA przeleżały sporo czasu nieużywane
    Tyle w temacie... Nie dają już rady i mogą się ładować, ale jak potrzeba więcej mocy to wymiękają.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

  5. #5
    Awatar DIONIZY
    Dołączył
    Jun 2007
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Posty
    118
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Skoro masz ustawione na baterie alkaliczne, to wsadź do grip'a oryginalny akumulatorek, jeżeli aparat zadziała to swoje akumulatorki przy okazji pobytu w jakiś markecie wrzuć do pojemnika na zużyte baterie i zainwestuj w nowe. Natomiast możesz w miejsce akumulatorków wsadzić (tylko dobre) zwykłe paluszki i aparat powinien zadziałać.
    Pozdrowienia

  6. #6
    | OlyJedi Awatar dominius
    Dołączył
    Aug 2005
    Mieszka w
    Chocianów
    Posty
    183
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Tyle w temacie... Nie dają już rady i mogą się ładować, ale jak potrzeba więcej mocy to wymiękają.
    Może i to jest przyczyna, więc jak pisałem w moim poprzednim poście. Zapuszczę im "refresh'a". Oby pomogło.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

  7. #7
    | OlyJedi Awatar dominius
    Dołączył
    Aug 2005
    Mieszka w
    Chocianów
    Posty
    183
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    No i lipa. Ładowarka BC-700 nie chce ładować dalej akumulatorków w trybie "refresh" Nie wiem co jest grane?? Na początku wszystko było ok, rozładowywanie "discharge fefresh" następnie ładowarka przeszła w tryb ładowania czyli "charge refresh" pojemności rosły i nagle stop. Wartości w czterech aku. zatrzymały się odpowiednio na 2,26Ah, 2,31Ah, 2,11Ah i 2,34Ah i od paru godzin ani drgnie. Z tego co wyczytałem w instrukcji ładowarki to funkcja odświeżania działa cyklicznie (rozładowywanie, naładowywanie) w kółko aż akumulator nie osiągnie maksymalnej możliwej pojemności. Czy nie powinien się chociaż wyświetlić napis FULL?
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

  8. #8
    Awatar DIONIZY
    Dołączył
    Jun 2007
    Mieszka w
    Kraków + Bilsko
    Posty
    118
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    W trybie "refresh'a" naprawa akumulatorków może trwać nawet tydzień i na koniec naprawy przy każdym akumulatorku powinien pokazać się "full".
    Cały czas narzekasz na działanie gripa z akumulatorkami, pisałem wyżej abyś wsadził akumulator Olympusa do gripa i w ten sposób sprawdzisz czy
    grip działa z aparatem. Bo na moje oko Twoje akumulatorki to szmelc, zwykłe ich ładowanie powinno wystarczyć do uruchomienia aparatu i zrobienie
    co najmniej kilkudziesięciu zdjęć. Mam taki aparat z gripem i ładowarkę BC-900, więc to co piszę to na podstawie moich spostrzeżeń.

  9. #9
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Dołączył
    Jun 2004
    Posty
    4.762
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    No i lipa. Ładowarka BC-700 nie chce ładować dalej akumulatorków w trybie "refresh" Nie wiem co jest grane?? Na początku wszystko było ok, rozładowywanie "discharge fefresh" następnie ładowarka przeszła w tryb ładowania czyli "charge refresh" pojemności rosły i nagle stop. Wartości w czterech aku. zatrzymały się odpowiednio na 2,26Ah, 2,31Ah, 2,11Ah i 2,34Ah i od paru godzin ani drgnie. Z tego co wyczytałem w instrukcji ładowarki to funkcja odświeżania działa cyklicznie (rozładowywanie, naładowywanie) w kółko aż akumulator nie osiągnie maksymalnej możliwej pojemności. Czy nie powinien się chociaż wyświetlić napis FULL?

    Tyle w temacie: http://memy.pl/mem_128610_z_gowna_bicza_nie_ukrecisz

    Kup komplet Eneloopów za 30 złociszy i problem się rozwiąże. Akumulatorki starszego typu po roku nadają się jedynie do zasilania zabawki dla dziecka.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

  10. #10
    | OlyJedi Awatar dominius
    Dołączył
    Aug 2005
    Mieszka w
    Chocianów
    Posty
    183
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

    Odp: Grip HLD-4 + E-30 oraz baterie AA Ni-MH Sanyo 2700 mAh - brak reakcji body

    Nie bawiłbym się we wkładanie akumulatorków do gripa i nawet nie zakładałbym tego wątku. Dobrze wiem, że lepszym wyjściem jest pracowanie na BLM1 jednak pożyczyłem je koledze na jakiś czas, który dziali ze mną pasję do fotografowania tak więc wybór akumulatorków AA do gripa stał się poniekąd przymusem. Oczywiście, aku Sanyo, które posiadam może nie są najnowsze technologicznie ale po dłuższej przerwie oraz rozładowaniu i naładowaniu naładowały się do zbliżonego natężenia czyli około 2700mAh(co pisałem na początku). Jednak coś jest nie tak przy współpracy z gripem.: / Co do gripa to działa z baterią BLM1. Jeszcze raz spróbuję je rozładować i naładować ponownie w ładowarce, jak to nie pomoże to pewnie kupię eneloopy, w sumie to nie majątek te 30 zł.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Podobne wątki

  1. brak reakcji Olympus MJU 300
    By quanto in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 22.08.06, 15:26

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.