Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Adaptery 4/3 - m42 z allegro

  1. #1

    Dołączył
    Apr 2008
    Posty
    173
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

    Adaptery 4/3 - m42 z allegro

    Witam!
    Planuje zakup adaptera z potw. ostr. na alledrogo. Jeden ze sprzedawców ma dwa modele w róznej cenie (149 i 179zł). Pisałem do gościa czym istotnym poza ceną i widocznym brzegiem pierścienia się różnią -bez odpowiedzi. Jest jeszcze jeden sprzedawca z jednym pierścieniem (jeszcze inaczej wyglądającym za 139zł). Czy cena jest adekwatna do jakości poszczególnych pierścieni? Czy ja sknera nie będę żałował kupując np. tego tańszego? Może ktoś kupował, któregoś z nich?
    Nie zapodaje linków bo nie wiem czy wolno.

  2. #2
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Dołączył
    Dec 2007
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Posty
    629
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    zapodaj jakiegoś linka bo tak to trudno coś powiedzieć...
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

  3. #3
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    18.544
    Siła reputacji
    307
    Moja galeria
    Moja dorada - nie kombinuj z alledrogo. Kupiłem od naszego klubowicza Entera i sobie chwalę. Zero kłopotów
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  4. #4

    Dołączył
    Apr 2008
    Posty
    173
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Moja dorada - nie kombinuj z alledrogo. Kupiłem od naszego klubowicza Entera i sobie chwalę. Zero kłopotów
    mogę prosić o coś więcej na temat tego Entera
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    no dobra wstawie linki.
    Pierwszy sprzedawca:
    http://www.allegro.pl/item677068461_...f_program.html
    http://www.allegro.pl/item677068470_...f_program.html
    Drugi:
    http://www.allegro.pl/item669623067_..._ostrosci.html
    Ostatnio edytowane przez junak20 ; 12.07.09 o 23:19 Powód: Automatyczne scalenie postów

  5. #5
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Dołączył
    Dec 2007
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Posty
    629
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    różna cena jest spowodowana różnicą w adapterze (chip jest ten sam). Pierwszy adapter jest solidniejszy (obiektyw m42 jest nakręcany na 100% metalowy gwint), ten drugi jest gorszej jakości pokryty farbą która z czasem może odpadać.

    Ja mam ten pierwszy, droższy lecz (bez potwierdzania ostrości), kupiłem rok temu i b. sobie chwalę
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    aha, a ten trzeci co podałeś to to samo co ten drugi.

    Jeżeli nie będziesz brał od forumowicza entera to weź ten pierwszy z alledrogo
    Ostatnio edytowane przez Tommy_G ; 12.07.09 o 23:52 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

  6. #6
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    18.544
    Siła reputacji
    307
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez junak20 Zobacz posta
    mogę prosić o coś więcej na temat tego Entera

    tu masz >> enter napisz do niego na PW lub maila
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  7. #7
    | OlyJedi
    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Jarocin
    Posty
    14
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam.
    Czy taki chip da radę zamocować w adapterze z blokadą bolca, czy coś będzie temu przeszkadzać? Z tego co widzę, to te przejściówki z allegro nie mają takiej blokady, więc stąd pytanie

  8. #8
    | OlyJedi Awatar macastek
    Dołączył
    Feb 2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    26
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    mity i fakty co do adapterów 4/3 na M42

    Pewnie kwestia adapterów była wałkowana wiele razy w wątkach lat poprzednich.
    Czy w 2011 zmieniło się coś w tej kwestii?
    Spotkałem informację zwłaszcza w opisach adapterów z potwierdzeniem ostrości, że nie mogą być stosowane w modelach e-1, e-3, e-30, e-5. Jaka jest prawda?
    Czy ktoś ma doświadczenie z stosowaniem takich adapterów w teleobiektywach 500mm, 1000mm?

  9. #9
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    18.544
    Siła reputacji
    307
    Moja galeria
    Stosuję z powodzeniem w E-30 z Revuenonem 200 mm
    Ktoś jakieś bzdety wypisuje
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  10. #10
    Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez macastek Zobacz posta
    Pewnie kwestia adapterów była wałkowana wiele razy w wątkach lat poprzednich.
    Czy w 2011 zmieniło się coś w tej kwestii?
    Spotkałem informację zwłaszcza w opisach adapterów z potwierdzeniem ostrości, że nie mogą być stosowane w modelach e-1, e-3, e-30, e-5. Jaka jest prawda?
    Czy ktoś ma doświadczenie z stosowaniem takich adapterów w teleobiektywach 500mm, 1000mm?

    ja mam adapter z chipem tago-tech na plus ma to ze mozna ustawic mikroregulacje AF inne tego nie maja

    natomiast jest zgrzyt ze wspolpraca z E-3
    ten moj adapter dzialal bez problemu z E-520 a nie dziala z E-3
    probowalem na sofcie 1.2 i 1.4
    prawdopodobnie kwestia oprogrmowania samego chipa w adapterze

    wyslalem dzisiaj maila do tego od kogo kupilem adapter
    moze podpowie jakies rozwiazanie albo pomoze (pewnie wymiana na adapter z nowsza wersja softu)

    wiec wcale nie jest tak rozowo czasami zmiana body albo firmware powoduje problem

Podobne wątki

  1. Adaptery
    By yarp2326 in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 17.04.13, 13:39
  2. Adaptery NF, CY i FD -> m43
    By C+ in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 22.08.09, 13:07
  3. M42 - adaptery z allegro
    By Mariusz M in forum E-System
    Odpowiedzi: 54
    Ostatni post / autor: 3.06.07, 13:12
  4. Manualne adaptery Do E1/E-300
    By irek50 in forum E-System
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 10.03.06, 21:34
  5. Adaptery do E-1
    By macgwiaz in forum E-System
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 1.08.05, 13:57

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.